Vett och etikett

Vett och etikett på dopet

Hur ska man klä sig på ett dop och vad är lämpligt att ge bort i present? Här försöker vi guida bland skrivna och oskrivna regler.

Klädsel dop

”Klädseln till dop är finare än vardag. Den får gärna vara diskret, men inte alltför mörk, detta är en ljus högtid”, skriver Magdalena Ribbing i Nya Stora Etikettboken (Bokförlaget DN). ”Vid ett kyrkdop har kvinnor dräkt eller klänning, helst inte svart, inte urringad eller ärmlös, inte alltför kort, inte utpräglat festglittrig. Byxdress går bra om den inte är aftonbetonad. Barbent ska man egentligen inte vara i kyrkan. Hatt har de kvinnor som vill ha det, men bara till ett stort traditionellt dop och i så fall även handledskorta tunna handskar.
Män har till ett stort dop mörk kostym och vit skjorta, till ett mindre dop kavaj eller fin blazer och uddabyxor, vit skjorta”, avslutar Magdalena Ribbing. Läs även: Vilka färger kan man ha på dopbandet eller klänningen?

Dopgåvor

Att ge en dopgåva till barnet hör till och bör ges av alla dopgäster. Förr var det tradition att faddrarna gav en silversked i doppresent. Detta för att ge barnet en bra start i livet ekonomiskt och materiellt. Idag kan man ge bort nästan vad som helst. Funktionella presenter brukar vara uppskattade.  Det är inte brukligt att ge presenter till föräldrarna eftersom det här är barnets dag. Läs mer om populära doppresenter.

Dopfest

”Prästen bjuds oftast med om det har varit ett kyrkligt dop och håller i så fall ett doptal till det lilla barnet”, skriver Magdalena Ribbing i Nya Stora Etikettboken. ”I övrigt behövs inga tal annat än föräldrarnas välkomsttal till gästerna, inkluderande välkomstönskningar till familjens nya medlem”.

Läs även: Hur skriver man ett dopprogram?

Inbjudan till dop

Det är inte nödvändigt med inbjudningskort, men om ni väljer att skicka det ska tiden, platsen för dopet och om det blir mat efteråt framgå. Ange gärna också ett OSA-datum.

Dryck

Man brukar skåla för barnet i vin, men avstå från brännvin. Idag är det friare än förr och det går bra att bjuda på alkoholhaltiga drycker till mat och fika. Tänk på hur barnen och håll det på en rimlig nivå.

Mat

Kaffe, smörgås, smörgåstårta, lunch eller middag. Allt passar efter ett dop. Viktigt är dock att gästerna vet vad som gäller i förväg.

Oönskade presenter

Finns det något fint sätt att berätta vad man önskar sig till barnet och vad man absolut INTE vill ha? Nja, man kan knappast skriva det på inbjudningskortet: ”Lisa önskar sig… men vill inte ha…”. Däremot kan man skriva ”Vid frågor, kontakta XX på tel…”. Då kan t.ex. barnets mor- eller farföräldrar berätta vad som står överst på önskelistan. Har man fått flera exemplar av en sak kan man också få be att byta den mot något annat.

Tackkort efter dop

Det hör till att skicka ett tackkort till alla gäster, gärna med en bild på det döpta barnet. Om man dessutom anstränger sig lite extra kan man skriva i stil med: ”Tack NN och NN för att ni närvarade vid mitt dop. Tack också för den fina sparbössan. Jag har redan börjat fylla den.” Det gör det hela mer personligt och brukar uppskattas av gästerna.

Dresscode vid dop 

Ovanstående tankar om vett och etikett är generellt framtagna. Men bör förstås lyfta in det lilla sammanhangets dresscode. Det som är vett och etikett hos en familj behöver inte vara det hos någon annan. Är familjen hängivna hårdrockare är det förstås mer ok att komma i en Iron Maiden tröja än i andra sammanhang.

Är det kyrkan som sätter etikett reglerna för hur man ska vara klädd?

Nej det är det vanligtvis inte. Inom kyrkan får man ibland frågor om det är ok med en klänning med bara axlar eller en röd klänning på en vigsel. Svaret därifrån är att man får vara klädd i stort sett hur man vill, med respekt för omgivningen. Det kan kännas stötande att någon kommer i shorts med bar överkropp på ett dop eller konfirmation.

Läs även: Hur går ett dop till?

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)