Kantorn som vill ha fler önskemål från föräldrarna

Det blir allt vanligare med populärmusik vid dop och att föräldrar har egna önskemål, säger Sandra Albertus, kantor i Vikenkyrkan i Karlstad. Men det är inget som irriterar henne – tvärtom! Det är bara roligt. Mer sånt på dop, säger hon.

Vilken är den vanligaste doppsalmen idag?
– Den vanligaste är fortfarande 248 (Tryggare kan ingen vara)… och den finns inte ens på avdelningen ”dop” i psalmboken. Det är trevligt om så många som möjligt kan sjunga med i psalmerna och det är nog ofta av den anledningen man väljer 248 – alla kan den!

Hur mycket inblandad är du vid ett dop?
– Det varierar från dop till dop. Ofta kontaktar dopföräldrarna mig då de har en solist som behöver ackompanjemang. Jag skulle gärna vilja vara lite mer involverad än vad jag är idag. Jag tror att Dopguiden kommer göra föräldrarna mer informerade.

Vad tycker du om att föräldrarna har egna önskemål?
– Det är bara roligt. Mera sånt på dop! Dop kommer ofta i skymundan av alla bröllop och det är synd för ett barn döps bara en gång.

Hur skiljer sig dopen idag mot tidigare?
– Under de år som jag har varit kantor så har det förändrats på så sätt att det har blivit mer populärmusik. Det är inte längre bara barnsånger utan även sån musik som de vuxna tycker om.

Vad tycker du om att använda en cd-spelare på ett dop?
– Jag tycker inte att det är fel. Den här frågan är ofta aktuell vid begravningar. Om det är det de vill ha så tycker jag att de ska få det.

Är orgel ett lämpligt instrument vid dop?
– Ja det tycker jag. Men de får gärna välja piano om de hellre vill det. ”Kantor” betyder ju ”Sångare” och vi är utbildade i sång, orgel och piano. Så det är inget som säger att vi måste spela orgel.

Men vad är egentligen skillnaden på kantor, organist och kyrkomusiker?
– Både kantor och organist är kyrkomusiker. Kantorn har en folkhögskoleutbildning medan organisten har en högskoleutbildning som är längre.

Vänder sig föräldrarna till dig men andra önskemål kring dopet?
– Ja, det är vanligt att de frågar om jag kan sjunga. Då kan jag säja nej om jag känner att jag inte klarar av att sjunga den här hårdrocksballaden från 1979. Kanske jag kan spela den istället. Jag förmedlar ofta kontakter med solister vid behov. Men då kostar det pengar och det är inte jag inblandad i. Men jag vet att priset brukar pendla mellan 500-1500 kronor.

Är det vanligt med in- och utgångsmusik?
-Ja! På de arbetsplatser där jag har arbetat, har det alltid varit in- och utgångsmusik.
Det är väldigt praktiskt för det markerar när dopet börjar och när det slutar. Många fotograferar under dopets gång, andra väntar, på familjens eller prästens begäran, med fotograferingen till slutet av dopgudstjänsten. Utgångsmusiken markerar när dopet är över.

Vad brukar man välja för in- och utgångsmusik?
– Det finns två typer av in- och utgångsmusik. Det ena alternativet är
barnvisor/dopsånger som betyder något speciellt för familjen och som de brukar sjunga för barnet hemma eller på barnrytmiken i kyrkan. Det andra alternativet brukar vara något pampigt eller vackert på orgel eller piano.

Har du några exempel på bra ingångsmusik?
– Syftet med ingångsmusik är att församlingen ska resa sig, för nu kommer dopbarnet in och dopet ska börja. Ett exempel på ingångsmusik är ”Skänklåt till Johannes” av Åsa Jinder. Den är fin och lagom för ett barndop tycker jag. Under musiken hinner familjen gå in och samlas framme vid dopfunten. Många upplever att det är lättare att gå in till musik än till klockringning. Musiken är ett sätt att sätta en personlig prägel på dopet och det tycker jag att de ska få göra.

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)