Symboler – vad betyder de olika elimenten som ingår i dopet?

Kyrkan är full av symboler och dopet innehåller många moment och saker som symboliserar något. Här förklaras några av symbolerna.

Dopklänning
Den är lång för att barnet ska kunna växa i den, växa i tro. När man konfirmeras har man oftast en vit kåpa i rätt storlek! Det betyder att tron har växt och jag kan bekräfta mitt dop, säga ja till Gud.

Färg
Dopklänningen är vit och det kan betyda olika saker: renhet och förlåtelse, men även en påminnelse om hur Jesus såg ut när han var uppstånden. Därför finns den vita färgen med i alla olika högtider i kyrkan – i Jesu fotspår…

Vatten
Vatten betyder ju liv, men det kan också betyda kaos, mörker, farlighet – även i dopet. Att döpas är att gå från det som är hotfullt, döden, till det som är helt och i Gud, livet. Från död till liv – uppståndelse. Ner i vattnet och upp ur vattnet!

Kors och korstecken
I många kulturer används korstecken för att skydda från det onda. I kristen tradition ska korset påminna om Jesus seger över döden och att den segern även gäller oss. När man tecknar korstecknet säger man samtidigt: i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn, vilket är samma sak som den treenige Guden (en Gud som verkar på tre sätt).

Kristustecknet
Ser ut som ett P med ett X över. X och P är grekiska bokstäver som står för de första två bokstäverna i Kristus – CH och R (Christos).

Ljuset 
Ljuset påminner om Jesus, men också om att vi vill att ljuset ska lysa för barnet, människan, även när det är som mörkast.

Lammet
I judisk tradition offrades ofta ett lamm när man firade påsk till minne av israels uttåg ur Egypten efter fångenskapen. Kvällen innan uttåget, hade Guds ängel sagt åt dem att offra ett lamm och stryka blod på dörrposterna så att dödens ängel skulle gå förbi deras hus. I alla egyptiernas hus gick ängeln in och där dog den förstfödda pojken i varje familj. Israelerna kunde sedan oskadda fly ut ur Egypten.

I kristen tradition har offerlammen ersatts av Jesus Kristus själv; han är världens lamm som offras för vår skull, så att vi inte behöver göra något för att nå Gud. Gud kommer istället till oss (O Guds lamm, som borttager världens synder…).

Läs även: Vad betyder dopet?

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Dikter till dopet

Dikt till dop

Dopdikt som du gärna får läsa upp vid dopet. Välj gärna en fin dikt när det är dags för dop. Du har här ett stort urval av dikter.

Läs artikeln »