dop

Det är en stor komplimang

Linn Maria Wågberg är sångerskan och låtskrivaren bakom Himlen måste sakna en ängel och Prins Noel som båda har blivit väldigt omtyckta och sjungs idag på många dop.

Linn Maria började sin karriär som popsångerska i gruppen Sonic Dream som hade flera listettor och turnerade runt världen. När hon fick sin första son skrev hon ”Himlen måste sakna en ängel” till honom och den gavs ut på singel. Då föddes även idén till samlingsskivorna ”Kärlekssånger till ett barn 1 & 2” som kom ut 2002 och 2003. Förra året släppte hon sitt första soloalbum ”Underbarn” där samtliga texter handlar om hennes egna barn.

Pånyttfödelse är ett återkommande tema i flera av dina låtar; att du själv lämnar ett liv för ett annat i och med barnets födelse. Är det så du känner?
– Det kanske snarare är så att jag har hittat ett liv. Jag vet inte riktigt vad jag gjorde innan jag fick barn, det känns som om jag har väntat på det hela livet. Det blir liksom mer av allt, man älskar mer, man blir mer orolig och så vidare.

Både Himlen måste sakna en ängel och Prins Noel har blivit väldigt populära på dop och namngivningsceremonier. Vad beror det på, tror du?
– Jag har ju skrivit musik i många år och jag har skrivit om kärlek och relationer, men det var när jag fick barn som jag skrev utifrån mig själv, direkt ur hjärtat, och det var först då det berörde människor. Jag har skrivit kärlekstexter till mina barn och det är väl det som folk uppskattar. Nästan varje dag blir jag kontaktad av folk som berättar att de har spelat mina sånger på dop och bröllop, eller vill ha noter och texter till låtarna och det gläder mig oerhört. Det är en stor komplimang att mina sånger får vara en del av ett barns dop.

Hur ser du på dopet?
– Dopet är en fin gåva och kärlekshandling till ett barn, tycker jag. Man hälsar barnet välkommen till världen och till en gemenskap. Jag tycker också att man märker en förändrad syn på dopet idag, det blir mer och mer festligt, vilket är kul.

Är dina barn döpta?
– Ja, det är dom.

Vad sjöng ni då?
– (Skratt). Det minns jag inte. Jo, jag försökte sjunga ett par specialskrivna låtar till mina barn, som inte har givits ut, men det var så känslosamt. Jag tycker ofta att det är det på dop.

Kommer du att spela in de låtarna framöver, eller är de för personliga?
– Nej, de kommer säkert att ges ut någon gång. Det har bara inte blivit av än.

Finns det ett behov av att förnya den kyrkliga musiken?
– Absolut! Mina sånger är ett direkt tecken på det. Musik förmedlar känslor och kan beröra människor och det är lättare att tala till folk genom musik. Den stimulerar till livsfrågor.

Du specialskriver ju även musik till bröllop och dop. Hur går det till?
– Det är fantastiskt! Jag och min kollega Anders Skoogh träffar – om möjligt – eller pratar med familjen och de får berätta om resan fram till när barnet föddes och hur det är som person. Även om barnet är litet så vet man ofta vad det är för någon och sånt försöker vi få med i sången. För ett tag sedan träffade vi ett par som hade väntat 7-8 år på ett barn och nu hade de äntligen adopterat ett. Då var det inte svårt att hitta inspiration till att skriva.

Vad händer framöver? 
Tillsammans med Anders har jag fått i uppdrag från Svenska Kyrkan att skriva nya mässor. Vi hade uruppförande av mässan ”Skyddsängeln” i Bollnäs kyrka i januari och vi hoppas kunna sprida den runt landet. Sen har jag fått ett psalmskrivarstipendium från Anders Frostenson-stiftelsen. Jag kommer även att släppa en ny skiva så småningom, med flera av låtarna från Skyddsängeln.

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)