Ett vanligt missförstånd är att man genom dopet får sitt namn. Namnet registrerar föräldrarna hos Skatteverket senast tre månader efter att barnet är fött.
Dopet handlar om något annat. I dopet ger man barnet eller den vuxne som döps möjligheten att få del av en större gemenskap, med Gud och en församling. Dopet är ett löfte om befrielse och beskydd. Man tackar Gud för det under som det nyfödda barnet är. Dopet är kravlöst, barnet behöver inget prestera utan är en gåva från Gud. Med dopet tydliggör man också nya roller i relationerna. Roller som föräldrar, farmor, morfar, faddrar osv.
Läs även: Frågor till prästen om dop
Även vuxna kan döpas
Ofta förknippas dopet med små barn. Men människor i alla åldrar kan döpas. De äldre får då en kortare undervisning, ofta i samband med en konfirmation. Det finns ingen åldersgräns för dop. Några vill döpa sina barn så tidigt som möjligt andra vill låta barnen välja själva och väntar ofta till konfirmationen eller tills ett syskon döps.
Om man sedan tidigare är döpt i ett annat kristet samfund så godkänns dopet av Svenska kyrkan.
Den som döps blir därmed upptagen i den kyrkliga gemenskapen och det är den vanligaste vägen till medlemskap. Måste man döpas för att bli medlem i Svenska kyrkan?
Ofta får man frågan från den präst som ska döpa barnet om man vill döpa barnet i den ordinarie söndagsgudstjänsten. Tanken bakom denna fråga är att barnet ska få möjlighet att välkomnas av församlingen. Naturligtvis finns det möjlighet att anordna en egen dopgudstjänst i kyrkan eller på annan vald plats såsom i hemmet eller utomhus.
Vattnet – en symbol för livet
När barnet döps tar prästen vatten på barnets panna. Man kan också välja att sänka ned barnet eller den vuxne helt i vattnet. Vattnet är en symbol för livet. En påminnelse om födelsen – vattnet i livmodern som en gång omslutit oss alla.
De som döps får ett dopljus, det överlämnas när dopet ägt rum och församlingen välkomnar barnet in i församlingen. Dopljuset kan man sedan tända på dopdagen, födelsedagen och vid andra tillfällen.
De flesta döps vid 4 – 5 månaders ålder
I 1686 års kyrkolag stod det att barnet måste döpas innan det blivit åtta dagar gammalt. Idag finns ingen sådan gräns, man kan bli döpt när som helst och även vuxna kan döpas. De flesta brukar dock döpa sina barn runt 4 – 5 månaders ålder. Rent praktiskt är det en bra ålder av många anledningar. Barnet är ofta nöjt med att hållas i famnen under dopet. Dopklänningarna brukar oftast passa under den här tiden. Barnet är inte för tungt för att bäras under pågående dop. Ja där är några av anledningarna.
När man känner att man är redo för att ta itu med dopet så tar man och ringer till sin hemförsamling, till pastorsexpeditionen om det är där man tänker döpa sitt barn. Har man inget eget önskemål om präst bli man tilldelad av församlingen. Vill du döpa ditt barn i en annan församling än den du är skriven i så går också det att ordna via så kallat clearingssystem.
Snart kommer prästen att kontakta er för ett dopsamtal. Ofta kommer prästen hem till er och ni samtalar kring vad dopet innebär och era egna tankar och önskemål. Tillsammans bestämmer ni psalmer, sånger och texter.
Dopsamtal
Tänk på att ni kan vara med och påverka dopgudstjänstens innehåll. Psalmer, solosånger, texter, dikter och böner är sådant som ni själva kan föreslå. Prata med prästen om era önskemål.
Till exempel är det ju roligt om dopgästerna får känna sig delaktiga i dopgudstjänsten och bidra med något som t.ex ljuständning. Har ni vänner som är musikaliska så passa på att gör dem delaktiga i sång och musik. Är det barn med på dopet, fundera kring deras roll.
Syskon kan bidra med att tömma upp vattnet i dopfunten och ta emot dopljuset och kanske sjunga en sång. Frågor som kommer att tas upp under dopsamtalet:
- Vilka är faddrarna?
- Vilka psalmer har ni tänkt välja?
- Vem ska läsa texter och be böner?
Många dopföräldrar är nervösa. Nervösa för att barnet ska skrika sig igenom hela dopet. Nervösa för att framträda inför dopgästerna i en sådan formell miljö osv.
Det kan därför vara bra att besöka kyrkan tillsammans med prästen om den möjligheten finns så att ni känner er trygga och kan slappna av och njuta av stunden när det är dags.
Många har svårt att förstå kyrkans språk, var inte rädd för att fråga om det är något du inte förstår! Titta in i vår ordlista för att lära dig vad de svåra orden betyder.