Fläckar ta bort

Den ultimata guiden till fläckborttagning, del 2

Hur tvättar man en gammal dopklänning utan att den faller sönder? Hur får jag bort rödvinsfläcken på den vita duken? Vi hjälper dig som behöver råd om fläckar och andra praktiska tips. Vår expert svarar på alla frågor som handlar om fläckar. Förhoppningsvis hittar du svaret på din fråga på den här sidan.

Ställ en egen fråga till Solveig »

Nya frågor »

Tryck tangenterna CTRL+D för att göra sidan som bokmärke!

Vad kan jag använda för medel till min skinsoffa?
Från: Gerd Bergqvist

Hej Gerd! Tag flytande Galltvål blandat med vatten.
Lycka till!
Solveig

Ramlat och fått en svart asfaltsfläck på vit blus. Har tvättat den på 30 grader men fläcken finns fortfarande kvar. Finns det något jag kan försöka få bort fläcken med? Vh/Marlene

Hej Marlene! Gnid in flytande koncentrerad Galltvål rejält. Låt verka ca 15 minuter, gnid på igen med lite vatten på svamp eller borste. Tvätta sedan blusen.
Lycka till!
Solveig

Hejsan! Jag är lite förtvivlad. Min Golden Retrieverhund har kissat ett flertal gånger på samma stäle på vår nya Ryamatta (Brunmelerad), vi märkte inte detta förren vi började känna av urinlukten. Jag har provat att tvätta bort med ett medel som heter: Piss off, just för djururin. Det hjälpte inte. Provat med varmt vatten och Grumme tvättsåpa, hjälpte inte heller. Lukten är kvar. Tor du att du kan hjälpa mig med detta? Jag är ju lite rädd att färgen kanske förändras på mattan om jag använder starkare medel. Vore mycket tacksam för ett svar. Med vänliga hälsningar Anna.

Hej Anna! Spraya på mattan med ättiksyra 24 %.Tag tre deciliter ättiksyra till en liter vatten. Låt torka och vädra sedan mattan.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! är det möjligt att få bort brännfläckar i en microvågsugn? i så fall hur? fläckarna har en gul färg. Tack på förhand!
Mvh Rebecka Barjosef

Hej Rebecka! Prova med klorin av märket Spar, täck fläcken med koncentrerad klorin och gnid med svamp eller borste. Tvätta efter med vatten och diskmedel.
Lycka till!
Solveig

Hej, jag har fått bad barnolja på mina jeans. Sprayade direkt på tabort och kunde inte stoppa dem direkt i tvättmaskinen utan efter ca 2 timmar. Men fick ej bort fläcken. Snälla hjälp mig, hur ska jag göra för att få bort dessa tråkiga fläckar?
Från: Anna

Hej Anna! Täck fläcken med Ren bensin av märket Gripen. Låt ligga ca 5-10 minuter. Tvätta i maskin enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort nikotinlukt från tygsoffa?
Från: Irene

Hej Irene! Fukta ett lakan och lägg över soffan, dunka på rejält med mattpiska så att allt damm dastnar på lakanet. Spraya sedan på soffan med ättiksyra 24% och låt verka en stund. Torka efter med torr trasa. Ställ ut några skålar med ättiksyra i soffan över natten.
Lycka till!
Solveig

Mina handblåsta kristallglas har blivit grådaskiga, hur ska jag få dom blanka och fina igen?
Från: Birgitta Bängs

Hej Birgitta! Lägg glasen i blöt i 5 liter vatten och 1/2 literättiksyra 24%. Diska dom sedan som vanligt.
Lycka till!
Solveig

Hej! Bor i min farfars lgh, när vi plocka bort alla tavlor fanns det smutsramar kvar, förmodligen av damm och sot. Det är ribbad textiltapet på väggarna (intakta). Kan man ta bort detta på något sätt?
Från: Jakob

Hej Jakob! Fukta en svamp i vatten och häll på flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Borsta efter med rent vatten på svampen tills allt lödder är borta.
Lycka till!
SolveigFörst vill jag tacka för en supersida, underbart att ha hittat den. Tyvärr har jag inte läst någonstans hur man skall få bort nikotinfläckar på kläder, kläder som hängt och värre legat hopvikta länge och där röken trängt in i tyget som blivit gul-gulbrunt. Hur får man bort det? Det är alla möjliga material. Tackar på förhand
Från: Lisa

Hej Lisa! Prova att lösa upp vinsyra med lite vatten och täck fläckarna, låt ligga en stund. Tvätta plaggen i tvättmaskinen enligt tvättråd. Lycka till! Solveig

Hjälp! Vår lilla katt, en liten tjej på 4 år kissar i dotters (2,5år) nyrenoverade rum… alltid samma hörn. Vi stänger dörren dit så hon inte ska gå in men ibland smiter hon in där och direkt en pöl i hörnet. Lukten går knappt att få bort. Det är plastmatta som golv så jag vågar inte ha på något för starkt. Tack på förhand!
Från: Hanna

Hej Hanna! Häll på ättiksyra 24 % flera gånger. Katter skyr det och lukten försvinner.
Lycka till!
Solveig

Jag köpte ett linne och råkade ha papper-, foto- och läderlim på. Måste få bort det!!! Har tvättat det men gick inte bort. Har även strykt. Behöver värkligen din hjälp, linnet kostade 2000 kr. Hjälp!!!
Från: Nadine

Hej Nadine! Häll på Ren bensin av märket Gripen. Gnid tills det lossnar. Tvätta i maskin enligt tvättråd. Lycka till! Solveig

Finns det något enkelt sätt att ta bort gamla svettfläckar som blivit gula under armarna på vita skjortor av bomull och ett linne som inte är av bomull. Det är ett glansigt tyg, typ polyester tror jag. Kan man lägga något i tvättmedelsfacket eller i tvättmaskinen när man tvättar dem, så man slipper förbehandla? Eller kan man stryka på något på plaggen precis innan man lägger dem i tvättmaskinen?
Från: Teresia

Hej Teresia! Gnid in fläckarna med Glycerol och tvätta enlig tvättråd. Lycka till!
Solveig

Miljöbensin har runnit ut på tyget i vagnen. (2 mån. gammal teutoniavagn) Hur får jag bort det?
Från: Ulrika

Hej Ulrika! Prova med att gnida in flytande koncentrerad Galltvål på en fuktig svamp. Låt verka ca 15 minuter. Fukta svampen igen och gnid en gång till. Torka bort allt lödder och badda därefter med vatten tills löddret är borta. Blanda sedan 1 liter vatten med 1/2 deciliter ättiksyra 24 % och badda på detta. Tryck ur vattnet väl och vädra vagnen.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur kan man diska bort märke/spår av bestick på porslinet? Jag har pratat med Duka personalen eftersom porslinet är köpt hos dem men de säger att det är bestick som färgar av sig.
Från: Slava

Hej Slava! Prova med att gnida försiktigt med Svinto så hoppas jag att ditt porslin blir fint igen.
Lycka till!
Solveig

Jag har spillt rödvin i en ljus tygsoffa. Har provat med salt men det gick ej bort… Vad ska jag göra? Tyget påminner lite om manchester.
Från: Emma

Hej Emma! Prova och blöt citronsyra och vatten till en gröt. Täck fläcken och låt sita ca 15 minuter. Borsta bort och torka torrt.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort vattenbaserad målarfärg från kläder?
Från: Anki

Hej Anki! Detta kan vara svårt men prova med flytande koncentrerad Galltvål. Täck fläcken och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Häll på mera och gnid på. Tvätta i maski enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Jag har köpt en skinnkappa på loppis men den luktar mögel. Går det att göra något åt detta? Har hört något om ättikssprit, vad säger du? Hälsningar Anki

Hej Anki! Tvätta kappan med vatten och flytande koncentrerad Galltvål. Torka efter med rent vatten. Är det foder i kappan sprayar du det med 1/2 liter vatten blandat med ättiksyra 24%. Häng ut och vädra. Om det fortfarande luktar, häng in kappan i en klädpåse och ställ försiktigt in en skål med ättika, förslut påsen. Låt hänga några timmar.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Vi hade en valp hos oss som kissade i våran tygsoffa, och nu får vi inte bort lukten. Har provat med tvättmedel och ättika. Har du några bra förslag, älskar soffan och självklart vill jag inte att det luktar hundkiss i den 🙁 Tack på förhand.
/Annamaria

Hej Annamaria! Prova med att blanda en liter vatten och en kapsyl amoniak (av märket Gripen). Badda soffan och låt sitta ca 30 minuter. Tryck ur allt vatten med hushållspapper
Lycka till!
Solveig

Mina barn cycklade på nylagd asfalt så de fick hela kläderna fulla av det. Hur tar man bort sådant?
Från: Sofie

Hej Sofie! Prova med att täcka fläcken med flytande koncentrerad Galltvål på en fuktad borste, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, häll på mera och gnid in igen tills du ser att det lossnar. Tvätta kläderna enlit tvättråd.
Lycka till!
Solveig

hej. hur kan man få bort grund målarfärg från en polyestertröja?
Från: Andre

Hej Andre! Kan vara svårt men prova att täcka fläcken med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Häll på mera och gnid med en bortste tills du ser arr det försvinner. Tvätta i maskin enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Nya skinnsoffan har fått fläckar på armstödet av (troligen) smör. Hur tar jag bort dessa??
Från: Inga-Lena

Hej Inga-Lena! Täck fläcken med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, gnid på igen med svamp. Torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej!! Jag har fått hårfärg på min nya soffa det blev en stor fläck när jag torkade med en fuktig trasa. Hur får jag bort den?
Från: Leila

Hej Leila! Detta går tyvärr inte att göra något åt.
Hälsningar
Solveig

Hej! Vi har ett uthus som tidigare ägare gjorde iordning till ateljé, huset är ett gammalt grishus. Hur får vi bort dålig lukt i rummet? Lukten sitter förmodligen i taket.
Från: Carolina

Hej Carolina! Du kan ställa ut skålar med ättiksyra 24 % över natten. Du kan även blanda bakpulver och några droppar lavendelolja.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur får jag rent toastolen? Har försökt med ättika och det blev ngt bättre. Något annat tips?
Från: Carolina

Hej Carolina! Du kan även prova med vitvinsvinäger. Låt stå över natten, borsta sedan rent.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Hur ska jag få bort oxidering på gamla antika dessert silverskedar? Skedarna är tunna och jag vill inte att de ska bli repade vilket jag upplever att tex Häxans silverputs gör. Vad kan jag använda för att få bort beläggningen utan att repa skedarna? Tack på förhand/Lotta

Hej Lotta! Koka upp 3-4 liter vatten med 2 teskedar salt 3 matskedar bikarbonat. Lägg i silvret en stund, tag upp och torka.
Lycka till!
Solveig

Hur kan jag få min koppar ren och blank utan att behöva gno ihjäl mej?
Från: Bibbi Adolfsson

Hej Bibbi! Täck hela kopparföremålet med ketchup. Låt verka ca 15-20 minuter. Diska kärlen som vanligt.
Lycka till!
Solveig

Hej Min kille fick en Rödvinsfläck på sin Skjorta den är tvättad men hur gör man nu? Finns det någon bot?.
Från: Carina Jonasson

Hej Carina! Blöt upp citronsyra och täck fläcken. Låt verka ca 15-20 minuter. Skölj sedan skjortan.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bortlukten av kattkiss i svärmorsämnets bil? Katten har kissat på ett säte ej fläck men lukt.
Från: Noomi Parnegård

Hej Noomi! Blanda ca ½ liter vatten med ättiksyra 24 %. Badda på och låt verka ca 2 timmar. Upprepa om det inte försvinner. Ställ ut en liten skål med ättiksyra i bilen över natten. Ättika tar bort oönskade odörer.
Lycka till!
Solveig

Hej igen! Hittade faktiskt ett tips på nätet ang. matt blomvas. Undrar nu om jag verkligen törs följa tipset för at försöka få den gamla kristallvasen fin igen. Vad tror ni! Tipset lyder:För att få gamla matta glasvaser rena, låt råriven potatis eller potatisskal blandat med vinäger stå i vasen över natten. Skaka om ordentligt. Skölj rent. Om detta är att rekommendera. Törs jag ta hur stark vinägerblandning som helst? Tack på förhand!
Vänliga hälsn. Tarja

Hej Tarja! Absolut! Du kan även prova med ättiksyra 24%.
Hälsningar
Solveig

Hej! Har ärvt en vacker stor kristallvas. Tyvärr så är glaset lite matt. Har provat att diska den med rödvinsvinäger men märker ingen större skillnad. Har ni något råd att ge? Undrar även hur man lättast får bort grå/vit hinna från maskindiskade vinglas (ej kristallglas). Vänliga hälsn. Tarja

Hej Tarja! Prova med ättiksyra 24 %. Lägg glasen i blöt i ättikan. Lycka till!
Solveig

Undrar hur man får bort diesel som runnit ut i baksätet på bilen?
Från: Åse

Hej Åse! Fukta en svamp och häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, gnid på igen. Torka bort allt lödder och badda på med vatten. Till 3 liter vatten tar du 2dl ättiksyra 24 %. Badda på och torka tills allt lödder är borta och tryck ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

hur får jag bort sotfläck på ett oljat ekbord? jag ställde en kastrull på bordet som var diskad men ändå lämnade ett sotmärke. kastrullen har använts på gasolspis.
Från: Madeleine Tallberg

Hej Madeleine! Prova med att gnida in flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka en stund, gnid på igen torka av med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej, Min dotter målade med akrylfärg (svart givetvis) och det gav fläckar på vår vita bomullsmatta, hur får jag bort dem? (Mattan är för stor för tvättmaskinen). Tack på förhand.
Från: Cecilia Behrmann

Hej Cecilia! Fukta fläcken med vatten häll på flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, gnid på igen tills fläcken är borta. Badda med vatten tills allt lödder är borta. Tryck ur vattnet väl. Höj upp mattan från golvet så den torkar.
Lycka till!
Solveig

Hej, jag har haft sängen för nära väggen och nu har ja en stor fläck av troligast hårvax bakom sängen!! Jag undrar om det fins nå sätt att ta bort/tona ner fläcken så den inte syns så Mkt?!
Från: Mats Kejonen

Hej Mats! Blöt potatismjöl och badda på tapeten. Låt torka helt, borsta sedan bort potatismjölet med mjuk borste.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag undrar hur jag ska få en bort en ölfläck från vit t-shirt, kan också vara svett men det är det troligtvis inte pga jag svettas inte i sådana mängder.
Från: Oliver Brink

Hej Oliver! Blöt citronsyra med vatten och täck fläcken, gnid in rejält och låt verka ca 10-15 minuter. Tvätta plagget enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort mascara från vita handdukar? 60 grader hjälper inte.
Från: Annelie Lundin

Hej Annelie! Spraya på med Tabort oxi enzym och gnid in rejält. Låt verka ca 10 minuter. Spraya på igen och gnid en stund. Tvätta i maskin enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hejsan! Min lilla tjej har tydligen lyckats måla med bläckpenna på vår nya tygsoffa. Vad gör jag? Det står kemtvätt på soffan.
Från: Lotta

Hej Lotta! Häll flytande koncentrerad Galltvål på fläcken, gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen tills fläcken är borta. Badda efter med vatten tills löddret är borta, tryck ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hur tar jag bort en fläck på en beige tygsoffa orsakad av aska från ett sterarinljus?
Från: Sofia

Hej Sofia! Fukta ett bommulstyg, t ex handduk. Lägg över fläcken och banka på med en mattpiska. Då fastnar överflödig aska i tyget. Häll på fläcken med flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, gnid på igen med fuktad svamp eller borste tills fläcken är borta. Badda efter med vatten på och runt fläcken tills allt lödder är borta. Tryck ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har en svart/vit kjol (vit bas med stora svarta mönster i påsytt svart tyg, alltså inte tryckt mönster) där de vita områdena blivit gröna när jag tvättat den med en t-tröja som färgat av sig. Kjolen är av bomull men fodret av polyester; det står ”Don´t bleech” på lappen (den är köpt i USA). Har du något tips om hur jag kan få de vita områdena vita igen? Tack för hjälpen!
Mvh Jessica

Hej Jessica! Prova med att blötlägga hela kjolen i tvättförstärkare tex från Tvättex. Till 5 liter vatten tar du 6-8 kapsyler tvättförstärkare samt 2 matskedar ättiksyra 24 %, Låt ligga ca 2 timmar, rör om och doppa plagget någon gång under tiden. Skölj kjolen i rent vatten. Lycka till!
Solveig

Kakaofläck på ljus tygsoffa?
Från: Lotta Elgbratt

Hej Lotta! Häll på flytande koncentrerad Galltvål på och runt fläcken och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, fukta en svamp med vatten och gnid igen tills fläcken är borta. Badda på och runt fläcken med rent vatten tills allt löder är borta. Tryck ur så mycket vatten du bara kan med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Avocadofläckar på vita jeans?
Från: Alexandra

Hej Alexandra! Häll på fläcken med flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka ca 15 minuter, häll på lite till och gnid med borste eller svamp tills fläcken år borta. Skölj efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur rengöra mörk tygsoffa från barnkiss? Det syns ingen fläck, men det luktar.
Från: Carolina

Hej Carolina! Blanda ca en liter vatten och 1 ½ deciliter ättikssyra 24 %. Badda på fläcken rejält och låt verka ca 30 minuter. Tryck ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort en såsfläck på kavajslag? Kavajen är ny och vi vill inte lämna den på kemtvätt än.
Från: Annelie Tarning

Hej Annelie! Häll på flytande koncentrerad Galltvål på fläcken och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Vid behov häll på mera galltvål och gnid lite till. Skölj efter med vatten tills allt lödder är borta. Kläm ur allt vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej ! Jag har fått bläck (från en kulspetspenna) på min vita skinnsoffa. Hur kan man ta bort det? Tack på förhand
Från: Izan

Hej Izan! Till skinn kan du använda flytande koncentrerad Galltvål. Fukta en svamp i vatten och häll på galltvål, gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen tills fläcken är borta. Vid behov tillsätt mera galltvål. Tvätta efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort fettfläckar på köksluckor?
Från: Marianne

Hej Marianne! Häll flytande koncentrerad Galltvål på en trasa eller svamp fuktad i vatten och gnid in, torka efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

En några dagar gammal smörfläck på soffan. Ylletygsklädsel som inte är avtagbar. Hur gör vi?
Från: Anja Malmqvist

Hej Anja! Fukta med vatten på och runt fläcken. Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Fukta en svamp eller borste och gnid igen. Torka bort löddret och badda på med rent vatten tills löddret är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Min lilla dotter fick jordgubbsfläckar på sin fina rosa midsommarklänning, som är av 100% bomull. Tabort funkade inte. Mvh Ingrid

Hej Ingrid! Prova med att strö över fläckern med citronsyra och lite vatten, bara så att citronsyran löses upp. Gnid in och låt verka en stund. Skölj sedan bort citronsyran. Lycka till! Solveig

Jo, jag var dum nog att använda en färgglad, glansig plastpåse som sadeltäcke vid regn, och eftersom jag haft mörka byxor har jag inte märkt att jag fått en stor yta med rosa och svarta fläckar i baken av detta. Det är framför allt på ett par grå-svarta stretchjeans och nu på ett par vita linnebyxor. Kan jag få bort detta på något sätt eller är det bara att kassera? Väldigt tacksam för svar
Hälsar Jenny

Hej Jenny! Prova att hälla flytande koncentrerad Galltvål på fläcken, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Häll på mera galltvål och gnid in med borste. Tvätta plaggen enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Har smårepor på min plasma-tv, på ramen som jag tror är typ pianolack, fast jag använder miraceltrasa.Går det att använda MP52 mot detta el. något annat?
Från: Eva-lena

Hej Eva-Lena! Detta vågar jag inte svara på. Rådet är att du frågar hos tv-butiken.
Hälsningar
Solveig

Hej! Jag råkade spilla nagellack på vårt splitternya soffbord som jag inte riktigt vet vad det är för trä (men det är tillverkat i Indien eller Kina). Det är mörkbrunt med rödsvart ton. Problemet: Jag tänkte mig inte för utan tog nagellacksbortagningsmedel utan aceton med en tops på nagellacket. Nu har det blivit blanka fläckar på bordet av nagellacksborttagningsmedlet – i motljus ser det ut som fettfläckar – men det är det ju inte, utan lacken är ju skadad. Jag försökte gnida in bordet med teak-olja men trasan jag hade var nog lite för grov så nu har det dessutom blivit repor på hela bordsskivan… Finns det något jag kan göra eller måste jag lämna bort bordet till en specialist ? Hur mycket brukar sånt kosta?
Från: Evelina

Hej Evelina! Synd på ditt fina bord, men fråga hos möbelhandlaren vad du kan lättas och billigast kan göra. Svårt att tippsa i ditt fall. Hälsningar
Solveig

Har klinker i mitt badrum och fått missfärgning av kakelrengörningsmedel för vitt kakel finns det någon olja som kan stykas över dessa fläckar?
Från: Karin Karle

Hej Karin! Prova med att hälla på ättiksyra 24 %. Låt verka ca 10 minuter, häll på mera och gnid med en borstae. Skölj efter med vatten. Lycka till! Solveig

Hur får man bort oljefläckar på en vit soffa?
Från Johanna

Hej Johanna! Spraya på flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält utifrån och in. Låt verka ca 15 minuter. Häll på lite mera och doppa en svamp i vatten och gnid tills allt är borta. Badda med rent vatten tills allt lödder är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hej! Har fått nagellack på min svarta lädersoffa! Kan jag ta bort med nagellacksremover eller aceton?
Från: Sanna

Hej Sanna! Läder skall man tvätta med såpa, men det tar inte bort nagellack. Men prova med att spraya remover på en tops och stryk bara på fläcken, upprepa tills allt är borta. Tvätta efter med såpa och vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej, har fått två fläckar på kornblå sidenklänning, vet ej vad det är för typ av fläckar, vad kan jag prova för att få bort dem?
Från: Lena

Hej Lena! Du får testa om det är fettfläckar, du häller Ren bensin av märket Gripen på fläcken. Låt ligga ca 5 minuter. Tvätta klänningen enligt tvättråd. Om det är olja eller något annat hårt smuts kan du prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläckarna och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, häll på mer och gnid in tills fläcken försvunnit. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej. Hur får man bort brun-utan-sol-fläckar på kläder?
Från: Maja

Hej Maja! Prova med att gnida in flytande koncentrerad Galltvål rejält. Låt verka ca 15 minuter. Häll på mera och gnid tiolls fläcken är borta. Tvätta plagget enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej! När vi skulle frakta hem våra nya däck lade vi dem inne i bilen på skinnklädseln (ljust skinn). När vi lyfte ur dem blev det fula bruna fläckar på vissa ställen där de legat? Hur får vi bort dessa? Har testat det mesta utan resultat!Snälla hjälp oss. Tacksam för snabbt svar! Mvh/ Lisa

Hej Lisa! Häll på med flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Häll eventuellt på mera och gnid tills fläckarna försvunnit. Skölj efter med rent vatten tills allt lödder är borta.
Lycka till!
Solveig

Vi har fått vita fläckar efter varma fat på vårt gamla polerade matsalsbord.
Från: Margareta Brink

Hej Margareta! Prova med att strö på cigarraska på fläcken. Gnid in med mjuk trasa försiktigt och mjukt. Värme uppstår och fläcken utplånas. Detta tar sin tid, ett måste för att skydda bordsskivan. Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort saffransfläckar på min stora fina oblekta linneduk. Om jag använder Klorin så måste ju hela duken blekas?
Tacksam för råd
/AnnBritt

Hej Ann-Britt! Häll citronsyra på fläckarna och droppa på med vatten så det blir som en gröt. Låt ligga en stund. Gnid på med en svamp, upprepa om det inte försvinner strax.
Lycka till!
Solveig

Hej jag undrar hur man får bort gamla urinfläckar från barnkläder, samt hur man får bort fläckar av ketchup.
Från: Madde

Hej Madde! Prova med att hälla flytande koncentrerad Galltvål på fläcken och gnid in rejält. Låt ligga ca 15 minuter. Häll på mera och gnid tills fläcken är borta. Tvätta plaggen enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej, min bil har läckt olja på betonggolvet i garaget. Går det att få bort dessa fläckar?
Från: Peter

Hej Peter! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläckarna och gnid in rejält med borste. Låt verka ca 15 minuter, häll på mera och gnid tilss du ser att fläckarna förhoppningsvis är borta. Skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Vi har fått vit målarfärg på vår mörkbruna skinnsoffa. Går det att få bort utan att förstöra skinnet?
Från: Krisztian

Hej Krisztian! Till skinn kan du använda flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläcken och gnid in rejält med en svamp. Låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen. Skölj efter med vatten. Om det inte går bort får du fråga på färgaffären vad du kan använda till skinn.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har fläckar av bläck och yoghurt på min soffa. Soffan är i mockaimitation. Tack på förhand.
//Malin

Hej Malin! Häll först ut salt på och runt fläcken, borsta fram och tillbaka saltet som drar med sig smuts och damm. Häll sedan flytande koncentrerad Galltvål på en fuktad svamp och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Gnid in igen tills det har försvunnit. Badda efter med rent vatten tills löddret är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper. Borsta upp behandlingsstället
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort avfallsdoft från bilsäten?
Från: Ewa Åström

Hej Ewa! Blanda en liter vatten med en deciliter ättiksyra 24 %. Badda på sätet. Ställ sedan in några skålar ättika i bilen och låt stå över natten, då försvinner lukten.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag vill uppmärksamma Solveigs namnsdag som var igår. Tack för all hjälp du ger oss!
Mvh Rebecka Barjosef

Hej Rebecka! Tack så mycket!
Hälsningar
Solveig

Hej! Mitt barnbarn ritade med gul färgkrita på min bruna tygsoffa. Tacksam om Ni har några tvättråd att ge mig. Med vänlig hälsning Lena

Hej Lena! Prova med flytande koncentrerad Galltvål på en fuktig trasa eller svamp. Gnid utifrån och in. Låt verka ca 10 minuter. Gnid på igen tills det är borta. Badda på med vatten tills löddret är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper. Lycka till! Solveig

Jag har fått tugummi på fina byxor. Tacksam för hjälp med hur jag ska få bort fläcken. Det mesta har jag skrappat bort.
Från: Hanna

Hej Hanna! Lägg byxorna i frysen och pillra bort det du kan. Badda seda på med T-röd tills det är borta. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Mitt barn har fått morotsfläckar på en vit/färgad body. Har lyckats få ner färgen till gul med div medel, men inte mer. Tips???
Från: Katarina Eriksson

Hej Katarina! Prova med citronsyra på blött plagg. Låt ligga en stund. Om inte det försvinner provar du med Remol som bleker hela bodyn. Men då får det inte vara metallknappar, de kan missfärga.
Lycka till!
Solveig

Hur behandlar jag blodfläckar på glansig turkos tygsko?
Från: Gunilla Persson

Hej Gunilla! Badda på med flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Häll på mera och gnid tills fläcken är borta. Doppa en trasa i vatten och skölj ur löddret. Spänn upp skon med tex hushållspapper så den håller formen.
Lycka till!
Solveig

Jag undrar hur man får bort granatäpple från min bomullströja? Jag har även fläckar på min bäddmadrass av bröstmjölk och bebisbajs, hur får jag bort dom?? Hjälp!
Från: Carro

Hej Carro! Prova med citronsyra till granatäppelfläcken. Blöt fläcken med vatten och häll på citronsyra så det löses upp. Låt ligga en stund, gnugga seda på fläcken. Likaså med bajsen. Till fläckarna av bröstmjölken kan du spraya på med Tabort och låt verka en stund. Gnugga på fläcken, häll på mer tabort om det behövs. Skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hejsan Jag undrar hur man får bort bläckpennestreck från en vit tröja? Mvh Malena

Hej Malena! Prova med T-röd.
Lycka till!
Solveig

Hej! Min dotter har fått svarta oljefläckar på sin jeanskjol, hur får jag bort dem?
Från: Anna

Hej Anna! Häll på flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält. Låt ligga ca 15 minuter, häll på mer och gnid tills fläcken är borta.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort grönt nagellack på mitt vita linne? Har provat att gnubba med remover, utan resultat.
Från: Josefine

Hej Josefine! Prova med att behandla fläcken från baksidan av tyget. Dränk en bommulstuss i oljefritt aceton och badda på tills det släpper. Tvätta därefter enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

hej! jag har en vit tröja som har blivit fläckig och det går inte bort när man tvättar den.
Från: Martin

Hej Martin! Spraya fläckarna med Tabort. Låt ligga ca 15 minuter. Kör tröjan i maskinen enligt tvättråd. Om det är fetfläckar sprayar du på med Ren bensin av märket Gripen. Lägg i tröjan i maskinen och tvätta.
Lycka till!
Solveig

Hej, jag har precis köpt en vit bomullsklänning och nu råkat spilla svart flytande eyeliner på den. Jag har gnuggat med både flytande Vanish och med blötlagt med pulver Vanish (för vita plagg), låtit ligga i klorin över en natt och kört i klorin i tvättmaskin i 40 grader. Fläckarna försvinner inte, hur gör jag för att få bort dem?
Från: Mirva

Hej Mirva! Prova med Ta bort oxi enzym. Spraya på fläcken och låt verka ca 15 minuter, häll på mera och gnid tills fläcken är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej Hur kan jag få bort whiteboardpenna från min dotters nya klänning. Klänningen är klarröd och materialet är 100% bomull. Pennan är svart. Tack på förhand!
Karin

Hej Karin! Prova med T-sprit, spruta på och torka med en svamp eller trasa tills det har försvunnit.
Lycka till!
Solveig

Har ett par svarta skinnremtofflor som torrfäller. Fötterna blir alldeles svarta. Finns det något jag kan göra med skinnet för att få slut på det här?
Från: Lena Jensen

Hej Lena! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll tvålen på en fuktad trasa och torka i tofflorna till färg försvunnit. Eftertorka med vatten och ny trasa tills löddret är borta. Torka så torrt du kan. Tryck in hushållspapper i tofflorna så att dom håller formen. Låt dom torka över natten, inte för nära någon värmekälla. Lycka till! Solveig

Hur får jag bort svarta randiga beläggningar på rostfria bestick?
Från: Lotta

Hej Lotta! Lägg besticken i diskhon, strö över maskindiskmedel och slå över kokhett vatten. Låt ligga tills vattnet svalnat något. Rör om och borsta med diskborste eller svamp. Skölj väl och torka dom torra. Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har fått fläckar ifrån sprit och läsk på min kökstapet och det är mörka ränder, kan man få bort dem?
Från: Thomas

Hej Thomas! Prova med flytande koncentrerad Galltvål på en fuktig trasa. Stryk lätt och försiktigt på tapeten. Torka efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

hej jag har fått motorolja på min bommullströja. hur får jag bort det M.V.H Martin

Hej Martin! Häll på flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält. Låt ligga ca 15 minuter, häll på mera tvål och gnid tills oljan är borta. Skölj bort allt lödder.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort matolja från ekparkettgolv?
Från: Anders

Hej Anders! Tvätta med vatten och såpa.
Lycka till!
Solveig

Vad tar jag bort klistret från kardborrband som jag fäst runt träet i fönstren.
Från: Birgitta Larsson

Hej Birgitta! Badda på med matolja och gnid in. Rulla bort klistret åt ett och samma håll med en svamp ellr liknande.
Lycka till!
Solveig

Hej, Jag har hört att man kan göra rent en väldigt smutsig och grå altan med klorin. Vilken blandning ska man ha och hur länge ska man vänta innan man tar bort klorinen?
Mvh Anna

Hej Anna! Spola bort grov smuts och beläggning. Borsta på en lösning av en deciliter klorin och 1-2 delar vatten. Låt verka ca 30 minuter. Spola sedan med rent vatten. Använd handskar och oömma kläder. Lycka till!
Solveig

jag har lekt med en svart spritpenna och skrivit på huden med den. nu sitter den som berget. men det största problemet är att den fastnar på allt annat också. mina lakan har fått fläckar av färgen och nu har den även satt sig på toasitsen av ”porslin”. Hur får man bort detta?
Från: Carro

Hej Carro! Prova med citronsyra på huden och några droppar vatten, gnugga in och låt verka en stund. Till lakanet prova med T-röd. Till toasitsen provar du med Remover av märket Gripen. Häll på en bommulstuss och torka.
Lycka till!
Solveig

Hej Jag har fått fläckar på mina ridbyxor (bomull samt konstskinn). Fläckarna, som är röda, kommer från ett par tyglar med gummigrepp som verkar ha smultit ned då de legat i samma låda som byxorna. Hur kan jag få bort gummifläckarna -som är mycket sega.
Från: Anna

Hej Anna! Eftersom det är skinn på byxorna får du prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på och gnid in rejält. Låt ligga ca 15 minuter, tillsätt mera galltvål och gnid tills du ser att det lossnar. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort bilavfettningsfläck på ljusbrun skinnväska? (desperat)
Från: Karoline

Hej Karoline! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Häll på mer och gnid på igen med svamp. Skölj bort allt lödder.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag vill få bort källarlukt ur kläder. Vissa går att tvätta 40 grader men de luktar fortfarande källare efter tvätt. Andra går inte att tvätta i tvättmaskin. Sedan undrar jag hur jag ska få bättre lukt i källaren eftersom det är enda stället där jag kan förvara vinterkläder och annat. Det finns en ventil precis där kläderna hänger men det räcker inte. Den som bodde i detta hus innan har rökt i källaren. Källaren är inte inredd som boendeyta.
Mvh Linda

Hej Linda! Lägg kläderna i blöt i vatten + ättiksyra 24 %. Till 10 liter vatten tar du två deciliter ättiksyra. Blanda omkring väl och låt ligga ca en timma. Häng ut på tork och vädring. Det kanske är fuktigt i källaren och du behöver avfuktare? Men du kan hälla upp ättiksyra i skålar och låta stå så drar det till sig oönskade dofter.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort gula fläckar på t-shirt och skjortor även linne skjortor? Jag tror att det kommer av deodoranter. Det blir hårt efter några år, därför tror jag det är deodoranten.
Från: Roffe

Hej Roffe! Prova med Tabort oxi enzym, spraya på och låt ligga ca 10 minuter. Spraya igen och gnid in rejält. Tvätta plaggen enligt tvättråd. Du kan även prova med vitvinsvinäger på samma sätt som ovan. Lycka till!
Solveig

Hur rengör jag mina kristallkronor på bästa sätt? En är bara dammig, men den andra har även fått annan smuts och fett på sig och kristallerna har blivit lite gulaktiga.
Från: Carina

Hej Carina! Blanda en liter vatten och en deciliter ättika 24 % samt saften från en citron. Vänd en paraply upp och ned under kronan. Spraya på och låt droppa däri.
Lycka till!
Solveig

hur får jag bort stearin på våtrumstapet och badkaret?
Från: Anna-Lill Isaksson

Hej Anna-Lill! Peta bort så mycket du kan och badda på med T-röd. Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort stearin på bilsätet? Ett 3 dygns gravljus som låg i ryggstödsfickan på stolen har smällt och vi har fått en stor fet fläck på stolsitsen. Försökt med hett vatten + diskmedel, sprit inget har hjälpt. Tacksam för svar. Hälsningar Kicki

Hej Kicki! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Häll på lite till och gnid på med en svamp. Badda på med vatten tills löddret försvunnit. Tryck sedan ut allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort maskrosfläckar från vita byxor?
Från: Liselotte

Hej Liselotte! Spraya på med Ta bort oxi enzym och gnid in väl. Låt verka ca 10 minuter. Spraya igen och gnid tills det har försvunnit. Skölj eller tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej ! Jag har fått tugummi på en skinnfåtölj. Tacksam för hjälp med hur jag ska få bort det. Har provat med isbit men får inte bort allting. Tack på förhand/ Nina

Hej Nina! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläcken och gnid in. Låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen med mjuk trasa eller svamp.
Lycka till!
Solveig

Hej! Mitt ljusa plastgolv i badrummet har blivit gulaktigt efter att jag varit för nitisk med rengöringsmedel. Undrar om du har något tips för att återställa någorlunda?
Från: Eva

Hej Eva! Försök med T-sprit, först på en liten fläck och gnid på rejäljt och se om det försvinner eller åtminstonde bleknar.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort blåbärsfläckar på obehandlat trä?
Från: Lisbeth

Hej Lisbeth! Här får du slipa med fint sandpapper.
Lycka till!
Solveig

Hej! I Mexico fick jag röda fläckar på mina T-shirts både vita och färgade som jag tror kommer från kochinel. Hur får man bort dom? Mvh Lennart

Hej Lennart! Är tveksam till detta, men prova med Tabort oxi enzym. Spraya på fläckarna och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, spraya på lite till och gnid tills det förhoppningsvis försvinner.
Lycka till!
Solveig

Jag har gulaktiga fläckar på vita shorts och en vit kavaj. De är inte i 100% bomull, utan de innehåller 2% elastan resp 65% polyester. Kan jag använda klorin, hur i så fall? I tvättmaskin eller för hand. Hela plagget eller bara på fläcken? Tacksam för tips!
Från: Mia

Hej Mia! Du kan bleka hela plaggen i Remol men om det är metallknappar i plaggen måxte dom avlägsnas, annars kan dom missfärga. Till 10 liter vatten tar du 6 kapsyler Remol. Låt plaggen ligga heltäckta ca ½ till 1 timma. Rör om då och då. Skölj plaggen väl. Remol är starkt att andas in.
Lycka till!
Solveig

Hej, fick målarfärg på jeansen. Tog bort det med lacknafta men den lukten går inte bort i tvätten. Hjälp! Brallorna är NYA
mvh Janne

Hej Janne! Lägg byxorna i blöt i vatten och ättiksyra 24 %. Till 10 liter vatten tar du ca 2 deciliter ättiksyra. Låt ligga ca 2 timmar. Häng ut byxorna på tork och vädra.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort fläckar av koda på min tygsoffa?
Från: Helén Englund

Hej Helén! Lägg ett läskpapper över kådan och tryck över med strykjärnet.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har fått ganska mycket stearin på min tygsoffa som inte tål att tvättas, vad ska jag göra?
Från: Madeleine

Hej Madeleine! Värm strykjärnet och lägg ett läskpapper över stearinet. Värm på med strykjärnet så sugs stearinet upp.
Lycka till!
Solveig

Jag har ärvt ett kryddställ av krom (fattigmanssilver) med glastillbehör. Kromstativet är fläckigt, hur kan jag enklast rengöra utan att fördärva?
Nican

Hej Nican! Beläggningen har säkert nötts bort med tiden. Men jag tror att det finns spray som du kan duscha på med. Fråga gärna en färghandlare.
Lycka till!
Solveig

Jag inhandlade från secondhand 2 unika plastbrickor från 40-talet. Dessvärre är en av dem gul i plasten i ett av hörnen. Kan jag få bort denna gula fläck från dessa gamla brickor?
Från: Asta

Hej Asta! Prova försiktigt på ett litet ställe med klorin. Funkar det så är det bara att köra!
Lycka till!
Solveig

Intorkat blod på vitt täcke? Kan jag få bort dessa fläckar i efterhand?
Från: Asta

Hej Asta! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt ligga ca 15 minuter. Häll på mer och gnid bort fläcken. Tvätta sedan enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej. Anvant klorin pa vitt overkast for att fa bort bebisbajs, blev istallet gul klorinflack…lika sa med en ny vit tshirt som jag tog vanish pa resulterade i en gulflack…hur far jag bort de gula flackarna??? Sag inte remol bara, jag bor i Grekland sa har finns det inte…. Tack
Anna

Hej Anna! Tyvärr, du måste ha ett rejält blekmedel som tex Remol. Fråga där du bor efter ett liknande medel.
Lycka till! Solveig

Hej! hur får jag bort rödbetsfläckar från mkt. ljust gult bomullstyg? Mvh: Marie-Louise

Hej Marie-Louise! Prova med att hälla på citron eller vinsyra och blöt med lite vatten till en gröt. Gnid bort fläcken. Skölj efteråt.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur gör jag enklast när rostfria bestick blivit brunflammiga? Har för mej man kan koka i ättika o vatten?
Hälsn CR

Hej CR! Doppa en trasa i vinäger och gnid bort beläggningen.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig, Har en röd tunn, stickad kofta i bomull, akryl, spandex och nylon som jag fått någon form av olja på (någon slags mörk gegga som kommer ut från mörka slipers när det är varmt och soligt). Snälla, hoppas du har något bra råd till mig för hur jag kan få bort detta från min kofta.
Mvh, Helena

Hej Helena! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Tillsätt lite till och gnid på tills fläcken har försvunnit. Tvätta tröjan enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort hårtoningsfärg från mina målade köksluckor?
Från: Anna

Hej Anna! Detta kan vara svårt, men du kan prova med T-sprit.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort kalkfläckar på glaset i duschkabinen? Tackar för svar
Från: Lars

Hej Lars! Prova med att spraya 24 % Ättiksyra på glaset, gnid tills det har försvunnit. Man kan även ta vinäger.
Lycka till!
Solveig

Hej, Vi har börjat med smakportioner för lillan. Banan är favoriten men det blir så fula svarta fläckar på kläderna som inte går bort. Kan man få bort dessa på något sätt.
Mvh Anna

Hej Anna! Spraya på fläckarna med Tabort och gnid in rejält. Låt verka ca 10 minuter. Spraya lite till och gnid tills fläckarna är borta. Tvätta plaggen enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag undrar om du har något tips på hur man kan rengöra vita plastmöbler som blivit gråa?
Mvh/Anna

Hej Anna! Prova att badda på med koncentrerad Klorin på en trasa eller svamp. Låt det sitta en liten stund innan du spolar av möblerna. Akta kläderna för klorin bleker och det blir fläckar.
Lycka till!
Solveig

Kan dopklänningen skadas av Remol? Har läst att du tipsat många om Remol på gamla bomullstyger. Kan ett väldigt tunt tyg ta skada. Vad händer med broderier? Jag tror det är bomullgarn) Är Ta bort skonsammare? Kan man använda det ena rengöringsmedlet efter det andra om det inte skulle lyckas?
Tack för en bra sida!
Helena

Hej Helena! Remol kan användas till dom flesta tyger. Remol bleker och kan inte användas på färgade broderier. Du frågar om Tabort. Det bleker inte utan tar bort fläckar. Visst kan man prova på olika rengöringsmedel efter varandra.
Lycka till!
Solveig

Hej! hur gör man för att tvätta bort fågelbajs på ett tygkapell på båten? Det är fiskmåsar som har varit där. Tack på förhand!
Jeanette

Hej Jeanette! Gnid in fläckarna rejält med flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka ca 15 minuter. Doppa borsten eller svampen i vatten och gnid på fläcken tills den är borta. Skölj bort allt lödder. Lycka till!
Solveig

Rödvinsfläckar är ju svårbehandlade.Jag har en stor, gammal vit damastduk med hålsömskanter som är tvättad i 95 grader. Remolbehandlad. Kemtvättad. och med rödvinsfläckar…. Snälla Du. Finns det nåt mer jag kan göra eller är den ohjälpligt förlorad?? Tacksam för svar.
Från: Eva

Hej Eva! Du kan prova att spraya på med vitvinsvinäger och låta ligga en stund. Du kan även prova och blanda Remol med lite vatten till en gröt. Lägg detta på fläcken och låt verka några minuter.
Lycka till!
Solveig

Hej!Jag råkade spilla bearnaisesås på min kjol, har du något tips på hur jag får bort fläcken? Tack på förhand /Emelie

Hej Emelie! Jag förmodar att det blev en fet fläck. Spraya på med Ren bensin av märket Gripen (finns i affären). Lägg kjolen i tvättmaskinen och tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Jag har precis köpt en barnmatta på nätet. Den är relativt ny och har nog bara funnits på marknaden i max 2 år och kostar 2500kr som ny. Så det är bra kvalitée. Så du kan ju tänka dig min glädje när jag hitta den på nätet. Men det var inte förrän jag kom hem som jag märkte att den stank typ bränt gummi. Ägarna sa att dom haft den på vinden. Vi har haft den ute och vädrat varje dag men lukten är fruktansvärd i hela huset när mattan är inomhus. vad göra. jag vill ju ha den kvar.
Från: Jenni

Hej Jenni! Lägg mattan i en stor plastsäck. Ställ in små skålarmed ättiksyra 24 %, tillslut säcken försiktigt. Låt stå över natten, förläng tiden om det behövs. Vädra sedan mattan.
Lycka till!
Solveig

Jag fick massor av målarfärg på mina jeans igår. Byxorna är ljusblåa och jag fick blå färg. Vi tvättade med galltvål men det fungerade inte. Finns det något sista hopp?
Från: Michaela

Hej Michaela! Målarfärg måste tas bort med lacknafta omedelbart. Hälsningar Solveig

Hur får man bort vattenfläckar från brunt blankt läder?
Från: Anna

Hej Anna! Här har jag tyvärr inget råd att ge dig.
Hälsningar
Solveig

Hur får jag bort blodfläcken på en madrass?
Från: Monika

Hej Monika! Spraya på och runt fläcken med Tabort. Gnid in rejält och låt verka ca 10 minuter. Häll på lite till och gnid tills allt är borta. Badda på med vatten så att allt lödder är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Hur får jag lättast bort ”sot” från glasrutan som sitter för öppenspisen? Har provat svinto- men tycker inte det fungerar….
Från: Tina

Hej Tina! Mitt råd är att du med en svamp gnider in rutorna med flytande koncentrerad Galltvål och tvättar av med vatten. I sista sköljvattnet tillsätter du ättika då blir det blankt.
Lycka till!
Solveig

Hejsan, hur får man bort tomatfläckar på vita byxor?
Tack på förhand! Marie

Hej Marie! Du kan spraya på med Tabort oxi enzym och låta verka ca 10 minuter, spraya igen och gnid med en svamp tills det är borta. Tvätta byxorna enligt tvättråd. Om tyget innehåller silke eller ull kan du inte använda tabort. Då får du ta flytande koncentrerad Galltvål och göra som ovan.
Lycka till!
Solveig

Jag har bränt vid sulan på mitt strykjärn hur får jag bort det?
Från: Birgitta Andersson

Hej Birgitta! Gnid in sulan med silver eller kopparputsmedel. Du kan även ta tandkräm på en bommulstuss.
Lycka till!
Solveig

Hur rengör jag plastrutor i vår båt utan att de repas eller blir matta? Dom är nyinsatta o det har kommit en del silikon på rutorna.
Tack på förhand! nettan

Hej Nettan! Tvätta fönstret med koncentrerad flytande Galltvål och vatten. Torka torrt med universaltrasa. Silikonen tar du bort med enbart koncentrerad galltvål. Gnid på tills silikonen försvinner. Torka fönstren som ovan.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har en balklänning som ska strykas. Jag beställde den från USA så den har färdats länge i en liten låda och är naturligtvis skrynklig. Jag är lite osäker på tyget, det ska vara något nytt sorts tyg och jag vet inte hur jag ska stryka den. Jag provade att stryka den på låg värme men inget hände, vägar inte riktigt höja värmen. Vad ska jag göra?
Tack för svar! Emma

Hej Emma! Du kan höja värmen men lägg över en våt presstrasa. Du får prova dig fram försiktigt med tanke på att du inte vet vilket tyg det är.
Lycka till!
Solveig

Hjälp mig! Hur rengör man gräddvita satinskor?
Från: Natasja

Hej Natasja! Gnid in skorna med flytande koncentrerad Galltvål och låt verka ca 15 minuter. Doppa en svamp i vatten och gnid in galltvålen tills skorna är fina. Skölj efter med vatten. Lägg papper i skorna så dom spänner ut och håller formen när dom torkar.
Lycka till!
Solveig

Hej! Någon har suttit i min bil med en bläckpenna och lyckats ”rita” flera streck med bläck i mitt bilsäte. Har skinnklädsel (ljust grått). Har du tips hur jag får bort detta och så jag inte förstör skinnet? Tacksam för tips!
MVH Joakim Östh

Hej Joakim! Gnid in strecken med flytande koncentrerad Galltvål. Låt veka ca 15 minuter. Häll på mer och gnid tills det försvunnit. Skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur får man väck bensinlukt i en bil?
Från: Jonas

Hej Jonas! Ställ in flera skålar med ättiksyra 24 % i bilen. Låt stå över natten. Upprepa om det behövs längre tid.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort mögel från sonens matchtröja (fotboll)?
Från: Anders Hermansson

Hej Anders! Prova med att gnida in fläcken med väteperoxid och tvätta sedan, eller gnid in med flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka ca 15 minuter. Häll på mer och gnid tills allt är borta, tvätta plagget.
Lycka till!
SolveigJag ställde tyvärr en varm kopp te på ett rosenträbord och det blev en matt ring, hur får man bort den, har försökt med möbelolja, gick ej. Hälsningar Anneli

Hej Anneli! Prova med att gnida in aska från en cigarr med en mjuk trasa. Polera försiktigt och mjukt, värme uppstår och ringen försvinner.
Lycka till!
Solveig

Upptäckte att på mina vita hellånga gardiner av fint ylletyg har en katt (som kommit in i huset misstag) markerat med urin. Gardinerna är nu helt steltorkade i de gula fläckarna. Jag har tidigare alltid kemtvättat dessa gardiner men hur gör jag nu?
Från: Margaretha Edenholm

Hej Margatetha! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläcken och gnid in väl. Låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen med en svamp, doppa svampen i vatten max 30 grader mellan skubbningen. Skölj bort allt lödder med vatten och ättika. Till 5 liter vatten tag ca ½ deciliter ättika. Tryck ur vattnet med frotté handduk och sträck tyget. Lycka till!
Solveig

Hej! Har några gamla linne- och bomullsörngott som gulnat, hur får jag dem vita igen? Mvh Bea

Hej Bea! Blek dem i Remol. Du kan bleka dom för hand eller i tvättmaskinen. Se utförliga råd på förpackningen.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort fettfläckar på tapeten?
Från: Kerstin Crona

Hej Kerstin! Prova med att blanda potatismjöl och lite vatten till en gröt. Badda på tapetenoch låt torka helt. Borsta sedan försiktigt. Annars är det målarsoda som gäller.
Lycka till!
Solveig

Hej, Vilket är det bästa sättet att stryka linnedukar på: att fukta till dem innan strykning eller utan?
Tack på förhand Ninna

Hej Ninna! Spraya duken rejält med vatten och rulla ihop den hårt. Lägg den sedan i en plastpåse som du sprayat med vatten. Lägg i duken och tillslut påsen. Låt ligga över natten, sen går det fint att stryka.
Lycka till!
Solveig

Min hund har i en favoritfåtölj lämnat efter sig intorkat blod och slem så att tyget blivit hårt. Jag har provat Hagerty foam shampo och Vanish oxi action. Den hårda ytan behåller sin hårdhet. Vad göra? Hälsningar Olle Humble

Hej Olle! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Gnid på fläcken och låt verka ca 15 minuter. Häll på mera och gnid in igen tills fläcken är upplöst. Torka bort allt lödder och badda på med rent vatten, och tryck sedan ur vattnet med hushållspapper. Borsta upp tyget när det har torkat lite.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig. Jag har en vit/beige siden/silke blus som det är svarta fläckar på, kan vara sot eller asfalt eller skomärken? Vad ska jag göra för att få bort fläcken?
Från: Merre

Hej Merre! Prova att gnida in fläcken med flytande koncentrerad Galltvål. Låt ligga ca 15 minuter. Häll på mera och gnid tills allt är borta. Skölj bort allt lödder.
Lycka till!
Solveig

Hur gör jag rent hörnsoffan i tyg?
Från: Birgitta

Hej Birgitta! Lägg ett fuktigt lakan över soffa och banka på med mattpiska, allt damm fastnar i lakanet.
Lycka till!
Solveig

Hej! Min dotter målade ett långt streck med bläckpenna i vår tygsoffa ljust tyg som man kan tvätta på 40 grader men det går inte bort i tvätten. Vad ska jag göra?
mvh anna

Hej Anna! Prova med att gnida in bläckstrecket rejält med flytande koncentrerad Galltvål. Låt ligga ca 15 minuter. Häll på mera och gnid tills bläcket är borta. Skölj bort allt lödder.
Lycka till!
Solveig

Hej! Vårt barn kräktes tomatpuré på sina kläder, bla en stickad tröja. Vi testade Ta bort och la i tvättmaskinen. Det gick inte bort ändå. Finns det ngt bra tips för detta? Mvh Thomas

Hej Thomas! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläcken och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Häll på mer och gnugga tills allt är borta. Skölj bort allt lödder.
Lycka till!
Solveig

Hej, jag har lyckats kladda svart mascara i innertaket på vår bil, innertaket är ljusbeige och jag vågar inte kladda så det blir värre då vi ska sälja bilen snart. Jag kan heller inte maskintvätta detta. Vad kan jag göra?
Från: Helena

Hej Helena! Häll flytande Galltvål på en trasa och badda på. Låt verka ca 15 minuter, gnid sedan bort mascaran. Torka bort allt lödder med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort kådafläckar på svarta plyschbyxor?
Från: Inger Ortander

Hej Inger! Lägg läskpapper över och under fläcken, stryk på med strykjärnet. Om något sitter kvar, blöt fläcken med ofärgat brännvin. Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har fått kaffefläckar på en ljusgrå tygsoffa som inte tål vatten. Hur får jag bort dom? Tacksam för snabbt svar.
Från: Ann-Marie

Hej Ann-Marie! Eftersom den inte tål vatten får du prova med att torrborsta med salt. Strö på stället och borsta tills det är borta, upprepa om det inte försvinner.
Lycka till!
Solveig

Hejsan. Är så tacksam att jag hittade denna sida, har verkligen hjälpt mig i många lägen sen jag fick barn. Men om hur man får bort vattenmelon fläckar hittar jag ingenting om. Det rosa vattnet från melonen går ej bort från mina ljusrosa byxor, när jag tvättade dom blev det orange där fläckarna var från början. och nu sitter dom där, skulle hemskt gärna vilja ha bort dom.
Mvh Elin

Hej Elin! Prova med Tabort oxi enzym. Spraya på fläcken och gnid in väl. Låt verka ca 15 minuter. Spraya på igen och gnid med en svamp tills fläcken är borta. Skölj med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

HJÄLP Jag har tvättat en tunika ifrån Indiska. Den är vit med rostbrun/röda brodyr vid halslinning och byst. Nu har hela det vita blivit aningen färgat av brodyren. Hur får jag bort detta?
Från: Petra

Hej Petra! Detta är jättesvårt! Om du törs kan du blöta ner den vita botten med vatten och strö på Remol så det smälter in. Men detta går fort; på ca 1 minut. Är botten blekt då får du snabbt skölja med vatten. Du måste vara noga så att inte remolen strös på broderingen för då bleks även den. När du tvättar tunikan tillsätter du ättiksyra plus salt i vattnet, då fäller inte färgerna. Till ca 5 liter vatten tar du 2 dl ättika samt 2 msk salt.
Lycka till!
Solveig

Vilken fantastisk lista Tyvärr hittade jag inte något råd mot fågelträck på balkongens röda stenläggning. Har du förslag?
Från: Marianne

Hej Marianne! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på och gnid in detta väl. Låt verka ca 15 minuter och gnid på med borste, häll på mer galltvål om det behövs. Skura till allt är borta. Skölj bort allt lödder med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej. Vår hund har bajsat på rödlakansmattan hur får vi bort det?
Från: Anne

Hej Anne! Prova med flytande koncentrerad Galltvål på och runt om fläcken. Gnid in väl och låt verka ca 15 minuter. Häll på mer och skura med borste tills fläcken är borta. Skölj bort allt lödder med rent vatten. Till sista sköljningen tillsätter du 24 % ättiksyra för att ta bort eventuella dofter som kan sitta kvar.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort svart whitheboardpenna från jeans?
Från: Ingrid Larsson

Hej Ingrid! Prova med T-röd.
Lycka till!
Solveig

hej Solveig, ska ha dop snart, men det var ett tag sen som dop klänningen tvättades, tycker att den luktar lite unket, måste jag lämna in den på tvätt igen eller finns det något annat man kan göra?
Från: Ullis

Hej Ullis! Häng upp klänningen på en galge och ställ några skålar med ättiksyra 24 % under. Låt stå över natten. Vädra sedan klänningen. Lycka till! Solveig

Hej, har två gammla stilbyråer som har blivit inrökta i 50år. Dom har en tjock yta av nicotin och möbelpolish. Hur gör jag för att få dom rena och få fram lystern i trät.
Från: Magnus

Hej Magnus! Rengör först med lacknafta på en trasa. Efterbehandla med Baolin möbelpolish.
Lycka till!
Solveig

Min mockajaka har blivit smutsig på uppviket på ärmarna. Hur gör jag?
Från: Ulla-Britt

Hej Ulla-Britt! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in såpan med en svamp. Låt verka ca 15 minuter. Skrubba på igen och skölj med rent vatten. Torka torrt och rugga upp mockan med en mockaborste.
Lycka till!
Solveig

Hej! Vi har ett vitt gustavanskt bord och när min dotterson satt och ritade med tuchpennor så gick det igenom lite grann. Jag försökte först med bara trasa och diskmedel men inget gick bort. Tog sedan lite rödsprit på en trasa och … vips så gick det bort. MEN nu är ytan istället oljig. Hur gör jag nu? det syns så väl då bordet är placerat framför ett fönster. Tacksam för svar.
Från: Annika

Hej Annika! Här råder jag dig att prata med en möbelhandlare som vet vad det är för yta.
Hälsningar
Solveig

Hej! Hur får man bort bläckskrift på ett papper utan att det syns efteråt på pappret. Jag har försökt med vanligt suddgummi men det försvinner inte ändå?

Hej Christine! Här tror jag det sitter där det sitter.
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig! Önskar innerligt att du kan tipsa mig om att jag kan få bort riktigt lila bläck från plastgolv. Går det? Hur? tacksam för svar.
Från: Sara

Hej Sara! Prova med T-sprit på fläcken. Låt verka en stund, gnid på med trasa. Lycka till! Solveig

Har en gammal malmkrona som jag duschade med varmt vatten. Den är nu randig/fläckig, går ej att torka bort! Tips? Tack på förhand Annika

Hej Annika! Kronans yta var säkert behandlad. Prova med Autosol. Lycka till!
Solveig

På kökets bänkskiva som är från Ikea, typ ”perstorp” skiva har det blivit gula märken (brännmärken?) av en varm plättlagg i gjutjärn. Går det att få bort?
Från: Marianne Backes

Hej Marianne! Prova med att strö på vinsyra och några droppar vatten. Låt ligga ca 20 minuter. Torka med rent vatten. Hoppas att detta fungerar.
Lycka till!
Solveig

Har nyinköpta indiska textiler i bomull som tappar kulör (nästan som om de blekts lite) vid tvätt. Som om förgen inte är riktigt tvättäkta. Finns det något bra sätt att få färgen att bita kvar bättre i de textiler som jag ännu inte tvättat.
Från: Kajsa

Hej Kajsa! Tillsätt 24 % Ättika i vattnet när du tvättar.
Lycka till!
Solveig

Fläckar efer rengöring av grillgaller på vit t-shirt. Förmodligen tjära blandat med kol. Vad göra går de att få bort??
Från: Nina

Hej Nina! Prova med att täcka fläckarna med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in väl. Låt ligga 15-20 minuter. Häll på mer och gnid tills fläckarna är borta. Skölj bort all såpa.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort tryckt dekal på byxor?
Från: Maggan

Hej Maggan! Har tyvärr inte något tips att ge dig.
Hälsningar
Solveig

Har problem med att elever kladdat ketchup på gardiner som är nya. Av 8 längder är det ketchup på två. Vill helst inte tvätta hela gardinerna eftersom jag antar att jag då måste tvätta alla 8. Vad gör jag?
Från: Britta Ragnarsson

Hej Britta! Spraya på Tabort oxi enzym på fläckarna och gnid in väl. Låt ligga ca 15 minuter, spraya igen om det är kvar gnid på med en svamp. Skölj av allt lödder.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort en fläck hårfärgningsmedel på mina sidenlångkalsonger?
Från: Ann-Charlott

Hej Ann-Charlott! Enda sättet är att avfärga plagget med Remol. Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort beläggning av te i min tekanna?
Från: Inger

Hej Inger! Prova med hett vatten och en påse vinsyra. Låt stå ca 30 minuter.
Lycka till!
Solveig

hej solveig! har så länge jag kan minnas haft problem med gula svettfläckar under armarna på vita kläder oavsett material. har hört att det ska finnas nåt gammalt husmorsknep mot detta?? det är inte bara dom gula fläckarna som är problemet. Det sitter kvar en frän doft även efter tvätt, då plagget är ca 6-12 mån gammalt. Hoppas du kan hjälpa mig!! Det är så trist att behöva slänga favoritplagg… tack på förhand! //jessica

Hej Jessica! Prova med att täcka svettfläckarna med citron eller vinsyra. Blöt pulvret med lite vatten, gnid in och låt ligga ca 10 minuter. Skölj efter med vatten. Vad doften beträffar lägger du plaggen i vatten och ättiksyra. Till 5 liter vatten tar du 2 dl ättika. Låt ligga ett par timmar. Skölj efter med rent vatten och vädra sedan. Lycka till!
Solveig

Hej! Jag behöver råd i hur man tar bort en missfärgning på en soffkudde – jag satt i soffan med ett par nya jeans som jag inte trodde kunde torrfälla men de gjorde de visst… Soffan är beige/brun men man ser en liten blå ton efter att jag har suttiti där. Vad är bäst? Att tvätta hela överdraget? Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning Sandra

Hej Sandra! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Gnid på med en svamp tills allt är borta. Skölj bort allt lödder med vatten, sträck tyget. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort mögelfläckar på mina dynor som jag har i min utemöbelgrupp?
Från: Marlene

Hej Marlene! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Häll på mera och skubba rent. Skölj efter med vatten. Tryck ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort lukt av gammalt smör från smörbytta av keramik med lock av teak?
Från: Lena

Hej Lena! Häll ca 1 matsked ättiksyra 24 % i smörbyttan. Lägg på locket, låt stå några timmar. Diska i vatten och diskmedel. Vädra. Lycka till!
Solveig

Jag har fått mörka fläckar på mina plastgolv utav hundkiss. Vad göra?
Från: Susanne

Hej Susanne! Tag Ättiksyra 24 % och häll på fläckarna. Låt verka en stund och gnugga sedan på med svamp eller borste.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort hårspray från vita skjortan?
Från: Linda

Hej Linda! Spraya på Tabort oxi enzym. Låt verka ca 15 minuter. Tvätta skjortan enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Min disk har blivit helt brunfläckad, ungefär som om det cirkulerar kako i diskvattnet vilket det inte gör. Jag rengör filtret varje vecka så det är inte problemet. Vad kan det vara och hur får jag bort fläckarna. Det gäller allt förutom glas.
Från: Anna

Hej Anna! Häll en påse citronsyra eller vinsyra i facket för diskmedel. Kör ett längre program. Gör om proceduren med porslinet i maskinen. Lycka till!
Solveig

Hejsan, jag har en munkjacka med tryck på. Går det få bort trycket?
mvh janne

Hej Janne! Jag har tyvärr inget råd att ge dig i det här fallet.
Hälsningar
Solveig

Hejsan! Jag har en vit skinnväska som har blivit rätt skitig (obestämd smuts). Hur kan jag få den renare/vitare?
Mvh Karin

Hej Karin! Gnid in området med flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka ca 10 minuter. Gnid in igen tills resultatet är bra. Skölj efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Jag har fått rödvinsfläckar på en färgad duk. Tyvärr gjorde jag inget direkt så duken har legat i 1 vecka nu. Vad kan man göra?
Från: Åsa

Hej Åsa! Spraya på och runt fläcken med Tabort Oxi enzym, och gnid in det. Låt ligga ca 15 minuter. Spraya på igen och gnid med en svamp. Tvätta sedan duken enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Jag har fått mörka fläckar på tapeten av ett svart (otvättat vid köp) örngott. Hur gör jag och går det att få bort fläckarna?
/ Tord

Hej Tord! Tag ofärgad tandkräm på en trasa och gnugga.
Lycka till!
Solveig


Hej! Har ärvt gamla vita linnedukar. Tyvärr är det rostfläckar på dem. Har provat klorin och remol utan resultat. Har du något bra förslag?
Mvh Marianne

Hej Marianne! Prova med citronsyra och några droppar vatten direkt på fläcken. Låt ligga ca 20-30 minuter. Skölj.
Lycka till!
Solveig


Har en svart klänning som bara får tvättas med kemtvätt och häromdan fick jag vit mjukglasssfläck på den. Är helt förstörd nu när killen på kemtvätten säger att han kanske inte får bort den. Finns det inget jag kan göra?? tacksam för svar!
Från: Mikaela

Hej Mikaela! Strö på fläcken med hett potatismjöl, borsta bort efter några timmar. Vid behov stryker du över fläcken med vatten och några droppar såpa. Torka sist med bara vatten. Sträck och släta ut tyget till sist.
Lycka till!
Solveig


Jag har fått en mixer gjord av plast. Dessvärre luktar det i locket och ja, hela mixern luktar nästan som rök!? Hur kan jag få bort lukten?
Från: Asta

Hej Asta! Fyll mixern med vatten och några matskedar ättiksprit 24 %. Låt stå över natten. Skölj ur och vädra.
Lycka till
Solveig


Hur får man bort nagellack från ett kakelgolv?
Från: Magda

Hej Magda! Värm upp lacken med hårblåsen och pilla bort så mycket du kan. Stryk på kaklet med Remover utan aceton.
Lycka till!
Solveig


Hej! Jag och min sambo har haft problem med katter som kissar där de inte ska. Resultatet av deras upptåg är svarta fläckar på parketten som inte vill försvinna. Kan man få bort dem utan att riva ut hela golvet?
Från: Lindah

Hej Lindah! Om det har gått ned i parketten så måste du slipa om golvet. Men prova först att skura med flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in och låt verka ca 15-20 minuter. Skura sedan med borste. Skölj efter med vatten och torka torrt. För efterbehandling kan du ta en trasa med olivolja och citron och gnida in. Mot kattens besök på parketten stryker du på lite ättika. Katter avskyr det.
Lycka till!
Solveig


Hur får jag klar insida på bilrutan?
Från: Susann Borg

Hej Susann! Blanda ca 1 liter vatten med 2 matskedar hushållsamoniak av märket Gripen. Spraya på bilrutorna och torka efter med universaltrasa.
Lycka till!
Solveig

Hur gör man rent obehandlad, oljad ekparkett?
Från: Ingrid Larson

Hej Ingrid! Tvätta golvet med vatten och såpa, torka torrt. Efterbehandla golvet med olivolja och några droppar citron på en trasa.
Lycka till!
Solveig


Hej! Jag har fått rapsolja (märket Zeta) på min bäddmadrass, hur får jag bort detta? Mvh Sara

Hej Sara! Spraya på fläcken med Ren bensin av märket Gripen. Låt ligga ca 10 minuter. Tag en svamp. Tvätta sedan efter med så hett vatten du kan och blanda i såpa. Badda efter med rent varmt vatten. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig


Hej Solveig Har bilbarnstol som har stått i en oinredd ovanvåning i ca två år. Det är mögelfläckar på den och luktar. Har tvättat men utan resultat. Känns inte kul att sälja den så här behöver få väck mögelfläckarna och lukten. Tacksam för svar
Från: Silvana Janjic

Hej Silvana! Prova att spraya fläckarna med Vätesuproxid. Tvätta med vatten och såpa, skölj rent med ättiksyra 24 %. Ca 1 dl till 1 liter vatten.
Lycka till!
Solveig


Hej! Hur får jag bort bläckstreck på tapet och takettmatta?
MVH Anette

Hej Anette! Till tapeten provar du tandkräm på en trasa. Till golvet provar du med Remover utan aceton på en liten fläck, bara så du ser att det inte blir utsmetat.
Lycka till!
Solveig


Hej jag undrar hur rädda en alldeles ny, svart bomullsblus som tyvärr fick några stänk av klorin på sig på ena ärmen där det naturligtvis blekts till ngn slags brun färgton! Blev jätteledsen eftersom jag använt den 1 gång och gillar den jättemycket! Jag kan ju inte färga hela blusen i svart tygfärg i maskin för då kommer det bergis att synas var de ljusa fläckarna var eller?! Vad tror du? säg bara inte att inget går att göra.
tacksam för svar och mvh Iris

Hej Iris! Prova med Hedins färg och färga bara ärmen på blusen. Men tvätta bort klorinet först.
Lycka till!
Solveig


Hej! Jag har fått gula matfläckar på min duk. Fläckarna kan komma från saffran, men är ej säker. Duken är i bomull. Vit bakgrund med färgad dekor, så jag vågar inte prova med att bleka. Vad gör jag?
Från: Helena

Hej Helen! Prova med att fukta citronsyra med vatten till en gröt. Lägg på fläckarna och gnid in det. Låt ligga ca 10-15 minuter. Om det fortfarande är kvar upprepar du behandlingen. Skölj efter med vatten. Lycka till! Solveig


Under mattorna som ligger på linoleumgolv har golvet blivit gulaktigt, går golvet att få fint igen?
Från: Kerstin Mörk

Hej Kerstin! Prova på en liten fläck med T-sprit så att du ser att det inte smetar ut sig, detta brukar vara svårt att göra något åt.
Lycka till!
Solveig


Har ljus-vita fläckar på mahognybordets yta, hur får jag det fint igen?
Från: Kerstin Mörk

Hej Kerstin! Prova med aska från en cigarr och gnid in fläckarna med en mjuk trasa. Värme uppstår till slut och fläckarna försvinner. Du får inte gnida för hårt så att du skadar bordsskivan – ha tålamod!.
Lycka till!
Solveig


Hur får man lättast bort kalkavlagringar i dusch i fogar och på duschdörrar?
Från: Linda Andersson

Hej Linda! Prova med att hälla på Ättiksyra 24 %. Låt verka ca 10 minuter. Gnid på med borste tills allt är borta.
Lycka till!
Solveig


Hur får man bort superklister-fläckar på tyg (byxor)?
Från: Maria Ahlgrand

Hej Maria! Har du fått på superlim går det tyvärr inte att få bort.
Hälsningar
Solveig


Hur får man bort fläckar av maskros??
Från: Rosie

Hej Rosie! Använd flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläcken och gnid in rejält. Låt verka ca 15-20 minuter. Häll på mer galltvål och gnid med en svamp eller borste tills fläcken är borta. Tvätta enligt tvättråd. Galltvål kan användas till allt, det är en natursåpa.
Lycka till!
Solveig

Jag har fått bruna fläckar på en t-shirt med stort affektionsvärde efter att ha förvarat den i en läderväska som blev funktig. Lädret har alltså våtfällt. Går det att få bort fläckarna?
Från: Olle Lundell

Hej Olle! Du skriver inte vilken färg det är på din T-shirt. Om den är vit kan du bleka med Remol.
Lycka till!
Solveig

Jag har lyckats spilla rödvin på min ljusbruna skinnjacka, hur lyckas jag få bort detta?? Tack på förhand!
Från: Helena

Hej Helena! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på och runt fläcken. Gnid in rejält. Låt ligga ca 15-20 minuter. Häll på mer och gnid tills fläcken är borta. Skölj efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Jag har en vit spets-bh som knappt är använd men som jag upptäckte har blivit gulaktig på ena sidan. Går det att få bort på något sätt? Har provat att bleka den och att tvätta den som vanligt men inget verkar funka. Vad gör jag?
MVH Linda

Hej Linda! Ser att du försökt bleka din bh. Du kanske inte har provat med Remol. Det skall fungera. Tänk på att ta bort eventuella metallbyglar första.
Lycka till!
Solveig


Har bestick i nysilver som behövde putsas? Har legat i flera år utan att ha putsas (stämpel finns ej). Lade dem i diskhon med folie samt citronsyra och fick bort de mesta. Tyvärr fick knivbladen sonm är rostfria en ful beläggning som inte går bort. Har försökt med svinto, ättika, silverputs, maskindisk men icke. Fläckarna ser ut som en matt beläggning på bladen. Bladen har mist glansen. Vad gör jag???? Vänliga Hälsningar Elisabeth Henriksson

Hej Elisabeth! Det enda jag kan tipsa dig om är att du försöker rubba upp knivbladen med Autosol.
Lycka till!
Solveig


Hej Solveig, Jag har köpt en fin fåtölj på auktion men vill gärna få bort den gula nikotinavlagringen som sitter på sadelgjorden. Går det tro? Mvh Kina

Hej Kina! Ta bort allt gammalt damm genom att vända fåtöljen upp och ned. Lägg över en våt handduk och piska så fastnar dammet där. Spraya sedan med en blandning av 1 dl ättiksyra 24 % till en liter vatten. Låt torka och upprepa igen. Ställ en skål med ättika under fåtöljen, gärna över natten. Ättikan drar åt sig oönskade dofter.
Lycka till!
Solveig


Har ett gammalt marmorbord som står ute, ville behandla det. Någon sa att matolja skulle gå bra, men det gick inte, nu är det som en hinna med fett som inte går bort. Bordet är dessutom kladdigt. Har försökt med allt; såpa, avfettning och en del andra… går inte att få bort! HUR GÖR JAG?
Mvh Sally

Hej Sally! Prova med att hälla på Ren bensin av märket Gripen och torka av. Polera bordet efteråt med bilvax.
Lycka till!
Solveig


Hej! Har varit i Egypten och åkte på safari i öknen.. mina vita linnebyxor och min vita t shirt är bruna av sand! Hur tvättar jag bort detta? speciellt linnébyxorna?
Från: Anna

Hej Anna! Prova att spraya fläckarna med Tabort oxi enzym. Gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Spraya på igen och gnid tills du ser att det ger resultat. Tvätta sedan enligt tvättråd.
Lycka till
Solveig!

Dottern har presterat ett vackert konstverk för tionde gången på väggen med blått ”lättflytande” bläck. På tapeterna gick det bort men på den vita innerdörren (vitlackad mdf) så får jag inte bort det blå bläcket. Dessutom får man igentligen inte använda några lösningsmedel på dörren då lacken kan släppa… Vad ska jag använda för att få bort bläcket?
Från: Anna

Hej Anna! Prova med citronsyra och vatten på en svamp. Till en påse citronsyra tar du 1 deciliter vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! När jag tog fram mina dynor till baden-baden-stolarna upptäckte jag att det blivit rostfläckar på den ena eftersom den legat mot något i garaget. Finns det något att göra?
Från: Tina

Hej Tina! Blanda en påse vinsyra och ca 1 deciliter vatten.Badda på fläcken med en svamp. Låt verka ca 10 minuter. Gnid på igen om fläckarna är kvar. Skölj efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur gör jag rent mina plastmöbler?
Från: M

Hej M! Gnid in möblerna med såpa och ättiksyra 24 % på en svamp. Skölj efter med vatten.
Lycka till! Solveig

Över spisen har kakelfogarna sugit upp stekfett och två av dem får jag aldrig rent, de ser alltid så där fuktiga och fetsmutsiga ut. Jag har försökt med alla fettlösande medel jag kan komma på, har du något mer tips?
Från: Anna

Hej Anna! Prova med att blanda till en tjock kräm av bikarbonat och vitvinsvinäger. Badda på och låt verka ca 15 minuter. Skura bort krämen och skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Har bambupersiener (pinnjalusier från ikea) som har suttit uppe på altanen över vinter och nu har det blivit mögel på dessa och jag undrar hur man får bort detta?
Från: Nelli

Hej Nelli! Häll på flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka ca 15 minuter. Gnugga på med en svamp tills allt är borta. Skölj efter med rent vatten!
Lycka till!
Solveig

Hej! När vi har grillat och friterat mat ute på altanen så har det stänkt matolja på trätrallarna. Går det att få bort?
Tack! /Ewa

Hej Ewa! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläckarna och gnid in med borste. Låt verka ca 15-20 minuter och gnid på igen. Om det behövs häller du på mer och skurar. Skölj bort allt lödder och behandla med träolja när träet har torkat.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har precis flyttat in i ett hus och i badrummet på våtrumsmattan är det det stora oranga fläckar som inte går att skura bort! Mattan är blå och fläckarna ser nästan ut att vara rost som blekts in i själva mattan?! Tacksam för hjälp! Det ser inte trevligt ut och jag vill helst inte byta mattan ännu.
Kram Berit

Hej Berit! Prova med att spruta på T-sprit. Börja på en liten fläck så att du ser om det försvinner.
Lycka till!
Solveig

Hej Hur får jag bort måsskit från möbler, textilier, golv etc?
Tack på förhand
mvh eva

Hej Eva! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Täck fläckarna med galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15-20 minuter. Om inte allt är borta häller du på mer och gnider tills fläckarna är borta. Skölj efter med vatten tills allt lödder är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej. Det har fastnat ett tuggummi på min kavaj, 100% ull. Hur kan jag bli av med det?
Hälsningar Martin

Hej Martin! Frys ned fläcken och peta bort tuggumit. Om inte allt försvinner sprayar du fläcken med Remover utan aceton. Stryk bort rester med en trasa.
Lycka till!
Solveig

Hej, jag undrar hur jag kan få bort en stearinfläck från min tröja.
Tack
Micaela

Hej Micaela! Prova att pilla bort så mycket du kan. Spruta sedan fläckarna med Ren bensin av märket Gripen. Låt ligga ca 15-20 minuter. Lägg tröjan i maskinen och tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej! Vi har köpt ett bord i massiv ek som tyvärr har några stearinfläckar. Hur får vi bort dem? Jag hoppas att svaret inte är cigarraska, för HUR får man tag på det, ingen röker ju nu för tiden? Vänliga hälsningar Karin

Hej Karin! Om det feta av stearinet har gått ned i träet är det nog bara att slipa om.
Hälsningar
Solveig

Hur tas bort fläckar av alkohol på mahognybord?
Från: Mikko

Hej Mikko! Ett tips är att du tar ciggaraska och strör på fläckarna. Gnid på med mjuk trasa försiktigt, då uppstår värme och fläckarna försvinner. Men gnid inte för hårt så att du skadar skivan. Tänk på att det krävs mycket tålamod.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort stearin från en glasljusstake? Har försökt med varmvatten, tacksam för svar.
mvh Ingela

Hej Ingela! Peta bort allt du kan. Blöt en trasa med ättiksyra 24 % och några droppar diskmedel. Gnid bort beläggningen, skölj och torka.
Lycka till!
Solveig

Hej! Under tiden som vår son blivit ”torr”, har det hänt att det kommit kiss på vår stora bäddmadrass och resårbottnar. De ser ofrächa ut och luktar lite. Vad ska vi göra tycker du ? Tack på förhand
Från: Linda

Hej Linda! Prova att spraya på och runt fläckarna med Tabort oxi enzym. Gnid in med en svamp, låt verka cirka 15 minuter. Spraya igen och gnid med svampen tills fläckarna är borta. Doppa svampen i rent vatten, tillsätt ättiksyra och badda på fläckarna tills allt lödder är borta. Till sist trycker du ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Mus-urin på kläder, siden, bomull, fläckarna, råttlukten
Från: Åsa Hallström

Hej Åsa! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläcken och gnid in med en svamp. Låt verka ca 15-20 minuter. Gnid på igen tills fläckarna är borta. Skölj noga plaggen och i sista sköljvattnet tillsätt ättiksyra 24 %, till 10 liter vatten och 2 deciliter ättika.
Lycka till!
Solveig

Hej Har en balklänning i 100% polyester. Har fått fläckar, troligtvis från cider. Går de att få bort, hur gör jag? Den är ännu inte tvättad, går det kanske helt enkelt bort i tvätten?
/Susanne

Hej Susanne! Spraya fläcken med Tabort oxi enzym. Lägg klänningen i maskinen och tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Om man inte hinner duchsa, hur får då bort röklukten i håret?
Från: Sofia

Hej Sofia! Det är inte annat än dusch som gäller.
Hälsningar
Solveig

Hej, Hur får jag bort akrylatbaserad målarfärg från kläder?
Från: Marie

Hej Marie! När färgen väl har torkat går det tyvärr inte att få bort den.
Hälsningar
Solveig

Hejsan. Jag har fått en vinfläck och några mildare, okända fläckar på mina vit sittdynor för stolarna. Grejen är den att det inte går att ta bort varken tyget eller dynorna från stolen, kan jag ta bort fläckarna ändå utan att förstöra det vita tyget?
Från: Carro

Hej Carro! Prova att spraya på och runt om fläckarna med Tabort oxi enzym. Gnid på med en svamp utifrån och in mot mitten av fläckarna. Låt verka ca 15-20 minuter, spraya igen och gnid på med svampen på likanande sätt tills fläcken är borta. Skölj med svamp i rent vatten och badda på dynan tills allt lödder är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper. Lycka till! Solveig

Gurkmeja från soppa på högblankt vitt… Har du något tips?
Från: Anna

Hej Anna! Prova med hushålls amoniak av märket Gripen. Spruta på en trasa och torka. Tänk på att det är starkt att andas in.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort urin (människo-) lukt från plastgolv?
Från: Gunnel

Hej Gunnel! Häll ättika 24% på en trasa. Lägg den på golvet ca 20 minuter. Upprepa om det sitter kvar.
Lycka till!
Solveig


Hej! Flera skor jag har luktar illa av all fotsvett. Hur skall jag få bort lukten av fotsvett i skorna? Mvh Thomas.

Hej Thomas! Häll ättika 24 % i små skålar och sätt en i varje sko. Ställ in dom i en plastkasse över natten.
Lycka till!
Solveig


Hej! Hur får man ett par vita skinnskor rena?
Mvh Pia

Hej Pia! Prova med flytande koncentrerad Galltvål på en svamp och gnid in skorna tills dom blir fina. Torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig


Hur får man bort gamla fläckar av avföring i vita underbyxor? Byxorna kan tvättas i 95 grader. Jag har försökt med blekmedel, fläckborttagningsmedel (Vanish, Ta bort) men ingeting hjälper! Vad ska jag göra?
Från: Anna-Lena Schacht

Hej Anna-Lena! Prova med Remol. Till 5 liter 60 gradigt vatten ta du 4 kapsyler Remol. Lägg i byxorna och rör om. Låt ligga ca 2 timmar. Använd plastkärl. Om inte resultatet blir bra kan du öka mängden remol med 2 kapsyler. Sörj för god luftcirkulation. Tvätta byxorna och skölj väl.
Lycka till!
Solveig


Hejsan Solveig! Jag har fått små mögelfläckar i min mopedhjälm, den är vit så det syns ganska lätt och är äckligt. Tyget är inte urtagbart, har du något tips hur jag kan göra? Tack på förhand!
Från: Victor

Hej Viktor! Prova med koncentrerad flytande Galltvål. Täck fläckarna och gnid med en svamp. Låt ligga ca 15 minuter. Gnid på igen med svampen tills allt är borta. Skölj efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig


Hej! Hur gör man bäst rent kristallvaser och flaskor?
Från: Linda

Hej Linda! Lägg ned godset i vatten och vinsyra/citronsyra. Låt ligga ca 1 timme. Snurra runt med en disk- eller flaskborste.
Lycka till!
Solveig


Hej! Vi har markiser i bambu på våran inglasade altan sk pinnvävs-jalusi, nu glömde ju vi ta in dom över vintern och det har blivit mögel på dom. Hur tar vi enklast bort detta mögel?
Från: Nelli

Hej Nelli! Häll på flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka ca 15 minuter. Gnugga på med en svamp tills allt är borta. Skölj efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig


Jag har en gammal chokladglassfläck som jag aldrig har fått bort på en vit tröja där materialet är Spandex 82% och rayon 18%. Går det att få bort? Vill inte slänga tröjan. Tack på förhand.
Från: Susanne Lindén

Hej Susanne! Spraya på med Tabort oxi enzym och låt ligga ca 15-20 minuter. Spraya igen och gnid med en svamp tills fläcken är borta. Skölj tröjan.
Lycka till!
Solveig


Hejsan! Jag har fått en stor blodfäck på min gråa tygsoffa. Det är inte avtagbar klädsel. Hur får jag bort dessa? Tack / Kicki

Hej Kicki! Spraya på Tabort oxi enzym. Gnugga in och låt verka ca 15 minuter. Spraya på igen och gnid med en svamp utifrån och in mot mitten tills allt är borta. Skölj ur svampen och doppa den i rent vatten. Badda på soffan om och om igen tills allt lödder är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hej jag tvättade min vita bommullsjumper tillsammans med gröna byxor och nu är jumpern svagt grön. Finns det annan hjälp än klorin?
Från: Marianne Sandelin

Hej Marianne! Prova med Remol. Till 5 liter vatten, 40-60grader, tar du 4 kapsyler remol. Rör om och låt ligga ca 2 timmar. Om inte resultatet är bra ökar du på med ytterligare 2 kapsyler. Skölj noga! Använd kärl av plast och tänk på att remol är stark att andas in.
Lycka till!
Solveig


Hur får man bort fukt/mögelfläckar från plastgolv?
Från: Johanna Salomonsson

Hej Johanna! Häll på ättika 24 % och låt ligga ca 15-20 minuter. Gnugga med en svamp eller borste tills det har försvunnit.
Lycka till!
Solveig


Hur bleker jag kaffefläck på vitlackad bordskiva?
Från: Agneta

Hej Agneta! Tycker att du skall fråga hos en möbelhandlare. Jag vågar tyvärr inte tipsa.
Hälsningar
Solveig


Min bror fick skvätt från en marshall på sina byxor. Han har försökt stryka bort dem men inte lyckats, hur kan han få bort dem?
Från: Elise

Hej Elise! Skulle råda dig att prova igen med strykning. Lägg läskpapper eller dubbelt hushållspapper över och under fläcken. Värm strykjärnet på ganska svag värme och tryck på järnet tills du ser att papperet suger upp. Mot fetfläcken sprayar du på byxan med Ren bensin av märket Gripen. Låt ligga ca 15 minuter. Lägg i maskinen och tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Jag har en vit skinnjacka i get nappa som har bomullsmuddar och foder i sånt vanligt blankt ”fodertyg”. efter ett par säsonger har den nu blivit väldigt smutsig i muddarna och fodret. På tvättrådet står det kemtvätt av proffesionell läderkemtvätt. Men när jag frågade dem inne på läderkemtvätten sa de att muddarna nog inte kommer bli så rena. Hur ska jag göra för att få rent muddarna utan att förstöra skinnet?
Från: Toni

Hej Toni! Blöt muddarna med rent vatten och häll på flytande koncentrerad Galltvål. Gnugga på muddarna och låt verka ca 15 minuter. Gnugga på igen tills det är borta. Skölj muddarna rejält med vatten. Med fodret kan du göra på samma sätt utan att skinnet tar skada för galltvål är en såpa. Häng upp kappan.
Lycka till!
Solveig

Hej. Jag har fått stearin på mitt parketgolv och mina träljusstakar, hur får jag bort det? Har provat att skrapa bort det men det blev fula märken … Tack på förhand // Lotta

Hej Lotta! Doppa en trasa i kokhett vatten och torka på parketten, om och om igen tills det är borta. Tvätta efter med såpa och vatten. Spola ljusstakarna i hett vatten så smälter stearinet bort.
Lycka till!
Solveig

Undrar hur jag tvättar en virkad dopklänning med sidenfoder under? Kan jag tvätta den i maskin? Hur hänger jag den?
Från: Linda Flatöy

Hej Linda! Tvätta på fintvätt och lägg den på ett stort badlakan. Sträck och dra ut klänningen, rulla ihop som en rulltårta och låt ligga över natten. Häng den sedan på en galje tills den är lagom att stryka. Lycka till!
Solveig

Hej! Jag ha några gamla kristallglas som tyvärr har tvättats i maskin och därför bilvit ”grumliga”. finns det något bra sätt att göra dem klara igen. Tack! Hälsningar Maria

Hej Maria! Häll en påse vinsyra/citronsyra i maskinen och diska glasen.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har fått bläckstreck på min ljusa vårjacka. Hur gör jag för att få bort dessa.
Tacksam för svar! Lena

Hej Lena! Spraya på med Tabort oxi enzym. Gnid in rejält och låt verka ca 15-20 minuter. Gnid på igen tills det är borta. Skölj bort allt skum.
Lycka till!
Solveig

Jag blev ’bombad’ av en fiskmås häromdagen, och fick flera stora fläckar på min skinnjacka. Jackan har en slags torr krackelerad yta. Jag har försökt få bort fläckarna med ljummet vatten, men de blir bara större. Vad ska jag göra nu?
Från: Johan

Hej Johan! Häll på fläcken med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in och låt verka ca 15 minuter. Gnid på fläcken igen tills den är borta. Torka av med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur får jag bort hydraulolja på en bomullströja? 100% bomull. Jag testade med Tabort igår men fläckarna är kvar, dock något svagare. Tack på förhand. Hälsningar Elisabeth

Hej Elisabeth! Spraya på med Ren bensin av märket Gripen. Låt verka ca 15 minuter. Tvätta plagget i maskin enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej. Jag har råkat missfärga min sons kockrock så den är ljust gul. Har provat med både klorin och remol men den ändrar inte färg ändå, lika gul än. Finns det någon räddning eller är det bara att kasta den? Min son vill av förklarliga skäl inte ha en gul rock.
Från: Ninni

Hej Ninni! Jag skulle vilja tipsa dig med att prova med Remol igen och öka mängden Remol när du bleker.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort tjärfläckar på jeans?
Från: Johanna

Hej Johanna! Häll på flytande koncentrerad Galltvål. Gnid med borste och låt verka 15-20 minuter. Skubba igen tills fläcken är borta och skölj.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort matrester/ostbågar från en plyschsoffa?
Från: Blagge

Hej Blagge! Strö salt på soffan och borsta den så försvinner allt löst damm och smuts. Tag sedan flytande koncentrerad Galltvål, täck fläckarna och runt om. Gnid in med en svamp och låt verka ca 15-20 minuter. Gnid med svampen igen mot mitten av fläcken till den är borta. Skölj ur svampen i vatten och badda på fläckpartierna, upprepa tills allt lödder är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper och borsta upp plychen.
Lycka till!
Solveig

Min sambo har stora fäckar av deo på sina tröjor. Jag har tvättat dem som vanligt men det går inte bort. De stelnar under armarna till sist. Vad ska jag göra? Tack på förhand!
mvh Malin

Hej Malin! Spraya på fläcken med Tabort oxi enzym. Gnugga in den rejält och låt ligga ca 15-20 minuter. Lägg i maskinen och tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Jag undrar hur man kan fräscha upp en mockajacka efter vinterns andvändning där är päls på insidan.
Hälsn brittmarie

Hej Britt-Marie! Det finns skinn- och moccatvätt som tvättas på fintvätt, max 30 grader och sträckes ut när den är våt; inte på för varmt ställe. Behöver den inte tvättas använder du en mockaborste för att borsta upp den.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort whiteboardpenna, blå färg, från mitt lackade trägolv? Trodde verkligen whiteboardpennor inte ”satte sig” men där hade jag fel.
Från: Petra

Hej Petra! Prova med T-sprit på en trasa. Om det har gått in i trägolvet så är det slipning som gäller.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur får jag bort ketchupfläckar från min nya vaxduk?
Från: Nette

Hej Nette! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in den. Låt ligga ca 20 minuter. Gnid på igen tills fläcken är borta. Skölj av med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Har övertagit en soffa från sonen, men tyvärr luktar den ganska mycket cigarettrök, går den lukten att få bort?
Från: Mia Ivansson

Hej Mia!
Blanda ihop ca 2 liter ljummet vatten och 4 dl ättiksyra 24 %. Doppa en svamp, drag över soffan och låt verka över natten. Ställ samtidigt ut små skålar med ättika i soffan. Upprepa om det inte försvinner. Ättika drar till sig oönskade odörer.
Lycka till!
Solveig

Hej. När vi tog av vintertäcket till båten så upptäckte vi mycket mögel. På plasten var det lätt att ta bort men på dom fasta ryggdynorna av vitt skinn så har det blivit gula fläckar, snälla vad får jag bort det med? Har provat galltvål.
Från: Anette Jonsson

Hej Anette!
Till skinn kan man bara använda såpa, annars kan det spricka.
Jag skulle råda dig att använda flytande koncentrerad Galltvål igen direkt på skinnet. Gnid in det och låt verka ca 20 minuter. Gnid med en svamp tills allt är borta. Torka av allt lödder med rent vatten. Detta är mitt enda råd.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Min dotter har kräkts i vår tygsoffa, hur får man bort lukten?
Från: Anna

Hej Anna!
Blanda ca 1 liter ljummet vatten till 2 dl ättiksyra 24%. Badda på soffan och låt verka 10-15 minuter. Tryck ur allt vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort mögel på markiser?
Från: Yvette Davidsson

Hej Yvette!
Häll på flytande koncentrerad Galltvål. Tillsätt 1 dl ättiksyra 24%. Gnid
in det i markisen och låt verka ca 20 min. Häll på lite vartten och skura
rejält med borste. Skölj efter med vatten tills löddret är borta.
Lycka till!
Solveig

Blomstervatten, gulfärgat, på polyestermatta.
Från: Bengt Strömblad

Hej Bengt!
Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på och runt fläcken och
gnugga in rejält. Låt ligga ca 20 minuter. Häll på lite till och gnugga med borste tills fläcken försvunnit. Skölj efter med rent vatten tills tvålen är borta.
Lycka till!
Solveig


Min son jobbar i skogen och har fått märkfärg (färg som man målar på avverkat virke) på sina byxor. Hur får jag bort det?
Från: Helen Östman

Hej Helen!
Prova med T-sprit. Blöt fläcken och gnid på med en trasa.
Lycka till!
Solveig

Hej.
Jag måste få veta hur man tar bort bläck från tapeten? Skulle vara jätteglad om du har nåt bra tips.
Från: Micke

Hej Micke!
Prova med tandkräm på en trasa och gnugga på.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort svettfläckar på kavaj?
Från: Michael

Hej Michael!
Oavsett material i tyget kan du använda flytande koncentrerad Galltvål. Häll på och runtom fläckarna. Gnugga in det och låt ligga ca 20 minuter. Häll på lite till och gnugga rent. Skölj noga bort allt lödder.
Lycka till!
Solveig

Hej!
jag köpte mig en tältvagn förra året som luktar ganska instängt. undrar hur jag får bort tältlukten? är det bara vädra som gäller? finns en del plastdetaljer som luktar ”gummi” med som jag inte kan bli av med? hjälp oss, sommaren kommer ju nu!
Från: Cecilia

Hej Cecilia!
Ställ in några små skålar med ättiksyra 24% i vagnen. Låt stå över natten. Upprepa om det inte försvinner på en natt.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Vi satt och åt köttfärssås och spagetti alldeles nyss och det blev en fläck på min mans vita bomulls t-shirt, fläcken innehåller krossade tomater, tomatpuré, ketchup, hur kan jag få bort det?
Från: Gertie Hansson

Hej Gertie!
Prova med Tabort oxi enzym. Spraya fläcken och runt om låt verka ca 15 minuter. Spraya på igen och gnugga tills fläcken är borta. Lägg plagget i maskin och tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig!
Min dotter har fått flytande järntillskott. Det har blivit flera fula orangea fläckar på flertalet kläder och de går inte bort i tvätten! Hur får jag bort dem?
Mvh Lotta

Hej Lotta!
Prova med Tabort oxi enzym. Spraya fläcken och runt om, låt verka ca 15 minuter. Spraya igen och gnugga tills fläcken är borta. Tvätta plaggen enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort kalkfläckar på aluminum eller stål?
Från: Mikaela Bjerring

Hej Mikaela!
Prova med ättiksyra 24%. Häll på fläckarna och låt verka en stund. Gnid på med svamp tills allt är borta.
Lycka till!
Solveig

Kan man handtvätta ett gammalt yllebroderi, tät korsstygn? Det känns som det är jämnårigt med ryamattornas storhetstid eftersom det är samma färger.
Från: Anna H

Hej Anna!
Det går bra, men använd tvättmedel för ylle. Tänk på att inte ha för varmt vatten, 30 grader räcker. Tillsätt gärna ättika i vattnet så fäller inte färgerna.
Lycka till!
Solveig

Hej, är det möjligt att få bort rödvinsfläckar på ett oljat teakbord eller är det slipning och ny olja som gäller?
Från: Christel

Hej Christel!
Det är tyvärr bara slipning och olja som gäller.
Hälsningar
Solveig

Hur gör jag ren kristallkronan, o var köper man galltvål?
Från: anita ericsson

Hej Anita!
Blanda ½ liter vatten med ½ dl ättika, samt saften av en citron. Spraya på kristallen. Vänd ett paraply upp och ned under kronan och låt droppa där i.
Galltvål finns på färghuset och en del stormarknader. Det kan också beställas direkt från Galltvål. Klicka då på annonsrutan högst upp på den här sidan.
Lycka till!
Solveig

Vi har köpt en lägenhet där säljarna har rökt inomhus, så allt är gult. Vi målar om allt från golv till tak, men hur får jag bort den gula färgen på alla strömbrytare, kontakter, doslock m.m
Från: Maria Wieslander

Hej Maria!
Skruva loss och blötlägg i Klorin. Använd Klorin från Ö&B, den har absolut bäst effekt.
Lycka till
Solveig

Jag får gråvita missfärgningar på mina svarta kläder efter tvätt. Jag undrar vad jag gör för fel? Det ser ej ut som kvarliggande tvättmedel utan mer som blekta ”rosor”.
Från: AnnKatrine

Hej Ann-Katrine!
Det är förmodligen tvättförstärkare i tvättmedlet. Tvätta i medel för
kulörtvätt.
Lycka till!
Solveig

Hej, jag har flera ljusstakar med stearin (utslätat) det ligger inte i klumpar. Hur får jag bort det?
Från: Helena

Hej Helena!
Spola hett vatten tills det är borta. Putsa efter med ättika, diskmedel och vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur kalkar man av strykjärnet?
Från: Petra

Hej Petra!
Ångstrykjärn avkalkas efektivt om du blandar 1 msk 24 % ättiksyra tillsammans med vatten i strykjärnets behållare. Stryk sedan som vanligt tills vattnet är borta.
Lycka till!
Solveig

Vår fina dopklänning har gulnat vid kragen går det göra nåt eller? Det är nylonspets.
Från: Marie Forsman

Hej Marie!
Du kan prova med att bleka kragen eller hela klänningen med Remol. Till 10 liter 40 gradigt vatten tar du 6 kapsyler i en plastbalja. Låt ligga 1 timma och rör om då och då (förminska mängden om det behövs). Om det är metallknappar får du avlägsna dem.
Lycka till!
Solveig

Vad ska jag använda för att få antikt porslin vitt igen som gulnat och blivit fläckigt. Har prövat med klorin.
Från: Rickard Asker

Hej Rickard!
Om porslinet är fläckigt kan du prova Svinto doppat i vatten. Gnid
försiktigt. Gammalt porslin som har gulnat av ålder tror jag inte att du
får vitt igen.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort fastbränd risgrynsgröt från en kastrull, sitter jättehårt
Från: Lise-Lott Kruus

Hej Lise-Lott!
Prova med 2 dl maskindiskmedel till ca ½ liter vatten. Koka upp och låt
det puttra 5 minuter. Ta av kastrullen och låt svalna. Nu lossnar det lätt i disken.
Lycka till!
Solveig

Efter min 50- årsfest i lördags fick jag en rödvinsfläck på mitt oljade parkettgolv. Ngt tips hur man får bort den?
Hälsningar Ann

Hej Ann!
Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläcken och gnid in det och låt verka vca 15 minuter. Gnid lite till och torka efter med rent vatten.
Lycka till Solveig

Hej, jag har fått ett par kavajer av min farfar som jag skulle vilja fräsha upp så att min pojkvän kan använda dem. De luktar vedrök och lite unket av att ha varit undanhängda en längre tid, de luktar alltså inte ”gammal gubbe” (de är bara använda ett par gånger). Jag har hört att med ”gammal-gubbe-lukt” så sätter den sig bara mer fast med kemtvätt så jag hoppades att du kanske har nåt tips för hur man kan adressera rökigheten och unkenheten innan jag låter kemtvätta dem. Jag har funderat på att ånga dem över ättiksprit, mitt svar på allt ;), men jag tänkte fråga först då dom är av ganska god kvalitet. Mvh Lotta

Hej Lotta!
24 % ättika drar till sig dålig lukt, så detta skall du absolut prova. Lycka till!
Solveig

Hur kan man få en skrynklig manchesterkavaj fin? Går det att stryka den?
Från: Robert

Hej Robert!
Tag en sprayflaska och fyll med vatten, spraya på rejält. Lägg in kavajen snyggt i en klädpåse, låt ligga ca 2-3 timmar. Vänd kavajen ut och in och stryk den på avigsidan.
Lycka till!
Solveig

Hej, har fått fläckar på soffan, tygsoffa, välling från nappflaskan. Vad gör jag?
Mvh RJ

Hej RJ!
Prova med Tabort oxi enzym. Spraya på och runt fläcken och låt ligga ca 15 minuter. Spraya på igen och gnid med en svamp eller borste tills fläcken är borta. Badda på fläcken med rent vatten tills allt lödder försvinner. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Mina hundar har kissat på Kinamattan, så det är gula fläckar. Några hann torka in innan jag såg det. Finns det något jag kan ta bort det med? Hörde, tror jag på TV 1 dl ammoniak och 9 dl vatten. Kan det stämma?
Mvh Ylva

Hej Ylva!
Ja, detta skulle jag också föreslå.
Lycka till
Solveig

Hur får man bort mörk beläggning efter soffa på tapet?
Från: Gunnel Friberg

Hej Gunnel!
Blöt potatismjöl till en gröt och badda på tapeten. Låt torka helt och
borsta försiktigt bort potatismjölet.
Lycka till!
Solveig

Hej, min sondotter, 4 år, spydde på bilsätet (Volvo V70 mörkgrått tyg), hur få bort fläcken?
Från: Lars-Erik Englund

Hej Lars-Erik!
Prova med Ta bort oxi enzym. Spraya på och runt fläcken och låt verka 15 minuter. Spraya på igen och skubba med en borste tills fläcken är borta. Skölj efter med vatten och lite ättika. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Min hund fick akut diarre i bilen och kunde inte hålla sig. Hur gör man för att tvätta bilsäten och få bort lukten?
Från: Maria

Hej Maria!
Prova med Ta bort oxi enzym. Spraya på och runt fläcken, låt verka ca 15 minuter. Spraya igen och skubba med en borste tills fläcken är borta. Badda på med rent vatten och ättika. Sköj och torka tills löddret är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper. Ställ in en skål med ättiksyra och låt stå över natten. Upprepa om inte lukten är borta.
Lycka till!
Solveig

En kraftig vind har blåst parafin på en stenvägg samt en målad ytterdörr. Har provat med yes etc men inget funkar.
Från: Christina

Hej Christina!
Häll på kokhett vatten om och om igen tills parafinet smält, tvätta efter med flytande Galltvål.
Lycka till!
Solveig

Hej! Har fått svarta fläckar på bänkskiva av ek, från rostfri metall (hushållspappershållare).
Mvh Rolf Nilsson

Hej Rolf!
Prova med ett radergummi på fläcken.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har en beige skinnjacka som har fått blå bläckpenna på sig, forsökte ta bort det med varmt vatten och tvål men nu har det bara blivit till en mycket värre och större fläck. Har du några bra råd till vad jag ska göra?
Från: Nadia

Hej Nadia!
Prova med flytande koncentrerad flytande Galltvål. Häll på fläcken och gnid med en svamp tills fläcken är borta. Torka efter med rent vatten. Lycka till!
Solveig

Hej
Jag har ett brådskande problem.
Tvättsde sambons tröjor och när jag tar ut tvätten är det fullt av fettfläckar på hans jobbtröjor. De är vita så det syns extra mycket. Misstänker att det är fettrester i tvättmaskinen. Har sköljt med ättika och sen tvättat utan tvättmedel i 95 grader för att få bort ättikan. Finns det något man kan göra för att få bort fettet i tvättrumman? Tröjorna är relativt nya… Funkar galltvål på vita kläder och fettfläckar? Hoppas du kan svara. Tack på förhand!
Från: 2 barnsmamma

Hej 2 barnsmamma!
Börja med att rensa filtret i maskinen. Häll i ½ dl grönsåpa och kör
maskinen utan tvätt på hög värme.
Till kläderna: Spraya på med ren bensin av märket Gripen. Låt ligga ca 15 minuter. Lägg in i maskinen och tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Jag råkade korkat nog stänka klorin på en svart toalettsits av hårdplast. De går inte bort, vad kan man göra? Tack på förhand!
Från: Rie

Hej Rie!
Blekning av klorin kan du tyvärr inte göra något åt.
Hälsningar
Solveig

Hur får man bort vitt ”ludd” på svarta kläder, ludd som fastnat vid tvätt i maskin?
Från: Karin Arvidsson

Hej Karin!
Tag en klädroller med tejpremsa och styk bit för bit på plaggen tills all
ludd är borta.
Hälsningar
Solveig

Hur man bort motorolja från ett bilsäte i tyg?
Från: Charlotta

Hej Charlotta!
Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på och runt fläcken och låt verka ca 15 minuter. Gnid med en svamp fuktad i vatten tills du ser att allt är borta. Blöt svampen i rent vatten och torka tills allt lödder är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Har spillt kaffe med mjölk på en matta som bara får handtvättas. Hur kan jag få bort fläckarna?
Mvh Marie

Hej Marie!
Spraya på med Tabort oxi enzym och låt verka ca 15 minuter. Spraya på igen och gnid med en svamp tills fläcken är borta. Skölj av med rent vatten. OBS! Mattan får inte inehålla ull eller silke till detta medel, men om så är fallet ta flytande Galltvål och gör på samma sätt som beskrivet ovan.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Vi fick en diskmaskin av en kompis, av märket Bosch. Maskinen fungerar utan problem rent maskinellt, MEN den luktar något fruktansvärt! Vi har provat de rengörtingsmedel på marknaden som är avsedda för siskmaskiner, men inget hjälper! Vad göra?
Från: Nicola

Hej Nicola!
Häll i 17 dl 24 % ättiksyra och kör maskinen tom så försvinner lukten. Lycka till!
Solveig

Har spillt ut motorolja på obehandlad ekparkett i min städskrubb, går det att få bort fläcken eller lukten?

Hej Mikael!
Behandla fläcken med flytande koncentrerad Galltvå och låt verka ca 10-15 minuter. Gnid in med svamp och torka efter med vatten. Ställ in en skål med 24 % ättiksyra, l åt stå över natten och lukten är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej. Jag har råkat spilla stearin på betonggolv och på betongprydnadssaker. Hur gör man för att få bort detta? Tack
Från: Jennie

Hej Jennie!
Spola eller häll på kokhett vatten och torka upp så fort stearinet är smält. Häll på vatten igen och fortsätt tills allt är borta.
Lycka till!
Solveig

Jag tappade en oljelampa fullt med olja på mig, jag kastade alla kläder i tvätten men doften går ej bort, vad gör jag??
Från: Jenny

Hej Jenny!
Lägg kläderna i blöt tillsammans med 24 % ättiksyra. Till 10 liter vatten tar du 2 dl ättiksyra. Låt ligga ca två timmar. Skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort sepapsfläckar på en vit bomullströja?
Från: Kerstin

Hej Kerstin!
Spraya på med Tabort oxi enzym och låt verka ca 15 minuter. Spraya på igen och gnid på med en svamp tills fläcken är borta. Skölj plagget noga.
Lycka till!
Solveig

Hej.
Jag har fått ta över ett kylskåp som luktar rök då de tidigare ägarna rökte inomhus. Hur kan man få bort röklukten? Det blev värre när kylskåpet sattes igång. Vad skall jag göra? Listen luktar, även baksidan. Tacksam för all hjälp
/Mikael

Hej Mikael!
Skura ur kylskåpet med 24 % ättika. Lägg in en halv citron över natten så blir det fräscht.
Lycka till!
Solveig

Hej! Vi har köpt begagnade utemöbler med dynor. Upptäckte sedan små svarta mögelfläckar lite här och var. Hur får man bort dessa? Man kan ej ta av tyget och tvätta detta enbart. Tacksam för svar!
Från: Annika

Hej Annika!
Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläckarna och låt verka ca 15 minuter. Skura på med borste tills det är borta. Skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort en fläck av olja på brudklänningen som jag fick när jag skulle gå in i bilen? Skall jag lämna in den på kemtvätt?
Från: Sanna

Hej Sanna!
Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläcken och låt verka ca 15 minuter. Gnugga på med en svamp tills fläcken är borta. Skölj därefter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Vi har precis köpt en ny bäddsoffa i tyg. Nu har vår katt kissat i den! Det är helt omöjligt att få bort lukten! Vad gör vi?
Från: Lena

Hej Lena!
Detta kan vara svårt, men prova att tvätta av fläcken med ca 1 liter
vatten och ca ½ dl 24 % ättiksyra. Låt verka ca 10-15 minuter. Tryck noga ut vattnet med hushållspapper. Ställ några skålar med ättiksyra under natten, den drar åt sig oönskade dofter.
Lycka till!
Solveig

Har en matta som är randig, vitt/svart. Nu är det så att det svarta vill flyta in i det vita. Hur ska jag tvätta den så att den inte missfärgas?
Från: Eva

Hej Eva!
Tillsätt 2 msk 24 % ättiksyra tillsammans med tvättmedelt när du
tvättar, då fäller inte färgerna.
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig,
Bäddmadrassen luktar svett. Köpt nytt skydd nyligen men vill ta bort lukten först.
Vänliga hälsningar,
Alexandra

Hej Alexandra!
Lägg madrassen i en plastsäck. Ställ in en skål med 24 % ättiksyra och knyt för. Låt stå över natten och vädra madrassen.
Lycka till!
Solveig

Mina barn har tappat tuggummi i våran nya tygsoffa. Då vi inte märkt detta är tuggummit nu ned kladdat i sofftyget, hur får jag bort det?
Från: Helene Malm

Hej Helene!
Prova med Remover av märket Gripen (acetonfri). Dränk in kanten på en tygbit och dra det mot mitten hela tiden så att du ser att du får med dig tuggummit.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort silikon-, fogmassa- och butylmassafläckar från mina arbetskläder? Kläderna är av bomull tror jag.
Från: Ida

Hej Ida!
Till silikonen provar du med Remover av märket Gripen (utan aceton). Häll på en tops eller liknande och gnid tills det försvinner.
Till fogmassan använder du flytande koncentrerad Galltvål. Häll på och låt ligga ca 15-20 minuter. Skura på fläcken med en borste och tvätta kläderna enlig tvättråd. Butylmassa är jag lite osäker på. Det borde funka med aceton, men jag vågar inte säga säkert.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort stor urinfläck från parketten, som blivit missfärgad?
Från: Anne-Marie

Hej Anne-Marie!
Prova med att strö på cigaraska, gnid med en mjuk trasa löst och länge så att det uppstår värme och fläcken tillslut försvinner. För att inte skada golvet – låt det ta tid och var lätt på handen.
Lycka till!
Solveig

Jag har fått stearin på svarta jeans. Har tvättat dem och haft på Vanish och tvättat igen. Hjälper inte. Är det försent nu el finns det fortfarande ngn möjlighet att få bort fläckarna?
Från: Leif

Hej Leif!
Värm upp strykjärnet på svag värme och lägg dubbelt hushållspapper ovanpå och under fläcken. Tryck på med strykjärnet så du ser att stearinet fastnar på papperet. Upprepa tills allt är borta. Glöm inte att vränga jeansen ut och in när du stryker med järnet.
Lycka till!
Solveig

Hej! Tvättade ullkoftan, de bruna skinnknapparna på koftan färgade av sig på ullen. Finns det något botemedel mot detta problem?
Bästa hälsning
Ivar

Hej Ivar!
Du skriver inte vilken färg det är på tröjan, men man kan ju bleka den i Remol och då blir den vit. Men med annan färg är det svårare att undvika ljusa partier där fläckarna är, men prova med Tvättförstärkare från t ex Tvättex och blanda med vatten till en gröt. Lägg detta på fläckarna och låt ligga i 15 minuter. Tvätta tröjan igen.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har precis flyttat till en ny lägenhet där det luktar precis som i ett stall. Jag har ingen aning om vad det kan vara men lukten är ohyggligt otrevlig och frän. Snälla har du något tips hur man får bort denna hemska odör?
Från: Julia

Hej Julia!
Häll upp små skålar med 24% ättiksyra, några stycken i varje rum, och låt stå över natten. Upprepa om det behövs.
Lycka till!
Solveig

Tappade en burk nagellack i golvet, varvid min sambo nya top fick stänk på sig, går det att få bort? Hur?
Från: Joacim Pettersson

Hej Joacim!
Prova med T-sprit på golvet, först på en liten yta så att du ser att det
bleknar innan du behandlar resten. Till toppen provar du med Remover av märket Gripen, utan aceton. Dränk in en tops och gnid tills fläcken är borta.
Lycka till!
Solveig

Jag har en nästan 100 år gammal dopkläning i lakansväv med knypplade broderier på som har kaffefläckar och välling (barndreggel). Hur får jag bort det? Tänkte anväda den till min dotters dop nu i maj
Från: Eva

Hej Eva!
Prova med Tabort oxi enzym. Spraya på fläckarna och låt ligga ca 10-15 minuter. Spraya igen och gnid med en svamp tills fläckarna har försvunnit och tvätta därefter klänningen.
Lycka till!
Solveig

Undrar vad man kan använda för att rengöra diskmaskinen, så att den diskar rent igen?
Från: Helena

Hej Helena!
Gör rent filtret och kör sedan maskinen med maskindiskmedel, men utan disk, på högsta temeratur och längsta programmet.
Hälsningar
Solveig


Hej Solveig,
Jag har fått en fettfläck (matolja+vinäger) på min vardagsrumsmatta av 90% ull och 10% viskos. Fläcken är mitt på mattan, vilket gör det lite svårt att tvätta. Har försökt suga upp det mesta med vanligt hushållspapper, men det finns fortfarande kvar + lukten. Tacksam för din hjälp.
Från: Anna-Lena

Hej Anna-Lena!
Prova med att täcka fläcken rejält med ren bensin av märket Gripen (finns i mataffären). Låt ligga ca 10 minuter. Badda sedan på fläcken med ljummet vatten och såpa. Gnid med en svamp och upprepa detta några gånger. Avsluta med att tvätta fläcken med rent, ljummet vatten så att allt lödder är borta. Till sist tar du 1 matsked ättiksyra till ½ liter vatten. Badda på och låt ligga några minuter. Tryck sedan noga ur allt vatten på över- och undersidan av mattan med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

En rödfärgad soppåse som legat på en vit soffa har färgat av sig så att sofftyget fått en rosa ton. Hur ska man göra för att få bort det?
Från: Sofie

Hej Sofi!
Prova med Tabort oxi enzym. Spraya på och runt fläcken och låt verka ca 15 minuter. Spraya på igen och gnid med en svamp tills fläcken är borta. Badda på flera gånger med rent vatten och tryck ur vattnet varje gång du sköljer med vatten. Tryck sedan noga ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Jag har fått mensblod i min vita nyinköpta soffa och vet ej nu hur jag ska få bort det. Jag har behandlat fläcken med diskmedel och vanish men den den är fortfarande gul och jag e helt förtvivlad hur jag ska få soffsitsen ren som ny? Jag kan ej ta bort fodralet och e rädd att bruka våld på det och sen rädd att ej få på det igen.
Från: Kajsa Cavarusic

Hej Kajsa!
Prova med Ta bort oxi enzym. Spraya på fläcken och runt om. Låt verka ca 15 minuter. Spraya igen och gnid utifrån och innåt på fläcken med en svamp till blodet är borta. Torka av löddret och badda på med rent vatten och torka mellan varven med hushållspapper. Upprepa till du ser att löddret är borta och tryck bort allt vatten med papper.
Lycka till!
Solveig


Hej!
Har en fläck på plastmattan i mitt kök efter ett underlägg för kattmatskålar. vet ej om den övriga delen av mattan blivit solblekt eller om fläcken är något annat men det är liksom mörkare. Finns det något jag kan göra för att få fläcken ljusare/försvinna?
Från: Maria

Hej Maria!
Prova med T-sprit på en liten yta och se om det bleknar innan du behandlar hela fläcken.
Hälsningar
Solveig

Hej, min dotter har ritat streck med vattenfasta pennor på hennes fina rosa bommullskläning. Hur tvättar man bort det?
Hälsningar Mara

Hej Mara!
Prova med Tabort oxi enzym. Spraya på och runt strecken och låt verka ca 15 minuter. Spraya igen och gnid med en svamp tills det har försvunnit och tvätta sedan enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Jag har en väst i svart mocka. Den har stänkfläckar av något, jag vet inte vad. Jag har inte använt västen på cirka 10 år, så gamla är fläckarna. Vad kan jag göra för att få bort dem, så jan kan använda den i övrigt fina västen?
Från: Barbro Nylander

Hej Barbro!
Prova med moca gummi av märket Reflex Sandri. Finns att köpa på Sandri webshop, www.sandri.se.
Lycka till
Solveig

Vi har en tygsoffa, med lite grövre tyg som inte är avtagbart. Kuddarna har vi genom att strunta i tvättanvisningen (kemtvätt) fått bort men armstöd, rygg osv… går ej att ta av… Vad ska vi göra? Min fru säger att vi ska slänga soffan, men det vill inte jag!! Ångtvätt?? Tack på förhand!
Hälsningar Kim

Hej Kim!
Prova med Vanish matt- och möbeltvätt.
Hälsningar
Solveig

Hej,
I flera år har jag haft kopparkärl hängande som prydnad på en ljus tapet. Upptäckte när jag skulle damma av dem att det blivit som sotiga ringar på tapeten. Hur ska jag göra för att på tapeten ren och fin igen?
Mvh Annethe

Hej Annethe!
Prova med flytande koncentrerad Galltvål direkt på tapeten. Låt verka ca 10 minuter. Gnid försiktigt med trasa eller svamp tills det har försvunnit. Torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Jag undrar hur man får bort vita fläckar från att ha spillt whiskey på ekparkettgolv?
/Niklas

Hej Niklas!
Prova med aska från en cigarr. Strö över fläcken och gnid nu löst och länge med en mjuk trasa tills värme uppstår. Fortsätt så tills fläcken försvinner. För att parketten inte ska skadas måste detta ta lite tid, så tålamod fodras.
Lycka till!
Solveig

Har fått tuggummi i bilsätet som är av tyg, går det att ta bort?
Från: Kerstin

Hej Kerstin!
Lägg isbitar i en plastpåse och lägg den mot tuggumit så det fryser och blir hårt. Pilla bort så mycket du kan. Tag sedan en tops och dränk in den i Remover av märket Gripen, acetonfri, och skrapa till det är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har två fettfläckar på mina nya fina bomullsbyxor, antagligen matolja. Hur tar jag bort dem? Mvh. Martin

Hej Martin!
Mitt råd är att du tar ren bensin av märket Gripen. Spraya fläcken och låt ligga 10 minuter. Lägg byxorna i maskin och tvätta enligt tvättråd. Lycka till!
Solveig

När man gör rent badrummets porslin, som är missfärgat och även kakelfogarna av avlagringar som är brunt, även våtmattan. Har provat vim, klorin, hjälper inte. vad är bäst att andvända?
Från: Carina

Hej Carina!
Till badrumsporslinet strör du salt på en halv citron och gnider på tills
det är rent. Till fogarna häller du på 24 % ättriksyra. Låt verka ca 5-10 minuter. Gnid på med borste och häll på mer ättika om det behövs. Fortsätt tills det är rent. Skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej. Mitt off-white färgade linolieum golv har blivit missfärgat av sängstommen.En ljus lila/röd fläck stor som en femkrona. ingrodd i golvet sedan ca 1,5 år.snälla Hjälp!
Från: Jeanette

Hej Jeanette!
Prova med T-sprit först på en liten yta, då ser du om den bleknar. Forsätt sedan tills den är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig,
Min pojkvän somnade med en blöt snus i vår gulbeigevita soffa, hur ska jag göra för att lyckas få borten? Det är mörkast i ringen runt om men mörk i mitten också…
Tack på förhand,
Josefine

Hej Josefie!
Prova med Tabort oxi enzym. Spraya på fläcken och runt om, låt verka ca 15 minuter. Spraya igen och gnid på med en svamp tills fläcken är borta. Torka bort löddret och badda på med rent vatten. Tryck ur vattnet med hushållspapper. Upprepa sköljningen med vatten och torkning tills du ser att medlet är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig
Hur ska jag få en marinblå plyschsoffa ren från damm och smuts. Har dammsugit men det går inte bort, den ser fortfarande grå ut, det är en bäddsoffa med fjädrar och används dagligen som sovplats. Hälsningar Siwan

Hej Siwan!
Blöt ett lakan och vrid ur så mycket du kan. Täck soffan väl med lakanet och banka på med mattpiskan. Då fastnar allt damm i lakanet. Upprepa tills dammet är borta.
Lycka till!
Solveig

Våran son har fått sina kläder indränkta med disel på jobbet. Har tvättat dem 3 ggr i 60° men lukten sitter fortfarande kvar! Vad gör man?
Från: Leif Högberg

Hej Leif!
Skaka isär kläderna, lägg dom i en plastsäck ställ in en skål med 24 %
ättiksyra. Knyt för säcken och låt stå över natten. Vädra sedan kläderna. Upprepa om doften inte är borta över en natt. Ättika tar bort oönskade dofter.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort asolsprit som kommit på ett bilsäte i tyg?
Från: Linda

Hej Linda!
Prova med Vanish matt- och möbeltvätt.
Hälsningar
Solveig

Vi ska snart flytta från vår lägenhet. Lade för tre år sedan in trägolv i köket. Nu när vi tog bort det inför flytten visade det sig att logon på plastmattan som man lägger mellan originalgolvet o det nya trägolvet färgat av sig på originalgolvets korkmatta. Inte bara en utan tolv lila avtryck på den ljusa korkmattan. Snälla hjälp oss, hur får vi bort dem?
Från: Stina

Hej Stina!
Det kan vara svårt att få bort, men prova väldigt försiktigt på en liten yta med T-sprit. Om du inte ser resultat kan du kontakta färgaffären. Lycka till!
Solveig

Hej! Jag undrar hur man kan ta bort fläckar från en plyschsoffa utan att skada tyget. MVH, Sara

Hej Sara!
Prova med Vanish matt- och möbeltvätt.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Någon har kastat ägg på vårt fönster. Nu när det har torkat är det helt omöjligt att få bort. Dessutom har jag upptäckt prickar längst ner på rutan som ser ut som om glasytan är sönderfrätt – kan det ha något med ägget att göra? Har du något bra tips att använda för att rengöra fönstret? Vänliga hälsningar Birgitta

Hej Birgitta!
Tag ett rakblad och dra det vinklat tätt intill rutan tills allt är borta.
Tvätta efter med vatten och 2 droppar diskmedel, samt en skvätt ättika.
Lycka till!
Solveig

Jag tappade en flaska med matolja på golvet och det stänkte upp på tapeten. Kan jag få bort det?
Från: Lena Sjögren

Hej Lena!
Blöt potasimjöl och vatten till en gröt och badda på fläckarna. Låt
torka helt. Borsta sedan försiktigt med torr trasa.
Lycka till!
Solveig

Hur tar jag bort svart lackfärg som torkat på blåa jeans?
Från: Ove Andersson

Hej Ove!
Prova med T-sprit.
Hälsningar
Solveig

Hej!
Var klantigt och stötte till ett glas rödvin på en hylla och det rann ner för den vita tapeten. Har försökt att tvätta bort men det går inte, vad göra? En förtvivlad tjej
Från: Jenny

Hej Jenny!
Blöt potatis mjöl och vatten till en gröt. Badda på väggen och låt torka
helt borsta försiktigt med mjuk trasa.
Lycka till!
Solveig

Hur tar man bort mögel i badrummet mellan kakelplattorna i skarvarna? Tack på förhand.
Från: Elisabeth

Hej Elisabeth!
Häll på 24 % ättiksyra och låt verka en stund. Gnid på med borste och häll på mer ättika om det behövs. Skölj med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej
Ett av mina barn gjorde sönder en kapsel med fiskolja och fick det på sina kläder. Lukten försvinner inte i tvätten, vad kan jag göra?
Från: Hélène Hermansson

Hej Helene!
Lägg in klädplagget i en plastpåse och häll 24 % ättiksyra i en skål. Förslut påsen och låt stå över natten. Vädra plagget.
Lycka till!
Solveig

Hej! Har en gång i tiden hört att det går att fixa till stickade kläder som krympt i tvätten genom att lägga dem i en blandning av vatten och balsam. Stämmer det? Vågar inte prova då koftan kostade en förmögenhet…
Från: Anna Eriksson

Hej Anna!
Jag vet tyvärr inte om det funkar så jag får passa på den frågan.
Hälsningar
Solveig

Hej!
väntar mitt första barn nu i vår och har gått igenom lite gamla barnkläder som jag själv haft som liten. När jag sedan tvättat kläderna ser jag att det är nå brun/rost färgade prickar på det vita delarna av kläderna…fläckarna verkar ha kommit efter tvätten, vad kan det vara för nångting? hur får jag bort dom? mycket tacksam för svar.
Från: Ann-Charlotte

Hej Ann-Charlotte!
Prickarna kan vara mögelfläckar så prova med flytande koncentrerad Galltvål direkt på prickarna. Låt ligga ca 15-20 minuter. Gnid på med fuktig svamp och lägg kläderna i tvättmaskinen och tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Gummit under en matta i badrumet har missfärgat korkmattan som blivit gulaktig under mattan. Hur får jag bort det?
Från: Kerstin

Hej Kerstin!
Prova med T-sprit.
Lycka till!
Solveig

Hejsan. Jag undrar om det är okej att använda ”tabort oxi enzym” på ull (wool & akryl)?
Från: Carro

Hej Carro!
Nej, det går inte använda på varken ull eller silke.
Hälsningar
Solveig

Hej,
jag har fått saffransfläckar på min vita linneduk. Hur får jag bort dem? Tacksam för svar
Från: Eva Enhörning

Hej Eva!
Prova med Remol. Till 10 liter 60 gradigt vatten tar du 6-7 kapslar remol. Bred ut duken och lägg den i blöt. Rör om då och då.
Låt ligga ca 2 timmar. Skölj väl efteråt. Använd kärl av plast. Tänk också på att remol är starkt att andas in och att använda handskar.
Lycka till!
Solveig

har fått ngn. slags tuschpenna ritat på ett alkök, nu är frågan om du kan ge mig ett tips hur jag kan få bort det?
tack på förhand christina

Hej Christina!
Prova försiktigt med tinner.
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig!
Sonen spydde på tapeten och i sängen. Jag undrar hur man kan rengöra tapeten, det ser ut som fettfläckar.
mvh Willy

Hej Willy!
Blöt potatismjöl till en tjock gröt och badda på fläckarna. Låt torka och borsta därefter med torr trasa.
Lycka till!
Solveig

Vår dotter har fått färgränder från en träleksak på sina målade väggar i sitt rum. Hur kan man få bort dom?
MVH Linda

Hej Linda!
Prova med tandkräm på torr trasa och skubba på tills ränderna är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej! Min vita soffa har torrfällningsfläckar efter mörka jeans. Kan jag få bort detta på något sätt? eller måste jag färga om tyget på soffan?
Från: Susanne Fagerström

Hej Susanne!
Prova med Vanish matt- och möbeltvätt. Är tyget avtagbart kan du prova Remol istället. Tag ett plastkärl till 10 liter vatten, 40-60 gradigt, 6-7 kapslar Remol och låt ligga 2 timmar. Rör om då och då. Skölj väl. Tänkt på att remol är starkt att andas in och använd handskar.
Lycka till
Solveig

Hej! Har du något bra tips på hur man bäst rengör ett spisfläktsfilter? Det är ruggigt ingrott med fett, damm o annan smuts.
Från: Anna

Hej Anna!
Lägg filtret i blöt i koncentrerad Galltvål. Låt ligga ca 30 minuter och skölj.
Lycka till!
Solveig

Vår dotter har ritat ett streck med en bläckpenna på vår skinnfåtölj. Går det att få bort det?
Mvh Jonas och Anna

Hej Jonas!
Prova med flytande koncentrerad Galltvål, spruta på fläckarna och låt verka ca 15 minuter. Gnid på med svamp eller trasa tills det har försvunnit. Torka av med vatten.
Lycka till!
Solveig

Vi har markiser vid alla fönster i huset. En av dessa är nu ganska smutsig och eftersom vi helst inte vill byta alla åtta markiserna så undrar vi om det går att rengöra den smutsiga? Tacksam för goda råd!
Från: Annika

Hej Annika!
Prova med flytande koncentrerad Galltvål direkt på markisen (rejält). Låt verka ca 15 minuter. Skura med en borste tills markisen är ren. Skölj efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig


Hur får vi våra rostfria bestick ”blanka” igen?
Från: Sören Borrelid

Hej Sören!
Lägg besticken i kokhett vatten. Strö över maskindiskmedel, låt ligga en stund och rör om då och då. Gnid på varje bestick med svamp eller trasa. Skölj väl och torka torrt. Använd gummihandskar.
Lycka till!
Solveig

Hej. Jag undrar hur jag ska få bort fläckar från te med honung i. Dricker ofta och även mina barn som har en förmåga av att spilla. Snart har dom inga fläckfria kläder kvar…
Mvh Therese

Hej Therese!
Spraya på med Tabort oxi enzym. Låt ligga ca 15-20 minuter. Spraya på igen och gnugga på fläckarna. Tvätta i maskinen enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Hur tar man bort vitt stearin ifrån ett ömtåligt sammetsplagg?
Från: Siw

Hej Siw!
Pilla bort så mycket du kan av stearinet. Värm upp strykjärnet på svag värme. Lägg dubbelt hushållspapper på och under fläcken. Tryck järnet mot tyget tills stearinet har sugits upp. Om fettfläclen är kvar sprayar du på med Ren bensin av märket Gripen. Låt ligga ca 10 minuter. Tvätta tyget enligt tvättråd. Borsta upp sammetstyget med en torr svamp eller gummihandske.
Lycka till!
Solveig

Hej. Min dotter på 1,5 år har lekt vid öppna spisen och hennes bomullsbyxor är ganska svarta av sot. Är det bara at tvätta som vanligt eller bör jag göra något innan?
Från: Jonas Rejdemo

Hej Jonas!
Spraya på fläcken med Tabort oxi enzym. Låt ligga ca 15 minuter. Tvätta byxorna enligt tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Min vattenkokare är så full av kalk och får inte bort det. Vad kan jag göra åt det? Tacksam för svar!
/Lotta

Hej Lotta!
Fyll fullt med vatten och tillsätt ca ½ dl 24 % ättiksyra. Låt stå ungefär en timma. Koka upp vatten i vattenkokaren två gånger. Byt vatten mellan varje gång.
Lycka till!
Solveig

Hej.
Jag har torkat av mitt smink (vaselin, mascara, kajal och foundation) på min senapsgula klänning! Hur får jag bort det? Har prövat att tvätta den flera gånger på högre grad och på grovtvätt. Har också prövat ”Ta bort”.
Från: Kajsa

Hej Kajsa!
När det gäller dina fläckar borde du få bort dessa med Tabort oxi enzym. Om det är fettfläckar kvar, spraya då på med Ren bensin av märket Gripen. Låt ligga ca 10 minuter. Tvätta sedan klänningen enlig tvättråd.
Lycka till och Glad påsk!
Solveig

Hur får man bort kaffefläckar från en vitmålad vägg?
Från: Niklas

Hej Niklas!
Prova med flytande koncentrerad Galltvål på en svamp.
Glad påsk!
Solveig

Hej Solveig!
Jag har fått stearinfläckar på en fanerad ekyta. Hur får jag bort dem? För några år sedan köpte vi ett utställningsex. av ett laserat matrumsbord. Innan leverans tog säljaren bort svarta fläckar med ett suddgummi, problemet är att det blev suddfläckar på bordet som jag inte lyckats få bort. Har du något tips om hur jag kan få bort dessa fläckar? MVH Susanne

Hej Susanne!
Prova med flytande koncentrerad Galltvål på en mjuk svamp. Gnid tills
suddmärkena är borta. Pilla bort stearinet så mycket du kan. Prova med galltvål på samma sätt. Om stearinet har gått ned i träytan kan du prova med ciggarasaka. Strö på bordet och gnid med en mjuk trasa försiktigt. Var lätt på handen och gnid länge tills värme uppstår. Fortsätt tills märkena är borta. Detta tar lång tid och det skall vara så för att skydda bordsytan.
Lycka till och glad påsk!
Solveig

har spillt te på min vita matta. den är gjord av ull och syntet och ska plantvättas enligt tvättråd. hur får jag bort fläckarna smidigast? Kan inte koka den som det står på många sidor. tack.
/ellen

Hej Ellen!
Blöt på och runt fläcken med flytande Galltvål. Låt verka ca 20 minuter. Häll på mer galltvål och gnid med svamp tills fläcken är borta. Skölj av matten med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Har ett soffbord i teak el mahogny vet ej säkert träslag. har fått vita fläckar efter alkohol. Hur ta bort på bästa sätt
Från: Monica

Hej Monica!
Prova med att lägga cigarraska på fläckarna och polera lätt och väldigt länge med mjuk trasa för då uppstår värme och fläckarna försvinner. Det är viktigt att inta forcera fram så att bordsskivan tar skada.
Lycka till!
Solveig

Hej hej!
Har ett vanligt vitt gustavianskt bord och min dotter satt och drack te och spillde ut lite, jag var snabb att torka upp det men ändå blev det direkt 2 ringar, hur får jag bort dessa ?
Från: Anki

Hej Anki!
Förlåt mitt sena svar, jag hittade det först nu. Här vågar jag tyvärr inte råda dig men säkraste svaret kan du få hos en möbelhandlare.
Hälsningar
Solveig

Hej
Hur får man bort fastbränt aluminiumfolie i ugnen?
Från: Eva Andersson

Hej Eva!
Blanda 1 del vatten med 2 delar såpa. Spraya på med blandningen och sätt ugnen på 50 grader och låt stå ca 15 minuter. Skrubba rent.
Lycka till!
Solveig

Hej, jag har en fråga hur tar man bort mensfläckar från en madrass.
Från: Francesca

Hej Francesca!
Spraya på och runt om med Ta bort oxi enzym. Låt verka ca 15-20 minuter. Spraya igen och gnid med en svamp tills fläcken är borta. Tvätta av så noga du kan med rent vatten och tryck därefter ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hejsan! Jag har en bäddmadrass (med avtagbart överdrag) som det har blivit en blodfläck på… har försökt med klorin, och har tvättat den flera gånger, men den går bara inte bort, måste få bort den då den ska säljas ihop med en säng. Har du något tips? Jag skulle bli SÅ glad! 🙂 tack på förhand! /Sara

Hej Sara!
Spraya på och runt om med Tabort oxi enzym, låt verka ca 15-20 min. Spraya igen och gnid på fläcken tills den är borta. Tvätta överdraget enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej,
Har fått fettfläckar på dotterns målade vägg, hur får jag bort dessa.
Från: Jannica

Hej Jannika!
Blöt potatismjöl och kläm fast detta på väggen. Låt torka och borsta bort. Om det inte försvinner, prova med målarsoda.
Lycka till!
Solveig

Hej har fått ett stort problem med våran tvättmaskin. Den luktar mögel. Har tvättat ur den med alla tänkbara rengöringsmedel, även kört den med klorin men ingenting fungerar! Har du något tips?
Mvh Rebecka

Hej Rebecka!
Häll i ca 2 dl 24 % ättiksyra i maskinen och låt verka ca 15 minuter. Kör sedan maskinen på sköljning.
Lycka till!
Solveig

Hejsan! Jag har en kofta som är av 70% wool och 30% akyl. Nu är det så att jag har fått kaffefläckar på koftan, fläckarna är utspridda på både det vita, gråa och svarta. Jag tog salt på fläcken ungefär 2 h efter att jag spillde, sedan lite yes diskmedel och testade sedan ”clean it all” innan jag la in den i tvättmaskinen. Tvättade i 30 grader och fläckarna gick inte bort. Har hört att glycerin kan fungera, så nu undrar jag om det finns något man kan göra trots att man tvättat koftan redan? Tacksam för svar!
Från: Caroline

Hej Caroline!
Spraya på och runt fläcken med Tabort oxi enzym, låt ligga ca 15-20 minuter. Spraya igen och gnugga tills du ser att fläcken är borta. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig


Gammal kalkavlagring i badkaret pga droppande kran?
Har provat ättika och galltvål. Vad mer kan jag använda?
Från: Cecilia

Hej Cecilia!
Häll över vinäger några gånger och skrubba med borste tills allt är borta.
Hälsningar Solveig

Hej! Jag undrar om du har något bra tips hur man får bort handspritsfläckar från kläder.
Från: Britt-Marie

Hej Britt-Marie!
Prova med att spraya på Tabort oxi enzym. Låt ligga ca 15 minuter. Tvätta därefter i maskin enligt. tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig! Skriver igen ang glaslampan med någonsorts färg som sitter så fruktansvärt hårt jag provade med aceton som du skrev men det funkade inte. Tror du det finns något annat bra medel? Skulle bli sååå glad. Hälsn brittmarie

Hej Britt-Marie!
Mitt nästa råd är att du provar med Tinner, finns i färgaffären.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Min son har nymålade väggar i sitt rum. Han har redan råkat rita streck från vattenfasta pennor. Jag försökte skrubba bort fläckarna med en svamp, men det blev inte bra, så jag provade måla över med samma färg som väggen. Det blev inte bra. På ett ställe såg man att det var dubbel färg och på ett par andra ställen ser man vid lampljus och starkt dagsljus att det är mörkare där jag har målat. Hur gör jag nu för att rätta till mina misstag? Varför jag provade måla över var för att slippa måla om hela väggarna.
Mvh Maria

Hej Maria!
Porva med Remover acetonfri nagellack borttagare av märket Gripen. Droppa på aceton på en tops och dra över strecken, därefter får du bättra på med färg så gott du kan.
Lycka till!
Solveig
Hej, Min dotter har haft kraftigt tejp på sin fotbollströja. När vi tog bort den satt klistret kvar, hur får jag bort detta?
Mvh/ Marie

Hej Marie!
Prova med ren bensin av märket Gripen. Häll bensin över klistret och låt ligga en stund. Häll på igen och gnugga på med en svamp tills det är borta. Tvätta tröjan enligt tvättråd i maskinen.
Hälsningar
Solveig

Hur får jag bort kåda från en brun skinnsoffa?
Från: Pia

Hej Pia!
Peta bort så mycket du kan, stryk sedan på med Ren bensin av märket Gripen. Skubba tills kådan är borta och torka av soffan med såpa och vatten. Behandla gärna soffan med balsam.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort tipex från ett par svarta bomullsbyxor?
Från: margareta thelander

Hej Margareta!
Spraya på Tabort oxi enzym och låt verka ca 15-20 minuter. Spraya igen och gnid med en svamp tills tippexen är borta. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Vi flyttade motionscykeln och det blev svarta ränder på plastmattan, hur får vi bort dem?
Från: Birgitta

Hej Birgitta!
Prova med T-sprit på en svamp.
Hälsningar
Solveig

Vi har problem med ett vardagsrumsbord av trä med lackad yta. Bordet luktar starkt av rök eftersom förra ägaren rökte inomhus. Finns det något sätt att få bort lukten?
Från: Disa

Hej Disa!
Prova med att blanda 1 liter vatten med 1 ½ dl 24 % ättiksyra. Torka
bordet noga några gånger med blandningen och torka torrt. Använd därefter möbelpolish.
Hälsningar
Solveig

Hej! Jag har köpt en sidenblus med blixtlås på ryggen. Tvättrådet är att den ska kemtvättas, behövs det? Kommer den att krympa? Tack på förhand!
Från: Malin

Hej Malin!
Blanda upp tvålflingor i ljummet vatten, max 30 grader. Lägg i blusen och krama den försiktigt. Låt ligga en stund. Lyft upp blusen och skölj den i ljummet vatten tre till fyra gånger. Krama ur vattnet lätt och skölj ur blusen väl. Torka inte på varmt ställe! Sträck och dra i blusen då och då under torktiden så att inte blixtlåset krymper och blir ”vågigt”.
Lycka till!
Solveig


Hej Solveig!
Jag har en dopklänning som är virkad i 100 % bomull och är 30 år gammal. Hur ”tvättar” jag den på bästa sätt?
Från: Mikaela

Hej Mikaela!
För blekning och uppfrächning av klänningen blandar 10 liter 60-gradigt vatten och 5-6 kapsyler Remol i ett plastkärl. Låt ligga ca en timme och rör om då och då. Finns det metallknappar skall dessa avlägsnas, annars kan de missfärga klänningen. Tvätta dopklänningen och skölj väl. Tänk på att remol är starkt att andas in.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Min våtrumstapet i badrummet har blivit mkt ful i skarvarna, vågar man ha klorin där? Eller har du något annat tips?
Från: Monica

Hej Monica!
Mitt råd är att du häller 24 % ättiksyra på väggen och låter det verka en stund. Häll ättika på en svamp eller borste och gnid tills beläggningen är borta. Skölj av med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Jag har gjort en tabbe när jag skulle torka av mitt kylskåp så råkade jag ta av grov rengörigsmedel som gjorde att kylskåpet tappade glans och blev fläckig… Hur ska jag få den så att den blir fin igen?
Från: Anna

Hej Anna!
Prova med att polera kylskåpet med Universal allputs av märket Elspar. Det finns i vitvaruaffärer och ger en skyddande yta.
Hälsningar
Solveig

Hej! Jag undrar hur man skall ta bort tuschpenna med sprit som har målats på glaslampa. Mycket tacksam för hjälp.
Hälsn brittmarie

Hej Brittmari!
Badda på med aceton på en bommulstuss.
Lycka till!
Solveig

Jag har tvättat en delvis bensinindränkt tröja i tvättmaskin Hur får jag bort bensindoften från tvättrumman. Tacksam för tips
Från: Anette Abrahamsson

Hej Anette!
Kör igenom maskinen på sköljprogrammet med ca 4 matskedar 24 % ättiksyra.
Hälsningar
Solveig

Jag har köpt ett brickbord i någon typ av guldfärgad metall. När jag ställde ett glas med juice på bordet blev det ett blekt runt glasavtryck. Jag undrar om det finns något jag kan göra?
Från: Caroline

Hej Caroline!
Det här kan jag tyvärr inte svara dig på, men fråga där du köpte bordet eller på färgaffären.
Hälsningar
Solveig

Hej!
Kom hem och upptäckte att vår katt hade bajsat på vår vita skinnsoffa!! Jag får inte bort fläckarna och lukten verkar sitta i riktigt ordentligt. Finns det något knep för att rädda vår soffa? Har redan provat med diskmedel och ättika men det fungerar inte alls.
Mvh Sandra

Hej Sandra!
PÅ skinn bör man bara använda såpa och därför är mitt råd prova med flytande Galltvål koncentrerad på soffan och gnida med en mjuk svamp. Låt verka ca 15-20 minuter. Häll på mer och gnid tills fläcken är borta. Torka av med rent vatten. Häll upp 24 % ättiksyra och ställ i soffan, gärna över natten. Ättika drar bort dålig lukt.
Lycka till
Solveig

Hej! Jag har vinglas som har blivit alldeles grå och ”dimmiga” med ngn beläggning som inte går bort. Jag har provat med ättika och vinsyra, men det hjälper inte. Har du något tips?
Från: Els-Marie

Hej Els-Mari!
Prova med att hälla vinäger i glasen och låt stå en timma. Snurra runt i glasen med en borste.
Lycka till!
Solveig

Hej, har köpt en begagnad lampa (metall) vars vita färg har gulnat med åren. Finns det någon möjlighet att få den vit igen?
Från: Jonas

Hej Jonas!
Prova med Klorin som finns i färghandeln. Häll klorinet på en svamp. Badda på skärmen och låt verka en stund. Badda på igen och gnid runt och skölj av med rent vatten. Akta klädena för klorinet, det ger vita fläckar.
Lycka till!
Solveig

Har fått en fettfläck på min soffa i tyg. Hur går jag tillväga för att få bort den. Försöte m lite diskmedel och varmt vatten direkt efter, men blev nästan värre.
Från: Elst

Hej Elst!
Prova med Vanish matt- och möbeltvätt.
Hälsningar
Solveig

Hej
Jag har lyckats få foundation på min vit-grå randiga tapet, hur gör jag för att få bort det utan att skada tapeten? / Ida

Hej Ida!
Prova med flytande Galltvål. Fukta en svamp med vatten, häll på galltvålen och gnid försiktigt tills det har försvunnit. Torka av med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Min dotter har gått lös med en svart tuschpenna på vår bruna skinnsoffa. Hur får vi bort den? Vi har testat: vanish möbeltvätt, galltvål, yes, ajax, såpa, t-röd, ja allt möjligt och strecken sitter som berget. Har du något ytterligare tips? //Helena

Hej Helena!
Ser att ni har försökt med många knep, men prova försiktigt med Remover av märket Gripen, acetonfri.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Olja- eller tjärafläck på en vit matta, hur får man bort detta? Tack på förhand!!
Från: Anu Kopakkala

Hej Anu!
Prova med att gnida in mattan med flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka ca 15-20 minuter. Häll på mer och skubba på fläcken tills den är borta. Skölj efter med rent vatten.
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig
Har du något tips på hur jag skall få bort tobaksrök som satt sej på skåpluckorna och måleri så att dom är gula?
Från: Siw Hermansson

Hej Siw!
Tvätta skåpluckorna med flytande Galltvål. Blöt en svamp och häll på galltvål och torka. Låt verka några minuter och torka sedan med vatten. Blanda därefter ca 5 liter vatten och 2 dl 24 % ättiksyra som du eftertorkar med. Om lukten är kvar, ställ ut små skålar med ättika runt om i köket och låt stå en dag eller över natten. Ättika tar bort dålig lukt.
Lycka till
Solveig

Hej Solveig.
Har fått en fläck av läppstiftspenna på en ljusbeige hallmatta i lite fastare material. Hur får jag bort den? M.v.h. Gun

Hej Gun!
Prova med flytande Galltvål. Täck fläcken med galltvålen och gnid med en borste eller svamp. Häll på mer galltvål tills fläcken är borta. Skölj av med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej! Vi har ett vitt blankt bord som vi fått te- och kafferingar på som inte går bort. Har provat med alla möjliga medel men inget funkar. Eftersom bordet är så blankt så verkar det som att det inte hjälper att gnugga heller… // Katrin

Hej Katrin!
Det är förmodligen en målad yta så det är lite svårt att råda, men prova med flytande galltvål. Häll på fläckarna och gnid med en svamp tills du ser att fläckarna (förhoppningsvis) försvinner.
Lycka till!
Solveig

Hej skulle bli glad om du har något bra råd att ge hur man tvättar arbetskläder som är fulla med motorolja, disel, hydralolja, mm. från verkstan.
Från: Anna-Carin

Hej Anna-Carin!
Prova med flytande Galltvål och dränk in fläckarna. Skrubba med en
borste och fortsätt tills fläcken är borta. Tvätta i maskin enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig


Hur få bort gammla kaffefläckar på en linneduk?
Från: Inger Andersson

Hej Inger!
Prova med Tabort oxi enzym. Spraya fläckarna och runt om desamma och låt verka ca 20 minuter. Spraya igen och gnid med en svamp. Tvätta duken i maskin enligt tvättråd.
Lycka till
Solveig

Hej!
Hur får jag bort svart vattenfärg från en vitmönstrad barnklänning? hälsningar Jessika

Hej Jessika!
Prova med Tabort Oxi enzym. Spraya på och runt fläcken och gnid med en svamp. Låt verka ca 20 minuter. Spraya igen och tvätta klänningen enligt tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Hej – rengöring av kristallkrona: Har köpt spray men det är svårt att få bort fett som kommer på kristallerna. Har du något annat tips att rengöra med, eller medel som kan anväda?
Från: Karl-Erik Isaksson

Hej Karl-Erik!
Blanda vatten med 24 % ättiksyra och citron. Spraya kristallkronan och låt droppa ned på tidningar som du lägger i ett upp- och nervänt paraply.
Lycka till!
Solveig

Hej!!! Vi är så glada för vår gjutjärnsgryta och lagar ofta mat i den. Men… att göra den ren – vilket är bästa sättet? Att stå och skrapa med diskborstens baksida förstår ju vem som helst inte är bra i längden. Tack på förhand!! //Karolina m. familj

Hej Karolina!
Häll olja i grytan och värm upp ordentligt. Låt svalna och torka ur grytan med hushållspapper. Nu är det bara att göra så efter varje gång du diskar grytan.
Hälsningar
Solveig

Våra vita fåtöljer med fast klädsel är inte så vita längre… Hur tycker du vi ska rengöra dem. Det är både ingrodda damm- och jeansmissfärgningar och riktiga fläckar av mat osv.
MVH/ Lotta

Hej Lotta!
Prova med Vanish matt- och möbeltvätt.
Hälsningar
Solveig

Hej!
Hur får man bort oranga fläckar från de vitmålade fogarna i DUSCHEN och den ofräscha gulaktiga nyansen från det äldre, inbyggda plast-badkaret med dess orangefärgade silikonfogar? Resten av badrummets fogar har inte missfärgats. Bor i Lidingö, Stockholm.
MVH/ Lotta

Hej Lotta!
Prova med 24 % ättiksyra. Häll över fogarna och låt verka en stund. Skura på med svamp eller borste och häll på igen. Skölj. Även vinäger är bra.
Lycka till!
Solveig

Hej!!!
Har 19 års vita köksluckor och dom är numera svåra att få fina från fläckar och ränder. Har du något tips hur jag kan dom få fina igen utan att behöva byta ut dom eller lackera om dom? Hur får man helt vanliga vita kyl- frysdörrar fina utan att man ser trasans vägl på ytan efteråt, detsamma gäller min stora hallspgel som är jätte svår att få någon ordning på. Tacksam för svar 🙂
Mvh Harriet

Hej Harriet!
Prova med flytande Galltvål på en våt svamp, gnid in luckorna och låt verka en stund. Forsätt att torka luckorna och skölj efter med vatten. Eftertorka med miljötrasa, den blir det inga ränder efter. Kyl- och frysdörrarna kan du polera med Universal allputs av märket El spar –
finns i butiker som säljer vitvaror. Hallspegeln är det värre med om glaset är gammalt. Spegel blir blank med ättika, diskmedel och vatten. Eftertorka med miljötrasan.
Lycka till!
Solveig

Hej
undrar hur jag ska få ren våra bilsäten på en gamal cheva som har röda galonsäten med vita färgprickar på vill inte förstöra galonen?
Från: eva-britt wigh

Hej Eva-Britt!
Du skriver inte vad det är för slags färg, men jag förmodar att det är målarfärg. Mitt tips är att du prova med T-sprit.
Hälsningar
Solveig


Har köpt en glasskål som tydligen använts som ytterkruka varav kalkränder misspryder botten av skålen. Har försökt med ättika, salt, bakpulver samt ett antal olika vanliga rengöringsmedel. Verkar hopplöst, eller har du något tips?
Från: Lena Wallin

Hej Lena!
Prova med vinäger. Låt stå över natten. Gnid botten så att du ser att
beläggningen försvinner, upprepa om det behövs. Ser att du har försökt med ättika. I så fall ska det vara 24 % ättiksyra, det är effektivast.
Lycka till!
Solveig

Hej!
Undrar vad s.k. silvertrådar i kläder består av? Silver eller är det aluminium i? MVH Diana

Hej Diana!
Jag har frågat på en klädaffär, men ingen vet vad exakt det innehåller. Tyvärr!
Hälsningar
Solveig

Hej !
Flera av min dotters fina plagg har fått fläcklar av bl a apelsin, Uncle Bens ”Chicken tikka masala”-sås och köttfärssås som är omöjliga att få bort. Hade kläderna varit vita, kanske klorin hade fungerat, men nu är de kulörta i bomull och plysch. Tack på förhand för din hjälp !
Mvh
Camilla

Hej Camilla!
Prova med Tabort oxi enzym. Spraya på och runt fläckarna och låt ligga ca 15-20 min. Gnid på fläckarna och se om dom har försvunnit, om inte: gör om proceduren. Tvätta kläderna i maskin enl. tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig!
Har fått fettfläckar på grå 100% viskos t-shirt. Hur får jag lättast bort dem? Provat med ”Ta Bort” utan resultat.
Hälsningar
Davorin

Hejsan Davorin!
Prova med Ren bensin av märket Gripen. Häll bensin på fläckarna så att det täcker väl. Låt ligga ca 10-15 min. Tvätta i maskin enligt tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Hej, hur får man bort fettfläckar på en tapet? Av misstag stänkte en handkräm på väggen och jag upptäckte inte detta på två dagar. Då var fläckarna redan där! Har provat potatismjöl men utan resultat eftersom det är svårt att få det fästa på en vägg.
Hälsningar
Katarina i Göteborg

Hej Katarina!
Ser att du har provat med potatismjöl, men prova att fukta potatismjölet så att det fäster på tapeten och låt torka. Borsta sedan
försiktigt bort mjölet. Om det inte går bort, prova med målarsoda. Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort bläck från kork/plast-matta?
Från: F

Hej F!
Kan vara svårt att få bort men prova med T-sprit på en liten fläck, det är mitt enda tips.
Hälsningar
Solveig

Hej!
Vi har en toalettstol som står nära en kaklad vägg. Där har nu fogarna blivit väldigt smutsiga. Hur får jag bort det? Jag har provat mycket som tex tandkräm, ättika, galltvål och klorin.
Från: Anna

Hej Anna!
Ser att ni har provat med det mesta, men 24 % ättiksyra brukar ta bort det svarta. Mitt råd är att ni provar med vinäger, både i fogarna och i toalettstolen. I toalettstolen får det verka över natten. På väggen gnider ni in ättiksyran gång på gång och sköljer med vatten.
Lycka till!
Solveig

Min soffa som jag köpt har en illaluktande rökdoft som jag inte får bort. Det sitter i stoppningen. Har testat ättika men det funkade inte. Vad ska jag göra???
Från: Nikolina Andersson

Hej Nikolina!
Rengör soffan med att fukta ett lakan och täck soffan med detta. Dunka på rejält med en mattpiska; då fastnar allt gammalt damm. Prova sedan med Vanish matt- och möbeltvätt, så blir det rent. Ställ sedan ut 24 % ättiksyra i små skålar, gärna över natten och även längre om så behövs.
Hälsningar
Solveig

Hej,
var på 80-årskalas igår och min lilla dotter kräktes ner sin fina klänning. Kjolen är i silke, överdelen bomull och fodret olyester. Grejen är att den är från USA där det mesta är kemtvätt och det står dryclean only, men går det verkligen inte att tvätta den själv på något sätt?
Mvh Cecilia

Hej Cecilia!
Om du vågar kan du prova med flytande Galltvål. Täck fläcken och även runt om, krama försiktigt och låt verka ca 20 minuter. Krama igen och kolla att fläcken är borta, annars fortsätter du. Skölj försiktigt och krama ut allt vattnet. Sträck tyget flera gånger. Torka gärna torrt med en hårblås, ej för varm.
Lycka till!
Solveig

Först tack för tipset om hur man tar borrt fruktfläckar, fungerade perfekt. Nu har jag en ny fråga. Jag har en hemvävd damastfläck som har en för mig oborttagbar fläck av hemlagad majonäs från 1975. Har tom skickat bort den på fläckurtagning men det misslyckades så nu har den legat länge i skåpet oanvänd. Efter att ha läst dina råd har jag börjat få nytt hopp. Kan du hjälpa mig?
Från: Marianne

Hej Marianne!
Mitt råd är att du provar att dränka in fetfläcken med Ren bensin av märket Gripen. Låt ligga ca 15 minuter. Täck fläcken igen med bensin och tvätta plagget enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej!
I veckan hade jag en fest och tyvärr så blev en gäst lite väl berusad och spydde på min matta. Tyvärr så är det ingen så pass liten matta så att jag kan tvätta den i maskin. Hur ska jag göra för att få bort fläcken/lukten?
Från: Cajsa

Hej Cajsa!
Prova med Vanish för matt- och möbeltvätt (finns i affären). Lukten på
mattan tar du bort med 24 % ättiksyra. Blanda tre matskedar
ättiksyra och två dl vatten. Dutta på mattan med blandningen och låt ligga ca en timma. Tryck vattnet ur mattan och ställ en skål med ren ättiksyra under spyffläcken. Låt ligga över natten. Palla upp mattan från golvet, med en balja eller liknande, så det kommer luft under medan behandlingen pågår.
Lycka till!
Solveig

Hur tvättar man ett par svarta jeans utan att få vita ränder på dom?
Från: Patricia Karlsson

Hej Patricia!
Vräng jeansen (avigsidan ut). Det är lika med alla jeans – de skall vrängas, annars blir det vita streck.
Hälsningar
Solveig

Vårt barnbarn har ritat med bläckpenna i pannna på sin sprillans nya Skrållandocka, kan man få bort det? Har provat med suddgummi och Yes men det händer inget. Tack på förhand
Från: Eva Olsson

Hej Eva!
Spraya Ta bort oxi enzym på en trasa och gnugga dockans panna
tills det är borta.
Hälsningar
Solveig

Hej!
Har fått gula fläckar på min täckjacka. Har försökt med det mesta. Har du något tips?
Mvh Eva

Hej Eva!
Prova med Tabort oxi enzym. Spraya rejält på fläckarna och låt ligga ca 15-20 min. Tvätta jackan i maskin enligt tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Källarlukt (mögellukt) som satt sig i skinnstövlar, hur får man bort den? Har prövat med ättiksprit och värme men det hjälper inte. Tacksam för svar.
Från: Åsa Järnberg

Hej Åsa!
Prova med 24% ättiksyra. Häll upp i små skålar och ställ en skål med
ättiksyra i varje stövel. Låt stå ett dygn och vädra sedan stövlarna. Om lukten finns kvar, prova igen men låt dem stå längre. Ättiksyra drar åt sig oönskad lukt.
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig! Jag har två frågar: hur får jag bort växtfläckar från tapeten, och hur får jag bort fettfläck från bordsskivan (valnötsfaner, ej oljat dessvärre). Tacksam för svar!
Från: Isabella

Hej Isabella!
Prova med flytande Galltvål på en svamp. Gnid lätt på tapeten och låt verka ca 10-15 min. Gnugga lite till och torka efter med vatten.
Vad bordet beträffar törs jag inte tipsa, men jag har varit i kontakt med en möbelfirma. De trodde att bordet varit behandlat med olja eftersom du fått en fetfläck. I så fall är det bara att vänta tills fläcken är borta. Men jag råder dig att kontakta affären där du köpte bordet, de vet vad det är för behandling på ytan och det kanske går att fixa i alla fall.
Lycka till!
Solveig

Hejsan!
Har köpt beg rokokomöbler men har sett att det finns fläckar på sitsarna tyget är i mörkgrön sammet har prövat med såpa och isbitar utan att det går bort har du ett bra tips?
Mvh Susanne

Hej Susanne!
Prova med flytande galltvål. Täck fläckarna och runt om med galltvål och fukta en mjuk svamp i vatten. Gnid försiktigt och låt verka 10-15 min. Doppa svampen i vatten igen och gnid lite till. Blöd svampen med vatten och fånga upp all tvål. Tryck ut vattnet med papper så mycket du kan. Blås torrt med hårtork. Borsta upp sammeten. Om du vill fräscha upp hela möbeln fuktar du ett lakan, lägger över möbeln och dunkar på med mattpiskan – då fastnar allt gammalt damm.
Lycka till!
Solveig


Någon har kastat ägg på vår rappade husvägg. Vi försökte skölja bort det med vatten men det gick inte. Nu har fläckarna mörknat och syns ännu mer. Hur får man bort detta?
Från: Marianne Dahl

Hej Marianne!
Prova med flytande galltvål. Häll galltvål på en borste, gnugga in och låt verka en stund. Tag på mer galltvål och gnugga igen. Skölj bort tvålen.
Hälsningar
Solveig


Hur gör jag rent golvet, missfärgning på plastmatta, under duschen? Mvh Lars

Hej Lars!
Prova med klorin av märket Spar som finns på Ö&B. Häll över missfärgningarna och låt ligga ca 1 timma. Spola av golvet. Om det inte är borta så upprepa igen och förläng tiden som klorinet är på golvet.
Lycka till!
Solveig


Hej jag har fått en öl över min bruna skinnjacka, nu är det en mörkfläck på ryggen. Går det att rädda jackan?
Från: Kristina

Hej Kristina!
Prova med att gnugga in fläcken med flytande koncentrerad Galltvål och låt ligga ca 10 minuter. Gnugga med en svamp och lite vatten tills du ser att fläcken är borta. Skölj bort all tvål. På skinn används inget annat än såpa och Galltvål som är en ren naturprodukt.
Hälsningar
Solveig

Hej, jag har flyttat till en ny lägenhet och toaletten, som är ganska ny, är svart i botten (där kröken börjar och under vattnet). Kan inte tvätta bort det med borsten. Har försökt med rengöringsmedel över natten som hjälpte lite men mycket är kvar. Vad göra?
Från: Anita

Hej Anita!
Häll i ca 2-3 dl vinäger i toalett stolen eller 24% ättiksyra. Låt stå
över natten. Borsta runt så försvinner det, upprepa om det inte är borta.
Lycka till!
Solveig


Hej, ska flytta från min lägenhet och har oranga fläckar i duschen från vattnet tror jag. Mest längst ner. Något tips så att det går lätt bort. Helst inte konstiga medel för hinner inte köpa något. Tack på förhand.
Från: Lotta

Hej Lotta!
Häll på 24% ättikasyra, låt verka en stund. Gnugga sedan med borste så försvinner det.
Lycka till
Solveig

Hej!
Vår hund har kissat på vår röda ryamatta. Hur får jag bort det och lukten?
Hälsningar Nina

Hej Nina!
Blöt på, och omkring, fläcken med flytande Galltvål. Gnugga på stället med t.ex. en svamp. Låt ligga ca 15-20 minuter. Gnugga igen med svampen och skölj av all tvål eller tvätta hela mattan. Låt den torka helt. Lägg sedan mattan i en plastsäck, vänd gärna det drabbade området utåt, när mattan är i säcken. Ställ sedan försiktigt in en skål med 24% ättiksyra i säcken och låt ligga över natten. Vädra mattan. Ättika är perfekt till att ta bort oönskade odörer.
Hälsningar Solveig


Hej!
Jag har en vit/off-white merinoull tröja med en brun/rostfärgad fläck på magen. Har provat att tvätta den med både Remol och Vanish Oxi Action, men fläcken är kvar. Finns det ngt annat medel som jag kan prova med?
Hälsningar Helena

Hej Helena!
Ser att du har provat med Remol utan resultat, men vid svåra fläckar brukar jag lösa upp Remol i lite vatten så att det blir som en gröt. Blöt fläcken med vatten och lägg på gröten och kläm ned den lite i ullen. Låt ligga ca 20 min. Om fläcken är kvar, spraya på vatten och låta ligga en stund till. Gnugga sedan fläcken och skölj. Nu borde fläcken vara borta.
Lycka till!
Solveig

Min dotter har en vacker rosa klänning i bomull, innerfoder polyester, och har fått en citrusfläck på den. Hur får jag bort den?
MVH /Marie

Hej Marie!
Prova med Tabort oxi enzym. Spraya på fläcken och runt om. Låt ligga ca 10-15 minuter och spraya igen. Gnid med en svamp tills du ser att fläcken är borta. Tvätta klänningen enligt tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Jag har fått bensinfläckar (vid tankning) på jacka, byxor, skor och hår.
Från: Tina Ekekrantz

Hej Tina!
Köp Ren kemisk bensin av märket Gripen som finns i mataffären. Spraya bensinen på jacka och byxor där fläckarna finns, låt ligga 10 minuter och tvätta sedan enligt tvättråd. Du skriver inte vad det är för skor, men om det är joggingskor kan du använda Ren bensin även där. Om det är mocka får du ta flytande koncentrerad Galltvål. Täck fläcken och runt om, låt ligga 15-20 minuter och gnid sedan med en svamp. Skölj efter med rent vatten tills löddret är borta. Borsta därefter mockan. Till håret får du använda vanligt schampo 😉
Lycka till
Solveig

Hej Solveig!
Hur får jag bort cigarettröklukt från en tygklädd fåtölj?
Från: Stefan Skog

Hej Stefan!
Lägg ett stort plastskynke över fåtöljen och ställ ut små skålar med
24% ättika runt och i fåtöljen. Låt stå en till två dagar. Ättika är ett efektivt sätt att ta bort oanade odörer. Upprepa proceduren om lukten är kvar.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig.
Har en dopklänning som legat länge (18 år) syddes 1961 och har aldrig tvättats. Ska nu användas till mitt första barnbarns dop. Den är mycket gulnad. Materialet är siden i underklänningen och tunn nylontyll i överklänningen. Tacksam för råd hur jag ska få den vit igen. Mvh Lycklig farmor

Hej Ann-Britt!
Prova med Remol. Till 10 liter ljummet vatten tar du 4-5 kapsyler Remol i ett plastkärl. Låt ligga ca 1 timma. Rör om då och då och skölj noga. Om det är metallknappar i klänningen så får du sprätta bort dem annars missfärgas klänningen. Tänk på att Remol är starkt att andas in.
Hälsningar
Solveig

Hur tvättar man en vit sidenbrudklänning som har en skitrand där klänningen släpat i marken?
Från: Nicklas

Hej Nicklas!
Prova med flytande Galltvål. Häll den kocentrerad över randen och runt om. Låt ligga ca 15-20 minuter. Häll på mer av galltvålen och gnid med en svamp tills smutsen är borta. Tvätta sedan enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag undrar hur man rengör ett marmorgolv på bästa sätt?
Från: Malin

Hej Malin!
Prova med flytande Galltvål för det biter bra i fogarna.
Hälsningar
Solveig

Hej,
När jag plockade fram min dotters (rena) bebiskläder som förvarats i en sluten låda så var mkt av kläderna ljust gulfläckiga. Detta gick inte bort i tvätten. Har hört talas om fler som råkat ut för detta och undrar vad det kommer från (så att det inte händer igen) och främst hur man kan få bort dem? Stort tack på förhand!
Mvh Anna

Hej Anna!
Om det är vita kläder kan man bleka med Remol, men prova gärna med Tabort Oxy enzym. Spraya på fläckarna rejält och låt ligga ca 15 minuter. Lägg kläderna i maskinen och tvätta enligt tvättråd. För att undvika gula fläckar, rulla in kläderna i folie. Då håller dom sig
fräscha. Jag tror att det beror på luftföroreningar.
Lycka till!
Solveig

Hur kan man göra med en gjutjärnsgryta som bara bränner fast i botten? Det hjälper inte hur mycket smör eller olja man tar… Finns det något knep?
Från: Elisabeth Mattsarve-Molin

Hej Elisabeth!
Smörj grytan med olja efter disk. Sätt den på plattan så att den blir riktigt varm. Tack vare värmen får grytbotten ett bra underlag.
Lycka till
Solveig

Jag har tvättat en ny trasmatta 40 gr som fällde och missfärgade, hur gör jag?
Från: Kerstin Marklund

Hej Kerstin!
Om du har tvättat mattan enligt tvättråd och den fällde ska du lämna den tillbaka. Det är svårt att göra något bra av detta.
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig! Tusen tack för din hjälp! Vet du var, i vilka butiker jag kan finna färg om jag vill färga om min tröja som är grå?
mvh rebecka

Hej Rebecka!
Färgmedel finns i välsorterade butiker samt färghandeln. Tag med dig tröjan och läs noga på förpackningen så att det stämmer med garnet i tröjan.
Hälsningar
Solveig

Ännu en fråga när det gäller stearinljus!
Billiga värmeljus. Lämnade inte mycket stearin, men mera mörkfärgad kladdig substans på linneduk.
Från: Vivi-Anne

Hej Vivi-Anne!
Prova med Ta bort oxi enzym. Spraya rejält på- och omkring fläcken. Låt verka ca 15 minuter. Spraya igen och gnid på fläcken med en svamp tills fläcken är borta. Skölj bort medlet. För att få bort eventuell fetfläck av stearinet sprayar du på med Ren bensin av märket Gripen som finns i matvaruaffären. Låt ligga ca 15 minuter och tvätta sedan duken enligt tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Har behov av att fräscha upp tyget i barnvagnen – vad använder jag lämpligast för medel för detta? Vänliga hälsningar Sonja

Hej Sonja!
Prova med flytande Galltvål. Blanda 3 liter ljummet vatten och en ½ dl
Galltvål. Doppa en svamp och badda över tyget. Om det är fläckar tar du koncentrerad galltvål och gnider bort den. Torka bort med rent vatten tills löddret är borta. Vädra vagnen efteråt. Galltvål är en ren naturprodukt.
Hälsningar
Solveig

Hur får man bort kalkfläckar från duschvägg (glas)? har provat diverse rengöringsmedem men de funkar inte. tack på förhand.
mvh jeanette

Hej Jeanette!
Kalk på duchvägg tar du bort med 24% ättiksyra. Häll eller spraya på
väggen och låt verka en stund. Upprepa sprayningen och gnid med en svamp så får du frächa väggar.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har köpt en skinnsoffa, fint skinn. Den luktar cigarettrök. Hur får jag bort det?
Från: Carita Adermark

Hej Carita!
På skinn kan man bara använda såpa som rengöring, så det enda jag kan tipsa om är att du blandar 3 liter vatten + en matsked såpa och ca ½ dl 24% ättiksyra. Torka soffan överallt omsorgsfullt med
blandningen med svamp och eftertorka med rent vatten. Efterbehandling bör du göra med skinnbalsam som finns i möbelaffären (som t.ex. Ikea), det skyddar skinnet.
Häll sedan upp skålar med ättiksyran och ställ i och bredvid soffan. Ättikan är suverän på att ta bort oönskade odörer. Låt det gärna stå en dag eller två, eller tills odören är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej,
Hur får jag bort stearinfläckar på mitt mörkbruna träbord undrar Birgitta

Hej Birgitta!
Peta bort allt du kan, värm upp strykjärnet på svag värme, täck
bordsskivan med dubbelvikt hushållspapper och över detta en dubbelvikt bommulstrasa. Håll järnet mot bordsskivan så att stearinet sugs upp av värmen. Kontrollera noga så att du inte har för hög värme så att det blir fläckar. Efterputsa med möbelpolish.
Lycka till!
Solveig

Hej,
Jag har en vit lampskärm som har några fläckar (vet ej vad men det ser ut som damm alt gammalt fågelbajs. Nu undrar jag om du har något tips på hur jag försöka få bort dessa utan att få ”rosor” på skärmen.

Tack på förhand,
Anna-Karin

Hej Anna-Karin!
Du kan köpa flytande galltvål och prova. Täck fläckarna med koncentrerad Galltvål även runtom. Låt verka ca 15 minuter. Gnugga med en svamp och häll eventuellt på mer galltvål. Gnugga så försvinner fläckarna. Skölj bort all tvål med rent vatten.
Hälsningar
Solveig

Hej! Har varit i en fjällstuga en vecka som hade en konstig, källariknande doft. När vi kom hem luktade bl.a. alla lakan illa. Vi har tvättat dem i 90 grader flera gånger, men lukten består. Vad ska vi göra? Snälla hjälp oss!
Mvh Anna-Karin

Hej Anna-Karin!
Bred ut kläderna och lägg dem i blöt i vatten och 24 procentig ättiksyra. Till 10 liter vatten tag 3 dl ättiksyra. Låt ligga ett par timmar och skölj därefter. Ättika är effektivt mot oönskade odörer.
Hälsningar
Solveig

Jag har ett teakbord med värmeskador i form av vita fläckar. Jag har slipat och oljat om bordet flera gånger. det blir fint ett tag, men kommer sedan tillbaka. vad kan jag göra?
Från: Cecilia

Hej Cecilia!
Prova med cigarraska och gnid med torr mjuk trasa tills värme uppstår. Då försvinner fläcken pga att fibrerna i träet reser sig. För att inte skada bordsskivan gnid sakta, mjukt och länge.
Hälsningar
Solveig

Vi har tapetserat och fått tapetklister på tapeten. Hur får jag bort det?
Från: Maud Fredriksson

Hej Maud!
Blöt på klistret med kallt vatten, låt verka en stund. Torka mycket
försiktigt med mjuk svamp till klistret är upplöst. Om det är en färgad
tapet så får du vara ännu föriktigare så att du inte skadar tapeten. Lycka till Solveig

Hej!
Jag har fått vita fläckar på mitt teakbord, av fukt eller värme tror jag. Hur kan jag få bort dem?
Mvh Jenny Johansson

Hej Jenny!
Prova med cigarraska och gnid med torr mjuk trasa tills värme uppstår och fläcken försvinner. För att inte skada bordsskivan – gnid mjukt och länge. Här fodras det tålamod!
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig.
Jag undrar hur man får bort bläck från gardiner?
Och hur man får bort stearin som sitter på en fönsterruta?
Mvh/ Maria

Hej Christina!
Prova med Ta bort oxi enzym. Spraya på fläcken, låt ligga ca 15 minuter. Spraya igen och gnid runtom med en svamp tills bläcket försvinner. Skölj gardinen efteråt.

Fönsterrutan skrapar du bort med rakblad försiktigt så att du inte repar glaset. Tvätta sedan med 24% ättiksyra. Tag ½ dl till ca 1 liter ljummet vatten och 2 droppar diskmedel.
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig!
Jag har en dopklänning som är ca 100 år gammal och det har blivit en liten gul fläck och tyget är mycket ömtåligt. Måste jag blötlägga hela klänningen i Remol för att ta bort fläcken? Om möjligt skulle jag helst endast blötlägga/behandla området kring fläcken (bl.a. på grund av metallknappar som är svåra att ta bort).
Mvh Christina

Hej Maria!
Du skriver inte vad det är för material i klänningen. Jag skulle råda dig
att prova med Ta bort oxy enzym. Spraya på fläcken och skrubba eller kläm på fläcken och låt ligga ca 15 minuter. Spraya igen och skrubba lite till. Skölj noga så tror jag att fläcken försvinner. Remol bleker och avfärgar de flesta naturmaterial. Ska du använda Remol får du vara försiktig. Det händer att jag blandar Remolpulver i lite vatten så att det blir en smet och täcker bara fläcken, men då får man titta på klänningen hela tiden för nu går det snabbt. Rör om i smeten du lagt på fläcken tills den är borta. Skölj noga bort remolen och kasta bort resten av det du blandat ihop. Remol är starkt att andas in.

PS. Prova först på ett osynligt ställe så att du ser att tyget håller för remol.

Lycka till!
Solveig

Hej!
Har fått sotfläckar på vår vita tapet. Har försökt med diskmedel och Mr Muscle, det blev lite bättre men tapeten ser flammig ut. Hur ska jag göra? Hälsn. Sofia

Hej Sofia!
Sot på tapeten tar du bort med flytande koncentrerad Galltvål. Badda på väggen och låt verka ca 10 min. Skrubba försiktigt med mjuk svamp tills det är borta. Torka av med vatten.
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig,
jag undrar om du har något bra tips för att få ta bort missfärgningar på plastdetaljer, såsom vägguttag, telefonjack, strömbrytare, etc. Tack på förhand!
Vänliga hälsningar
Christine

Hej Christine!
Skruva loss kontakterna och lägg dem i klorin av märket Spar (finns på Ö&B). Till 1 liter vatten tar du ca 4 dl klorin. Låt ligga över natten. Om de är hårt angripna måste du öka mängden klorin. Skölj väl.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig!
Jag har en vattentät vinterjacka av nylon som har blivit missfärgat på ett ställe av pizzakartong. Antagligen var jackan lite fuktig när jag höll i pizzakartongen. Jackan är vit med mönster. Jag har försökt med Ta bort och sedan tvättat jackan efter tvättråd, men den röda/orange fläcken är kvar. Har du någon tips att ge till mig för att få bort den fula fläcken? Tack!
Från: Sirkka-Liisa Lind én

Hej Sirkka-Liisa!
Prova igen med Ta bort, spraya på fläcken och gnid med en svamp. Spraya på igen och låt verka ca 15 minuter. Spraya på ytterligare en gång och gnid med svampen igen så försvinner fläcken. Skölj väl eller tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort stearin från tjock röd matta och hur får jag bort stearin från skinsoffa?
Från: Sanna

Hej Sanna!
Stearin på mattan får du bort med att värma strykjärnet på svag värme och täcka mattan med läskpapper eller dubbelt hushållspapper med god uppsugningsförmåga. Pressa järnet mot mattan tills allt stearin är borta. Om det bler en fetfläck efter stearinen spruta på Ren Bensin av märket Gripen. Låt verka ca 15 minuter. Tvätta fläcken med vatten och tvättmedel, skölj därefter noga.
Stearin på skinnsoffan: Peta bort stearinet och tvätta med Galltvål
eller Grön såpa. Gnid med mjuk trasa mot skinnet, torka efter noga med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig!
Jag har fått en klorinfläck på en grå kofta på ryggen, fläcken är rosa. Har du några tips, kan du hjälpa mig, finns det chans att jag kan förbättra det lite?
Från: Rebecka Barjosef

Hej Rebecka!
En fläck av klorin går inte bort, så du får endera bleka hela tröjan i
Remol eller färga om den i originalkulören.
Hälsningar
Solveig

Hej!
Jag hade fått choklad på mina ljusgrå säten i bilen. Använde ta bort oxi + vatten… chokladfläcken försvann. Men nu till det nya problemet, det blev en ännu större fläck. Antagligen av ta bort sprayen. Det ser ut som om någon har kissat på sig på sätet. Det är en stor fläck som är mörkare längst ut. Kan jag få bort denna fläck på något sätt? Vill inte byta hela klädseln…

Tack på förhand!
/Carro

Hej Carro!
Du skulle ha sprutat även runt fläcken med Ta bort, så mitt tips är att du gör om det hela igen och sprutar rejält även runt fläcken. Skölj noga efteråt så att all smuts och rengöringsmedel försvinner.
Hälsningar
Solveig

Hej!
Ett par jeans fällde och har fläckat en brun tröja på olika ställen så den ser blå ut samt en grå tröja har blivit blå-grå (inte snyggt) Vad kan jag göra för att få bort detta? Kläderna är i bommul.
Mvh Katarina

Hej Katarina!
Det är svårt att tipsa i detta fall, men det enda jag kan tänka mig är att du lägger tröjorna i blöt i Tvättex tvättförstärkare. Tag 10 liter 40 gradigt vatten till 1½ dl tvättförstärkare. Låt ligga i ca 2 timmar. Skölj sedan. Hoppas att detta blir bra.
Lycka till
Solveig

Jag har fått stearin på kostymbyxor i sammet och är tacksam för tips att få bort det stelnade stearinet och sen fläcken från stearinet.
Tack på förhand!
Lasse

Hej Lasse!
Värm upp strykjärnet på svag värme. Täck byxan med läskpapper eller dubbelt hushållspapper. Pressa järnet mot fläcken tills papperet har sugit upp allt stearinet. Spruta sedan över fläcken med Ren bensin av märket Gripen (finns i affären). Låt verka ca 15 minuter, tvätta sedan byxorna enligt tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Har du något tips på hur man får bort stearin från en fleecetröja?
Från: Stina Sikström

Hej Stina!
Värm upp strykjärnet på svag värme och täck tröjan med läskpapper eller dubbbelt hushållspapper, pressa järnet mot fläcken papperet suger upp stearinet. Fetfläcken tar du bort med att spruta på Ren bensin av märket Gripen. Låt verka ca 15 minuter och tvätta enligt
tvättråd.
Lycka till
Solveig

Hej!
Jag undrar hur jag får bort fettfläckar (matolja) från en lila sidenklänning?
Mvh, Anna

Hej Anna!
Spruta på fläckarna med Ren bensin av märket Gripen. Låt ligga ca 10-15 minuter. Tvätta därefter klänningen enl. tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Hej!
Våra barn har ritat med bläck och krita på våra vita köksluckor. Det går inte bort med vatten och trasa. Har du något bra tips?
Mvh Olle i Limhamn

Hej Olle!
Stryk på med flytande Galtvål. Gnid med mjuk trasa eller svamp så försvinner konstverket. Skölj efter med vatten (Galltvål är en ren naturprodukt).
Hälsningar
Solveig

Hej
Hoppas att ni har en lösning på det här, min nya ulltröja fick många små stearinfläckar. Vet ni hur kan man ta bort dem?
Tacksam för svar
/Sara

Hej Sara!
Värm upp strykjärnet på svag värme. Täck tröjan med läskpapper eller dubbelt hushållspapper och pressa järnet mot fläckarna tills papperet suger upp stearinet. Du skriver inte vilken kulör tröjan har, men om det är fettfläckar efter stearinet så häll över fläckarna med Ren bensin (av märket Gripen – finns i mataffären). Låt ligga ca 15 minuter och tvätta sedan tröjan enlig tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej, Hur får jag bort svartmögel ur fogarna i duschen?
Vänligen Jan

Hej Jan!
Häll 24% ättiksyra över fogarna. Låt verka ca 5-10 minuter. Gnid sedan med borste och upprepa igen om det inte försvinner. Ättiksyra finns i mataffären.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort värmefläckar på bordsskiva i trä (från heta bullar). Bordet är av masurträ eller likannde och är lackerat.
Från: Jörgen

Hej Jörgen!
Prova med att strö på cigarraska och gnid med torr mjuk trasa ända tills värme uppstår. Då försvinner värmefläckarna. För att inte skada bordsskivan gnider du sakta, mjukt och länge.
Hälsningar
Solveig

Hur ska jag få bort en blodfläck på min matta. Det är efter en hund som löper.
Från: Kicki Svensson

Hej Kikki!
Spraya på rikligt med Tabort oxi enzym på och runt fläcken. Vänta 15
minuter och spraya på igen. Gnid på fläcken tills den är borta. Tvätta
mattan eller skölj efter med ljummet vatten tills löddret är borta. Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har en vit tröja som jag fått ketchup på, vad ska jag göra för att få väck fläckarna?
Från: Sandra

Hej Sandra!
Spraya Tabort Oxi ensym på fläcken. Låt verka ca 15 minuter och skubba lite på fläcken varefter du sprayar igen och tvättar sedan enligt tröjans tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Hur får jag bort klister från soffan som är av tyg?
Från: Madelaine

Hej Madelaine!
Värm upp ett strykjärn och lägg en bommulstrasa över limfläcken och pressa med strykjärnet. Limmet fastnar på trasan och du kan pilla bort lite i taget mellan varven. Fortsätt på samma vis tills limmet är borta men glöm inte att flytta presstrasan varje gång du värmer med strykjärnet, annars får du lim överallt. När du tycker att det är lite kvar avsluta med att torka resten med aceton utan olja.
Hälsningar
Solveig

Hur får man bort bläck från kulspetspenna från en skinnsoffa?
Från: Minga

Hej Minga!
Prova med att gnugga på med flytande Galltvål tills fläcken är borta, torka efter med vatten (Galltvål är ett naturmedel). Såpa kan man också använda på skinn, men det är inte lika effektivt.
Lycka till
Solveig

Har råkat tvätta min dotters ylletröja i 40 grader så den har blivit hård, går det att rädda på något sätt?
Från: Annika

Hej Annika!
Jag är ledsen, men jag kan inte hjälpa dig med detta.
Hälsningar
Solveig

Hej,
Efter att ha renoverat fönster så har jag fläckar (rejält intorkade) av linoljan på fönstret. Hur blir jag av med dem?
Vänligen
Anders

Hej Anders!
Prova med att skrapa bort linoljan med rakblad så mycket det går. Blöt sedan en trasa med lacknafta och skubba bort resten. Tvätta efter med vatten, ättika och några droppar diskmedel.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig,
Jag har köpt en mockakappa i en secondhandaffär, men den har en unken lukt i sig som jag kan inte ta bort, samtidigt så vill jag rengöra den lite så den inte känns begagnat. Tacksam om du har några tips till mig. Hälsningar Jasna

Hej Jasna!
Blanda 1 liter ljumet vatten med 1/2 kapsyl såpa. Doppa en svamp i vattnet och vrid ur lite vätska. Torka över hela plagget ut- och invändigt. Torka därefter på samma sätt med en blandning av 1 liter ljummet vatten och 1 kapsyl 24% ättika. Borsta plagget med en mockaborste eller något liknande.
Lycka till
Solveig

Hej. Jag har en dopklänning som är 43 år gammal. Den är av spets. Tror att färgen är typ benvit, är mer benvit, gräddvit än vanlig vit. Den har fått några mörka fläckar. Skulle vilja tvätta klänningen. Vad är det bästa sättet att tvätta den?
Mvh Terese Adamou

Hej Terese!
Prova med Ta Bort oxi enzym. Spraya på fläckarna och låt ligga ca 15
minuter. Spraya på igen och krama försiktigt på fläckarna tills du ser att dom har försvunnit. Skölj väl!
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig!
Har precis virkat färdigt ett överkast i vitt bomullsgarn som jag började på för 35 år sedan!!!! Det blev 85×145 cm istället för till en dubbelsäng som det var tänkt från början. Hur ska jag behandla det när 30 rutor har gulnat och 10 är vita och fräscha?
Tack/Margit

Hej Margit!
Prova med Remol. Blanda 10 liter 60-gradigt vatten med sex kapsyler Remol i en plastbalja (inte av metall, då kan det missfärgas). Lägg ned överkastet och låt ligga ca 1 timma. Rör om då och då. Skölj väl efteråt. Tänk på att Remol är starkt att andas in.
Lycka till
Solveig

Hej! Jag har fått fettfläckar på tapeten. Har ni något bra tips hur jag får bort det?
Från: Ann

Hej Ann!
Prova med Ren Bensin av märket Gripen. Häll bensin på en
liten bit av en trasa och badda rikligt på fläcken så att det går in i
tapeten. Låt verka ca 10-15 minuter. Torka efter med ljummet vatten blandat med ättika och diskmedel.
Hälsningar
Solveig

Hur får man bort blå bläckfärg (streck från kulspetspenna) som är ritade på vit tapet?
Från: Anna

Hej Anna!
Prova med flytande koncentrerad Galltvål på en trasa och gnid tills fläcken är borta. Torka efter med vatten. Fick tips en gång att man kan ta vit tandkräm och gnida på strecken, har dock inte testat detta.
Lycka till!
Solveig

Hur tar man bort dieselfläckar på en skinnjacka?
Från: Stig Rutgersson

Hej Stig!
Till skinn kan du använda flytande koncentrerad galltvål . Spruta på fläcken och lite runt om med galltvålen. Gnid in den rejält med en svamp. Låt ligga ca 15 minuter. Gnid lite till och skölj med rent vatten.
Hälsningar
Solveig

Hej!
Min rumskompis har spillt vitt nagellack på min röda julduk! Kan jag få bort detta med aceton eller försvinner färgen i duken också då? Duken är i 100% polyester.
Från: Lina

Hej Lina!
Värm upp strykjärnet och lägg en bommulastrasa över och under nagellacken på duken och håll så att det blir uppvärmt. Peta bort så mycket du kan medan det är mjukt. Prova seda med Aceton utan olja.
Lycka till!
Solveig

Hej! För en liten tid sedan hade jag hämtpizza i baksätet på bilen. Kartongen läckte och en del fett från pizzan rann ut på bilsätet. Försökte ta bort det med diskmedel och svamp, men det syns fortfarande. Vad ska jag göra?
Från: Mirja

Hej Mirja!
Köp Ren Bensin av märket Gripen som finns i mataffären. Spruta på bensin på och runt fläcken, låt verka ca 15 min. Blanda några droppar diskmedel i varmt vatten och badda rejält flera gånger på fläcken. Därefter tar du ljummet vatten och några droppar ättika och torkar över fläcken tills skummet är borta (ättika för att ta bort doften av bensin). Tryck sedan ut vattnet med hushållspapper eller torr bommulstrasa.
Hälsningar
Solveig

Har några blodfläckar på vita frottehanddukar. Har tvättat i 40 grader med vanligt pulvertvättmedel men de försvann inte uten de blev bruna. Hur får jag bort dem?
Från: Thomas Ekman

Hej Thomas!
Spraya på fläckarna rejält med Ta Bort Oxi ensym, låt verka ca 15 min.
Spraya på igen och gnid försiktigt med en svamp. Tvätta i maskin som vanligt.
Lycka till!
Solveig

Jag har en vit jacka som bara får tvättas i 30 grader. Efter en utekväll fick jag lite spya på den och har tvättat jackan vid flera tillfällen men alla fläckar har inte gått bort. Något gott råd på medel som borde fungera?
Från: Veronica

Hej Veronica!
Om inte din jacka innehåller material av silke så kan du använda Ta Bort Oxi enzym. Spraya på fläcken, låt verka ca 15 min. Gnid lite med en torr svamp. Spraya på ytterligare en gång. Tvätta jackan i 30 grader.
Lycka till
Solveig

Hej! Jag har en trenchcoatliknande jacka i svart bomullstyg men vill egentligen ha den i grått. Fick tipset om att kanske avfärga den med remol? Skulle det bli fläckigt och misslyckat tror du eller skulle jag kunna få fram en relativt jämn och grå färg? I med att det är ett rätt stort plagg tänkte jag..
Från: Kajsa Bjerling

Hej Kajsa!
Remol avfärgar textilier i dom flesta natur-, syntet-, samt konstmaterial så det mesta går att färga om med undantag av jeans och ylleplagg. Blanda 6 kapslar Remol med 10 liter vatten 40-90 grader i ett plastkärl. Om det är metallknappar bör du sprätta bort dem för de kan missfärgas. Låt plagget ligga ca 40 min. Rör om då och då. Skölj väl. Nu kan du färga plagget i rätt kulör.
Lycka till!
Solveig

Har en vit handgjord yllejacka som har grånat. Jag har tvättat i milt rengöringsmedel men tycker fortfarande den ser för grå ut. Vad vågar jag bleka med?
Från: Birgitta Ingemarsson

Hej Birgitta!
Remol kan du använda till dom flesta naturmaterial och en del syntet- och konstmaterial, men om det är metallknappar så kan dom missfärga. Blanda ca 4 kaplslar Remol i 10 liter ljummet vatten i ett plastkärl. Lägg i hela jackan och rör om då och då. Låt ligga ca 1-1½ timma och skjölj noga.
Hälsningar
Solveig

Hej, hjälp!! Har fått stearin på min nya soffa (tyg), vet du något bra sätt?
Mvh Liselotte

Hej Liselott!
Tag ett läskpapper/dubbelt hushållspapper och lägg över fläcken. Värm upp strykjärnet på svag värme och lägg över papperet så ser du att det suger upp fettet. Fortsätt att flytta papperet tills du ser att det är torrt. Tag därefter Ren Bensin av märket Gripen. Spruta över
fläcken och lite runt om; låt verka ca 20 min. Blanda upp ca en liter vatten, några droppar diskedel och en tesked ättika. Blöt och torka omsorgsfullt. Torka efter med rent vatten. Tryck sedan ur vattnet med torr svamp, trasa eller papper.
Lycka till!
Solveig
Hur får man bort en gammal fettfläck som suttit på en skjorta i 2 månader?
Från: Gabriel Eriksson

Hej Gabriel!
Köp Ren Bensin av märket Gripen. Spruta på och runt fläcken
och låt ligga ca 20 min. Tvätta skjortan enligt tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Köpt äkta sidenlakan i Kina + 1 skjorta. Hur tvättas dessa i tvättmaskinen?
Från: Nils Rasmuson

Hej Nils!
Tvätta med skonsamt tvättmedel i maskin på 30 gr.
Hälsningar
Solveig

Hej!
Idag råkade jag spilla kaffe över hela min favorittröja. Tröjan är vit och tunn i bomull. Jag hoppas du kan hjälpa mig, vad ska jag ta mig till?
Från: Moa

Hej Moa!
Spraya rikligt på och runt fläcken med Ta Bort Oxi ensym. Låt ligga ca 15 min. Tvätta seda i maskin enligt tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Hej,
Jag har en blå skjorta som jag behandlat med vanish i armhålorna för ett bra tag sen. Sedan tvättade jag den vid ett annat tillfälle med ett par nya jeans och då blev armhålorna helt mörkblåa och missfärgade, antagligen av jeansen. Finns det något man kan göra för att återställa färgen? Eller något som gör att hela skjortan får samma färg i alla fall…
MVH // Måns

Hej Måns!
Det är svårt att få bort färgen bara under armarna. Hela skjortan måste blekas. Därför är mitt tips att du köper Remol och blandar ca två kapslar Remol i 5 liter 40-gradigt vatten i en platsbalja eller en hink. Lägg i skjortan och rör om då och då. Skjortan skall vara helt täckt av vatten. Skölj väl. Tänk på att Remol är starkt att andas in och sörj för god vetilation.
Hälsningar Solveig

Har barnkläder som legat nerpackade en längre tid, innan packningen fanns inga fläckar, men nu har det blivit gula fläckar på det vita kläderna. Hur kommer detta sig och vad gör man för att få bort dessa? Kläderna är vanliga bomullskläder mm.
Från: Nina

Hej Nina!
Prova att spraya på rejält med Ta Bort Oxi enzym. Låt verka ca 15 minuter. Spraya på igen och gnid med en svamp tills du ser att det börjar blekna. Tvätta sedan plaggen i maskin enligt tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Gammal vit mössa gjord av vit fäll (ulllig på insidan, vit mocka på utsidan) har blivit gråsmutsig av ålder, älskar mössan, hur gör jag rent den?
Från: Jenny

Hej Jenny!
Mitt tips är att du vränger mössan ut och in. Tvätta insidan av mössan med tvållösning. Doppa en svamp i lösningen och gnugga och krama ullen rejält. Därefter gör du samma procedur men bara med vatten. Torka därefter med torr bommulstrasa, borsta efter med en len borste. Till utsidan råder jag dig att använda mocka och lädertvättmedel TippTopp. Lös upp en matsked mockatvättmedel i en liter vatten, max 30 grader. Doppa en svamp och borsta. Tvätta mössan enligt tvättråd. Spänn och sträck upp mössan efter tvätt så den behåller formen. Efterbehandla med mocka- och textilspray. Låt inte mössan torka i torkskåp eller på ett element.
Lycka till!
Solveig

Jag undrar hur jag tar bort en spild linolja blandat med terpentin i bilen på tyget i baksättet.
M.v.h Ingvar

Hej Ingvar!
Fettfläckar tar du bort med Ren bensin av märket Gripen. Spruta på fläcken och strax utanför, låt verka ca 15 minuter. Lös upp några
droppar diskmedel i ljumet vatten och badda på fläcken rejält med en svamp. Torka efter med rent vatten och tryck därefter vatten från sätet; låt torka. Om det doftar bensin i bilen tag några droppar ättika i vatten och stryk lätt över sätet med en trasa så försvinner doften.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har köpt en vit begagnad tygsoffa med avtagbar klädsel som går att tvätta i 40 grader. Tyvärr finns en gul fläck på den som inte går bort i tvätten. Har läst dina tips om Remol, men undrar om dragkedjan kan missfärga?
Från: Sofia Josefsson

Hej Sofia!
Dragkedjan kan missfärgas av Remol. Prova med att spraya rikligt med TaBort Oxi enzym på fläckarna och låt verka ca 20 minuter. Spraya på fläcken igen och tvätta i maskin enligt tvättråd.
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig!
Jag har fått stearin (vit) fläckar på mina nya dyra svarta mocka stövlar. Har redan skrapat bort stearinet men har fett fläckar kvar. Hur gör jag? Snälla hjälp mig! Hälsningar en förtvivlad Puma

Hej Puma!
Köp Ren Bensin av märket Gripen som finns i affären. Spruta på fläcken och låt verka ca 15 min. Torka fläcken med vatten och några droppar diskmedel. Låt det torka. Borsta sedan upp mockan.
Hälsningar
Solveig

Hur ska jag få bort en tomatsåsfläck på en vit plastmatta? Det är en sådan matta som är vändbar, den är svart med vita blommor och det är i en av de vita blommorna som tomatfläcken är. Vi har tvättat i tvättmaskin men det hjälper inte. Tack på förhand!
Från: Therise

Hej Therise!
Prova med att dränka en svamp i ren klorin (finns på Ö&B och heter Spar). Lägg den över fläcken och låt ligga en stund, ca 10 min. Är fläcken borta duchar du hårt och väl så att du snabbt får bort klorinet. Lycka till!
Solveig

Hej!
Hur får man bort unken lukt ur en yllekofta? Lukten kan beskrivas lite som möglig eller den som kläderna får efter lång förvaring. Har tvättat med tvättmedel men lukten är kvar. Dock svagare.
Från: Jari

Hej Jari!
Lägg in koftan i en plastpåse. Häll ättika i en skål och sätt in den i påsen med koftan. Förslut påsen och låt stå över natten. Vädra koftan och doften bör vara borta.
Hälsningar
Solveig

Jag skulle vilja avlägsna klistermärken från en spegel samt klisterrester från klistermärken som sitter på en innerdörr utan att ytorna blir förstörda. Är detta möjligt och hur gör jag i så fall?
Från: Malin

Hej Malin!
Häll matolja på en bommulstuss och gnid på märkena tills dom är borta om det är mycket klister kanske du behöver hjälpa till att skrapa försiktigt med någon typ av träkniv. Tvätta efter med vatten blandat med några droppar diskmedel och ättika.
Hälsningar
Solveig

Hej Solveig!
Jag har upptäckt gamla fettfläckar från ringblomsolja på en svart soffa med bomullsliknande tyg. Delar av det är fastnitat i soffan och det står att man bara får behandla med möbelschampo. Jag provade med Vanish Soffa & Matta, det ledde till att fläcken blev lite svagare men det blev också en ring runt av fläckborttagningsmedlet. Hur ska jag göra, för att inte riskera att tyget krymper eller färgen släpper? Mycket tacksam för svar!
Från: Aaliyah

Hejsan!
Mitt tips är att du köper ren bensin av märket Gripen. Spruta på fläcken och runt omkring, låt verka ca 15 minuter. Lös upp några
droppar diskmedel i ljummet vatten och torka rejält vått på fläcken. Tryck sedan ur vattnet ur soffan med torr trasa eller papper. Om det luktar av bensinen kan du ta några droppar ättika i vatten och bara stryka över fläcken; då försviner doften.
Lycka till
Solveig

Hej på dig. Min lilla pojk råkade kissa på soffan, försökte ta tvål och borste men kissfläcken är kvar så hur får jag bort det? Tack!
Från: Anders

Hej Anders!
Spraya på fläcken med TaBort, även lite utanför fläcken. Låt verka ca 15 min. Spraya på igen och skubba med en svamp eller trasa tills fläcken är borta. Torka efter med vatten och några droppar ättika (för att eliminera ev. lukt).
Hälsningar
Solveig

Hej. Hur får man bort kebabsås på tygbilsäten? Jag har tagit vatten på det men det blir som en kant runt fläcken och så är det lite mörkare inuti. Har du nåt förslag? Tacksam för hjälp!
Från: Therese

Hej Therese!
Prova att spraya med Tabort på fläcken och även runt om. Låt verka ca 15 min. Spraya på igen, gnugga med en svamp eller trasa tills fläcken är borta. Ttorka av med vatten och låt torka. Om det skulle vara fetfläckar kvar efter att bilsätet torkat försöker du med Ren Bensin av märket Gripen. Spraya på bensinen och låt verka 15-20 min. Tvätta därefter med vatten och några droppar diskmedel.
Lycka till
Solveig

Jag har köpt en gammal fåtölj som är smutsig lite här och var. Det är mörkgul sammet som klädsel, hur gör jag den fin på säkraste sättet?
Från: Anna

Hej Anna!
För att få bort gammalt damm ur fåtöljen fuktar du ett lakan, lägger det tätt över fåtöljen och slår med en mattpiska. Då fastnar dammet i lakanet. Spraya på fläckarna med Tabort, låt verka ca 15 minuter. Spraya igen och gnid försiktigt med en svamp eller trasa tills fläckarna har försvunnit. Torka efter med vatten och l åt torka. Om det är fetfläckar köper du Ren Bensin av märket Gripen (finns i mataffären). Spraya på fläckarna och låt verka ca 15-20 min. Tvätta därefter med vatten och några droppar diskmedel.
Hälsningar Solveig

Jag har spillt chili/vitlökssås på min jacka som för övrigt är av materialet polyester som yttermaterial och med linning sm polyamid. Såsen lämnade tydliga spår av fett på sig. Jag har kört jackan i tvättmaskinen 2 ggr men fläckarna är kvar. Hur gör jag för att få bort dem?
Från: Peter

Hej Peter!
För att få bort den rödbruna fläcken på jackan sprayar du på med Ta Bort. Låt verka ca 15 min. Gnugga på fläcken och ev. spraya på mera tills fläcken är borta. Skölj. Om det är fläckar av fett då använder du Ren bensin (GRIPEN). Spruta på fläcken rejält och låt verka ca 20 min. Tvätta jackan som vanligt.
Hälsningar
Solveig

Hej!
Jag har fått en gammal schäslong som är vit med svarta prickar i något bomullsliknande möbeltyg (ej avtagbart). Hur tar jag bort en 10 år gammal glöggfläck? Jag vill ju inte bleka de svarta prickarna.
Mvh, Jenny

Hej Jenny!
Spraya på fläckarna med Ta Bort. L åt verka i ca 5 minuter. Spraya på igen och gnid med en liten svampbit eller trasa. Upprepa tills fläcken är borta. Torka efter med vatten. Spraya Ta Bort även utanför fläcken också så att den inte flyter ut.
Lycka till, hälsningar
Solveig

Har tvättat några t-shirtar i kulörta färger som missfärgats, hur gör jag för att få dem fräscha?
Från: Marina

Hej Marina!
Detta är svårt att tipsa om, men prova med Grumme blek- och fläckborttagning. Det går bra att tvätta kulörta färgäkta plagg med det, men efter många tvättar kan dom blekas. Hoppas att detta kan frächa upp tröjorna.
Hälsningar Solveig

Hej! Jag har en ”softchell” jacka som jag tvättat i 40 men skulle vara 30. Tvättade även en annan jacka i samma material. Hur som helst så blev de vita detaljerna på jackan gråa och dassiga. Vad gör jag? Kan man få de vita fälten vita igen? Tack på förhand!
Helena J

Hej Helena!
Det är svårt att tipsa i detta fall, men prova att ta 10 liter vatten och 1dl tvättförstärkare. Låt plagget ligga ca två timmar, rör om lite då och då. Skölj. Hoppas att det grådaskiga har försvunnit.
Lycka till! Hälsningar
Solveig

Hej!
Har fått blå tusch på min äggskalsvita skinnsoffa, finns det nåt man kan göra?
Från: Linda

Hej Linda!
Till skinn är såpa bra, det finns en natursåpa som heter Galltvål
(flytande). Täck fläcken med galltvål och skrubba. Jag fick ett tips en gång att man kan ta vit tandkräm och gnugga in fläcken med. Vet dock inte om det fungerar.
Hälsningar
Solveig


Hej
Jag har en dopklänning som har varit min en gång i tiden, och nu har den legat undanlagd många år och på kragen har den små fläckar som ser ut som rost fläckar men jag vet inte exackt vad det är? Ska nu snart använda den och jag undrar om man kan ta klorin på fläckarna och bleka bort dem? Hur länge ska klorinet då sitta på i så fall? Jag har provat med vanish men det gick inte bort. Har du något annat förslag? Klänningen är gjord av bomull.
Från: Marie-Louise

Hej Mari-Louise!
Mitt råd är att du provar med Remol och då bleker du hela klänningen. Till 10 liter vatten, 60-90 grader, blandar du 6 kapslar Remol och låter
klänningen ligga minst en timma. Du kan röra om lite då och då. Om inte reultatet blir bra efter tiden är ute, öka på ytterligar tre kaplslar Remol i samma vatten. Skölj väl och tänk på att Remol är starkt att andas in.
Hälsningar Solveig

Hejsan! Min sons barnvagn har tyvärr orsakat ett stort antal märken på vårt golv i tvättstugan, och vi kan inte få bort dem! Det är bromsspår från de nya hjulen, och golvet består av plastmatta. Har du något tips på vad vi kan använda för att få bort märkena? Tack på förhand!
Från: Nathalie

Hej Nathalie!
Prova med att hälla på flytande outspädd Galltvål och låt verka 30 min. Gnugga tills fläckarna är borta.
Hälsningar Solveig


Hej! Har köpt en ny vattenflaska som luktar plast. Vattnet tar smak så den går inte att använda, vilket är mycket trist. Går denna lukt att ta bort med något medel eller är det bara att kassera flaskan?
Från: Angelica Rinaldo

Hej Angelica!
Fyll flaskan med vatten och en halv deciliter ättika och låt stå över
natten. Häll ut och skölj flaskan, låt den stå öppen.
Hälsningar Solveig


Hej!
Jag har rester av tuggummi på bilsätet bilen är ny så jag är angelägen! Har provat kylspray men fick inte bort allt även bilklädselrengöring men, icke.
Från: Stasse

Hej Stasse!
Du kan prova med Ren bensin som finns i affären. Blöt ned fläckarna med bensinen och gnid lite med en trasa, låt verka ca 15 min. Häll på lite bensin och putsa tills tuggumit är borta. Doppa en svamp i vatten med diskmedel och några droppa ättiksyra. Torka bort bensinen, tryck bort sedan det mesta av vattnet. Om du inte får bort doften av bensinet kan du ställa ut en liten skål med ättika i bilen över natten (ättika tar bort lukten av bensin).
Hälsningar Solveig

Hej!
Hur får man bort svart stearin på en vit tygfåtölj? Och hur får man bort svart stearin från tapet?
Mvh Nenne

Hej Nenne!
Peta bort så mycket du kan av stearinet. Spraya på med Ta Bort. Låt ligga ca 15 min. Spraya på igen och gnid tills fläcken är borta. Blöt tyget med rent vatten och tryck sedan en torr svamp eller trasa så du får bort det mesta av vattnet. Låt torka. Om det är fettfläck efter stearinet så häller du på ren bensin av märket Gripen (finns i affären). Låt ligga ca 15 min. Doppa en svamp i vatten med diskmedel samt några droppar ättiksyra och tvätta av bensinen. Torka torrt.

Tapeterna är det nog värre med men du kan prova med vit tandkräm och gnida försiktigt. Om det är en tvättbar tapet kan du prova med Ta Bort.

Lycka till!
Hälsningar Solveig

Min dotter har fått kåda på sin jacka, har du något bra tips?
MVH Camilla

Hej Camilla!
Peta bort så mycket du kan av kådan. Dränk sedan in fläcken med ren besin (Gripen, finns i handeln). Låt ligga ca 15 min. Häll på mer bensin och gnugga på fläcken. Tvätta jackan som vanligt utan att skölja bort bensinen.
Hälsningar Solveig

Jag ska tvätta/skölja upp ett par tunna hemvävda gardinlängder i badkaret. Hur mycket tvättmedel ska man ha?
Från: Madeleine

Hej Madelenie!
Till 20 liter vatten tar du ca en dl tvättmedel som du löser upp innan du blötlägger gardinerna. Jag bruka tvätta mina hemvävda gardiner, men då lägger jag ihop gardinerna till ett paket, doppar paketet upp och ned och vänder dom. På så sätt är risken mindre att man drar sönder gardinerna när vattnet tynger ner.
Lycka till!
Hälsningar Solveig

Hej Solveig,
Har ett par nya supersnygga grå byxor, sölade med choklad på dom. Tvättade med tvål och vatten direkt, fettfläckarna kvarstår plus att tyget bleknade på det stället jag tvättade med flyttande handtvål, okänt märke. Tvättade hela byxorna fett fläckarna kvar samt en viss blekhet på tyget. Vad ska jag göra, vågar inte pröva med nått då jag är orolig att tyget bleks mer (verkar vara känsligt, 100% bomull). Väldigt tacksam för ett klokt råd från dig.
Från: Lena

Till fetfläckarna kan du köpa en flaska Ren Bensin av märket
Gripen, finns i affären. Spruta bensin på fläckarna och låt ligga ca 15-20 min. Tvätta sedan byxorna i maskin enligt tvättråd.
De bleka fläckarna på tyget kan jag bara råda dig att färga om.
Lycka till!
Hälsningar Solveig

Har råkat spilla aceton på en spegel som nu är alldeles flammig. Finns det någon möjlighet att få den blank igen?
Från: Anne

Hej Anne!
Köp ammoniak i affären (Gipen). Blanda ca 1 msk till 1/2 liter vatten och tvätta. Sörj för god ventilation Ammoniak är starkt att andas in.
Hälsningar Solveig

Hur får jag bort fettfläck på mörkblå mockabyxor?
Från: Gun-Britt

Hej Gun-Britt!
Köp en flaska Ren Bensin (Gripen finns i handeln). Spruta på fläcken och låt ligga 15-20 min. Stoppa in byxorna i maskinen och tvätta enligt tvättråd.
Hälsningar Solveig

Hej Solveig,
Hur får jag bort avlagringar i toaletten ? det har verkligen sattsig i porslinet. // Kamilla

Hej Kamilla!
Mitt råd är att du köper 24 % ättiksyra (finns i dagvaruhandeln). Häll i halva flaskan och låt stå över natten. Borsta toastolen. Om inte allt försvinner på en gång gör du om det en gång till.
Hälsningar Solveig

Hejsan, för ett tag sen så målade man om husfasaden på mitt jobb. Klantiga jag var lite ouppmärksam och fick vita fläckar lite här och var på min svarta kappa, 55% linne 45% viskos, finns det någon räddning för min kappa? Tack på förhand!
Från: Klara

Hej Klara!
Om det är vattenbaserad färg, tag och blöt fläcken rikligt med Galltvål och skrubba lite. Låt det ligga i ca 30 min. Tag på mera galltvål och skrubba tills fläckarna är borta. Skölj! Om det är oljefärg får du försöka med Ren bensin (märket Gripen som finns i
handeln). Spruta på, skrubba bort fläckarna och skölj.
Hälsningar Solveig

Hej, jag har ett stort broderi (70×30 cm) som jag gjort, och det har tagit lång tid vilket gjort att aida-väven samt färgerna gulnat, kanske från mina fingrar också (det har inte legat i solen). Broderiet är tänkt som present och nu vet jag inte hur jag ska få bort de gulnade partierna och få det fint igen. En gammal dam sa att man kunde koka broderiet, om färgerna är kokäkta. Jag har bara använt DMC mouliné-garn, vet inte om det är kokäkta. Vad göra? Ytterst tacksam för hjälp!
Från: Lisa

Hej Lisa!
DMC Mouliné garn är färgäkta och det räcker att tvätta i 60 grader. Lägg duken i blöt först med tvättmedel som tex Ariel och låt ligga i ca en timma. Tvätta sedan i 60 grader som vanligt så blir den fin igen.
Hälsningar Solveig

Hur får man bort vinägerfläckar från kläder?
Från: Frida

Hej Frida!
Du skriver inte vad det är för kläder. Kulör och tyg. Det måste jag veta för att kunna ge dig ett råd.
Hälsningar Solveig

Hejsan. Jag var på kräftskiva och lyckades spilla just kräftspad på min vita bomullsblus. Val av klädsel var nog inte helt genomtänkt. Eftersom tyget är tunt och har silvertrådar i sig, så sköljde jag upp plagget i Y-3 (det är 40graders tvätt i tvättrådet). Fläcken blev blekare, men den syns fortfarande. Vad ska jag göra innan jag tvättar den igen? Jag är rädd att fläcken ”sätter sig” ännu mer nästa gång jag tvättar. Jag har fläckborttagningsspray, men hur gör jag på bästa sätt? Tack på förhand!
Från: Sölfia

Hej Sölfia!
Prova med Power Oxi Action (Rena natur). Lös upp pulver med vatten, stryk på fläcken och gnugga försiktigt. Låt ligga ca 30 minuter. Om fläcken är kvar gnuggar du tyget igen. Skölj väl.
Lycka till!
Hälsningar Solveig

Mitt stackars barnbarn blev magsjuk hos oss igår och kräktes ner ena sittdynan plus lite på en annan och på vardagsrumsmattan.Den dynan med mest spyor på har jag provat att tvätta, det var jättebesvärligt men lukten och flckarna försvann. Däremot på mattan och den lilla på dynan får jag inte bort lukten från. Har använt textilschampo enligt bruksanvivsning.till slut tog jag försiktigt en Ajax spray. Tycker det luktar ändå. Mycket taccksam för svar.
Från: Mormor med lukten i näsan

Hej!
Prova med att stoppa mattan i en plastsäck med spyfläckarna uppåt. Ställ in en skål med 24% Ättiksyra i säcken försiktigt, knyt till och låt ligga över natten. Gör likadandt med dynan.
Lycka till!
Hälsningar Solveig

Hej Solveig . Var ute & åkte moped häromdagen & fick bensin i mina nya skor =/ provat med tvättmedel, sköljmedel, samt rengöringmedel för att få bort stanken… men dom luktar fortfarande bensin =/ har du något tips på hur jag ska gå tillväga? Mvh//Roger

Hej Roger!
Sätt dina skor i en plastpåse och ställ en skål med Ättiksyra 24% (finns i mataffärer) och stäng påsen försiktigt. Låt stå över natten. Ättikan drar till sig oönskade dofter.
Hälsningar Solveig

Hur får man bort blodfläckar ifrån sängkläder i färgade tyg? Tack så mycket.
Från Ana Paula Kallström

Hej Ana Paula!
Du kan ta rikligt med flytande Galltvål och hälla över fläcken. Gnugga in tvålen och låt verka ca en timme. Gnugga på fläcken igen tills den är borta. Skölj. Om du inte har galltvål kan du prova med Tabort Oxi ensym. Spraya på fläcken, låt verka en stund och gnugga tills fläcken är borta. Skölj sedan.
Hälsningar Solveig


Jag har väl ingen fråga utan bara ett gott råd. Om barnen har ritat med kritor på tex väggar eller varför inte på en lampskärm så lägg på ett lager med tandkräm (vit) och torka sedan av med en trasa när det har torkat. Funkar jättebra!
Från: Nina Bjerknes

Hej Nina!
Tack för tipset!
Hälsningar Solveig


Hej! Jag tvättade en maskin kulörtvätt, jag blandade svart, rött (som jag trodde färgen hade tvättats ur) bland det låg min pojkväns linne. Det är grått över hela ryggen och mönstrat med en massa olika färger framtill och emellan mönstrena är det vitt. När jag skulle hänga det på tork hade det vita lyckats bli ljusrosa… Finns det ingen blekningspenna eller liknande som man kan måla med mellan mönstrena på hans tröja? För om man bleker tröjan bleks väl mönstrena också? Tack på förhand!
Från: Sandra

Hej Sandra!
Detta är ett väldigt svårt fall eftersom linnet är mönstrat. Jag skulle kunna rekommendera Remol, men då är risken att hela linnet blir blekt. Eftersom linnet verkar förstört kanske du vågar prova med en svag lösning? Tänk på att du använder plastkärl.
Hälsningar Solveig


Vi har badhanddukar som luktar mögel. sannolikt har dessa legat för länge i tvättmaskinen, innen de torkats. Finns tips på hur man tvättar om dem, och får bort mögeldoften? Tack.
Från Andrea Elefalk

Hej Andrea!
Prova med ättiksyra 24%, blanda 6 kapsyler till 10 liter vatten. Låt ligga över natten och skölj sedan.
Hälsningar Solveig

Hej.
Igår körde jag några kompisar till pizzerian för att hämta upp mat.När jag senare på kvällen skulle köra hem så märkte jag att pizzakartongerna hade läkt fett på min svarta jacka. Det är en tunn jacka som består av 65% polyester och 35% bomull, några tips om hur jag ska få bort fläckarna?
Från: Adam

Hej Adam!
Mitt tips är att du tar Ren bensin av märkeet Gripen som finns i dom flesta matvaruaffärer. Dränk in fläcken rejält med bensin och låt ligga ca 30 minuter. Tvätta därefter jackan enligt tvättråd.
Hälsningar Solveig

Hej! En tjej har kletat cerisrosa nagelack i min vit/ljusa soffa. Går det att få bort? Vågar jag prova med aceton eller blir det bara värre? Tacksam för svar
Från: Cecilia

Hej Cecilia!
Prova med aceton på en liten fläck och se om du får bortdet. Annars kan du försöka med Ren bensin av märket Gripen. Finns i dom flesta matvaruaffärena.
Hälsningar Solveig

Hej,
Hur får jag bort färgstänk på ljus dörrklädsel i bilen, (hårdplast och mjuk plastklädsel)?
Mvh Karin

Hej Karin!
Du skriver inte vad det är för färgstänk, men prova med aceton på en liten fläck dränkt i en bommulstuss. Går inte det kan du prova med ren bensin av märket Gripen, finns i alla matvaruaffärer.
Hälsningar Solveig

Hej,
Jag råkade tvätta en grön/rosa randig pikétröja men en gråblå tröja. Tyvärr ”släppte” den gråblåa tröjan färg så pikétröjan har blivit grådaskig och tappat lystern. Hur gör jag för att få tillbaka pikétröjan till sitt ursprung?
Från: Katarina

Hej Katarina!
Det är svårt att tipsa i detta fall, men mitt råd är att du lägger tröjan i
blöt för handtvätt med Tvättex tvättförstärkare. Till 10 liter vatten tar du ca 1 ½ msk. Låt ligga ca 2 timmar och skölj sedan i kallt vatten.
Hälsningar Solveig

HJÄÄÄLP!!
Jag har en dopklänning som gått i våran släkt i några generationer och som varit undanhängd i plast. Den är virkad i vit bomull och är fodrad med något vitt konstmaterial(typ siden). Klänningen har fått gula fläckar på vissa partier och jag vet inte hur jag ska få bort det, när det klänningen består av två material. Snäll hjälp mig!!
Från: Maria

Hej Maria!
Du kan använda Remol. Bommul och siden är naturmaterial och går att bleka. Blanda en och en halv kapsyl Remol per liter vatten 30- 40 grader. Lägg dopklänningen i lösningen. Låt den ligga ca 2 timmar. Krama och klämm lätt på fläckarna; skölj noga. Tänk på att Remol är starkt att andas in och sörj för god ventilation.
Hälsningar Solveig


Hur får man bort rött vin på ett oljat trägolv?
Från: Caroline

Hej Caroline!
Prova med Galltvål. Spruta på flytande Galltvål och skubba. Låt verka ca 30 min. Skubba igen och skölj bort såpan.
Hälsningar Solveig

Hej
Jag har fått fula fläckar på mina frottéhanddukar EFTER tvätt. Tror att de uppkommit av att mina barn torkat av sig hårvax. Hur ska jag bli av med dessa fläckar? Går det ens? Tack på förhand / Katrin

Hej Katrin
Prova med att spraya på fläckarna med Tabort Oxi+ensym. Du skriver inte kulören på badlakanet så prova med att först spraya på ett dolt ställe. Men om du har vita handdukar så kan du köpa Remol och behandla hela plagget. Blanda då 5 liter vatten 60 grader med ca 6-7 kapsyler Remol, låt ligga ca 2 timmar. Gnugga lite på de fläckade områdena, skölj noga. Sörj för god ventilation- starkt att andas in.
Hälsningar Solveig
Hej Solveig!
Jag har en tonårsdotter som använder mycket svarta t-shirtar med tryck, och två av dom har fått en ”dålig” lukt av deoderant/svett trots att tröjorna är tvättade i rätt grader, och tvättas alltid efter en dags användning,så vill inte lukten försvinna.Vad gör jag? Tröjorna är 100% bomull och inte alls använda speciellt ofta… Tvättar dom alltid med Via colour och använder solftans sköljmedel…
Från: Nina

Hej Nina!
Prova med att lägga t-shirten i svagt ättiksvatten. Till ca 1 dl 24%
ättiksyra tar du 5 liter kallt vatten och låter ligga ca 1 timma. Skölj sedan. Man kan också hänga upp kläder på galge och ställa en skål med ren ättiksyra under plagget. Ättikan drar till sig oönskade odörer om det får hänga över natten.
Hälsningar Solveig

Hej Solvieg!
Tack för alla dina superbra tips! Jag har fått ett gammalt 60-tals-skrivbord, som är ganska fint bevarat. Naturligtvis lyckades jag dock ställa ett blött glas på det första dagen och göra en stor ful ljus ring. Såg tipset om cigarraska, men känner ju ingen som röker det, tror du det är värt att köpa en ändå eller har du något annat tips? Det är teak-trä tror jag, kanske med lite lackad yta (eller typ så som skrivbord brukar vara…). Tack på förhand!
Från: Cecilia

Hej Cecilia!
Du kan nog köpa cigarrer styckvis hos en tobakshandlare. Prova detta och efterpolera med möbelpolish.
Hälsningar Solveig
Hej Solveig
Vilken kunskap i kampen mot fläckarnas mysterium du verkar ha! Jag har fått vinfläckar på en finklänning i vit linne. Tyvärr har de torkat in, så salt är inte längre något alternativ. Vad bör jag göra? Hälsningar Lisa

Hej Lisa!
Efresom klänningen är helvit kan du köpa Remol och lägga klänningen i blöt i Remolen; temperaturen på vattnet enligt tvättråd. Tag ett plastkärl och häll i 10 liter vatten och sex kapsyler remol. Låt ligga ca 1 timma, skölj väl.
Tänk på att remol är starkt att andas in så sörj för god ventilation. Om klänningen har dragkedja eller knappar av metall skall du inte ta remol, det missfärgar tyget. Prova då istället med TaBort i sprayflaska. Spraya på fläcken rejält och låt ligga ca 20 minuter. Då skall fläcken vara borta. Annars provar du igen.
Hälsningar Solveig

Hej Solveig!
Jag har köpt en jättfin gammal rokoksoffa, men den är ganska smutsig och har en del fläckar. Skulle behöva yttvätta nästan hela tyget. Vad kan jag använda att tvätta med?
Från: Monia

Hej Monia!
Först tycker jag att du skall fukta ett lakan, inte för vått men inte heller för torrt. Lägg detta över soffan och täck väl, piska försiktigt på lakanet. Nu fastnar allt damm i lakanet. Upprepa om det är väldigt smutsigt.
Nu till fläckarna: Fukta fläckarna med vatten, häll på flytande Galltvål och gnugga försiktigt på tyget. Blöt en trasa med vatten och torka bort tvålresterna. Tryck sedan ut så mycket vatten du bara kan med en torr bommulstrasa. Galltvål är bra för det bleker inte tyget oavsett kulör.
Hälsningar Solveig

Hej!
Tvättade min vittvätt i maskinen och råkade få med en tröja som var vit men med röda armar som nu har färgat alla kläderna ljusrosa… Vad ska jag göra för att få dom vita igen? Går det att lägga dom i badkaret med varmt vatten och klorin? Hoppas på hjälp så mina kläder återfår sin vita färg.
Från: Belle

Hej Belle!
Lägg kläderna i blöt i Remol; temeratur på vattnet enligt tvättråd. Tag ett plastkärl med 10 liter vatten och sex mått Remol. Låt ligga i ca en
timma. Skölj tvätten väl och sörj för god ventilation för det är starkt att andas in.
Hälsningar Solveig
Hur får man bort dom bruna avlagringarna i toaletten?
Från: Anette Nivrén

Hej Anette!
Köp 24%-ig Ättikssprit och häll 2-3 deciliter i toastolen. Låt stå några
timmar, gärna över natten. Borsta sedan bort beläggningarna. Om du inte får bort allt gör om proceduren igen. Öka då dosen av ättiksyran.
Hälsningar Solveig
Hej Solveig! Jag har fått ett par märkliga oranga fläckar på min vita tröja. Tröjan består till 95% av bomull och resterande 5% av Elastan. Kvällen innan jag upptäckte fläckarna var jag ute på nattklubb. Jag var givetvis svättig och tröjan var blöt. När jag väl kom hem la jag tröjan på min gamla kista. Kan de möjligtvis vara rost? eller e de fett? Har ingen anign snälla hjälp mig. Jag har redan lagt tröcjan i klorin och tästat Vanish men inget hjälpte, tröjan blev bara ljust gul på vissa ställen.
Från: Norbert

Hej Norbert!
Lägg tröjan i Remol i ett plastkärl. Tag sex kapsyler
Remol till 10 l vatten. Temeraturen på vattnet enligt tvättrådet. Blanda väl, lägg i plagget och låt ligga ca två timmar, skölj väl.
Hälsningar Solveig

Hej!
Upptäckte efter tvätt att min favorittröja verkar ha fått en fettfläck på sig. Den är brun och gjord av 100% bomull. Kan jag få bort fläcken eller är det för sent? Vill inte använda något som kan bleka den bruna färgen.
Från: Helena

Hej Helena!
Spruta på fläcken med ren bensin (finns i daglivaruhandeln och heter
GRIPEN). Låt ligga ca 20 min. Tvätta tröjan som vanligt i maskinen.
Hälsningar Solveig


Hej Solveig!
Häromdagen så tvättade jag en av min dotters vita bomullströjor. När jag plockade ut den ur tvättmaskinen var den alldeles missfärgad på vissa ställen. Liksom gula fläckar lite här och där på tröjan. Inget utav dom andra vita plaggen var missfärgade. Vad kan ha hänt? Hur får jag bort dom gula fläckarna?
Från: Jeanette

Hej Jeanette!
Prova att lägga tröjan i Remol i ett plastkärl. Till tio liter vatten som
tvättrådet rekommenderar tag sex kapsyler Remol, låt ligga ca en timma. Om det är metallknappar i tröjan sprättar du bort dom. Annars kan dom missfärga. Sörj för god ventilation – det är starkt att andas in.
Hälsningar Solveig


Hej! hur får jag ren mina soffor som mina katter har revirmärkt….det är gamla soffor i nyrokokostil så det är ju inte bara att stoppa in dem i duschen…..snälla hjälp mig!
Från: Gun-Britt Engström

Hej Gun-Britt!
Synd på fina soffan. Det är svårt att få bort odören men försök försiktigt med ättika. Tag en liter kallt vatten till tre kapsyler ättiksyra
24% (finns i matvaruaffären). Badda över stället rejält med
med en svamp indränkt i blandningen. Låt verka ca 15 min. Tryck ut vattnet med en torr trasa. Badda sedan över med rent vatten och låt torka. Upprepa proceduren igen men låt det torka mellan behandlingarna. Ättika är utmärkt på att dra till sig oönskad
lukt. Häll upp ren ättiksyra på ett par kaffefat; ca två kapsyler på varje, låt det stå på soffan så drar det till sig lukten. Hoppas det går bra för dig.
Hälsningar Solveig

Hej,
jag undrar vad ditt bästa tips är för att få rent gammalt och inbränt på spishällen?
Från: Sandra

Hej Sandra!
Skrapa bort det värsta med den speciella skrapan som är avsedd för
spishällen. Om den är hårt smutsig skulle jag använda Electrolux original TOPRENS. Det är ett rengörningsmedel (specialpolish) som inte torkar efter en längre period av icke användning; den innehåller silikonolja som är beskyddande och ger fin glans.
Hälsningar Solveig

Hej! Hur får man bort sterarin från en glasljusstake?
Från: Emelie

Hej Emelie!
Peta bort det mesta av stearinet och torka av ljusstaken med en trasa dränkt med ren bensin (Gripen). Finns i små flaskor i handeln.
Hälsningar Solveig

Hej Solveig!
Min lilla dotter har ritat med en kulspetspenna på ett par ljust rosa byxor i frottétrikå. Hur kan jag få bort dessa? Tackar på förhand! Mvh/Susanne

Hej Susanne!
Spraya rikligt med Tabort på fläckarna. Gnugga med fingrarna. Om det inte försvinner nu, blöt fläckarna igen och låt ligga ca två timmar. Tvätta byxorna.
Hälsningar Solveig

Hej Solveig!
Min lilla dotter har spillt svartvinbärsjuice på en klänning i finmaskig frottétrikå som är röd och vit mönstrad. Eftersom jag nyligen, efter tips från dig, inköpt flytande galltvål tog jag på det efter några dagar. Det fick ligga över natt sedan tvättade jag klänning för hand i vanligt kulörtvättmedel eftersom vi var i sommarstugan, men fläckarna har inte försvunnit. På det vita är det som mörkgrå fläckar, även på det röda. Skulle så gärna vilja få bort de här fläckarna, då klänningen kan använadas även nästa år. Hoppas du vet något sätt! Tackar på förhand! Mvh/Susanne

Hej Susanne!
Synd att du inte hade på galltvål med en gång, men mitt tips är Tabort i sprayflaska. Blöt ned fläckarna rejält och låt det ligga så i ett par timmar. Låt det inte torka under tiden så försvinner fläckarna. Tvätta sedan som vanligt.
Hälsningar Solveig

Hur får man bort mögel på bilsäten och bilbälte?
Från: Britt

Hej Britt!
Prova med att hälla flytande Galltvål direkt på sätet och skura rejält med borste, torka av och spruta på med rent vatten. Torka och tryck sedan ut vattnet hårt med torr trasa.
Hälsningar Solveig

Hej! Det är någon som har kastat ägg på mina föräldrars balkongvägg. Det blev fläckar på betongväggen av detta. Kan man få bort det och i så fall med vad? Mvh Matthias

Hej Matthias!
Blöt ned väggen med vatten. Tag en skurborste och gnugga rejält med Vim skurmedel. Skölj efter med vatten.
Hälsningar Solveig

Hejsan!
en vän till mig sov på mina föäldrars skinnsoffa häromnatten. Och hon hade ritat en stor blomma av bläck på låret som nu har fastnat på skinnsoffans ryggstöd. Och det ser verkligen ut som att någon har ritat på soffan! 🙁 Vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Vore jätte tacksam om du kunde ge mig något bra råd!
Från: Camilla

Hej Camilla!
Prova med ett hårt radergummi. Gnugga försiktigt. Om det inte försvinner provar du med vanlig såpa på en trasa och gnuggar bort bläcket. Torka efter med vatten.
Hälsningar Solveig

Hej! Hur tvättar jag mina rödvita julgardiner? Jag är rädd att det röda åker in i det vita och eftersom de är fina vill jag inte behöva köpa nya. Tack på förhand.
Från: Erika

Hej Erika!
Du skriver inte vad det är för tyg på dina gardiner, men säkrast är att
handtvätta dom i kallt vatten och krama ur så mycket vatten du kan så att det inte rinner när du hänger upp dom på tork.
Hälsningar Solveig

Hej
Jag spillde chokladglass på mina vita tygskor och använde klorin som såklart gav gula fläckar… Sen tvättade jag dem i maskin med vanligt tvättmedel men det gula kvarstår. Provade ytterligare med klorin men de gula fläckarna vill inte försvinna. Det är metall runt snörhålen. Fungerar Remol då?
Från: Carina

Hej Carina!
Remol kan du inte använda på skorna när det är metall (det missfärgar). Prova med Power Oxi Action. Lös upp pulvret med lite vatten och applicera direkt på fläckarna. L åt verka ca 30 min. Tvätta sedan skorna i maskin igen.
Hälsningar Solveig

Hur rengör man glaset (rökfärgat) i en duschkabin bäst från kalk och smuts?
Från: Magnus

Hej Magnus!
Mot smuts är flytande galltvål jättebra. Tag galltvål på en svamp och skubba och skölj av. Mot kalkavlagringar är 24% ättiksyra bra. Spraya på och låt verka ca en timma. Gnugga med en svamp och spola av.
Hälsningar Solveig

Hej!
Jag har fått en fläck på min helvita tröja. Jag sprayade fläcken med Vanish och tvättade i maskin, men den gick inte bort. Jag vet inte vad det är för en fläck, men den är rosaröd. Hur ska jag få bort den? Tack för hjälpen! Christina

Prova med remol. Använd en plasthink eller balja. Tag 3 kapsyler Remol till 5 liter vatten, så varmt som tröjan tål. Lägg ner tröjan och låt den ligga ca 1 timma. Om inte resultatet blir bra öka på med remol. Tänk på att remol är starkt att andas in, så sörj för god ventilation.
Hälsningar Solveig

Hej!
Hur får man bäst bort rödvinsfläckar och kaffefläckar? Jag har en duk som tyvärr inte blev riktigt ren.
En annan städfråga som visserligen inte har med dop att göra. Hur gör man bäst ren en duschkabin? Det bildas mycket kalk och mögel som jag inte får bort. Tack för tips!
Från: Carolina

Hej Carolina!
Mitt råd är att hälla flytande koncentrerad galltvål på fläckarna. Låt ligga i en timma. Gnugga på fläckarna och tag mer galltvål om det behövs. Tvätta sedan duken enligt tvättrådet.
Duschkabinen gör du rent med klorin (jag köper klorin på ÖoB det är starkare). Men ättiksyra 24% är också bra; finns i mataffären. Spruta på och låt verka en stund, skura lätt om det behövs och spola av.
Med ättiksyra i toalettstolen några timmar blir den som ny.
Hälsningar Solveig

Hej,
Skulle försöka få bort en fläck på mina nya vita byxor och tänkte mig inte för utan hällde klorin direkt på fläcken som därefter fick ligga så i ca 20 min med resultatet att fläcken var borta men stora gula klorinfläckar istället. Har därefter tvättat dom två gånger både med och utan klorin men dom gula fläckarna vägrar gå bort. Hur får jag bort dessa gula klorinfläckar??
Mvh Lisa

Hej Lisa!
Prova att avfärga med remol. Tag en plastbalja eller hink. Till 10 liter
vatten (så varmt som tvättrådet rekommenderar) tar du sex kapsyler remol, låt ligga en timma. Om det är metallknappar så tar du bort dom, annars kan de missfärga. Sörj för god ventilation.
Hälsningar Solveig


Hej Solveig!
I vår bil läckte det ut bensin och diesel från en reservdunk. En badhandduk och diverse kläder fick fläckar på sig. Vi har nu tvättat dem flera gånger i maskin, men lukten är kvar precis lika stark som före tvätten. Vad värre är, hela tvättrumman luktar nu bensin också… Vi har hittills inte lyckats få bort den. Inte ens med spray som ska ”äta” dålig lukt. Vad kan man göra?
Mycket tacksam för svar!
Hälsningar, Cecilia

Hej Cecilia!
Ställ ut skålar i bagaget med 24% ättiksyra över natten(finns i
dagvaruhandeln) då försvinner lukten. Kläderna hänger du i en klädpåse. Ställ skålar med ättiksyran i botten och låt stå över natten. I tvättrumman häller du ca 1/2 dl ättika. Låt stå ca en timma. Kör maskinen på sköljprogrammet.

Hej!!
Jag har 5 st drinkglas som har blivit flammiga och ”mjölkiga” finns det nåt sätt att få dom fina igen?? Tack för en bra sida!!
Från: Karin

Hej Karin!
Häll ättiksyra 24 % i glasen och låt stå i 1-2 timmar. Därefter diskar du glasen.
Hälsningar Solveig


Hej. jag har tvättat en sidenklänning i maskin i 40 grader. Klänningen var ljusbeige botten med en stor röd blomma på som nu har gjort klänningen rosa. Hur gör jag för att återfå den beiga färgen men behålla den röda blomman?
Från: Liseloth

Hej Liseloth!
Om du har tvättat klänningen efter tvättrådet på plagget och detta blev resultatet ska du byta och få en ny klänning.
Det är väldigt svårt när inte hela plagget skall avfärgas, men försök med remol. Blomman måste du undvika att doppa i vattnet, så du får fånga upp hela blomman i handen och knyta ihop stenhårt med ett snöre så att vattnet inte drar in i knuten. Tag en plastbalja, blanda 10 liter vatten till temeratur som står på tvättrådet och blanda i 6 kapsyler remol. Lägg ned klänningen i vattnet men håll blommknuten över vattnet hela tiden, detta kommer att ta en stund du ser när färgen avlägsnas, därefter skölj väldigt noga. Knyt upp snöret och skölj igen. Tänk på att remol är starkt att andas in så sörj för god ventilation. Hoppas detta går bra.
Hälsningar Solveg


Hej Solveig,
jag var ute på en båt och min väska låg i diesel. Nu luktar alla mina kläder diesel. Har försökt tvätta dom men lukten släpper inte. Vad ska jag göra?
Från: Martin

Hej Martin!
Häng kläderna i en klädpåse av plast. Ställ en skål med ättiksyra i botten och låt hänga över natten. Upprepa om inte lukten försvinner. Häng inte kläderna för tätt; tag gärna flera påsar.
Hälsningar Solveig

Har gjort en spetsskål. vill stärka den så att den blir jättehård. Mamma brukade anv.socker eller liknande, men hon finns inte längre, har du något recept på ngt som blir stenhårt?
Från Nanne

Hej Nanne!
Gör så här:
3 liter vatten
3 matskedar potatismjöl
3 teskedar salt
Blanda allt i en gryta och värm upp. Tag av grytan och låt det svalna
något. Doppa skålen och forma den undan för undan och låt den stelna.
Hälsningar Solveig


Hej Solveig! Jag har en dopklänning som är ca hundra år gammal det har blivit några gula fläckar och tyget verkar vara väldigt ömtåligt. Kan jag göra något för att få bort dom? Tack på förhand.
Mvh Marthe

Hej Marthe!
Blötlägg klänningen i Remol i ett plastkärl. Tag tre kapsyler remol till fem liter 30 gradigt vatten. R ör om då och då.
Tag bort eventuella metallknappar som annars kan missfärgas. Låt ligga en timma. Om inte resultatet blir bra, tillsätt mer remol. Skölj väl.
Hälsningar Solveig

Igår fick jag gräsfläckar på mina alldeles nya, vita tygskor. Hur skall jag få bort dem? Tack
Från: A

Hej A!
Gnugga in gräsfläckarna ordentligt med flytande galltvål. Låt verka ca 15-20 minuter. Skölj sedan bort tvålen.
Hälsningar Solveig

Hej!
Blir lite desperat. Min dotter har spillt spagetti och köttfärssås (oranga fläckar) på en ny mönstrad trikåklänning på vit botten med olika färgade mönster på. På flera ställen är det större och mindre oranga fläckar. Jag har försökt ta bort fläckarna genom att blöta dem med lite extra koncentrarad tvättmedelslösning som delar av klänningen fick ligga i en stund, men de försvann inte. Sedan har jag tagit på filmjölk också eftersom det är så utmärkt mot blåbärsfläckar. Efter denna behandling har jag tvättat klänningen i 40 grader i maskin som vanligt och fläckarna finns fortfarande kvar. Vad ska jag göra? Hoppas det finns något som kan hjälpa.
Mvh /Susanne

Hej Susanne!
Häll rikligt med flytande galltvål på fläckarna, gnugga och sedan låt verka ca 15-20 minuter. Tvätta plagget enligt tvättrådet.
Hälsningar Solveig

Smycken? Hur ska man göra rent guld, silver eller oäkta. Kan dom bli fina igen även fast dom är oäkta?
Från: Jenni

Hej Jenni!
Guld och silver gör man rent med SMYCKA som finns att köpa hos guldsmeden. Oäkta kan du försöka med diskmedel och skölja i vatten.
Hälsningar Solveig

hej solveig!
jag har fått en massa fettfläckar på mina jeans och jag vet inte hur jag ska få bort dom!dom har suttit där rätt länge nu och jag har provat med både tvål och galltvål och det hjälper inte! jag har läst att du rekommenderar ren bensin-hur får man tag på det?för det kan väl inte vara ”bilbensin”??
Från: Tessan

Hej Tessan!
Ren bensin köper man i en vanlig affär. Det är en liten flaska av märket GRIPEN. Spruta på fläcken och låt ligga i ca 15 minuter. Tvätta enligt plaggets rekommendation.

Hej, Solveig! Jag strök en gammal dopklänning i spets med för varmt järn och har nu fått bruna fläckar på den. Vad gör jag???
Hälsningar Marie

Hej Marie!
Använd Remol, det tar effektivt bort fläckar.
Hälsningar Solveig

Mina vita shorts behöver räddas! Har ett par kritvita shorts i 100% bomull som blivit fläckade i form av några röda sträck. Tvättrådet säger (såg jag i efterhand) handtvätt och kryss över klorblekningssymbolen. En allmän fråga: funkar inte alltid klorin på kritvita bomullsplagg? Gick till säljaren och han sa att om plagget är färgat vitt så kan man inte använda klorin. Hur skiljer sig Remol som jag läst att du ofta rekommenderar eller Grummes blekmedel? När bör man använda vilket? Tittade i ett par vita bomullskalsonger och de kunde tydligen inte heller klorblekas — kan det verkligen vara så? Problemet är i alla fall att jag innan att ha läst tvättrådet punktbehandlade fläcken med outspädd klorin utan någon omedelbar effekt. Sen tog jag på mig byxorna och gick ut och då märkte jag att det blev gulaktigt på de ställen där jag strykit på klorin. Hjälp, går detta att reparera? Shortsen är ju kritvita, då måste man väl kunna bleka de tillrätta på något sätt? Bör man betrakta blekning som en ”sista utväg” dvs. borde jag ha försökt med t.ex. T-röd först? Och är punktbehandling ok? Jag har räddad plagg med den betoden tidigare. T.ex. så målade jag en gång en vit krage tillrätta som blivit grönaktig i tvätten. Snälla hjälp. Vad ska jag göra med shortsen och vilket blekmedel ska jag använda i framtiden?
Från: Henri Falk

Hej Henri!
Klorin som man köper i dagvaruhandeln är numer miljövänligt. Jättebra, men inte lika effektivt som den var innan. Jag köper klorin som heter Spar och finns på ÖoB-varuhus. Den är inte miljömärkt men i gengäld behövs en mindre dos för bra resultat. Jag vet inte varför du misslyckades med shortsen; när det står 100% bommul brukar det aldrig bli så. Till bommull 100% skall man således bleka tvätt med både klorin Spar och Remol. Mitt råd är att du blötlägger shortsen i Remol. Det kan även användas till avfärgning av kläder och tar
effektivt bort fläckar.
Hälsningar Solveig

Hej! Vi hade 50-årskalas här hemma igår. Idag såg vi att det kommit fettfläckar på vår skinnsoffa. Hur ska vi få bort dom? Hur får man bort stearinet från ljusstakarna?
Från: Robin

Hej Robin!
Fettfläckar på skinnsoffan: prova med såpa och vatten, gnugga lite och låt verka en stund, tvätta av med rent vatten och torka torrt.
Ljusstaken doppar du i hett vatten så smälter stearinet bort, efterputsa med ättika och vatten.
Hälsningar Solveig


Hej Solveig!
Har fått kåda på tyget på min continentalsäng. Vet du hur jag kan få bort fläcken?
Mvh Virginia

Hej Virginia!
Prova med ren bensin, finns i dagvaruhandeln och märket är Gripen.
Hälsningar Solveig

Hej, jag har köpt en soffa beg… jättefin MEN det skiljer en nyans på sittdynan och ryggdynan/fast klädsel. försöker bleka ryggdynorna på olika sätt men verkar inte funka. vill ju inte bleka mer än nån nyans. har inte vågat testa klorin… jag tar tacksamt emot hjälp då jag är pedant och mår rent av dåligt av detta 🙂
Från: Madelaine

Hej Madelaine!
Min första tanke är att solbleka ryggstödet till rätt nyans, om du har
möjlighet att låta soffan stå i solen där den bleks lätt men täck
sittddynorna. Du kan lätt avgöra när nyansen är rätt. Klorin skulle jag inte våga ta, det är väldigt svårt när inte överdraget inte går att ta av.
Hälsningar Solveig

Min vita bomullsskjorta, med röda hemvävda band på manschetten, har gulnat. Hur får jag den vit igen?
Från: Ann-Marie

Hej Ann-Marie!
Jag förmodar att banden på din skjorta är färgäkta. Då tvättar du den i maskin med Tvättex tvättmedel + tvättförstärkare som är blekmedel (www.tvattex.se).
Hälsningar Solveig

En nedsotad fågel, som kommit in genom skorstenen flög mot vårt vita tak. Hur tar vi bort fläckarna?
Från: Ingela Luhr Agrell

Hej Ingela!
Om ditt tak är ett målat ”standardtak” råder jag dig att först skubba ordentligt med en nylonstrumpa. Använd sedan en universaltrasa som går att köpa i mataffärer. Är taket glatt och hårt fuktar du trasan, annars provar du med trasan torr.
Hälsningar Solveig

Hjälp! Jag har spillt kaffe på min ljust sandfärgade tygsoffa (grovt tyg med struktur). Ej avtagbart. Försökte direkt med galltvål men fläcken blev bara större. Vad gör jag??
Från: Martina

Hej Martina!
Galltvål tar bort kaffefläckar. Försök igen med att blöta soffans tyg över hela fläcken, gnid på galltvålen och låt verka en stund (15-20 min). Skubba rejält tills fläcken är borta. Blöt sedan en trasa med rent vatten så att all galltvål försvinner. Tryck en ren handduk eller trasa så att det mesta av vattnet försvinner. Hoppas att du lyckas denna gång.
Hälsningar Solveig


Hej,
Råkade tvätta min fintvätt vid 60° istället för 30-40 och ett mörkare plagg färgade av sig på vita kläder. Hur kan jag få bort de svarta ränderna på vitt tyg mest bomull. Även mina underkläder blev mörka: hur kan man få de fräscha igen? Det är syntetmaterial. Tack på förhand för hjälpen!
Från: Anne-Marie Lindskog

Hej Anne-Marie!
Missfärgad tvätt blir vit med Remol. Finns i mataffärer.
Hälsningar Solveig
Våran son kom hem igår och var förtvivlad. Han fick en ny lajlascott, vit tenniströja som han nu fått röd hobbyfärg på. Tröjan är prickig, stora och små fläckar. Jag har prövat att ta bort med galltvål. Om man använder remol, hur ska jag då skydda märket på tröjan, och hur använder man det? Jag fattar inte förpackningens beskrivning. Tror du att vi har någon chans att få bort det? Du är våran sista chans! Tack!
Från: Annette Thoor Uller

Hej Annette!
Tag bort med Remover acetonfri nagellackborttagare. Spruta på fläcken och gnugga försiktigt så hoppas jag att du får bort fläckarna.
Produkten heter GRIPEN. Finns i dom flesta mataffärer.
Hälsningar Solveig

Jag har hällt aceton på mina glasögon. Både glaset (plast) och bågen är missfärgade. Vad kan jag ta för medel för att polera glaset?
Från: Ben

Hej Ben!
Detta har jag ingen bra tips på eftersom det är plast. Hade det varit glas hade du kunnat putsa med ättika och vatten. Bästa tipset är att höra med en optiker.
Hälsningar Solveig


Hej,
Kan du ge mej ett bra tips på att rengöra kopparkastruller. Tack på förhand.
Från: Victoria

Hej Victoria!
Använd Röda Björn. Det är ett pulver som finns att köpa i dagligvaruhandeln. Blöt en trasa och doppa i pulvret. Sen putsar du kastrullerna med trasan. Funkar även på mässing.
Hälsningar Solveig

Har fått sotfläckar på våran soffa som är ljus sandfärgad hur gör jag?
Från: Birgitta Larsson

Hej Birgitta!
Även sotfläckar tas bort med ren bensin. Fukta en trasa ordentligt med bensinen och skubba på ett område som är större än fläcken. Tryck sedan ut vätskan med hushållspapper.
Hälsningar Solveig


Hej! Min mamma fick ärva en soffa av min mormor när hon gick bort. Nu har min yngsta lilebror lyckats få dit både chokladfläckar och fettfläckar! Mamma är helt förstörd och vi vet inte hur vi ska få bort fläckarna! Har du nåt tips? Klädseln går inte att ta bort från soffan och jag tror att det är mocka, men är inte helt säker dock.
Från: Therese

Hej Therese!
Till fetfläckarna använder ni ren bensin på flaska (obs inte bilbensin). Spruta på en mjuk trasa och skubba på fläcken. Även chokladen kan gå bort med bensin eftersom det är fett. Om den inte gör det använder ni flytande galltvål. Skubba in på fläcken och torka sedan med en blöt trasa.
Hälsningar Solveig

Råkade hälla ut en massa stearin från värmeljus på ett furugolv. Hur får jag bort det. Golvet finns i en jaktstuga utan el så det går inte med typ värmepistol.
Från: Lea Dahl

Hej Lea!
Stearin får du bort med ren bensin som du köper i dagligvaruhandeln. Ta bort det värsta med ett trubbigt föremål, t.ex. en kökskniv eller liknande. Se till att du inte repar golvet! Spruta sedan lite bensin på en trasa och skrubba på stearinet så bör det gå bort.
Hälsningar Solveig


Hur gör man koksalt?
Från: Anita Henry

Hej Anita!
Om det är koksaltslösning till sårtvätt etc. som du är ute efter så ska man inte laborera med detta själv. Köp istället färdig koksaltslösning på Apoteket.
Hälsningar Solveig

Hur rengör man gräsfläckade mexitegelstenar?
Från: Bertil Markstedt

Hej Bertil!
Blöt stenen (eller muren). Ta galltvål på en borste och skrubba. Spola av. Klart!
Hälsningar Solveig
Hej Solveig!
Du är nog vårt sista hopp! I påskas råkade min systerdotter springa från bordet där hon ätit blåbärsparfait med händerna och sedan lägga händerna på mormors vackra sidensoffa… Mormor är helt ifrån sig och vi med, kan du hjälpa?! Stort tack för alla andra super tips, vilken bra sida!! Vänligen, Katarina

Hej Katarina!
Blöt fläcken ordentligt. Häll på flytande galltvål (galltvål i fast form funkar också). Skrubba åt ett och samma håll med en mjuk, blöt trasa. När du är klar torkar du bort galltvålen med en annan blöt trasa. Hoppas du och mormor blir nöjda.
Hälsningar Solveig

Hej Solveig!
Jag har spillt saft av apelsin på mina mjukisbyxor, har tvättat dom vanligt i tvättmaskinen, men den har fortfarande gula fläckar på sig. Vad ska jag göra för att bli kvitt med dom?
Från: Jen

Hej Jen!
Om byxorna är vita – blöt fläckarna och skrubba på fläckarna med Remol. Lägg sedan byxorna i vatten, blandat med Remol. Låt dem ligga ett par timmar. Är byxorna färgade använder du flytande galltvål. Skrubba ordentligt. Fläcken ska var riktigt blöt. Låt det ligga minst ett par timmar. Tvätta sedan som vanligt.
Hälsningar Solveig


Hej Solveig.
Har en soffa som drar åt sig allt från damm till katt å hundhår…HUR ska ja få bort de enklast? Dammsuger den varje dag, för att få bort de värsta. Men vill ha ett bättre resultat. Tack på förhand!
Från: Malin

Hej Malin!
Börja med att dra en klädroller (med klisterrulle på) över soffan för att få bort det värsta. Blöt sedan ett lakan och täck soffan med den. Piska soffan med en mattpiska. Då fastnar hår och damm i lakanet.
Hälsningar Solveig

Hejsan! Vad gör man om blöjan läcker och jag får bebisbajs på babykläder, handdukar och sängkläder? Det är nämligen så väldigt svårt att få bort. Tacksam för svar! Mvh/ Ullis
Från: Ullis

Hej Ullis!
Till de kläder, handdukar och sängkläder som är vita använder du Remol. Då blir de vita och fräscha igen. Till färgade plagg skulle jag rekomendera Vanish, t.ex. Vanish Oxi Action Gel. Gnid in på fläcken och tvätta med detsamma.
Hälsningar Solveig

Hej Solveig!
Jag har ett nytt träningslinne som blev missfärgat i första tvätten. Det gick från vitt till dassigt grått. Har provat lite klorin, men det funkar inte. Har du något tips på hur jag får det vitt igen?
Från: Jenny

Hej Jenny!
Använd Remol! Det kommer att göra underverk med linnet. Finns att köpa i dagligvaruhandeln.
Hälsningar Solveig

Hej!
Jag köpte häromdagen en vit skjorta som fick gula fläckar efter tvätt. Har provat att bleka dem med klorin och grumme blekmedel men de är helt omöjliga att få bort. Något tips på vad annars jag kan prova? Det ser ungefär ut som det är citronfläckat.
Tack på förhand mvh Ingrid
Från: Ingrid Grubb

Hej Ingrid!
Om det är bomull så borde klorin ha tagit det, men om det är konstfiber så använder jag Remol som är ett blek- och avfärgningsmedel (det funkar även på bomull). Blötlägg hela skjortan i Remol blandat med vatten enligt instruktion på förpackningen. Det borde gå. Hör av dig annars.
Hälsningar Solveig


Hej! Mina nya jeans torrfällde på mina nya vita lädersneakers så de blev mörkblåa på både lädret och tyget längst upp. Hur får jag skorna vita igen? Tacksam för snabbt svar!
Från: Jenny

Hej Jenny!
Använd rengöringsmedel för läderklädsel. Själv har jag en flaska från Volvo för läderklädsel i bilar (art.nr. 9437389). Häll medlet på en bomullstrasa och gnid mot lädret tills det försvinner. När det gäller tyget blöter du citronsyra eller vinsyra i lite vatten (så att det blir flytande). Häll på en trasa och badda rikligt på tyget.
Hälsningar Solveig


Hur får man bort sotfläckar på vitt tegel vid öppna spisen?
Från: Maj Persson

Hej Maj!
Dränk in en trasa med rödsprit. Torka tegelväggen tills soten försvinner. Sörj för god ventilation.
Hälsningar Solveig

Hur får man bort bananfläckar ifrån vitt tyg?
Från: Lena Hjalmarsson

Hej Lena!
Bananfläckar kan vara svåra, men jag råder dig att använda galltvål. Skrubba in och låt verka. Tvätta sedan som vanligt.


Hur får man bort kåda på en fleecetröja?
Från: Eva Henriksson

Hej Eva!
Använd ren bensin för att få bort kådan och låt det ligga en stund. Därefter tvättar du som vanligt i 40°.
Hälsningar Solveig


Jag har ett par seglarskor i läder som luktar illa. Jag har tidigare tvättat dessa med vanligt vatten och sen smort in dem med minkolja, men lukten kommer fort tillbaka. Har du ett bättre tips? Kan grönsåpa vara bättre?
Från Roffe

Hej Roffe!
Ställ skorna i en påse tillsammans med en kopp ättika. Förslut påsen och låt stå över natten.
Hälsningar Solveig

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Dikter till dopet

Dikt till dop

Dopdikt som du gärna får läsa upp vid dopet. Välj gärna en fin dikt när det är dags för dop. Du har här ett stort urval av dikter.

Läs artikeln »