Fläckar ta bort

Den ultimata guiden till fläckborttagning

Hur tvättar man en gammal dopklänning utan att den faller sönder? Hur får jag bort rödvinsfläcken på den vita duken? Vi hjälper dig som behöver råd om fläckar och andra praktiska tips. Vår expert svarar på alla frågor som handlar om fläckar. Förhoppningsvis hittar du svaret på din fråga på den här sidan, eller sida 2.

 

Frågor från besökarna

Hittar du inte vad du söker? Här är fler än 500 andra frågor »

Duschen – den har kalkavlagringar på ett plastgolv. Det är svårt att få bort. Samma med duschstång. Hälsn Katta

Hej Katarina! Häll ut vinäger och gnid på rejält med borste, låt verka 15 minuter. Gnid på igen tills allt är borta. Ättiksyra 24 % är också att rekommendera.
Lycka till!
Solveig

Vad kan man använda för att göra ren spisen? Blir som svart klet runt platorna har försökt att skrapa med en skrapa: Mvh maria

Hej Maria! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in med en borste, låt verka 10 minuter. Skura igen med borsten doppad i vatten. Lycka till!
Solveig

Hur lossar man bokmärken bäst ur ett gammalt album – bokmärket är klistrat på albumblad?
Från: Maud Lindell Persson

Hej Maud! Koka upp en gryta med vatten och ånga loss bokmärkena genom att hålla blad för blad över grytan.
Lycka till!
Solveig

Hur kan jag få bort ett vit tryck som strykits på sweatshirt i bommull går det att ta bort??
Från: Christine Nordkvist

Hej Christine! Har inget bra tips på detta.
Hälsningar
Solveig

Hej! För ett tag sedan kände jag hur vår disktrasa luktade bensinaktigt. Det satte sig på händerna och i köket. Jag slängde disktrasan och köpte nya (annat märke). Men nu efter ett par veckor luktar den likadant! Vi låter den ligga på kranen eller i mitten på väggen i diskon. Vad är felet? Känns som om det blir någon slags kemisk reaktion. Tacksam för svar!
Från: Maria

Hej Maria! Jag vet inte vad jag skall svara på detta. Mitt råd är att du byter trasa 2-3 gånger i veckan. Tvätta trasorna i maskinen. En disktrasa som användes 14 dagar innehåller mängder av bakterier. Lycka till!
Solveig

Min gjutjärnsgryta har fått rödaktig beläggning i överkanten på insidan. Jag vet inte om det är ”rost” eller om det är många tunna lager av mat som jag inte fått bort i disken, eftersom jag har försökt att inte använda medel utan bara varmt vatten och skrubba med handkraft. Nu senast tog jag till storsläggan: Svinto. Fick bort lite mer, men fortfarande lite resten kvar och vid gnuggytorna blev gjutjärnet nästan ”vitsilvrigt”. Jag gned som vanligt in grytan med lite matolja, som jag oftast gör efter att jag diskat den. Men den känns nu inte riktigt ren och alltför renskrapad på en och samma gång! Går den att få ordning på?
Från: Marie

Hej Marie! Hetta upp grytan och häll i olja, gnid in rejält när den svalnat. Torka bort överflödigt fett. Gör så efter varje användning av grytan.
Lycka till!
SolveigHur får jag bort gula stela fläckar under ärmarna på vitskjortor.
Från: David Edström

Hej David! Gnid in fläcken med Glycerol och tvätta enligt tvättråd. Tips också på citron och vinsyra, blöt upp det och täck fläcken. Låt ligga i ca 20 minuter tvätta sedan.
Lycka till!
Solveig

Hej, min son kräkte i vår fåtölj och nu undrar jag hur jag får bort doften. Har tvättat den med möbeltvätt samt att jag köpte ett medel på möbelvaruhuset som t.o.m skulle ta bort urindoft men det bet inte på kräkdoften. Finns inga fläckar bara den fruktansvärda doften. Fåtöljen är i grovt tyg. Tack på förhand!
Från: Petra

Hej Petra! Tvätta av fläcken med vatten och ättika. Till en liter vatten tar du 1 deciliter ättika. Låt torka, upprepa om det behövs.
Lycka till!
Solveig

den nya kattklösmöbeln i plysch luktar illa, hur får jag bort stanken?
Från: Lena

Hej Lena! Ställ en skål med ättika 24 % under möbeln, låt stå 1-2 dagar. Vädra sedan möbeln noga. Katter skyr ättika så spill inte på möbeln.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort mögellukten från en pälsjacka?
Från: Anna-Lena Dahlgren

Hej Anna-Lena! Häng in jackan i en klädpåse och ställ in en skål med ättika 24 % i botten. Knyt för och låt stå över natten.
Lycka till!
Solveig

hej. har ett par olivgröna byxor som fått klorin på o den har fått oranga fläckar. jag vill färga den svart, undrar om det går. mvh tara

Hej Tara! Du bör avfärga byxorna först med Remol, men jeans och ylleplagg går inte att avfärga. Hedins färg är bra och färgar bomull, lin, viskos, ylle, siden samt polymaid.
Lycka till!
Solveig

Har fått mögelfläckar på vita utedynor. Det går inte att ta av tyget från kuddarna men på sitt dynan går det. Var göra?
Från: Ingela Westin

Hej Ingela! Täck fläcken med flytande koncentrerad Galltvål gnid in rejält med en svamp eller borste doppad i vatten och citronsyra. Låt verka 10-15 minuter, gnid på igen tills det försvunnit. Badda till sist på med rent vatten och tryck ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Vi har råkat smälla myggor mot vårt vita gipstak, nu är där massor med fläckar. De går inte bort med diskmedel och vatten och jag vågar inte gnugga så hårt. Mvh Hanna

Hej Hanna! Du kan prova med flytande koncentrerad Galltvål på en fuktig trasa eller svamp. Gnugga in galltvålen och låt verka 10 minuter, gnid lite till och torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur tar man lättast bort blodfläckar från en toalettvask (keramik) Blodet är intorkat
Från: Nils Olof Nilsland

Hej Nils Olof! Häll i ättiksyra 24 % eller vinäger, låt stå över natten borsta ur. Upprepa om det behövs.
Lycka till!
Solveig

På badrummetsgolvet landade två aftershaveflaskor och gick sönder. Det luktar parfym i hela huset. Vad gör man ?
Från: Anna-Karin

Hej Anna-Karin! Häll ättiksyra 24 % på golvet och torka ut det. Ställ några skålar här och där i huset med ättika i, låt stå över natten och doften försvinner.
Lycka till!
Solveig

hej..hur får man bort hårfärgningsmedel ifrån tröjan??
Från: Mikaela

Hej Mikaela! Om tröjan är vit kan du avfärga och bleka den med Remol. Annars sitter färgen där den är.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig, nu kommer en ganska dum fråga…men vart får man tag på denna spray: Ta bort oxiensym…kan man köpa den i mataffären???? Behöver en sån…för att rengöra madrass+resårb.från kissfläck. MVH Lorena

Hej Lorena! Den kan du köpa i dagvaruhandeln.
Hälsningar
Solveig

Hej jag behöver din hjälp, det är så här att jag har en katt som kissar i en blomkruka i bland men inte ofta vad kan jag göra för att få henne att sluta. OBS jag är väldigt noga med att de är rent i hennes låda och allt, har varit till vetrinären men de är inget fel på henne. Tack på förhand Ewa

Hej Ewa! Katter skyr ättika, ställ ut en kapsyl eller dylikt i krukaorna och fyll med ättika. Då går inte katten dit.
Lycka till!
Solveig

Hej! För ett tag sedan spillde jag stearin på mitt lätt oljade ekbord. Stearinet har jag skrapat bort, men det syns fortfarande glansigare ytor där jag spillde stearin. Vågar jag använde bensin (som jag ser att Du rekommenderat till andra ytor?). Vill absolut inte riskera att det blir blekta ytor eller färgskiftningar i bordet. Tacksam för svar. MVH /Frida

Hej Frida! Gnid in fläcken med flytande koncentrerad Galltvål rejält med en svamp. Torka efter med vatten så att allt lödder försvinner. Lycka till!
SolveigHej! Har en soffa med ömtåligt ljusbrunt skinn. Har lyckats undgå fläckar hittills. Häromdan fick soffan tyvärr flera trista fläckar som jag förgäves försökt få bort. En bekant till mig satt i soffan och åt choklad. Utan att nån av oss märkte det måste en bit av misstag ha hamnat i soffan och hon hade satt sig på den. Stora fettfläckar på flera ställen. Jag försökte gnugga med ljumt vatten och diskmedel, ingen som helst skillnad. Prövade sen en rengöringsvätska som ska vara specialgjord för skinn men ingen bättring alls.Har nu bläddrat bland artiklarna här och sett att flytande gallsten vad det nu kan vara skulle kunna vara en lösning, också (Vanish rosa). Även ren bensin har jag läst.Tacksam för råd och rekommendationer.Fläckarna har nu funnits på soffan bortåt en vecka.Mycket tråkigt eftersom jag har en tvillingsoffa mittemot och älskar sofforna. Med vänlig hälsning Eva-Karin Kyrling

Hej Eva-Karin! Häll på fläcken flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält med fuktad svamp. Låt verka 10 minuter, gnid på igen tills det är borta. Upprepa om det behövs mera galltvål.
Lycka till!
Solveig

Har tagit bort putsen från min innervägg för att få fram teglet. Hur får jag bort det ”ingrodda” putsen från teglet och får fram den fina tegelfärgen?
Från: Jimmy

Hej Jimmy! På detta har jag inget bra tips.
Hälsningar
Solveig

Hejsan Jag har ett problem.Min son glömde sina fotbollskor efter en match i gympapåsen.Dem luktar mögel som in .Jag har prövat o tvätta skorna men doften återkommer. hur ska jag göra!!??
Från: Ana-Kristina

Hej Ana-Kristina! Lägg en bomullstuss indränkt med ättiksyra 24 % i varje sko. Ställ dom i en kasse och knyt för, låt stå över natten.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur får jag bort fläckar av en bläckpenna?
Från: Jeanette

Hej Jeanette! Du skriver inte vad du har fått fläckarna på.
Hälsningar
Solveig

Mina kattungar (fyra mån) har börjat bajsa på betonggolvet i källaren, hittade några kissfläckar också. Hur ska jag rengöra golvet och hålla bort katterna.
Från: Johanna

Hej Johanna! Skura rejält med flytande koncentrerad Galltvål på fläcken, låt verka 10 minuter skura igen. Skölj bort allt lödder, stryk sist på ättiksyra 24 % då går inte katterna dit mera för dom avskyr ättika upprepa om det behövs.
Lycka till!
Solveig

Gammal toastol, svart-grå i kröken.Hur får jag bort det?Tack på förhand, från Barbro

Hej Barbro! Häll ättiksyra 24 % i toastolen på kvällen, låt stå över natten. Borsta runt.
Lycka till!
Solveig

Jag har fått kalkavlagringsfläckar på mina glas som jag inte får bort.Jag har testat bikarbonat,ättika och vim men inget fungerar.Hoppas du kan hjälpa mig för det är lite tråkigt när man inte kan använda sina glas. Har också funderingar på om det kan bero på att jag sköljer väldigt noga innan jag sätter in det i diskmaskin. Det är nästan så jag diskar det först.Hoppas på svar. Vänligen Bea

Hej Bea! Kör glasen i diskmaskinen, häll en påse citronsyra i facket då blir både glasen och maskinen fina.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har fått cerise nagellack på en skjorta av bomull. Jag har provat med Remover, Lacknafta och T-röd, men det hjälper inte. Vad ska jag göra?
Från: Maria Björkman

Hej Maria! Pillra bort så mycket du kan och prova med remover igen på en tops och stryk mot mitten om och om igen.
Lycka till!
Solveig

Har precis köpt en lägenhet och killen som bodde där innan har rökt inomhus i 2 år. Det har blivit gula fläckar i taket och i hörnen av väggarna på tapeten. Hur ska vi få bort det?
Från: Anna

Hej Anna! Mitt råd är att du målar om taket, det är omöjligt att få det bra med bara tvätt när det är så ingrott. Du kan ju prova med flytande koncenterad Galltvål på en blöt svamp på tapeterna, annars är det nog bara att tapetsera om.
Lycka till!
Solveig

Hejsan Solveig! Jag har fått vattenfläckar på diskbänken som vägrar att gå bort.Hur får jag min diskbänk blank och fin? Sedan så har min katt kissat på golvet i hallen, det har blivit en brun stor fläck och det luktar kattkiss. Och sedan så har jag tre par stövlar som katten har lyckats kissa på, två par är i pläder, och ett i äkta skinn, hur kan jag få bort fläckarna och lukten från dem? Tacksam för svar. Mvh Jenny J

Hej Jenny! Fråga 1: Gnugga in diskbänken med en skvätt vinäger och några droppar diskmedel, efterpolera med en mjuk trasa.

Fråga 2: Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält och låt verka 15 minuter. Gnid på igen med en svamp doppad i vatten. Skölj bort allt lödder och stryk sist på ättika, katter avskyr det.

Fråga 3: Tvätta stövlarna med flytande koncentrerad Galltvål och vatten, gnid in rejält tills fläckarna är borta. Skölj bort löddret med vatten, tillsätt ättika. Ställ stövlarna i en säck med några skålar med ättika i på botten av säcken, knyt ihop försiktigt och låt stå över natten.
Lycka till!
Solveig

hej, Hur ska jag rengöra min mormors rullstol och rollator, vad är det för medel jag ska använda?
Från: Adri

Hej Adri! Tvätta med vatten och galltvål på en svamp. Skölj efter med vatten, torka torrt.
Lycka till!
Solveig

Hur tar jag bort kallasfalt på byxor?
Från: sieverth dahl

Hej Siverth! Gnid in flytande koncentrerad Galltvål rejäl, låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen med borste doppad i vatten. Upprepa om det behövs.
Lycka till!
Solveig

Inköpt ny svart skinnkappa med foder men hadde otur eftersom jag stoppade ner en vitvinsflaska och den gick sönder hur rengör jag för att få bort lukten?
Från: Christina Åberg

Hej Christina! Badda fodret med vatten och ättika. Låt verka ca 30 minuter, upprepa om det behövs. Till 1 liter vatten tar du 1/2 deciliter ättiksyra 24 %.
Lycka till!
Solveig

Hej, Hur får man bort röklukt från en bäddmadrass och säng? Har ärvt min fars nya säng som stått i en rökares hem, vilket gör att madrasserna luktar illa… hur får jag bort denna lukt?
Från: Sandra

Hej Sandra! Tvätta sängen med såpa vatten och ättika. Tvätta bäddmadrassen i masiknen och tillsätt ättika i sköljmedelsfacket Lycka till!
Solveig

Hej solveig jag behöver din hjälp, det är så att på mina vita skor blir det ofta svarta ränder och märken jag undrar om det finns något sätt att få bort dessa, gäller oftast vita skor i ”fejkskin” eller typ plast syntet ! jätte tacksam för svar! Kram Emma

Hej Emma! Gnid in skorna med flytande koncentrerad Galltvål på en svamp och låt verka 10-15 minuter. Gnid in igen och torka av med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

hur gör man ren en tygsoffa från fläckar. som typ välling frukt, saft, glass mm. undrande trebarnsmamma. tack för alla råd å tips
Från: Veronica

Hej Veronica! Gnid in fläcken rejält med flytande koncentrerad Galltvål på en fuktig svamp, låt verka ca 15 minuter. Gnid in igen och upprepa om det behövs. Badda efter med vatten tills allt lödder är borta. Tryck ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hej! Har försökt få bort gamla intorkade kaffefläckar från en kinamatta med galltvål och det hjälpte lite men inta ljusbruna fläckar är kvar. Tips?
Från: Mari Louise Odersjö

Hej Mari Louise! Lägg en tidning under mattan. Blöt upp fläcken med vatten. Blöt upp bakpulver och vatten, gnid in detta i mattan och håll detta lite fuktigt under några timmar. Täck med plast så det inte torkar så lätt.
Lycka till!
Solveig

Hej! Har spillt rödvin på min vita soffa i 100% bomull,något tips om hur jag kan tvätta bort det?
Från: Monica

Hej Monica! Spraya på fläcken med Tabort oxi enzym. Gnid in riktigt rejält och låt verka några minuter. Spraya på igen och gnid bort fläcken. Badda efter med vatten tills löddret är borta, tryck ur så mycket vatten du kan med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort beläggning på strykjärnet?
Från: Eva

Hej Eva! Doppa en trasa i ättika och gnid bort hinnan.
Lycka till!
Solveig

Hej jag stickade en vit tröja till min gubbe i garnet 7 bröder som innehåller 75% ull 25% polyester. Nu har han fått rödvin på den och jag visste inte… så jag la den i klorin dum som jag va´ Och hela tröja blev gul och vin fläcken blev ej bättre Snälla hur kan jag få den vit igen. Provade med citronsyra, det va en som tippsade mig att det kan funka.men det gjode det inte. Och jag vill ej slänga den eller färga den. Har du nått bra tipps hur jag får den vit igen. Tack på förhand M.V.H Inger

Hej Inger! Prova med Remol, det bleker och avfärgar dom flesta naturmaterial. Det följer en bra bruksanvisning med i paketet.
Lycka till!
Solveig

Hej! Det är så att jag har en höganäskruka som har fått vattenglas på sig, har försökt att få bort fläckarna men inte lyckats. Vet du vad man kan använda för medel? Mvh Jessica Hansen

Hej Jessica! Detta har jag tyvärr inget svar på.
Hälsningar
Solveig

Jag har strykt en klänning som fått blanka ställen i tex sömmar. Hur får man bort det blanka? Går det?
Från: Reet Nöu

Hej Reet! Prova med att stryka vatten och ättika med trasa över strecken. Tag ca 5 deciliter vatten och ½ deciliter ättika!
Lycka till!
Solveig

Hur tar man bort kaffefläck på ullmatta, utan att tvätta hela mattan?
Från: Anders Andersson

Hej Anders! Blöt en svamp i vatten och häll på flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen tills fläcken är borta. Om det behövs tillsätt mera galltvål. Badda efter med rent vatten ända tills allt lödder är borta. Tryck ur så mycket vatten du kan. Palla upp mattan så det kommer luft underifrån också. Lycka till!
Solveig

Jag har en svart/grå och vit-rutig långskjorta mjuk, kanske i någon typ flanell material. Har råkat tvätta den med rött plagg så det vita blivit rosa. INTE fint!!! Snälla hjälp, vad gör jag?
Från: Mia

Hej Mia! Detta är jättesvårt men prova med tvättförstärkare och tillsätt lite ättika, ca 1 deciliter i sköljmedelsfacket.
Lycka till!
Solveig

Jag har avtagbart tyg på min soffa och trodde att det gick att tvätta det i tvättmaskin men så var inte fallet utan det skulle ha kemtvättats. Tyget är nu flammigt och delvis missfärgat. Går det att göra något åt det här eller måste jag köpa ny soffa?
Från: Anna

Hej Anna! Du skriver inte vad det är för färg på tyget. Det enda är nog att du bleker alltihopa med Remol. I förpackningen finns det en bra beskrivning hur man gör.Det kanske är värt ett försök.
Lycka till!
Solveig

Jag har fått olja (olja för att olja in ekbord) på mina jeans och min svärmor har försökt med ett gäng knep, bland annat försökte hon bleka bort fläcken med solen. Har du något som kan fungera? Vi har försökt med diskmedel och diverese fläckborttagningsmedel. Tacksam för svar, Mvh Nathalie

Hej Nathalie! Dränk fläcken rejält med Ren bensin av märket Gripen. Låt ligga ca 10 minuter, tvätta plagget i mskin enligt tvättråd. För att unvika doften av bensin tillsätter du ½ deciliter ättika i sköljmedelsfacket.
Lycka till!
Solveig

Hej! Följde ditt tips med att ta bort aska på en beige soffa med galltvål men nu har det istället blivit en vit fläck där efter tvålen .. Hur tas den bort? Har testat massa varmt vatten men det fungerar ej 🙁 Hälsningar Sofia

Hej Sofia! Galltvål bleker inte och kan användas på allt. Om du har fått bort askan och har fått en vit fläck av galltvål då är det vatten som du får badda på om och om igen.
Lycka till!
Solveig

Jag har fått grå-vita fläckar på mitt mahognybord. Det ser ut som om det krupit under den blanka lacken. Hur kan jag få bort dem, det går inte med vanligt möbelpolish.
Från: Ewa Albrecht

Hej Ewa! Prova med aska från en cigarr. Lägg askan på fläcken och gnid försiktigt med mjuk trasa. Detta tar tid för det får inte gå för snabbt så att bordsskivan skadas. Sakta mjukt och länge. När värme uppstår försvinner fläcken.
Lycka till!
Solveig

Hej. Hur får man bort körsbärsfläckar på en trätrall? Fåglarna sitter och äter på trallen och det blir stora fläckar. Trallen är nylagd och skall inte oljas in förrän om 1 ½ år.
Från: Lotta

Hej Lotta! Häll på flytande koncentrerad galltvål och skura in med en borste doppad i vatten. Skura rejält och låt verka 10-15 minuter, upprepa igen och skölj efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej Jag har lyckats få ett kajalstreck på solskyddet i min splitternya Volvo. Där strecket sitter är det någon form av mjuk textil. tacksam för svar.
Från: Tobias

Hej Tobias! Fukta en svamp och häll på flytande koncentrerad galltvål, gnid in rejält och låt verka ca 10 minuter. Upprepa igen och skölj efter med vatten. Torka torrt.
Lycka till!
Solveig

Hej. Var handlar jag Galltvål? Har en jacka som jag fått målarfärg (ej vattenlöslig) på, kan jag verkligen ta ammoniak blandat med terpentin (var handlar jag detta) på utan den fräts sönder? mvh Sofie

Hej Sofie! Galltvål köper du på tex Hemtex, hobbycenter eller färghus. Till vattenlöslig färg tar du galltvål men det är nog bara lacknafta du kan prova med, inte terpentin vad jag vet. Lukten av lacknafta tar du bort genom att lägga tröjan i vatten med ättika i.
Lycka till!
Solveig

Hur tvättar man en antik tavla inkl. ramen som är av massiv trä med guld färg, som är full med tjära från cigarettrök? Den har hängt i en lägenhet där personen har rökt i 40 år.
Från: Monica

Hej Monica! Fukta en svamp i vatten och häll på galltvål. Stryk runt och låt verka 5 minuter. Torka igen tills svampen är ren, torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig, Jag har försökt att ta bort vad jag tror är fettfläckar med potatismjöl på papperstapet enl. tips jag hittat här på sidan. Fläckarna har dock ej gett vika och nu funderar jag på att ge mig på dem med målarsoda istället. Hur ska jag gå tillväga när jag behandlar fläckarna med detta medel? Mvh Melanie

Hej Melaine! Det står på målarsoda paketet hur mycket vatten och målarsoda du ska ta. Du kan ju också prova med galltvål på en lätt fuktad svamp och låta verka 10 minuter. Torka efter med vatten. Lycka till!
Solveig

Hej, Jag har nyss flyttat in i en lägenhet som väl egentligen skulle ha behövt byta golv eftersom det på det gamla parkettgolvet i vardagsrummet är många repor som lyser svart. Det ser nästan ut som om någon har gått med svart sula på golvet fast det svarta ligger liksom i revor i själva materialet. Har du något tips på hur jag kan få bort de värsta svarta märkena och fräscha upp golvet så att det blir någorlunda fint igen? Tack på förhand! Tina

Hej Tina! Rengör parketten med vatten och såpa gärna galltvål och borste, torka torrt. Efterbehandla golvet med olivolja och några droppar citron på en trasa.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur får man bort kåda från fodrade träningsbyxor? De får tvättas i 30 grader och bara strykas med 1 prick?
Från: Mamma

Hej Mamma! Lägg i frysen och pilla bort så mycket du kan. Lägg läskpapper på och under fläcken och håll strykjärnet över så försvinner kådan.
Lycka till!
Solveig

Jag undrar hur man får katterna att sluta klösa på soffan trots att dom har en stor klösbräda och andra leksaker? Det är skinnsoffor också dom klöser i…
Från: Mojjan

Hej Mojjan! Ättiksyra 24 % är något som katter avskyr. Men du kan ju inte hälla det på skinnsoffan. Dränk in en trasa av tyg och häng över, då går inte katten dit mera.
Lycka till!
Solveig

Hur få förbipaserande hundar att sluta kissa på väggen utanför vår butiksingång?
Från: Lennart Åkerlind

Hej Lennart! Häll på ättiksyra 24 % flera gånger så skyr dom stället. Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort fettfläckar på ett lackat fanérbord. En bakform blev stående på bordet och lämnade en ring kvar på bordet. tvättade med yes och vatten men det var kvar. Senare värmde jag potatismjöl och strödde på det. Vet ej resultat än. Vad ska jag göra??
Från: Britt-Marie Pettersson

Hej Britt-Marie! Möjligen kan du prova att gnida på fläcken med aska av cigarr med mjuk trasa. Prova löst och länge så att du inte skadar skivan, polera tills värme uppstår då hoppas vi att ringen är borta. Lycka till!
Solveig

Fläckar av färsk svamp på grön bomullstshirt, hur kan jag få bort dem? Tack för svar på förhand!
Från: Anna Nilsson

Hej Anna! Spraya på med Tabort oxi enzym. Gnid på rejält och låt verka 15 minuter. Spraya på igen och gnid tills fläckarna är borta. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

hej. fått tuggummi i en stickad tröja. har försökt frysa in men de sitter kvar??? finns de nåt jag kan göra?
Från: Gabriel

Hej Gabriel! Prova med att badda med T-röd.
Lycka till!
Solveig

Hej, jag har fått fettfläckar på mitt obehandlade ekbord. Har du nått bra tips på hur jag får bort dom?
Från: Lars

Hej Lars! Prova med galltvål och gnid in rejält, låt verka 10 minuter. Gnid på igen, torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Ny svart skinnjacka, färgar av sig på beige läderbilklädsel, hur kan jag behandla jackan så den inte färgar av sig?
Från: Henrietta

Hej Henrietta! Prova med att torka av jackan med galltvål och vatten tills du ser att inte trasan tar mera färg.
Lycka till!
Solveig

Hej, Har fått chokladfäckar på en ny soffa med en tygmix bestående av bomull, linne och syntet. Fick soffan i förrgår och vågar inte angripa fläckarna med vatten då jag är rädd att jag förvärrar situationen. Tacksam för råd. mvh// Karin

Hej Karin! Gnid på rejält med Galltvål på en svamp doppad i vatten, låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen tillsätt mera galltvål efter behov. Madda på med vatten tills fläcken försvinner. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Jag har strukit en finstickad akryltröja på låg värme eftersom akryl är känsligt. Ändå blev det blankstreck. Inte så det är jättebränt, men garnet skimrar och blänker lite där strykjärnet varit. Går det att åtgärda eller är garnet skadat för alltid?
Från: Christina Litendahl

Hej Christina! Blanda 3 deciliter vatten med ½ deciliter ättika. Stryk detta på strecken, låt torka.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag undrar hur man får bort klistret efter etiketter som suttit på tex plastihnkar och glasburkar.
Från: Alf Karlsson

Hej Alf! Lägg burkarna i varmt vatten en stund, pillra bort så mycket du kan. Torka av burkarna och häll på matolja, gnid med en trubbig kniv eller dylikt.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Har fått lim på mina nya mockastövlar, hur får jag bort det?
Vänligen Stina

Hej Stina! Detta vågar jag inte tipsa om utan fråga i skobutiken eller i färgaffären.
Hälsningar Solveig

Hej. Min stackars femåriga son kräktes över ett helt säte (tyg i vår nya bil. Hur kan jag få bort lukten. Jag har skrubbat sätet med biltvätt våtservetter som jag köpte på besinmacken men lukten sitter fortfarande kvar i bilen?
Bästa hälsningar Anna

Hej Anna! Blanda ca ½ liter vattem med 2 deciliter ättiksyra 24 % och badda på rejält, låt verka ca 10 minuter. Tryck ur vattnet med hushållspapper. Upprepa om det behövs.
Lycka till!
Solveig

Har lyckats få hårfärgsfläckar på våtrumsmattan i badrummet. Finns det något man kan göra?
Från: Jessica

Hej Jessica! Hårfärg brukar sitta där den sitter. Möjligen kan du minska fläcken med T-sprit.
Lycka till!
Solveig

Jag har ett linoleumgolv. MIn valp har kissat pa det och nu finns ljusa fläckar. Ser lite ut som om det har frät, en mycket ljusare ton där urinet har varit. Snälla hjälp mig få bort det eller åtmisntonde hitta ett sätt så att dessa fläckar inte uppstår när den kissar (för det kommer hända igen). Tack
Från: Agnes

Hej Agnes! Häll ättiksyra 24% på fläckarna och låt verka ca 15 minuter. Gnid på med en svamp och galltvål, skölj efer med vatten. Lycka till!
Solveig

Har en hög och bred sänggavel i ek (220×190) som jag inte kan flytta/ta ner när den ska oljas (linolja och terpentin). Nu har det tyvärr stänkt lite på papperstapeten och även på golvet. Finns det något som kan ta bort fläckarna?
Från: Susann Strömbäck

Hej Susanne! Till tapeten, blöt potatismjöl och vatten till en gröt. Badda på tapeten, låt torka och borsta bort. Till golvet kan du prova med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält och låt verka 10-15 minuter. Blöt en svamp eller borste i vatten och gnid tills det är borta, torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort de fula märkerna som blev när gjutjärnsgrytan stod på fuktig bänkskiva.
Från: Karin

Hej Karin! Kan du beskriva frågan mera exakt?
Hälsningar
Solveig

Hej hur får man bort en snusfläck på baksätet som har tygsäte?
Från: Maria

Hej Maria! Täck fläcken med flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält och låt verka 15 minuter. Blöt en svamp eller borste i vatten och gnid på igen tills fläcken är borta. Badda efter med vatten så att allt lödder försvinner. Tryck ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Jag råkade få klorinstänk på mina svarta byxor som har röda fläckar längs benen. Kan jag färga byxorna med svart textilfärg? Eller vad kan jag göra. Jag är förtvivlad.
Från: Linda Arvidsson

Hej Linda! Alla nya textiler är ytbehndlade med olika typer av appretur (tex imprengnering). Tvätta plagget några gånger innan du färgar om, så går det bra.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har en mörkgrön sidenklänning som jag hade på ett bröllop. för några dagar sedan såg jag att den hade några mörka fläckar på sig. Misstänker att någon kan ha stänkt lite rödvin över mig? Hur tar jag bort dessa fläckar utan att förstöra klänningen eller ge den andra fläckar?
Från: a

Hej a! Porva med att dränka in fläcken med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen med en svamp blött i vatten tills fläcken är borta. Tvätta enligt tvättråd. Lycka till! Solveig

Hej! Har köpt en teakbokhylla från 60 talet, det är några vattenfläckar på en av hyllorna. Hur får jag bort fläckarna? Hälsningar Britt-Marie

Hej Britt-Marie! Prova med aska från en cigarr, gnid på med mycket mjuk trasa länge och mjukt. Detta för att skydda ytan, värme uppstår och fläcken försvinner. Så här fodras tålamod.
Lycka till!
Solveig

Hej. Har fått målarfärg på en jacka, hur får jag bort detta?
Från: Sofie

Hej Sofie! Är det vattenlöslig färg kan du prova med flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält och låt verka 15 minuter. Gnid på igen med borste doppad i vatten. Tvätta jackan enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej. Har en skinnsoffa som luktar gammal svett och hund, hur blir jag av med detta?
Från: Sofie

Hej Sofie! Häll flytande koncentrerad Galltvål på en trasa doppad i vatten och gnid in soffan och låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen med trasan doppad i vatten och ättiksyra 24%. Till 5 liter vatten tar du 1 deciliter ättiksyra, badda på tills allt lödder är borta. Behandla soffan med balsam för skinn som du köper hos möbelhandlaren. Lycka till! Solveig

vad är det för skillnad på 24 % ättikssyra och24 % ättikssprit? Marianne

Hej Marianne! Det finns olika sorters ättika. Ättiksyran är den som är den verksamma beståndsdelen och den har konserverande verkan som skapar en ogynnsam miljö för mögel och bakterier i matlagning. Hälsningar
Solveig

Hej! Jag har ett gammalt chippendale bord som olyckligtvis har fått ett vitt märke efter en varm kartong som ställdes på bordet. Finns det något hopp?
Från: Ulla-Karin Johanson

Hej Ulla-Karin! Prova med aska från en cigarr. Strö på märket och gnid löst och länge på märket. Detta tar sin tid men allt för att skydda bordsytan.
Lycka till!
Solveig

Kan man ta bort ett reklammärke, troligtvis fastsatt med något klister, på en dunväst?
Från: Birger

Hej Birger! Blöt en bommultuss i Ren bensin av märket Gripen och gnid på fläcken tills allt är borta. Tvätta sedan fläcken med flytande koncentrerad Galltvål på en trasa och gnid in. Låt verka 15 minuter. Badda på fläcken med vatten och ättiksyra 24 % tills allt lödder är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej! Går det att ta bort svarta vattenskade-fläckar på ett lackat parkettgolv? Vi hade våra stora krukor med Änglatrumpeter på golvet inne i vardagsrummet i våras för att de skulle komma igång tidigare. Jag reflekterade inte att min man glömt att ställa dit fat under krukorna, innan det var försent. Fläckarna är stora och rejält svarta.
Från: Cattis Bohman

Hej Cattis! Prova med att hälla på fläckarna med flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält, låt verka 15 minuter. Skura på igen och torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Jag har haft ryggdynor blå/vit randiga fuktigt och tyget har möglat. Det syns särskilt på vitt. Jag har tvätta enl tvättråd men mögelprickarna kvarstår. Hur skall jag gå vidare.
MVH Britt Marie.

Britt-Marie! Gnid in fläcken rejält med flytande koncentrerad Galltvål och låt verka 15 minuter. Blöt en borste i vatten och gnid tills fläcken är borta. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej, Jag har fått en whiskyfläck på mitt trägolv (körsbär), en gråaktig fläck som jag inte vet hur jag skall få bort. Har du något bra tips om hur man kan få bort den?
Från: Magnus

Hej Magnus! Prova med att gnida in fläcken med cigaraska. Gnid med mjuk trasa, inte för hårt men länge tills värme uppstår.
Lycka till!
Solveig

Hej! Vår katt kissade på min killes nya skinnskor, hur får man bort lukt och fläckar? Vi har inte sköljt av det utan endast torkat bort det värsta. han är jättebesviken då skorna kostade flera tusen. Tacksam för svar!
Från: Carolina

Hej Carolina! Gnid in rejält med flytande koncentrerad Galltvål på fläcken och låt verka 10-15 minuter. Blöt en trasa i vatten och gnid på igen. Badda på med vatten så att allt lödder blir borta. Torka torrt och ställ skorna i en plastpåse i en skål med ättiksyra 24 % över natten. Lycka till!
Solveig

Rädda ylletröjan som krympte, hamnade i 40 graders tvätten.
Från: Eva Engblom

Hej Eva! Detta går inte att få till sitt ursprung. Tyvärr!
Hälsningar
Solveig

Hej, ett batteri har läckt syra på en linne/bommullsduk och gett brunröda fläckar soim inte går bort i vanlig tvätt. Går det överhuvudtaget att få bort fläckarna?
Från: Barbro Norrby

Hej Barbro! Prova med att gnida in rejält med flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka 15 minuter, blöt på med lite vatten och gnid igen. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig!

Hej, i radhuset där jag flyttat in har förra ägarens matta lämnat märken på parketten. Det verkar vara gummi som suttit under mattan och det har lämnat ränder på hela ytan där mattan legat. Det försvinner för någon dag om man skurar med såpa eller diskmedel, men sedan kommer ränderna tillbaka då smuttsen dras dit. Det känns lite ”klibbigt” där ränderna är. Därför tror jag det är gummi. Hur får jag bort ränderna?
Från: Heidi Hirsimaa

Hej Heidi! Häll på flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält med 1/2 citroin, låt verka 10-15 minuter. Gnid på igen torka torrt. Eftertorka med olivolja och citron.
Lycka till!
Solveig

På en fest fick min man ett klistermärket med sitt namn på. Mockakavajen gillade inte detta. Hur får vi bort detta. Tacksam för hjälp Mvh Kerstin

Hej Kerstin! Tag flytande koncentrerad Galltvål på fläcken och gnugga in rejält, låt verka 15 minuter. Tillsätt lite vatten och gnid in igen, torka bort löddret med vatten och borsta upp mockan undan för undan. Häng inte kavajen på varm plats som tex torkskåp.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort motoroljestänk från mina arbetskläder?
Från: Ronny

Hej Ronny! Täck fläckarna med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält med borste och låt verka 15 minuter. Tillsätt lite vatten och skura igen. Lägg kläderna i maskin och tvätta enlig tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort massageolja från obehandlat trägolv?
Från: Kristin

Hej Kristin! Du kan prova med flytande koncentrerad Galltvål oc en 1/2 citron, gnid in rejält och låt verka 15 minuter. Upprepa om det behövs.
Lycka till!
Solveig

Hejsan! Jag har köpt en liten söt svart kavaj som har ett alldeles ceriserosa foder, går det att bleka bara fodret så att det blir puderrosa i stället? tack =)
Från: Antonia

Hej Antonia! För att bleka fodret måste det sprättas bort annars bleks kavajen.
Lycka till!
Solveig

Hejsan, pappas nya flickvän skulle hjälpa en kompis att färga håret mörkbrunt och de råkade spilla lite medel på parkettgolvet i vardagsrummet, går det att få bort? tack =)
Från: Antonia

Hej Antonia! Detta är svårt att få bort men prova med flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält med en 1/2 citron. Låt verka 15 minuter, gnid på igen. Torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Kylskåpet har möglat under två månaders bortovaro. Jag har tvättat och tvättat men lukten sitter kvar. Hur får jag bort lukten. Den sätter sig ju i min nya mat som jag sätter in i kylskåpet
Borit Drougge

Hej Borit! Tvätta kylskåpet med ättiksyra 24 %, lägg in en 1/2 citron över natten.
Lycka till!
Solveig

Hej Solvej. Jag har två frågor till dej hur får jag bort mögel på ett duschdrapperi det är INTE av plast utan det ä ”spirellas” så det är någon form av tyg. Fråga 2: Hur får jag mina kakelfogar i duschen vita igen? Tack på förhand Emma

Hej Emma!
1: Häll ättiksyra 24 % på fläckarna och låt verka 10 minuter, tillsätt mera om det behövs. Skölj. För att förhindra mögel lägg draperiet i saltvatten innan du hänger upp det.
2: Fogarna tvättar du med ättiksyra eller vinäger, gnid på rejält.
Lycka till!
Solveig

Hej! Har några NilsJohans kopparkastruller. Hur får jag dem hyggligt blanka igen?
Från: Doris

Hej Doris! Häll ketchup på en trasa svep över kastrullerna, efter några sekunder spolar du bort ketchupen. Torka torrt.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort sur lukt från kläder?
Från: Nils-Gunnar Ulriksson

Hej Nils-Gunnar! Tillsätt ättiksyra 24 % i sköljvattenet när du tvättar eller lägg i blöt ett par timmar. Till 10 liter vatten tar du 2 deciliter ättiksyra.
Lycka till!
Solveig

Hur tar man bort streck från kulspetspenna på spelkort?
Från: Britt Nyström

Hej Britt! Gnid in strecken relät med flytande koncentrerad Galltvål på en trasa. Torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur gör jag rent mitt silver? Har ett antal nysilverbestick. Det är så jobbigt att rengöra dom en och en. Finns det något man kan doppa ner besticken i?
Från: Helena

Hej Helena! Koka upp 3-4 liter vatten med 2 matskedar salt och 3 matskedar bikarbonat. Lägg i silvret en stund. Tag upp och torka. Du kan även vira in besticken i aluminiumfolie och lägga dom i en kastrull med vatten som får koka upp och svalna, torka torrt.
Lycka till!
Solveig

Hej. Min mamma har fått en marshall utslagen över dörren (nedre delen av dörren och asfalten precis nedanför) så nu är det stearin som vi försökt få bort, det gick inte att skrapa bort allt och så försökte vi hälla kokande vatten över men det krävs något annat. Har du något tips hur man får bort stearin på en trädörr och på asfalt.. Tacksam för alla tips. Mvh Sanna

Hej Sanna! Prova med att skura med T-röd och borste.
Lycka till!
Solveig

Hej min son har gått lös med en permanent spritpenna på tapeterna, skåpen och kylskåpet. tapeterna är helt nya så ja är i upplösningstillstånd, har jag någon chans ens att få bort det?
Från: Ida

Hej Ida! Prova försiktigt med Remover utan aceton på en tops.
Lycka till!
Solveig

Mina rostfria bestick har blivit blåsvarta efter disk i maskin, kan jag få bort denna hemska färgskiftning.
Från: Christina Burman

Hej Christina! Prova att putsa med polermedel för rostfritt stål.
Lycka till!
Solveig

Hejsan, Min hund kräktes lite på min matta (ullmatta och lite viskos) och torkade jag upp det med hushållspapper och därefter tvättade jag lite nätt med tvättmedel och vatten. Nu när det har torkat, ser det ut som att det har blivit lite missfärgat. Mattan är benvit och där jag har tvättat har det blivit lite gul-orangeaktigt. Finns det något man kan göra åt detta? Tack på förhand! Vänliga hälsningar, Joanna

Hej Joanna! Täck fläcken på och runtom med flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Häll på mera galltvål om det behövs och tillsätt lite vatten. Skura bort fläcken. Badda på med vatten så att allt lödder försvinner.
Lycka till!
Solveig

Jag har en tv-bänk som är slipad samt betsad (inte lackad efter) jag har fått teain på. Hur tar jag bort det?
Från: Johanna

Hej Johanna! Du får precisera frågan bättre.
Hälsningar
Solveig

Hur rengör jag en varmluftsugn? Har försökt med alla medel men det går ej.
Från: Adis

Hej Adis! Smuts på emaljen bränns delvis bort vid användning, om emaljen blir fläckig bränner du ur ungnen på högsta temeratur med över och undervärme i 30-60 minuter. Envisa fläckar dränker du in med såpa och hett vatten. Använd en nylonborste på fläckarna. Låt stå en timma. Sätt därefter på över- och undervärme samt högsta temeratur, stäng av efter tre timmar. Slät emalj stryker du ut såpa på ungsbotten, stäng luckan. Sätt ungnen på 100 grader över och undervärme i 10 minuter. När ungnen har svalnat tvättar du med rent vatten. Eventuellt kan du behöva gnida försiktigt med stålull. Torka torrt.
Lycka till!
Solveig

Mitt badkar har blivit matt. Hur gör jag för att få det blankt igen. Det är ca 10 år och för övrigt välskött. Bara använt spray för badrum samt tvättsvamp med vit yta (ej den gröna, hårda).
Från: Helena

Hej Helena! Strö salt på en halv citron och gnid på.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har mörkgrått kakel i mitt badrum, nu har det blivit vita stora fläckar på golvet efter vattnet. Dom vill jag få bort,hur gör jag? Har försökt med 24 % Ättika utan resultat. Tacksam för svar Marianne

Hej Marianne! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält med en halv citron. Låt verka ca 15 minuter. Gnid på tills fläcken är borta. Tvätta efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

HUR FÅR MAN BORT DET GULAKTIGA IFRÅN VITA MÖBLER? DELVIS SÅ BEROR DET NOG PÅ TOBAKSRÖKNING. HUR FÅR JAG BORT DIVERSE FLÄCKAR IFRÅN VITA KLÄDER?
Från: Rickard Karlsson

Hej Rickard! Tvätta möblerna med flytande koncentrerad Galltvål på en svamp som du doppar i vatten och låter verka ca 10 minuter. Tvätta av med vatten. Även till kläderna tar du flytande koncentrerad galltvål på fläckarna och gnider in rejält. Låt verka 15 minuter, häll på mera galltvål om det behövs och lite vatten. Gnid till alla fläckar är borta. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort missfärgningar som kan bli i plastbyttor när man haft mat i dom? Har även ärvt gamla möbler t ex 2 gamla skåp och dom luktar rök. För varje gång man dammtorkar dom så dyker röklukten upp igen, vad kan man göra?
Från: Mojjan

Hej Mojjan! Prova med flytande koncentrerad Galltvål och citron, gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter gnid på igen. Torka ur skåpet med såpa och ättiksyra 24 %. Ställ in små skålar med ättiksyra, låt stå 1-2 dagar eller tills lukten är borta.
Lycka till!
Solveig

Hejsan, hur får jag bort mögelfläckar på ett täcke som legat kvar i båten, fläck från utspild oljelampa på en dyna?
Från: Marianne Öhman

Hej Marianne! Häll flytande koncentrerad Galltvål på fläckarna och gnid in rejält, låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen med vatten och galltvål. Tvätta i maskin. Gör lika med dynan, den kan du väl inte tvätta i maskin så du får badda på med vatten tills allt lödder är borta. Tryck sedan ur så mycket vatten du kan med hushållspapper Lycka till!
Solveig

Hur sanerar jag cigarettröklukt ur en liten lägenhet?
Från: Jessica

Hej Jessica! Skura rent överallt och tillsätt ättiksyra 24 % i vattnet. Torka även försiktigt på tapeter med ättiksvattnet. Ställ ut några skålar här och var med ättiksyra och låt stå 1-2 dagar eller tills lukten är borta.
Lycka till!
Solveig

Jag har fått fuktmärken efter blomkrukor, även märken i rost efter krukor av järn, på mitt vita fönsterbräde. Har provat med Gripen bensin, aceton, stålull och ajax men fläckarna är kvar. Hur får jag bort dom?
Från: EM

Hej EM! Skura in rejält med flytande koncentrerad Galltvål och låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen tills allt är borta. Du kan även prova med bilvax. Lycka till! Solveig

Hej! Jag har fått en tandcreme fläck på mina bruna jeans. Hur tar jag bort den?
Från: Ann-Marie Anderson

Hej Anne-Marie! Häll flytande koncentrerad Galltvål på fläcken och gnid in rejält. Låt ligga ca 15 minuter. Tvätta i maskin enligt tvättråd. Lycka till!
Solveig

Hej. Jag fick för en tid sedan orangea fläckar på ett svart linne, som jag vanligtvis tränar i, misstänkte då att det kunde komma ifrån svett. Men nu har dessa fläckar uppkommit på en vardagströja (också svart) och fläckarna har inget mönster, de sitter 5 små klumpar vid ena sidan av plagget. Vad är detta och kan man få bort det?
Mvh Martina

Hej Martina! Mitt råd är att du frågar på klädesaffären om det kan vara i tyget.
Hälsningar
Solveig

Var inne i en affär och handlade frukt. Märkte att någon klibbig vätska rann från frukten. Märkte dock inte att jag fått detta på min GANT skjorta (bomull) förrän jag kom hem. Har försökt tå bort de bruna fläckarna ytan att lyckats. Har använt bl a ta bort men inget händer. Har upprepat denna procedur ett flertal ggr men fläckarna kvarstår. Hur göra??
Från: Per Olof Johansson

Hej Per Olof! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Häll på mera galltvål och lite vatten, gnid igen tills allt är borta. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag undrar hur jag skall få bort ”Karlssons klister” fläckar med filttyg i från mitt fina träbord?
Från: Malin Hesser

Hej Malin! Har inget bra svar på detta. Men hör efter i färgaffären. Hälsningar
Solveig

Min hund har bajsat på min vardagsrumsmatta, av luggmodell. Har gnuggat med rengöringsmedel 3 ggr samt dammsugt den, ändå luktar det illa i rummet. Är förtvivlad eftersom mattan är ny och för stor för att tvättas,kan tillägga att den är svart så jag är rädd att använda medel som kan bleka den. Vad gör jag???
Från: Emma

Hej Emma! Fukta fläcken lätt med vatten. Häll på flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Gnid igen tills fläcken är borta. Badda på med vattenoch ättiksyra 24% tills allt är borta. Till 5 liter vatten tar du 2 deciliter ättiksyra. Tryck vattnet ur mattan med hushållspapper. Glöm inte att täcka golvet under mattan meed tex tidningspapper. När mattan är tvättad ställ något under mattan så den kommer upp från golvet och torkar.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort svartmögel som finns i fogen mellan vägg- och golvmatta i duschrum och även i skarvarna på väggen. Vägg och golv är plastmatta från 1990.
Från: Inga-Lill Carlén

Hej Inga-Lill! Häll på ättiksyra 24 % och gnid in. Låt verka en stund, häll på mera och skura med bortste tills det är rent. Även vitvinsvinäger är bra.
Lycka till!
Solveig

Hej. Som småbarnsföräldrar ser min och sambons säng lite lagom rolig ut, bäddmaddrassen har fläckar av läckande bröst och läckande rumpor, kissfläckar och en gammal mensfläck. Är det bara att kasta den ½ år gammla bäddmadrassen eller går den att rädda? Tacksam för svar
Från: Alexandra

Hej Alexandra! Häll flytande koncentrerad Galltvål på en fuktig svamp och gnid in rejält. låt verka ca 15 minuter, gnid igen och tillsätt mera galltvål efter behov. Fortsätt tills fläckarna är borta. Badda lätt med vatten så du får bort allt lödder. Tryck sedan ur vattnet från madrassen med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Heej jag har fått en mangodricka på min vita tunika. När jag spilde mango dricka så tog jag en matkniv och skrapade bort det sen tog jag vatten.Sen efter nåra veckor så såg jag att fläcken va kvar!Jag testade med tvål och vanish men det har inte gått bort snäll hjälp mig!
Från: Sara

Hej Sara! Fukta fläcken med vatten, häll på flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Häll på mera galltvål om det behövs och gnid tills fläcken är borta. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur får man rent ljusa silikonfogar och andra vita kakelfogar från mögel o annan inbiten smuts?
Från: Elisabeth

Hej Elisabeth! Häll på ättiksyra 24% och gnid in , låt verka en stund. Skura på med borste, häll på mera ättika efter behov. Man kan även använda vitvinsvinäger.
Lycka till!
Solveig

Hejsan. Jag har precis köpt ett par stövlar av märket ”Ugg”, tror att materialet är mocca. Idag hittade jag ett flertal fläckar på utsidan, det ser ut som fettfläckar och jag vet inte hur jag ska ta kunna ta bort dem eftersom materialet verkar vara så känsligt. De är inte impregnerade än, vad skulle ni försöka ta bort fläckarna med? Tack på förhand!
Från: Caroline

Hej Caroline! Fukta en svamp med vatten, häll på flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, borsta igen och badda på med vatten tills allt lödder är borta. Torka efter med torr trasa och borsta sedan upp mockan.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Jag undrar hur jag ska få bort kalkavlagringarna som finns på akvariet. Jag har provat med svinto och med vinäger men inget gav något bra resultat. Med svinto blev de förvisso mindre men jag vill ha bort dem helt. Dessutom undrar jag hur man ska göra rent ett par beige mockastövlar? Vet inte vad jag vågar prova men de ser lite solkiga ut så jag vill kunna fräscha upp dem innan höst/vintern! Tackar på förhand för hjälp! Madde

Hej Madelene! Svar1: Prova med att skura med flytande koncentrerad Galltvål, låt verka ca 15 minuter. Skura igen och tillsätt mera galltvål om det behövs. Svar2: Fukta en svamp i vatten och häll på flytande koncentrerad Galltvål, låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen och badda efter med vatten. Torka torrt med torr trasa. Borsta upp mockan.
Lycka till!
Solveig

hej! unghunden har kissat i våran säng, och för att det inte ska hända igen vill vi få bort all urinlukt (även den som bara hundarna känner). Går det och i så fall, hur ska vi göra?
Från: Annelie

Hej Annelie! Badda på madrassen med ättiksyra 24 % upprepade gånger. Till 1 liter vatten tar du 3 deciliter ättiksyra.
Lycka till!
Solveig

Hej! Min son har fått kåda på sina sprillans nya träningsbyxor. Hur får jag bort det? De får bara tvättas i 30 grader och strykas på en prick. de har tunn nylonaktig foder.
Från: Maje

Hej Maje! Lägg läskpapper på och under fläcken, stryk med strykjärn på väldigt låg temeratur.
Lycka till!
Solveig

Hej! Min son fick ett par nya vit skinnskor (Kavat)i förrgår. Tyvärr så råkade han spy ner den ena skon. Där nu skinnet och de vita sömarna har blivit orangea (pga barnmaten som han åt tidigare)även snöret till skon är oragefärgade på vissa ställen. Kan jag ta bort missfärgningarna på något sätt? Mycket tacksam för hjälp.
Från: Anna

Hej Anna! Gnid in skorna rejält med flytande koncentrerad Galltvål , låt verka ca 15 minuter. Gnid in igen med en svamp doppad i lite vatten, gnid tills allt är borta. Torka bort allt lödder.
Lycka till!
Solveig

Jag har fått stearin på en randig duk. Har försökt med strykjärn o hushållpapper men starinet är kvar. Hur gör man?
Från: Bibbi

Hej Bibbi! Då är det säkert fettfläckarna som är kvar. Spruta på fläcken med Ren bensin av märket Gripen, lå ligga ca 10 minuter. Tvätta i maskin enligt plaggets tvättråd. Tillsätt ca en 1/2 deciliter ättiksyra 24 % i tvättmaskinen för att få bort bensinlukten.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bäst bort inpyrd gammal rök från en skinnsoffa. Finns det något knep?
Från: Ella

Hej Ella! Tvätta soffan med flytande koncentrerad Galltvål blandat med vatten och ättiksyra 24%, låt verka ca 15 minuter. Torka allt lödder med vatten och ättika. Torka soffan torr. Ställ några små skålar ättiksyra i soffan över natten.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! jag har fått en rostliknande fläck på en vit handduk. har använt klorin men det hade ingen verkan. har du ngt tips?
Mvh Rebecka

Hej Rebecka! Tag 1 liter vatten 60 gradigt och 2 kapsyler Remol. Lägg i det fläckiga partiet och låt ligga ca 2 timmar. Klämm och krama fläckpartiet. Skölj väl. Använd alltid plastkärl till remol, det reagerar på viisa metaller.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag brukar färga håret hemma, och nu har det kommit små droppar med mörkbrun färg på ett litet vitt träbord i hallen. Det känns nästan omöjligt att få bort, men har du något tips? Det är ganska bråttm för snart måste jag flytta härifrån! Mvh / Jackie

Hej Jackie! När färgen väl har satt sig så brukar det sitta, men du kan prova med T-sprit.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort silikonfläckar på acrylglas?
Från: Anita Dahlqvist

Hej Anita! Prova med T-röd.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort vattenfärgsfläckar på en vit tröja?
Från: Danaiel

Hej Danaiel! Porva med Remol i ett plaskärl. Tag 1 liter vatten 60 grader oc 1-2 kapsyler remol. Lägg ned det fläckiga partiet och låt ligga ca 1 1/2-2 timmar. Krama och kläm på fläcken. Skölj väl.
Lycka till!
Solveig

hej! jag har några gamla skolkartor (stora) som jag skulle vilja hänga upp i vår bostad, tyvärr så luktar de mögel. Har du något tipps på hur man kan få bort lukten. Det går ju inte att tvätta dem i tvättmaskinen.
Från: Mikael

Hej Mikael! Häng upp kartorna och täck över med en stor plastbit så att det täcker uppifrån och ned. Ställ små skålar med ättiksyra 24 % under och låt hänga ett par dagar eller mera. Häll på ny ättika.
Lycka till!
Solveig

Hej Har köpt en beg. barnvagn där insidan av suffletten är svartprickig (mögel tror jag). Hur ska jag få bort detta när tyget inte kan tvättas i maskin? Vill inte ha några starka medel kvar i tyget där sonen ska ligga och sova.
Från: Emilie

Hej Emilie! Täck fläckarna med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, blöt med lite vatten och mera galltvål om det behövs. Gnid tills fläckarna försvunnit. Badda efter med vatten så att allt lödder försvinner.
Lycka till!
Solveig

Hej Min son är nere på en grusplan och spelar fotboll. Detta har resulterat i att hans vita shorts av polyester efter tvätt och användning av Ta Bort ändå ser ut som fettfläckar sitter kvar.Jag tror inte att det är fettfläckar utan någon typ av grus/sand. Finns det något att göra för att få bort fläckarna? Mvh Kristina

Hej Kristina! Prova med Remol, använd ett platskärl. Tag 1 liter vatten och 1 1/2-2 kapsyler remol i 60 gradigt vatten. Lägg fläckpartiet i blöt, låt ligga ca 1-2 timmar. Krama ur fläcken tills den är borta. Skölj väl. Remol är starkt att andas in och reagerar på vissa metaller.
Lycka till!
Solveig

Hej! På grund av takfönsterläckage har det kommit mögelfläckar på min heltäckningsmatta. Vill inte slänga, så hur behandla? Funderar på att ta en diskboste och skrubba, men med vad förutom vatten? Har tvättmedel för trä och betong, men är inte säker på att det är lagom skonsamt mot mattan. Välkomnar råd.
Från: Michael Jucker

Hej Michael! Häll på fläckarna med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält med borste. Låt verka ca 15 minuter. Blöt med lite vatten och gnid igen. Tillsätt mera galltvål om det behövs. Badda efter med vatten tills allt lödder är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Har nyss köpt en vit vindtät jacka, och första dagen trilla jag i gräset och har därför en massa gräsfläckar på jackan… Hur gör jag för att få bort dem? Tack på förhand!
Från: Hugo

Hej Hugo! Häll flytande koncentrerad Galltvål på fläcken och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Fukta en svamp i vatten och gnid igen, tillsätt mera galltvål efter behov. Badda på med vatten tills löddret är borta. Lycka till! Solveig

Hej, hur får man bort nagelack ur vita byxor? Tack i förväg!
Från: Emma

Hej Emma! Dränk in en tops med Remover utan aceton och gnid på fläcken tills den försvinner. Tvätta plagget enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur tar man bort mögelfläckar på tyget i en barnvagn?
Från: Carina Eklind

Hej Carina! Häll på fläckarna med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Fukta en svamp eller borste med vatten och gnid på fläckarna igen. Tillsätt mera galltvål om det behövs. Badda efter med vatten så att allt lödder blir borta. Tryck ur vattnet ur tyget med hushållspapper
Lycka till!
Solveig

Hej, Jag har två problem som jag tror att du har knep för att lösa: 1) Hur kan jag rengöra gamla flaskor och smala vaser som har beläggningar. Kommer inte åt med flaskborste för att öppningarna är för smala. 2) Fogarna i klinkergolvet i köket är smutsiga. Vad biter på det? Tack på förhand! /Kicki

Hej Kicki! Svar nr 1: Häll vinäger eller ättiksyra 24% i flaskorna och vaserna. Låt verka ca 1 timma, skölj. Svar 2: Det finns på färgaffären ett medel för fogar.
Lycka till
Solveig

Hej. Jag har ett duschmunstycke som kalkat igen. Hur tar jag bort detta? Hälsn Ulrika

Hej Ulrika! Lägg munstycket i 1 liter vatten och 2 deciliter ättiksyra 24% i några timmar. Borsta därefter munstycket.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! jag har fått en fläck på en vit handduk. fläckens färg liknar rost. har haft det i klorin men det hjälpte inte. har du ngt tips?
Mvh Rebecka

Hej Rebecka! Prova med att täcka fläcken med vatten och vinsyra. Låt ligga en stund. Doppa sedan fläcken i kokande vatten och ättiksyra 24 %. Till 2 liter vatten 2 deciliter ättiksyra.
Lycka till!
Solveig

JAG UNDRAR HUR JAG FÅR BORT COCACOLA FRÅN EN TYGSOFFA SOM ÄR I MÖRKT TYG.
Från: Mary Rutqvist

Hej Mary! Prova med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen och tillsätt mera tvål om det behövs. Gnid tills fläcken är borta. Torka bort allt lödder, badda efteråt med vatten och tryck därefter ur vattnet med hushållspapper. Lycka till!
Solveig

Hej Solveig, jag har råkat få rätt så mycket ölstänk på min tapet. hur ska jag lyckas få bort det? tack på förhand
Från: Elin

Hej Elin! Blöt upp potatismjöl med vatten till en gröt. Badda på tapeten. Låt torka helt. Borsta sedan bort potatismjölet!
Lycka till!
Solveig

Hej Vi har fått en rejäl fläck av smink i vår skinnsoffa och kan ej ta få bort den. Hur gör vi?
Från: Peter

Hej Peter! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in. Låt verka ca 15 minuter. Gnid in igen tills fläckarna försvunnit. Torka efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort tefläckar på en ljusrosa tröja?
Från: Anki

Hej Anki! Prova med Tabort oxi enzym. Häll på fläcken och gnid in rejält, låt vcerka ca 10 minuter. Spraya igen och gnid tills fläcken är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej, Jag har just köpt nya sängkläder. Min dotters hund var här och sov såklart i sängen. Hon lämnade efter sig en blodfläck som jag gärna vill ha bort, Tacksam för tips
Från: Calle

Hej Calle! Häll på flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen och blöt med lite vatten, fortsätt tills fläcken är borta. Torka efter med vatten och tryck sedan ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Fettfläckar runt ärmslut och krage på mockajacka
Från: Linda Stridsberg

Hej Linda! Fukta en svamp med vatten och häll på flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen, tillsätt mera tvål om det behövs. Torka bort allt lödder och badda på med vatten. Tryck sedan ur vattnet med hushållspapper. Borsta upp mockan med mockaborste.
Lycka till!
Solveig

Hej! Har fått blåbärsfläck på vårt oljade ekbord hur ska jag få bort det? Snälla hjälp!
Mvh Malin

Hej Malin! Prova med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in och låt verka ca 15 minuter. Gnid in igen tills fläcken är borta. Torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort blodfläckar på ett täcke som det står ”kemtvätt rek.” på. Fläckarna är 1 dag gamla.
Från: Kerstin

Hej Kerstin! Täck fläcken med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Tillsätt några droppar vatten, gnid tills fläcken är borta. Badda på med vatten så att allt lödder blir borta. Tryck ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

hej!! jag har tvätat kläder med ett stearinljus i ena fickan. i torkskåpet smålte det och det blev stearin på mina kläder. hur får jag bort det? kram Malin

Hej Malin! Spraya på fetfläcken med Ren bensin av märket Gripen. Låt ligga ca 10 minuter. Lägg plaggen i maskin och tvätta enligt tvättråd. Tillsätt ca ½ deciliter ättiksyra 24 % i maskinen. Det tar bort lukten av bensin.
Lycka till!
Solveig

Hur gör man för att få fram glansen på ett marmorgolv igen?
Från: Tina

På färgaffären finns polisch att köpa.
Lycka till!
Solveig

Jag lyckades få ca en liter kaffe i mitt baksäte i bilen. Klädseln är grå plysch. Hur skall jag bära mig åt att få bort fläcken och lukten. Tacksam för tips. Galltvål? Var kan man köpa det?
Från: Jeanette

Hej Jeanette! Blöt en svamp i vatten och ättika 24 % och häll på flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Gnid igen med svampen tills fläcken är borta. Torka bort allt lödder och eftertorka med vatten och ättiksyra. Tryck ur allt vatten med hushållspapper. Blås med hårtorken så det mesta av fukten är borta. Borsta upp plyschen. Galltvål finns i färgaffär, Hemtex eller hobbyaffär.
Lycka till!
Solveig

Hej. Jag har en svart dunjacka som jag har besvär med att få bort damm på. Hur jag än borstar den får jag bara bort en del, det mesta förflyttar jag runt på tyget med borsten eller att det hamnar i fördjupningarna, alltså i sömmarna och kring knapparna. Jackan är av nylon som är styv och prasslig. Har du något bra råd hur jag enkelt ska kunna få bort dammet? Tvätta vill jag inte göra eftersom dun inte ska tvättas för ofta och den är ren i övrigt. MVH Mats

Hej Mats! Fukta en trasa i vatten och mjukmedel. Stryk över jackan, låt torka. Rolla sedan jackan med klädroller.
Lycka till!
SolveigLakritsfläck på vit linneklänning. Har försökt med ta-bort, galltvål, vanish,klorin och 40 graders tvätt men inget hjälper. Tacksam för mer tips!
Från: Ulla Thuresson

Hej Ulla! Prova med att lägga klänningen i Remol. Till 10 liter vatten tar du 6-8 mått remol. Använd plastkärl så det inte missfärgas. Rör om då och då under ca 2 timmar. Tvätta enligt tvättråd. Obs remol är starkt att andas in.
Lycka till!
Solveig

har fått vit vattenbaserad målarfärg på ett par nya jeans går det att få bort?
Från: Carina Karlsson

Hej Carina! Täck fläcken med flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält med borste och låt verka ca 15 minuter. Tillsätt mera galltvål om det behövs, gnid tills fläcken är borta. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! jag har fått vit målarfärg på svarta byxor. det är målarfärg med märket nordsjö. jag har försökt ta bort det med vanish men det gick inte. strecken syns fortfarande. har du något tips? Tack för hjälpen på förhand! Mvh Rebecka

Hej Rebecka! Prova med att gnida in fläcken med flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka ca 15 minuter, gnid på igen. Tvätta byxorna enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej, min son har fått fläckar av såpbubbelmedel på sina kläder. De blev både gulare och mörkare efter vanlig tvätt. Vad göra?!
Från: Susanne

Hej Susanne! Prova med Tabort oxi enzym, täck fläckarna och gnid in rejält. Låt verka ca 10 minuter. Häll på mera om det behövs och gnugga tills fläcken är borta. Tvätta plaggen enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej, min katt har kissat på vår tjocka bäddmadrass fylld med bl a ull. Går ej att kemtvätta. Finns det något specialmedel mot kattkiss?
Från: Susanne

Hej Susanne! Häll flytande koncentrerad Galltvål på fläcken och skura bort kisset. Torka bort allt lödder med vatten. Blanda sedan 1/2 liter vatten med 1 deciliter ättiksyra 24% och badda på, låt verka en stund. Tryck sedan ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Mina vita fina dyra linnebyxor har fått fullt med kåda i baken. Hur tar jag bort detta?
Från: Anette Rehn

Hej Anette! Lägg läskpapper på och under fläcken och stryk med strykjärnet på svag värme tills det är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej! Vi har hyrt ut ett rum som var nästan nytapetserat. När hyresgästen flyttat ser vi en stor, ca 1 kvm stor fläck på väggen, där någon suttit och lutat sig mot. Troligen med bar överkropp… Hur får man bort det?
Från: Birgitta

Hej Birgitta! Tvätta med målarsoda.
Lycka till!
Solveig

Hej Vårt strykjärn ger missfärgning på ljusa kläder, vet ni något sätt att göra rent strykjärn? Tack på förhand Ulf o Pia

Hej Ulf! Häll ättiksyra 24 % på en trasa och gnid under järnet. Du kanske behöver avkalka det också. I såfall tar du 6 delar vatten och 1 del ättiksyra 24 % kör igenom 3 gånger.
Lycka till!
Solveig

Vi har en beige tygsoffa med ej avtagbart tyg och den börjar blir rätt smutsig. Hur tvättar man en hel soffa själv?
Tack på förhand! Ella

Hej Ella! Lägg ett fuktigt lakan över soffan och banka på med en mattpiska, allt damm fastnar då. Tvätta sedan soffan med möbel och mattvätt, finns i affären.
Lycka till!
Solveig

hur får man bort nagellack på skinnsoffa?
Från: Lotta

Hej Lotta! Till skinn är det Galltvål som gäller, men om du tar försiktigt med Remover utan aceton på en tops och gnuggar försiktigt bara på lacket. Därefter baddar du med flytande koncentrerad Galltvål och gnider bort resten. Tvätta efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

har lagt ett trägolv längs med badkaret som har gummilister utefter sidorna. Gummilisterna har missfärgat plastmattan gul. Går det att få bort?
Från: Lena Carlsson

Hej Lena! Prova med T-sprit på en trasa och gnid.
Lycka till!
Solveig

Har fått kläder med bensin på i tvättmaskinen med resultatet att hela tvättmaskinen stinker bensin. Har kört msk:nen tom 4 ggr på 90 grader utan att lukten ens minskar… Vad gör jag?
Från: Helene

Hej Helene! Häll ca 2 deciliter ättiksyra 24% i tvättmaskinen. Låt stå en stund. Kör sedan på 40 grader.
Lycka till!
Solveig

Finns det något knep för att få min Ikea-matta i ull att sluta ludda?
Från: Emelie

Hej Emelie! Här har husmor inget bra tips. Men det brukar hålla ett tag om du tar en räfflad gummihandske och drar över mattan, dammsug efter.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Jag vet inte hur jag ska göra med min nyinköpta ljusturkosa t-shirt som jag fått frömjöl på från en vit lilja. Jag hade på fläcktvättmedel på fläckarna innan jag tvättade den. Men fläckarna är kvar efter tvätten, vad gör jag ? Tack för svar på förhand!
Mvh Solveig S

Hej Solveig! Prova med flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt ligga ca 15 minuter. Häll på mera och gnid, tillsätt sedan ättiksyra 24% och skrubba på. Tvätta sedan enligt plaggets tvättråd. Lycka till!
Solveig

hej! har varit på kräftskiva och skvätt ner min skjorta när jag åt kräftor. Tvättade skjortan i maskin dagen efter men fläckarna ville inte gå bort. Har även testat ett fläckborttagningsmedel som heter Oxid men det hjälper inte. Undrar ifall du har nått bra tips om hur jag får bort fläckarna? Tack på förhand
Från: Simona

Hej Simona! Gnid in fläckarna rejält med flytande koncentrerad Galltvål, låt ligga ca 15 minuter. Häll på mera om det behövs och gnid bort fläcken. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

hej jag har fått en matta i gåva, sislel-liknande material- hur får jag bort nagellack, som jag spillde på mattan
vänligen nina

Hej Nina! Prova försiktigt på en liten fläck med Remover utan aceton. Blöt en tops och gnid.
Lycka till!
Solveig

Mina klinkerplattor har missfärjats, troligtvis pga av att fogmassan legat kvar för länge innan den torkats bort. Plattorna ser matta ut, något tips så att man får upp glansen?
Från: Katarina

Hej Katarina! På färgaffären finns det rengöring för klinkers och fogar, samt polish för efterbehandling.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig, jag har 3 frågor som jag jättegärna vill ha svar på. Jag råkade tvätta mitt mkt fina vit/röd/grön blommiga överkast med en gul/vit randig matta, gul klänning och ljusrosa handdukkar, trodde inte det skulle färga. Skall man behöva tvätta gult för sig, rosa för sig osv? Det tar ju hela dagen! Nu har både handdukarna och överkastet fått gula fläckar. Hur får jag bort detta? Och om man har en röd och vit klänning med vad skall man tvätta den då? För att inte det vita skall bli rosa som har hänt mig ett antal gånger. MVH Otursfågeln…

Hej! Prova med att blöta tvättförstärkare och badda på de gula fläckarna. Låt ligga ca 10 minuter. Lägg plaggen i vatten och tillsätt ca 3 deciliter ättiksyra 24% till 10 liter vatten. Gnugga och tillsätt mera tvättförstärkare om det behövs. Hoppas detta blir bra, det är väldigt svårt med fällningar. Om båda klänningarna fäller så får du tvätta dom separat. Du tar mörka färger och ljusa för sig.
Lycka till!
Solveig

Hej Jag har missfärgning av koppar i toalettstolen som jag har svårt att bli av med, något bra tips.
Från: Lars Ekman

Hej Lars! Häll i vitvinsvinäger och låt stå över natten. Det går bra även med ättiksyra 24 %. Borsta rent.
Lycka till!
Solveig

Hej! Har fått en stor mörk fläck ovanför vår hatthylla. Gissar att det är ett blött paraply som har orsakat fläcken. Vad kan jag göra?
Från: Sara

Hej Sara! Blöt upp potatismjöl med lite vatten. Lägg det på väggen. Låt torka, borsta sedan bort överflödet. Om inte detta fungerar är det målarsoda som gäller.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Jag undrar hur man får bort lukt från kläder som har legat våta i tvättmaskinen i några dagar, det luktar mögel från kläderna och jag har tvättat flera ggr efter det men utan resultat.
Från: DS

Hej DS! Lägg kläderna i blöt. Till 10 liter vatten tar du 3 deciliter ättiksyra 24%. Rör om och låt ligga ca 1 timma. Tvätta i maskin på sköljprogrammet.
Lycka till!
Solveig

Hej! Vi har en mycket gammal dopklänning från 1880 med spetsar från en brudslöja och blank underklänning. Tyvärr har den i flera år legat i en plastpåse och blivit skrynklig och gulaktig. Hur fräschar jag upp den och får den fin utan att göra sönder eller skada den fina gamla spetsen? Material okänt.
Från: Marianne

Hej Marianne! Fukta klänningen i vatten och häll flytande koncentrerad Galltvål på dom gula partierna och gnugga försiktigt. Låt ligga ca 15 minuter. Tillsätt mera galltvål och gnugga lite till. Lägg klänningen i vatten och krama den rejält tills du ser att det gula är borta. Skölj klänningen väl.
Lycka till!
Solveig

Jag råkade få två fläckar av lim (starkt!) på mina nya linnebyxor. Hur gör jag? Byxorna är 90 % linne, 10 % polyamid och äv märkta med 30 gr, överkorsad triangel och P. Jättetacksam för svar snarast!
Vänliga hälsningar Margareta

Hej Margareta! Prova med att stryka på fläcken. Lägg ett läskpapper på och under fläcken och stryk med svag värme så att limmet fastnar. Efter detta häller du på Ren bensin av märket Gripen (finns i affären). Gnid bort resten och tvätta sedan byxorna i maskin enlit tvättråd. Lycka till!
Solveig

Jag har fått några ”rostfärgade” fläckar nedanför tvättmaskinen. Har provat ättika, bensin, aceton, men inget händer. Har du något tips? Vet inte var det kommer från/av. Fanns plötsligt där och förstör hela mattan. Tacksam för tips /Lis-Beth

Hej Lis-Beth! Prova med T-sprit på en liten fläck. Gnid på rejält innan du fortsätter med hela ytan så att inte mattan tar värre skada efter tuff behandling med olika medel.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort fläckar av jordgubbar på en tröja, en ljus blå tröja?
Från: Dijana

Hej Dijana! Spraya på fläckarna med Tabort oxi enzym. Gnid in rejält och låt verka ca 10 minuter. Spraya på igen och gnid på tills fläckarna är borta. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej, Jag strök ett par byxor och de råka smälta lite på strykjärnet utan att jag viste det, sedan skulle jag stryka min skjorta och strök då på dessa fläckar på skjortkragen. Jag har försökt få bort dessa fläckar genom att tvätta och använda massor med medel men utan resultat. Hur kan jag få bort dessa fläckar?
Från: Diana

Hej Diana! Prova med att spraya fläckarna med Tabort oxy enzym. Gnid in rejält och låt verka ca 10 minuter. Spraya på igen och gnid tills fläcken är borta. Tvätta enlig tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Har en intorkad fläck av olivolja på betonggolvet ute. Hur får man bort sånt, bor i hyreslägenhet ej målat golv.
Från: Jessica Svensson

Hej Jessica! Prova med flytande koncentrerad Galltvål. Häll på fläcken och gnid in rejält, låt verka ca 15 minuter. Skura på igen och tillsätt mera om det behövs. Skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Vi har köpt en gammal byrå i trä. Hur kan man få bort den unkna lukten i byrålådorna?
Från: Martina

Hej Martina! Ställ några små skålar med ättiksyra 24% i lådorna. Låt stå över natten eller längre.
Lycka till!
Solveig

Målade väggar och tak i stockholmsvitt har fått sotfläckar efter tända stearinljus/värmeljus, hur får jag bort dessa??
Från: karin randeberg

Hej Karin! Prova med flytande koncentrerad Galltvål på en svamp, arbeta utifrån och in mot mitten. Skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur rengör jag gamla kopparkittlar utan att ”gno” ihjäl mig med t.ex Häxan-medel. Något jag kan tappa upp i diskhon vore ju perfekt.
Från: Jane Lundin

Hej Jane! Stryk in kopparn med ketschup och vänta en liten stund. Tvätta sedan i vatten. Enklare kan det inte bli.
Lycka till!
Solveig

hej, min favorit t-shirt i bomull har blivit fläckad rosa av en röd sjal i 100 procent silk, har försökt få bort fläckarna med stick och vanish men de försvinner inte. Har du några tips hur jag kan få fort dem?
Från: Anna MB

Hej Anna! Blanda tvättförstärkare och vatten till en lös massa och täck fläcken med det. Låt ligga ca 15 minuter. Lägg plagget i vatten och gnugga bort färgen. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har ärvt gamla linnedukar och servetter som har blivit gula med gamla fläckar. Hur får jag dom vita igen?
Från: Anette Sjöberg

Hej Anette! Blötlägg i en plastbalja med 60 gradigt vatten. Till 10 liter vatten tar du ca 8 mått Remol, rör om då och då. Låt ligga ca 2 timmar. Tvätta dukarna enligt tvättråd. Remol är starkta att andas in. Lycka till!
Solveig

Är det Ok att använda Sidol för att få bort blyertsliknande märken på min matservis -Birka Gustafsberg. Antar att besticken ger dessa missfärgningar – speciellt i de djupa tallrikarna. Sidol fungerar men förstör det ytan?
Från: Marianne Lornbo

Hej Marianne! Jag brukar använda Mr Muscle, det fungerar perfekt. Lycka till!
Solveig

Hej. Min katt har haft urinvägsprolem och kissat på golv med plastmatta, lite tapet o list. Hur får man bort fläckarna och kattkisset? Tack på förhand!
Från: Ingrid

Hej Ingrid! Till plastmatta sprayar du på med T-sprit. Till tapeten blöter du upp potatismjöl och vatten till en gröt och baddar på och låter torka, Borsta sedan bort överflödet. Till listen prova med flytande koncentrerad Galltvål som får veka ca 15 minuter.
Lycka till!
Solveig

Hur ska jag rengöra mitt kakel i badrummet. Det har blivit ett belägg bakom badkaret som inte luktar så gott.
Från: Pernilla

Hej Pernilla! Häll på med ättiksyra 24% och gnid tills beläggningen är borta. Lukten försvinner också av ättiksyran.Till beläggning på kakel är Mr Muscle också bra. Lycka till! Solveig

Hur tar jag bort en fläck som troligen kommer från ett klistermärke på en ny linneduk. Förpackningen är gammal, men duken är oanvänd. Tacksam för ett råd.
Från: Elisabeth Lewandovski

Hej Elisabeth! Häll på klistret med Ren bensin av märket Gripen. Gnid in så det rullar bort. Tvätta duken i maskin enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej! Mina svarta stearinljus har smält på balkongen i sommarvärmen. De stod på det vita fönsterbläcket (i plåt). Jag har skrapat bort allt stearin, men det är stora rosa och gröna fläckar kvar. Hur får jag bort dem?! Tack för en bra sida!
Från: Låtta

Hej Låtta! Häll på T-röd och gnid på flera gånger tills det är borta. Lycka till! Solveig

Hej! Har en helt ny skinnsoffa i svart läder som barnen har kletat in tuggummi på. Har försökt o skrapa bort men det funkar inte och man ju inte lägga in den i frysen. Snälla hjälp mig att få bukt med fläckarna som nu har varit där 3v. Med vänliga hälsningar Magdalena

Hej Magdalena! Täck fläcken med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in och låt verka ca 10 minuter. Häll på mera efter behov och gnid bort fläcken. Torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Har en diskbänk i cement, hur får man bort fettfläckar från den?
Från: Helena

Hej Helena! Häll över flytande koncentrerad Galltvål och skura in rejält, låt verka ca 15 minuter. Skura på igen och tillsätt mera galltvål efter behov. Skölj efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej o tack för svaret – de (regnkläderna) blev fräscha men tyvärr är dom ju gamla o fodrade så jag vill gärna ha fram vecken på dem, är noga med sånt! Så hur ska jag stryka dom på bästa sätt? Undrar också hur jag kan få fram lite glans?
Från: Lena

Hej Lena! Lägg presstrasa över plaggen och stryk med svag värme på järnet. Men med glansen har jag inget bra husmorstips.
Lycka till!
Solveig

Min son ska flytta till en kommunal hyresrätt efter att en gammal par har bott och kedjerökt under många år. Det luktar så pass mycket att även andra rökare känner av lukten. Men fastighetsägare (i detta fall Lunds Komunnala Fastighetsbolag) anser att lukten inte är så farligt. Ingen i min familj är rökare och jag själv tycker att lägenheten luktar jättemycket. Vi har ställt in ammoniak och klorin under flera dygn, dock utan resultat. Har du något bra råd/tips? Tackar på förhand för ditt svar. M v h Dagmar Jörnrud

Hej Dagmar! Torka runt målade ytor med ättiksyra 24% och vatten. Blanda 4 liter vatten med 1 flaska ättiksyra 24%. Ställ sedan ut massor med skålar fyllda med ättiksyra och låt stå tills lägenheten känns fräsch. Använd handskar.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur får jag bort solkräm från en vit blus som bara får tvättas i 30 gr?
Från: Susanne

Hej Susanne! Prova med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält och låt verka 15 minuter. Häll på mera om det behövs och gnid tills allt är borta. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort rostfläckar på byxorna? (har blivit av dragkedjan)
Från: Cornelia

Hej Cornelia! Prova med citronsyra upplöst i varmt vatten och flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Gnid tills effekt uppstår. Tvätta enligt tvättråd. Annars kan du prova med enbart galltvål och gnida in rejält.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort rosten från kromen på en gammal tvillingvagn som stått i ett kallföråd i 35 år. Har skrubbat med svinto, men får inte bort all rost från knappar spännen m.m. Hur får man ren plasten på säterna?
Från: Britt Norman

Hej Britt! Prova på knapparna med en delad lök. Till plasten tar du klorin blandat med vatten. Skölj efter väl med vatten och ättiksyra 24%.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort vita fläckar på mitt antika lackerade bord? Fläckarna uppstod då en blöt trasa blev liggande på bordet. Det var behandlat med möbelpolish.
Från: Boel Klasson

Hej Boel! Strö över fläckarna med askan från en cigarr, gnid sakta och mjukt med en len trasa. När värme uppstår reser sig trädet och fläcken blir borta. men gnid försiktigt så inte bordsskivan skadas. Lycka till!
Solveig

HJÄLP! Kulspetspennefläck på mitt vitlackade bord! Och svart missfärgning efter färgat blockljus på samma vitlackade bord! Nu är det klippt!
Från: Malin

Hej Malin! Prova med flytande koncentrerad Galltvål på en mjuk trasa. Gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Gnid tills det har försvunnit, skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Jag har fått färg på min regnjacka, färgen har torkat och nu vet jag inte hur jag ska få bort den:\ Hjälp mig!!!
Från: Viktor

Hej Viktor! Prova på en liten bit med T-sprit på en bommulstuss och gnid försiktigt så du ser att det löser upp sig. Lycka till! Solveig

Jag har ett vackert fiskbensparket av ek i mitt vadagsrum och har nyligen upptäckt en missfärgning i golvet från en kruka som har stått på golvet. Ytan är som små svartbruna fläckar och jag undrar hur jag skall kunna återställa denna skada i golvet utan att behöva bryta upp golvet och lägga nytt eller slipa ner golvet. Golvet är från tidigt 1900tal och jag har nyligen slipat hela golvet.
Från: Daniel L

Hej Daniel! Prova med att hälla på flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält, låt verka ca 15 minuter. Häll på mera om det behövs och skubba tills fläcken är borta. Skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort fläckar av svarta vinbär & körsbär, oljefläckar på mina tröjor & t-shirts? M.V.H Gunnel

Hej Gunnel! Prova med att blanda citronsyra och flytande koncentrerad Galltvål. Gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Häll på mera om det behövs, gnid tills allt är borta. Tvätta plaggen i maskin enligt tvåttråd.
Lycka till!
Solveig

Hur tar jag bort en rostfläck från mammas vita kläning?
Från: Melinda

Hej Melinda! Prova med att blanda flytande koncentrerad Galltvål och citronsyra. Gnid in rejält låt verka ca 15 minuter. Tillsätt mera om det behövs. Gnid tills allt är borta. Tvätta klänningen enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej! I min skinnsoffa har jag kattkiss i båda hörnen, Jag har provat med citon och ettikasprit, men de luktar endå, Hur får jag bort lukten?
Från: Natalie

Hej Natalie! Prova med flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Torka bort allt lödder med vatten. Torka sedan soffan med 3 delar vatten och 1/2 del ättiksyra 24 %. Detta får du upprepa tills lukten försvunnit. Behandla sedan soffan med balsam för skinn.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig, jag har fått en oljefläck (matolja) på min sidenklänning, vet du hur jag kan få bort den? Tack på förhand!
Från: Jasmin

Hej Jasmin! Gnid in fläcken rejält med flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka ca 15 minuter. Häll på mera om det behövs, gnid tills fläcken är borta. Tvätta klänningen enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur tvättar jag en fåtölj som har (gammalt) kattkiss, och luktar damm? Den har varit i förvar länge, och här lite mögellukt. tack.
Från: Virginia

Hej Virginia! Först täcker du fotöljen med ett fuktig lakan och bankar på med mattpiska, då fastnar allt damm. Blanda 2 delar vatten och 1 del ättiksyra 24 %. Badda på rejält. Låt torka. Upprepa om det inte försvinner.
Lycka till!
Solveig

En röd handduk färgade av sig på en blåvitrandig båtdyna med hur gör jag för att få bort dessa fläckar?
Från: Nicole

Hej Nicole! Detta brukar vara svårt men gnid in fläcken med tvättförstärkare och vatten, gnid in rejält och låt ligga en stund. Tvätta därefter i maskin enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort tippex från en kontorsstol? Tack på förhand Charita

Hej Charita! Prova med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, gnid på med mera galltvål tills allt är borta. Skölj efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur tar man bort blodfläckar i en skinnsoffa? Hur tar man bort målarfärg på en skinnsoffa? mvh/Kjell

Hej Kjell! Till skinn kan du ta flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen tills det försvunnit. Tillsätt mera galltvål om det behövs. Torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Vi satte in ett nytt kök för drygt ett år sedan. Nu har laminatbänkskivan (mörkgrå) blivit ”grådassig” och matt. Jag har dessutom fått fläckar på den. Ser ut som att plastfilmen har fräts bort. Har du något tips hur man går tillväga? Tack! Hälsningar Petra

Hej Petra! Har plastfilmen fräts bort är det tyvärr bara att byta skivan. Hälsningar
Solveig

En besökande hund lämnade dregelfläckar på mitt parkettgolv. När jag efter en vecka skulle ta bort dem med vatten och diskmedel hade detta ingen effekt. Rödsprit gjorde saken värre. Golvpolish hade bara måttlig verkan på dregelfläckarna och ingen på rödspritsfläckarna. Tacksam för tips! Åke

Hej Åke! Rengör med vatten och såpa. Torka torrt. Efterbehandla med olivolja och några droppar citron.
Lycka till!
Solveig

Hej Har kraftiga rostfläckar på ett överdrag bestående av möbeltyg, sannolikt av blandning bomull-polyester, till en båtmadrass som skall ligga i en hytt. Finns någon möjlighet att få bort dem? Jag har redan provat med Ta Bort + vattentvätt i tvättmaskinen. Visst resultat uppnåddes, men fläckarna syns fortfarande tydligt! Jättetacksam för svar med tips!
Med vänlig hälsning. Berit Tärnell

Hej Berit! Strö Vinsyra på fläcken och droppa över vatten (så att det blir som gröt). Låt verka ca 15 minuter. Tvätta enligt tvättråd i maskin. Lycka till!
Solveig

hej! det har blivit en liten blodfläck på en vit soffa med fast klädsel. vad ska jag göra? väldigt tacksam för svar
Från: Elin

Hej Elin! Häll på flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, gnid in igen med fuktad svamp eller borste tills fläcken är borta. Badda på med vatten tills allt lödder är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Jag undrar hur får jag bort ingrodd smuts på gamla korkmattor. De är gråa bruna av smuts. Mattorna är från 70-talet. Vore roligt att få se hur mattorna såg ut när de var rena. Hoppas du har en dunderkur.det är så tråkigt når det ser ostädat ut fast man nyss tvättat golvet med såpa.
MVH Mia i Arboga

Hej Mia! Gnid på rejält med flytande koncentrerad Galltvål på en blöt trasa. Låt verka ca 15 minuter, gnid på igen med mjuk borste tills allt är upplöst. Torka efter med rent vatten. Behandla efteråt med polish. Då går det lättare att hålla rent.
Lycka till!
Solveig

Hej, Jag har spillt ut stearin/parafin Från ett värmeljus, på ett svart klinkergolv i badrummet, inahur får jag bort det.
Från: Carina

Hej Carina! Pilla bort så mycket stearin du kan. Doppa en svamp i kokhett vatten om och om igen tills allt är borta.
Lycka till!
Solveig

Vi har precis köpt en bil där det är en fläck i baksättet i tyget. Har du något tips hur man får bort det?
Från: Emma

Hej Emma! Prova med att fukta en svamp och häll på flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Gnid på igen tills fläcken är borta. Badda på med rent vatten tills allt lödder är borta. Tryck ur vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har ett problem. Mina vita frottehandukar har fått fula fläckar. De är bruna och går inte bort i tvätten. Jag vet inte vad de är ifrån, har tänkt på mögel eller sandfläckar. Har du något tips på hur jag ska få bort dem. Det är både på badlakan och på hand handdukar.
Mvh Mia

Hej Mia! Prova med att bleka med Remol. Till 10 liter vatten 60 grader tar du ca 8 mått remol. Lägg i en plastbalja och rör om då och då.Låt ligga ca 2 timmar. Tvätta i maskin enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Någon har läckt urin i vår skinnfåtölj. Den luktar verkligen illa! Hur får jag bort det?
Från: Therese

Hej Therese! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och några droppar ättika på fuktad svamp. Låt vekra ca 15 minuter. Torka efter med vatten. Ättika drar ur oönskade odörer.
Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort målarfärg på skinnstol? Tack på förhand
Från: Ingmarie Johansson

Hej Ingmarie! Kan vara svårt att få bort. Men till skinn kan du prova med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält och låt verka ca 15 minuter. Gnid in igen. Torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hur tar man bäst bort tuggummi från stengolv? Vad kan man använda för medel? Har skrapat bort det värsta men det sitter kvar, blir fula fläckar.
Från: Ingegerd Grahn

Hej Ingegerd! Prova med att spruta på T-röd några gånger och gnid bort fläcken.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur får man bort en fettfläck från en sidenslips?
Från: Therese Olsson

Hej Therese! Spraya på fläcken med Ren bensin av märket Gripen, finns i dagvaruhandeln. Låt verka ca 10 minuter. Tvätta slipsen för hand i tvättmedel och så varmt vatten som slipsen tål.
Lycka till!
Solveig

Hur kan man själv rengöra/fräscha upp sina mattor (wilton bl a)?
Från: Barbro Landgren

Hej Barbro! Dra med en räfflad gummihandske över mattan och borsta sedan. Lägg ut tidningspapper på golvet. Lägg på mattan. Blanda 9 delar vatten och 1 del amoniak, använd en svamp och torka på mattan.
Lycka till!
Solveig

Hej – har en del äldre regnkläder av pvc, hur ska jag få dom lite fräschare? Handtvätt? Och hur ska dom strykas?
Från: Lena

Hej Lena! Tvätta kläderna i maskin och tillsätt mjukmedel. Då behöver du inte stryka dom.
Lycka till!
Solveig

Hej. Tog ned några trähyllor från väggen och såg att de lämnat fettfläckar efter sig. Tydligen hade inte träoljan torkat riktigt när de sattes upp. Hur får jag bort fläckarna från den ljusa tapeten?
Från: Kajsa

Hej Kajsa! Blöt upp potatismjöl och vatten till en gröt, badda på tapeten. Låt torka och borsta sedan bort överflödet. Annars är det målarsoda du kan prova med.
Lycka till!
Solveig

Hej! hur får jag bort fågelbajs på en putsad husvägg (mörkgrå/svart)? Jag är rädd att färg bleks om jag använder medel. Tacksam för råd. Hälsar Maja

Hej Maja! Blöt väggen med vatten och häll flytande koncentrerad Galltvål på en borste. Gnid in och låt verka ca 10 minuter. Skura nu på igen och tillsätt mera galltvål efter behov. Skölj efter med rent vatten. Lycka till!
Solveig

Jag har en blå klänning med vitt mönster i (me&i). Där det vita blivit gult av vattnet när jag tvättade. Vad kan jag göra för att få det vita vitt igen utan att bleka den blåa färgen???
Från: Åsa

Hej Åsa! Tvätta klänningen i maskin och tillsätt galltvål och 1/2 deciliter ättiksyra 24% i tvättmedelsfacket.
Lycka till!
Solveig

Hej! Den här frågan har du säkert fått och svarat på många gånger, men jag har lite bråttom och hinner inte gå igenom alla dina frågor. Det är så här att jag har fått några mens-fläckar på min bäddmadrass. Jag har hört att man kan ta ättika och mycket annat, men vad är bäst? Jag ska sälja sängen och madrassen inom kort, så jag behöver verkligen hjälp. Mycket tacksam för svar.
Från: Julia

Hej Julia! Spraya på fläcken med Tabort oxi enzym och gnid in detta rejält. Låt verka ca 15 minuter. Såpraya på igen och gnugga bort fläckarna. Badda efter med vatten och tryck bort vattnet med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Rödvinsfläck på vit kofta, har provat med citronsyra samt flytande galltvål, men fläcken är kvar, hur ska jag göra?
Från: Annelie

Hej Annelie! Prova att spraya på med Tabort oxi enzym, gnid in REJÄLT. Låt ligga ca 15 minuter. Spraya på igen och gnid på tills fläcken är borta.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig. Undrar om ingrodd smuts på korkmattor. Då är det svart på grå korkmatta.det svarta är skitigt. Ej varit rengjort grundligt på många år.
Från: Mia Jansson

Hej Mia! Häll flytande koncentrerad Galltvål och citron på en borste med vatten och skura in rejält. Tag några små ytor åt gången. Låt verka ca 15 minuter. Skura nu bort all smuts. Du kanske behöver behandla mattan med polish när du är klar.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Jag har jättehärliga badlakan och handdukar i vinröd frotté, som efter ett tiotal tvättar fortfarande luddar mycket. Kan man göra något för att luddningen ska upphöra?
Från: Vera

Hej Vera! Har inget bra husmorstips på detta. Men kör dom i torktummlare på vädring tillsammans med tennis bollar så minskar det åtminstonde.
Lycka till!
Solveig

Hej, kan man tvätta en äkta matta med högtryckstvätt?
Från: Kristina

Hej Kristina! Detta vågar jag inte råda dig men däremot kan du borsta mattan. Lägg ut tidningspapper på golvet. Lägg på mattan. Blanda nio delar vatten med en del amoniak. Doppa en svamp och torka mattan.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur får jag bort fläckar från lingon på vit skjorta?
Från: Björn

Hej Björn! Strö över fläckarna med vinsyra och några droppar matten så att det blir som en gröt. Gnid in rejält och låt verka ca 10 minuter. Fukta lite till med vatten och gnid bort resten. Tvätta enligt tvättråd. Lycka till! Solveig

hej, jag har råkat spilla fanta i en mockasoffa och nu undrar jag hur får jag bort den fläcken???
Från: Eddie johansson

Hej Eddie! Fukta fläcken med vatten. Häll på flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, fukta svampen i vatten och gnid bort fläcken. Badda på med vatten tills allt lödder är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur får man bort gamla vällingfläckar från en dopklänning? Dopklänningen är 25 år gammal och vällingfläckarna har inte synts tidigare men är nu gula. Dopklänningen är sydd i bomullsbrodyr. Tacksam för ganska snabbt svar för barnbarnet ska döpas på söndag 3 augusti.
Med vänliga hälsningar mormor Marja

Hej Marja! Spraya fläcken med Tabort oxi enzym och gnid in rejält. Låt verka ca 10 minuter, spraya igen och gnid bort resten. Tvätta klänningen enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej. Jag har varit och plockat maskrosblad till mitt marsvin och fick bruna fläckar på mitt svarta linne. Det är ett väldigt tunt och skört tyg. Hur ska jag göra?
Från: Maria

Hej Maria! Häll på fläcken med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält med en mjuk svamp. Låt ligga ca 15 minuter. Fukta en svamp med vatten och häll på mera galltvål, gnid tills fläcken är borta.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort dålig lukt i skor, fotsvettslukt?
Från: Barbro

Hej Barbro! Ställ en skål med ättiksyra 24 % i varje sko över natten i en plastpåse.
Lycka till!
Solveig

Min pojk har tvättat sina svartvita pepitamönstrade tillsammans med ett par svarta byxor. Resultatet blev att favoriten med pepitamönstren blev grådaskiga. Går det att göra något åt?
Från: Paul

Hej Paul! Prova med att tvätta byxorna i maskin med tvättförstärkare. Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Jag har fått gult frömjöl på mina vita byxor och kjol.Hur får jag bort detta. Ha en trevlig dag önskar yvonne

Hej Yvonne! Häll över fläcken med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Blöt med lite vatten och skrubba bort fläcken. Tvätta enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Fläckbortagning? Har fått blåbärsfläckar på mitt baksäte i bilen..det är tygklädsel. Vad göra? hjälp.. MVH Bengt

Hej Bengt! Strö över fläcken med vinsyra och doppa över lite vatten (som en gröt), gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej! har ni ngt bra tips på hur man får bort en marinadfläck på en blå klänning? Tacksam för svar till min mail. Mvh/Jenny

Hej Jenny! Spraya fläcken med Tabort oxi enzym, gnid in rejält. Låt verka ca 10 minuter. Spraya igen och gnid tills fläcken är borta. Tvätta enligt plaggets tvättråd.
Lycka till!
Solveig

OBS! Vi kan inte skicka svar via mail. Alla frågor och svar publiceras här på Dopguiden. /Red

Hej. Av ren olyckshändelse har jag fått mansurin i min soffa. Hur får jag bort lukt och väte från den?
Från: Bosse

Hej Bosse! Fukta fläcken på och runt med vatten och ättikasyra 24 % på en svamp, häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 10 minuter. Badda på med vatten och ättiksyra tills allt lödder är borta. Tryck ur allt vatten med hushållspapper.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort nagellack på klinkers och fogar? (Tappade en flaska nagellack som gick i tusen bitar och hade inte tillgång till aceton så det torkade in efter jag nödtorftigt torkat upp med papper. Tacksam för svar.
Från: Lill

Hej Lill! Prova med Remover av märket Gripen på en svamp och torka bort små partier i taget.
Lycka till!
Solveig

Blåbärssylt. Har spillt blåbärssylt på köksmattan (röllakan). Kan man få bort det?
Från: Margareta Bränström

Hej Margareta! Prova med Remover av märket Gripen på en svamp och torka bort små partier i taget.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Efter att ha haft fest i min lägenhet såg jag att det fanns en massa svarta streck på mitt plastgolv i vardagsrummet. Jag fick som förslag av min väninna att använda Yes citrondiskmedel och skrubba bort strecken med. Jag provade det med en köksvamp (den vassare sidan)och strecken försvann. Men istället har jag fått ljusa fläckar fast jag torkade av med vatten direkt. Vad kan detta bero på och kan jag göra något för att få golvet mörkare där igen?
Hälsningar Emma

Hej Emma! Här vågar jag inte tipsa dig. Men rådet är att fråga i färgaffären om det finns något att behandla din matta med. Hälsningar
Solveig

Hur får man bort missfärgningar av kaffe på rostfria skedar?
Från: Ulrika Gasser

Hej Ulrika! Lägg besticken i diskbaljan, strö över vinsyra och häll på kokhett vatten. Låt ligga en stund. Sen är det bara att diska.
Lycka till!
Solveig

Hur rengör man lättast ett mosaikgolv i badrum (efter 38 års ”vanlig” rengöring)?
Från: Gunbritt Löfgren

Hej Gunnbritt! Det finns grovrengöring för mosaik och fogar även polich som behövs för uppfrächning. Detta finns på färgaffären.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort gamla bananfläckar?
Från: Linda-Marie

Hej Linda-Marie! Prova med att strö på vinsyra och blöt det till en gröt, gnid in och låt verka ca 15 minuter. Skölj efter med rent vatten. Lycka till!
Solveig

Hur får jag bort hårfärg från vad jag tror är gummigolv och från träbord?
Från: kattya

Hej Kattya! Prova med T-sprit på en trasa. Börja på en liten tarasa. Börja på en liten bit och se om det försvinner. Detta är väldigt svårt att få bort om det torkat in.
Lycka till!
Solveig

Jag spilde rödvin på min säng, mvh kia

Hej Kia! Det framgår inte av frågan om det var i eller på sängen du spillde rödvinet.
Hälsningar
Solveig

Har ett vitt vitrinskåp som blivit nikotingult av att min far rökte inne. Finns det något bra sätt att rengöra detta?
Från: Daniel Åhlander

Hej Daniel! Fukta en svamp eller trasa, häll på flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka ca 10 minuter, gnid på igen tills det är rent. Tvätta efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej! hur får man bort maskrosfläckar på vitt bomullstyg??
Från: Matilda

Hej Matilda! Prova med Ta bort oxi enzym spraya på fläcken och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, spraya igen och gnid tills det försvunnit. Tvätta i maskin enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hejsan. Jag köpte ett par vita shorts förra veckan. Nu när ja grilla så skulle ja göra rent gallret, och efter jag gjort det så vart som små men många svarta fläckar på shortsen. Hur ska ja göra för att få bort fläckarna? Har testat att tvätta men de hjälper inte.. Shortsen får endast tvättas i 30 grader…

Hej Robert! Prova att spraya på Tabort oxi enzym, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, spraya på igen och gnid tills det försvunnit. Tvätta shortsen enligt tvättråd i maskin.
Lycka till!
Solveig

Hej! Jag har fått hårfärg på mitt trägolv. Hur tar jag bort detta? Finns det något medel som hjälper, t.ex klorin eller något liknande? Tack för svar! hälsn Elin

Hej Elin! Det är väldigt svårt med hårfärg som torkat in. Prova med T-sprit på en trasa, börja med en liten bit gnugga flera gånger. Sitter det kvar är det tyvärr bara att slipa om golvet.
Lycka till!
Solveig

Hej! Har ett skrivbord som är målat med en vattenbaserad grundfärg och därefter penslad med lasyrolja och sedan lackerad med en skyddslack. Har köpt ett skrivbordsunderlägg i svart läder som nu har färgat av sig på skrivbordet. Hur får jag bort detta utan att skadea målningen?
Från: Anders

Hej Anders! Mitt råd är att vänder dig till en färghandlare för att få professionell hjälp.
Hälsningar
Solveig

Hur får jag bort väggmålarfärg från plastgolv utan att ta söder ytan på golvet?
Från: Jenny R

Hej Jenny! Prova att skura med flytande koncentrerad Galltvål. Låt verka ca 15 minuter. Skura igen , skölj med vatten. Om det inte försvinner kan du prova försiktigt på en liten fläck med T-sprit. Lycka till! Solveig

Gulbruna fläckar där man varit svettig på vita bomullspiker. Järnrikt vatten kan det vara något med detta?
Från: Anders Nilsson

Hej Anders! Blöt tröjan och gnid in rejält med tvättförstärkare och lite vatten. Låt ligga ca 15 minuter. Blöt på med lite vatten igen och gnugga. Tvätta tröjan i maskinen enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

hejsan var ute med en båt idag. skepparen glömde tala om så jag fick tjära på byxorna. hur tar man bort det?
Från: Ingalil

Hej Ingalil! Lös upp fläcken med smör eller vasselin, gnid in och låt verka ca en timma. Gnugga bort fläcken och skölj rent med vatten och vrid ur allt vatten väl. Spraya på med ren bensin av märket Gripen, låt ligga ca 10 minuter. Tvätta plagget i maskin enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej. Jag har fått koda på arbetsbyxor, vad kan jag göra?
Från: Anki Gärdin

Hej Anki! Lägg läskpapper på och under fläcken och stryk ovanpå med strykjärnet.
Lycka till!
Solveig

En helt ny vit galonklädd kudde till sommarmöbeln har fått ett sträck av kulspetsbläck på sig. Går det att få bort?
Från: Marianne

Hej Marianne! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, gnid på med borste eller svamp tills bläcket är borta. Tvätta efter med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej! Hur får man bort coca cola på en bommulsklänning, den är grön och vitrandig. Jag har tvättat den flera gånger men fläckarna syns fortfarande. Har fått mögel i tvättmaskien, gummiringen runt om, hur ska jag göra.
Från: Susanne

Hej Susanne! Spraya på fläcken med Tabort oxi enzym, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, spraya igen och gnid med svamp. Tvätta enligt tvättråd. Till kragen på maskinen häller du på ättiksyra 24 % och gnider in och låt verka ca 10 minuter. Gnid på med borste eller svamp. Torka efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

Har fått tuggumi på ryggen på en ljusbrun skinnjacka hur får jag bort det?
Från: Marita Magnusson

Hej Marita! Peta bort så mycket du kan. Täck fläcken med flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Gnid på med lätt fuktad svamp tills allt är borta. Torka efter med vatten. Lycka till!
Solveig

Mögelfläckar på skjorta av blandmaterial. Skjortan har legat tillsammans med fuktiga kläder och är nu fläcklig.
Från: Irma Nilsson

Hej Irma! Täck fläcken med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter. Häll på mera och skura med svamp ellr borste. Tvätta i maskin enligt tvättråd.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig! Jag har ganska nyligen flyttat till en lägenhet och behöver tips och råd om hur man rengör en toalettsits av plast. Det finns en ganska tjock yta med smuts på toalettsitsen. Jag har provat med allround rengöring, WC-duck och skrubbat med svamp men det går inte bort. Skulle vara tacksam för lite råd.
Mvh Satine

Hej Satine! Prova med flytande koncentrerad Galltvål och citron. Skura rent och skölj efter med vatten.
Lycka till!
Solveig

hejsan. jag har fått rödvin på mina vita skinnskor. har testat på ett ställe med speciell rödvinsborttagnings spray o det funkade inte. har du något tips eller måste jag färga om dem…
Från: Martina

Hej Martina! Häll på flytande koncentrerad Galltvål och gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, gnid på med fuktig svamp. Tillsätt mera efter behov. Torka av skorna med rent vatten.
Lycka till!
Solveig

Hej Solveig, Har fått coca cola på mina vita byxor!! Vad ska jag göra? H. Linda

Hej Linda! Spraya på fläcken med Tabort oxi enzym. Låt verka ca 15 minuter. Spraya igen och gnid med en svamp. Tvätta byxorna enligt tvättråd i maskin.
Lycka till!
Solveig

Hur får man bort fläckar efter svartvinbärssaft på en frotéklänning? Har provat med galltvål men den funkar inte.
Från: Helena

Hej Helena! Badda på fläcken med citronsyra upplöst i lete vatten (som en gröt). Låt verka en stund. Tvätta klänningen enligt tvättråd. Lycka till! Solveig

Hej Hur får man bort fläckar fr port salut ost? Vi har fått oranga fläckar på våra köksluckor (vita högblanka) som inte går att få bort varken med Ajax eller rödsprit.
Mvh Maria

Hej Maria! Prova med att stryka på amoniak av märket Gripen. Tänk på att det är starkt att andas in.
Lycka till!
Solveig

Har fått fläckar av pärondroppar på bröstet på en gul tröja. Gick inte bort i maskintvätt. Något råd?
Från: Anonym

Hej Anonym! Badda på fläckarna med citronsyra upplöst i lite vatten (så att det blir en gröt). Låt ligga en stund. Tvätta tröjan enligt tvättråd. Lycka till! Solveig

Hej! Jag är förtvivlad, jag har fått rostfläckar på den av spännet som finns på jackan, hur får jag bort detta?
Från: Marika Larsson

Hej Marika! Prova med att gnida med Svinto.
Lycka till!
Solveig

Hej, jag har haft en bestickställ i stål som har ghort att det blivit rostigt på diskbänken. Hur får jag bort rosten?
mvh Karin

Hej Karin! Prova med Svinto.
Lycka till!
Solveig

Fler frågor – över 300 frågor och svar »

 

Smuts

Tvätta gammal dopklänning
Om dopklänningen bara behöver ”fräschas upp”, häll ljummet vatten i en hink. Tillsätt ½ – 1 dl galltvål. Låt ligga ett par timmar. Vrid ej ur vattnet då klänningen kan skadas. Rulla i stället försiktigt efter varje sköljning. Avsluta med att rulla in klänningen i en vit handduk och tryck försiktigt ut vattnet. Torka hängande. Stryk försiktigt på låg värme. För säkerhets skull kan du lägga en strykduk emellan.

Bleka dopklänning
Behöver du bleka en dopklänning beror det förstås på materialet. Till ren bomull används klorin. Till konstfibermaterial används Remol. Att bleka gamla dopklänningar rekommenderas ej!

Stärka dopklänning
Gör så här om du vill stärka dopklänningen: Tag 6 liter vatten, ½ tsk potatismjöl och en ½ tsk salt. Värm blandningen och kyl ned. Doppa dopklänningen i det kalla stärkelsevattnet. Stryk därefter på låg värme.

Smutsranden på kragar och manschetter
Gnid in smutsränderna med T-röd eller vanligt miljömärkt diskmedel, före tvätten.

Gatsmuts
Obestämd smuts. Borsta eller dammsug av plagget. Pröva med att tvätta med ljummet vatten eller tvålvatten.

Sotfläckar
Sotfläckar går utmärkt att tas bort med hjälp av galltvål. Man kan också använda alkaliskt rengöringsmedel.

Svettringar under armarna
Prova med några droppar glycerin som du köper på apoteket, det är effektivt mot fläckar. Tvätta sedan plagget som vanligt.
Annat som är effektivt mot svettfläckar: Doppa i kokande vatten eller tvätta med utspädd ättika.

Gräsfläckar
Häll på flytande galltvål. Skrubba in och låt verka. Tvätta enligt plaggets tvättråd.

Fågelbajs
Låt det torka och borsta sedan bort det, fläcken behandlas med ättika.

Parfym
Parfymfläckar på kläder får man bort genom att använda 96 % alkohol.

Svettfläck
Lägg fläcken i varmt vinägervatten alternativt ljummet vatten med ammoniak.

Kragar och manschetter
Hårt smutsade kragar och manschetter kan man göra en röra av vinäger och bikarbonat och stryka på innan tvätt. Tvätta som vanligt. Vid normal smuts kan man hälla på lite diskmedel på kragen innan man kör skjortan i maskinen.

Tvätta band och broderier
Band och broderier bleknar inte vid tvätt om man först doppar dem i salt vatten.

Mat

Rödvin  
Åsikterna om hur man får bort rödvinsfläckar på bästa sätt går isär. Ett vanligt tips är att använda sig av salt eller potatismjöl så att färgämnet sugs upp och därefter kan man lägga klädesplagget i hett vatten. Andra menar att man inte ska hälla salt på tyget eftersom det tränger in i fibrerna och förvärrar det hela. Ett alternativ kan då vara att stoppa ner tyget i kokande vatten och se fläcken lösas upp.
I svåra fall – använd glycerin. Blanda vatten och glycerin i en skål och lägg i plagget med fläcken i ca 15 minuter. Vad glycerinet gör att lösa upp garvsyran.
Vid vita plagg kan man lägga den i blöt i en skål med vatten, vätesuperoxid och några droppar ammoniak.

Mjölkfläckar
Tvättas bort med tvålvatten, vid ömtåliga plagg bara vatten. En gammal fläck kan man behandla med vinäger och rödsprit och se till att skölja ordentligt efteråt.

Kaffefläckar
Färska fläckar av kaffe tas bort i kallt vatten. Torkade fläckar på vitt tyg doppas i kokande vatten. Kulörta plagg penslar man med äggula som man löst i ljummet vatten. Prova att tvätta med mjölk.
Fläckar av grädde
Spola fläcken med kallt vatten speciellt verksamt för ylle. Behandla annars med ljummet vatten eller tvålvatten.

Bärfläckar
Doppa bärfläcken i kokande vatten, kokande mjölk eller vatten med lite ättika i. Äldre fläckar bleks i sol. Fukta då och då med saften från citron. Gäller alltså vid vita tyger. Även med bärfläckar är det bra att använda glycerin, förarbeta genom att droppa på och gnid in, tvätta sedan som vanligt.

Chokladfläckar
Gnid in såpa eller mjölk på fläcken. Skölj noga och tvätta sedan med kallt vatten. Gamla intorkade chokladfläckar behandlas med glycerin.
I riktigt svåra fall kan man fukta fläcken med 90 % sprit och sedan skölja i kallt vatten. Färska fläckar av t.ex Oboy tas bort med kallt vatten och tvättas sedan som vanligt.

Coca-Cola
Färska fläckar tar man bort med kallt vatten. Torkade fläckar med ljummet vatten. Man kan också prova att strö salt på fläcken så att vätskan sugs upp.

Honung
Tvätta med så varmt vatten som plagget tål.

Tomatfläckar
Häll flytande galltvål på fläcken. Skrubba in och låt ligga en timme. Tvätta som vanligt.

Fläckar av te
Doppa i kokande vatten eller tvätta i kokande mjölk.

Fruktfläckar
Tas bort med citronsyrelösning. Tag en halv tesked citronsyra till 1 liter vatten. Observera att ömtåliga färger kan blekas.

Har tuggummit fastnat?
Lägg plagget i frysen och plocka därefter bort så mycket som möjligt. Tvätta som vanligt.

Fläckar av ägg
Går bort med vatten eller ljummet tvålvatten.

Ölfläckar
Ölfläckar får man bort med hjälp av vanligt tvålvatten eller ren sprit.

Bananfläckar
Går bort med citron.

Ketchup
Tag vatten och diskmedel och bearbeta fläcken med. Avsluta med rödsprit.

Ägg
Om man fått äggfläckar på ett plagg doppar man fläcken i salt- och vinägervatten, skölj därefter med kallt vatten. Äggula tar man bort med ljummet tvålvatten.
Äggvita måste man tvätta bort i kallt vatten då den annars koagulerar. Ägg på tyg kan man få bort genom att doppa ett suddugummi i vatten och sudda.

Pennor och färg

Har barnet hittat spritpennan?
Tag t-röd och badda med en bomullstuss. Men var försiktig så att inte fläcken sprids ytterligare.

Bläck och trycksvärta
Tvätta tyget i vatten med hjälp av T-röd eller citronsyrelösning. Det går också att använda citron- eller rabarbersaft.
Filmjölk fungerar också bra. Skölj därefter i tvålvatten. Fläcken kan först mjukas upp med glycerin.

Läppsstift på kragen
Gnugga med tvål om fläcken inte går bort i tvätten. Går även att gnida in handdiskmedel före tvätt.

Målarfärg
Blanda ammoniak och terpentin.

Feta fläckar

Fettfläckar
Häll på ren bensin. Låt ligga i 30 minuter. Tvätta som vanligt enligt plaggets tvättråd. Man kan också ta lite diskmedel och behandla plagget med, tvätta sedan som vanligt i tvättmaskin. Försök att begränsa mängden vätska och håll därför tyget mot ett underlag som absorberar vätska.

Fettfläck på sammetstyg
Har du fått en fettfläck på sammetstyg kan du prova med att skära en lök mitt itu och stryka över fläcken.

Smörfläckar
Strö på potatismjöl. Låt ligga över natten innan du tvättar i tvålvatten.

Majonnäs
Om man fått en fettfläck av majonnäs så avslutar man fettbehandlingen med att efter att tyget torkat lägger man det i en skål med ljummet vatten och ammoniak. Därefter tvättar man det som vanligt.

Stearin
Om man fått stearin på duken så lägger man tyget i frysen och bryter sedan bort det frysta stearinet. Ett annat sätt är att lägga ett läskpapper/hushållspapper ovanpå stearinet och värm bort fläcken med hjälp av strykjärn. Tvätta därefter i varmt tvålvatten.
Behandla fläcken med diskmedel, som gnids in på fläcken före tvätt.
Vid väldigt ömtåliga plagg, strö varmt potatismjöl på fläcken och låt det ligga över natten. Borsta sedan bort mjölet och tvätta därefter i varmt tvålvatten.
Fettfläckar som hamnat på skinn gnider man in med äggvita som får torka solen.
Om det är stearin från färgat ljus skrapar man först bort det färgade stearinet, droppa därefter på ofärgat stearin för att lösa upp färgen. Kyl sedan ner och skrapa bort. Tvätta som vanligt.
Vid färgat stearin kan man prova att doppa tyget i kokande mjölk för att få bort färgfläcken.

Lukt

Röklukt
Om kläderna luktar rök eller något annat illaluktande och du inte hinner med en tvätt är ett utmärkt sätt att hälla upp en skål med ättika bredvid plagget under natten.

Disktrasa
Luktar disktrasan illa? Dålig lukt och fett kan du få bort om du lägger disktrasan i blöt tillsammans med i msk ättika.

Fisk
Fisklukt på händerna? Tvätta händerna med citron.

Putsa & rengöra

Fula bestick
Rostfria bestick som blivit fula och flammiga fixar man till igen genom att putsa med en torr trasa, doppad i ättika.

Vidbrända kastruller
Vidbrända kastruller går mycket lättare att diska om du kokar upp lite ättika i vatten och låter stå en stund.

Fläckiga kastruller
Koka rostfria- och aluminiumkastruller med ättiksblandning: 1 dl ättika + 3 dl vatten. Det håller dem blanka och fräscha.

Bakredskap
Bakredskapen blir lättare att rengöra om du blandar 2 msk ättika + vatten i diskhon och låter dem ligga i blandningen en stund.

Ren ugn
När du ska rengöra ugnen, ställ in en djup tallrik med ättika inne i ugnen i 50 grader. Låt stå i en halv till en timme och tvätta sedan rent.

Fläckade koppar/muggar av te och kaffe
Ta lite salt och gnugga så försvinner det lätt! Ett annat sätt är att torka ur dem med droppar av ättika.

Putsa silver smidigt och lätt
Koka upp vatten och tillsätt koksalt. Använd en plastbunke och klä den invändigt med aluminiumfolie.
Häll i saltvattnet. Lägg silvret som skall putsas i bunken tillsammans med aluminiunfoliet och saltvattnet. Vänta en halv minut. Ta sedan upp det färdigputsade silvret, diska bort saltet och torka torrt.

Kaffeavlagringar
Kaffeavlagringar i kaffekannan får man bort genom att blanda bakpulver och vatten och låt stå ett tag.

Fastbränd mat i grytan
Täck kastrullbotten med maskindiskmedel och vatten. Koka upp ca en minut. Låt stå och svalna. Diska sedan grytan på vanligt sätt.

Glas
Glas som inte använts på ett tag sköljs i ljummet vatten och vinäger så blir de fina och glänsande.

Fönster och bilrutor
För att undvika en flammig hinna på rutan blandar du 0,5 dl ättika och 5 l ljummet vatten, samt en skvätt diskmedel.

Städtips

Stoppade möbler
Blötlägg ett lakan och vrid ur väl. Täck möbeln med lakanet och piska med en mattpiska. Dammet fastnar då i lakanet.

Toalettstolen
Gör ren toalettstolen med hjälp av ättika, låt stå över natten, borsta sedan rent och fint och fritt från dålig lukt.

Klistermärken
Gnid in klistermärket med matolja så försvinner fläcken efter ett tag.

Fuktringar på bordsskivan
Strö över cigarraska på ringen. Gnugga länge tills du får upp värmen på bordsskivan. Ej på lackad yta!

Fönstertvätt
Även till detta fungerar galltvål utmärkt!

Stärka dukar/servetter
Värm tre liter vatten. Tillsätt 3 tsk potatismjöl och 3 tsk salt. Kyl ner och doppa sedan det som ska stärkas i vattnet. Stryk/mangla som vanligt.

Spets
Spetsar blir riktigt fina och vita om man gör såhär: Fyll en liten tygpåse (tvättpåse eller en bit nylonstrumpbyxa) med ca 1 dl ris.i en gryta som fyllts med vatten och handtvättmedel. Värm försiktigt på spisen och rör om hela tiden. Låt det aldrig koka och avsluta med att skölja.

Disktrasa
Ta bort fett och dålig lukt genom att lägga disktrasan i en blandning av 3 l vatten och 1 msk ättika.

Skavsår

Skavsår i nya skor?
Förebygg genom att hälla barnpuder i skon.

Blommor

Långlivade blommor
Blommor står längre om man blandar 2 msk strösocker och 2 msk vinäger i vattnet.

Slokande rosor
Slokar de vackra rosorna på en gång? Koka upp en gryta vatten och fylla vasen med kallt. Snitta rosstjälkarna på längre så deras uppsugningsförmåga ökar. Doppa hastigt i det kokande vattnet och sätt snabbt ned dem i vasen med det kalla vattnet.

Nejlikor
Ställ nejlikorna i sockerdricka istället för  vatten så håller de mycket längre!

Är vasen för stor för blombuketten?
Tag en större mängd med plastfolie eller cellofan och knöla ihop i vasen och häll vatten över, så kommer blommorna upp en bit.

Övrigt

Öppna burklock och korkar
Omöjligt att öppna burklocket eller korken på flaskan? Spola locket en stund med varmt vatten, torka av och prova igen.

Stryka broderier
När man ska stryka på broderier så stryker man på baksidan mot en frottéhandduk så att de inte plattas till.

Pressveck
Pressveckan håller sig bättre om du vänder byxorna ut och in och stryker lite stärkelse längs pressveckets insida. Vänd tillbaka och stryk som vanligt.

Vita lakan/dukar
Förr hände man ut tvätten i fullmånens sken för att den skulle bli vitare och mer glänsande än om den hängde i solskenet. Idag har man kommit fram till att anledningen till att det inte beror på fullmånens sken utan på grund av att när himlen är molnfri framkalls en större förtätning av fukt i atmosfären, detta gör att tvätten impregneras. Daggdropparna innehåller samma ämne som ingår i tvättvål. (Ur Goda råd för alla)

Stearinljus
Stearinljusen droppar mindre och håller längre om man lägger dem i kylskåpet ett par timmar innan de ska användas.

Stryka blusen
Lägg blusen i kylen i ca 15 minuter, stänk den inte med vatten då den skrynklar sig med en gång då du sätter den på dig. Använd kallt strykjärn!

Trädgårdsmöbler
Ta bort gröna alglagringar på utemöbler genom att göra rent dem med 1 l ljummet vatten + 2 dl ättika. Skölj noga med vatten.

 

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Vinterdukning

Här låter vi pepparkaksgumman vara servettring. Kvist av bukbom. Brudslöja och krysantemum Det vita blockljuset är dekorerat med en bit tårtpapper och en bokmärksängel. Rota

Läs artikeln »