Kostnad dop

Sänk kostnaderna för dopet

Dop – så mycket kostar det och så håller du ner kostnaden

I Sverige sker cirka 50.000 dop varje år. Att döpa sitt barn är alltså väldigt vanligt och även mycket uppskattat. Inför ett dop är det många frågor och funderingar som kan dyka upp, till exempel hur mycket ett dop kostar och vad man får och inte får göra.

Att boka in ett dop är inte speciellt svårt och något som majoriteten av alla föräldrar klarar av på egen hand. Det enda man behöver göra är att välja ut en kyrka som man vill använda sig av och därefter kontakta den församlingsexpedition som finns tillgänglig. Det är också här som man bokar in en tid för dopet. Hur dopet kommer att se ut kan skilja sig väldigt mycket mellan olika kyrkor och församlingar. Vissa erbjuder så kallade enskilda dop där ni får använda er av kyrkan ensamma, medan andra väljer att ha dopen i samband med söndagsceremonierna, vilket betyder att fler personer kan vara delaktiga.

Vad kostar ett dop?

Många föräldrar kan ställa sig frågandes till hur mycket ett dop kostar. Svaret på den frågan är väldigt enkel. I Sverige kostar det ingenting att döpa sitt barn. Det betyder att du inte behöver betala för kyrkan, prästen, vaktmästare eller musiker. Vissa kyrkor erbjuder även så kallade församlingslokaler som oftast ligger i anslutning till kyrkan. Om en sådan finns har du möjlighet att låna denna till mottagning för vänner, familj och släktingar. Även hyra av lokal brukar vara kostnadsfritt. Skulle det däremot vara en annan lokal som inte anordnas av kyrkan kan du behöva betala en avgift. Hur mycket det kostar beror på om du hyr från ett privat företag eller om du t.ex. hyr lokal från din hyresgästförening eller bostadsrättsförening.

Håll nere kostnaderna för dopet

Att hålla nere kostnaderna för ett dop är således inte speciellt svårt, eftersom du inte behöver betala något för ceremoni eller kyrka. Det är dock många andra faktorer i samband med ett dop där du kan vända på slantarna för att få det så billigt som möjligt. Efter ett dop är det mycket vanligt att man vill ha en mottagning eller någon form av firande och det är också här de största kostnaderna kommer att ligga.

Här nedan har vi listat några knep som du kan ta till för ett billigare dop.

  • Håll det enkelt – Det är själv ceremonin som är huvudsaken i ett dop, därför behöver mottagningen inte vara allt för prålig om du själv inte vill. Dekorera med fina ballonger, serpentiner, tända ljus och annat som inte kostar speciellt mycket.
  • Mat och dryck – Det behöver inte kosta mycket att bjuda på mat till många människor. Smörgåstårta är ett bra alternativ som passar de flesta vuxna och till barnen kan pannkakor eller korv med bröd serveras. En större tårta räcker till många och är utmärkt att ha som efterrätt.
  • Dopklänning – Dopklänningen är ytterligare en sak som kan kosta en hel del pengar. Vill du hålla nere kostnaderna här så fråga släkt och vänner om det finns någon som har en som de kan låna ut. Kanske har du din egna dopklänning kvar och vill återanvända denna?
  • Lokal – Återigen är det viktigt att komma ihåg att kyrkan troligtvis har en församlingslokal som du kan använda dig av helt kostnadsfritt. Det här är tveklöst det bästa alternativet för den som vill hålla nere kostnaderna. 
  • Boka i tid – Att boka in dopet i tid kan kännas oväsentligt eftersom ceremonin ändå är gratis, men genom att boka i tid kan du få tillgång till församlingslokalen det datum du önskar. Du har också mer tid på dig att jämföra kostnader för dekorationer, mat eller planering av låtar till själva dopet. Alla vet ju ändå att tid är pengar.

Läs även: Hur skriver man ett dopprogram?

Finansiera dopet

Är det många gäster som ska komma på dopet kan det vara svårt att hålla nere kostnaderna, hur mycket du än vänder och vrider på slantarna. Många föräldrar väljer då att ansöka om ett lån för att kunna finansiera dopet ordentligt. Innan du lånar bör du dock se till att jämföra erbjudandena så mycket som möjligt. Det kan du till exempel göra genom att besöka https://www.zmarta.se/ och använda dig av deras jämförelsetjänst för att hitta det bästa lånet.

De största omkostnaderna som du kommer stöta på är troligtvis maten och hyra för lokal (om du inte lånar kyrkans). Det är också dessa kostnader som du kan behöva hjälp att ha råd med. Ett bra sätt att veta hur mycket du behöver lägga ut är genom att göra en tydlig planeringslista. Skriv upp hur mycket det kostar att hyra lokal samt kostnaden för alla livsmedel, ingredienser och dryck som ska införskaffas och gör därefter en budget. Använder du dig av våra smarta knep här ovan så behöver du sällan ta ett stort lån. Här nedan hittar du ett räkneexempel.

Dopklänning – cirka 500-1500 kronor beroende på modell och märke.

Hyra för lokal – cirka 500-1000 kronor, oftast enbart i deposition som du sedan får tillbaka.

Mat och dryck – Är du duktig på att ”koka soppa på en knapp” så kan du komma undan med cirka 2000-3000 kronor. Även billigare än så beroende på vad du ska bjuda på.

Dekorationer – 100-1000 kronor. Naturligtvis spelar ditt eget intresse roll även här. Med två påsar ballonger kan du komma långt och dessa kostar bara några enstaka tior.

Läs även: Vett och etikett på dopet

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)