Fadderbrev svenska kyrkan

Fadderbrev / fadderbevis vid dop eller namngivning

Fadderbrev – fadderbevis

Vid dop så får faddrarna efter dopceremonin ett fadderbrev av prästen. Detta fadderbrev som ges av svenska kyrkan är knutet till dopet och det kan därför inte köpas eller användas om man inte döper barnet.

Har man en namngivning istället för dop så kan man själv göra ett eget fadderbrev eller köpa ett färdigt. Du väljer själv vad du ska skriva, men läs artikeln nedan så får du lite tips.

Varför får man ett fadderbevis / fadderbrev

Det fadderbevis som delas ut av kyrkan är en påminnelse om att man är en särskilt viktig person för det döpta barnet. Det är dock inget juridiskt avtal som förpliktar att göra något.

Att vara fadder är dock en förmån och en fin uppgift som kan komma att betyda mycket för den döpte. Ta uppgiften på fullaste allvar och var en förebild i livets alla skeden.

Vad innehåller kyrkans fadderbrev

Vid doptillfället så får faddrarna i regel ett fadderbrev eller ett fadderbevis som är utfärdat av svenska kyrkan. Texten på detta varierar och det finns ett par olika varianter. Det som alltid finns med är:

  • Datum för dopet
  • Namn på den som döpts
  • Var barnets döptes / i vilken kyrka
  • Fadderns namn
  • Bön eller text som kan vara till hjälp för uppgiften

Fadderbrev vid namngivning

Fadderbrev är egentligen något som delas ut vid ett kyrkligt dop. Idag är det dock allt vanligare att föräldrar istället har en namngivningsceremoni för barnet. Vill man till detta tillfälle utse en eller flera faddrar för denna viktiga uppgifter så går det självklart bra. Du kan enkelt göra ett eget fadderbrev att lämna över vid namnceremonin. Vill du ha en finare variant med tjockare papper så går det även att beställa färdiga fadderbevis med dina uppgifter.

Gör ditt eget fadderbevis / fadderbrev

Ska du göra ett eget fadderbevis så kan du fritt välja vilken text du vill. Kanske vill du ha en dikt eller också en bön eller en egenskriven text. I beviset bör du även ta med barnets namn, datum för dopet / namngivningen samt fadderns namn.

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Präst vid dop

Präster

Linda Ganters Präst i Norrstrands församling, Karlstad. Jag är: En kvinna som är som hon är. Jag är oftast lugn och tänkande, men har samtidigt

Läs artikeln »