Dop barndop

Vem kan vara fadder?

När det är dags för dop kommer frågan ofta upp om vem som kan vara fadder? Kan vem som helst bli fadder? Kan en släkting, präst eller kompis vara fadder? Här listar vi prästens svar på de vanligaste frågorna om vem som kan bli fadder.

Läs även: Hur bevisar vi att faddern är döpt? 

Vem kan bli fadder vid dop?

Kan man välja sin mamma och svärmor som faddrar? Är det någon som gör det?

Svar:
Att välja sin mamma och / eller sin svärmor till fadder är inte helt ovanligt. Jag har varit med om det ett antal gånger. Det viktiga är ju att det är någon som föräldrarna tycker är lämplig, någon som kan vara en viktig vuxen, som gärna högtidlighåller dopdagen och kan ta med sitt dopbarn i sin egen bön. Lycka till med dopet! Carl Wessmark

Kan man ha 2 manliga faddrar? alltså 2 st gudfar? och ingen gudmor…

Svar:
Det går alldeles utmärkt att ha två män som faddrar till ert barn. Vi använder numer inte ordet gudföräldrar, utan säger istället faddrar. Viktigast (före kön) är att det är två personer som ni har förtroende för. Lycka till!
Mari

Hur ung får en fadder vara?

Svar:
Det finns väl inga regler egentligen för hur ung man får vara som fadder, men om man tänker lite på fadderskapets roll så bör man väl vara vuxen eller nästintill vuxen i alla fall.
/Johan

Kan en person vara fadder till flera barn? I vårt fall till vår son som är 3 år och till vår lilla nyfödda dotter.

Svar:
Grattis till det nya livet!
Det finns inga som helst hinder i att ha en och samma fadder till sina barn. Lycka till!

Mari

Jag undrar om man måste vara kristen att bli gudfadder?

Svar:
Det ställs inget krav på att en fadder skall vara kristen, om man med det menar troende. Det som krävs är att faddern är döpt. En fadder är ju tänkt att vara ”en viktig vuxen” vid sidan om föräldrarna. Man kan högtidlighålla dopdagen, finnas med vid dopbarnets viktiga händelser (ex. skolavslutningar, födelsedagar), be för sitt dopbarn. Kort sagt; vara en vuxen vän till dopbarnet. Hur mycket eller lite tro man som fadder bär är inte det viktiga, utan att finnas till för sitt dopbarn.
Allt gôtt! Carl W

Jag undrar om man kan ha en fadder ifrån ett annat land? Jag har en kompis från England som jag skulle vilja ha som fadder.

Svar:
Givetvis kan du ha en fadder från ett annat land. Enda “kravet” är att faddern själv är döpt och då är det dopet giltigt oavsett vart eller i vilken kyrka detta skett.
/Johan

Jag undrar om man måste vara konfimerad om man ska bli gudmor (fadder)?

Svar:
Näpp, det enda som krävs av en fadder är att han/hon är döpt. Hälsningar Kjell Dellert

Jag vill att en som är döpt i pingstkyrkan skall bli fadder. Är det okej?

Svar:
Ja, det är helt ok. Svenska kyrkan erkänner alla dop i rent vatten och i den treenige Gudens namn som dop – det spelar ingen roll om det är i Pingstkyrkan, Katolska kyrkan eller Koptiska kyrkan t ex. Faddern behöver inte heller vara medlem i Svenska kyrkan, det är endast dopet som är ett krav. Personligen tycker jag att det bara är bra om den som döps får faddrar med olika traditioner – det berikar ju livet!
Lycka till med dopet och hoppas du får en fin dag!
Mvh Linda.

En i det paret som vi tänkt ha som gudföräldrar har nu berättat att han gått ur svenska kyrkan. I och med detta kan han inte vara gudförälder, eller?

Svar:
Jag har tidigare på detta forum svarat på en del frågor om fadderskapet och det är som jag tidigare skrivit upp till varje enskild präst att avgöra om faddrar/gudföräldrars behörighet MEN jag tycker att ska man vara gudförälder så har man som uppgift att vara en ledsagare i barnets liv. Detta liv innefattar även de delar som har med det kristna livet, kyrkan, värderingar och etik att göra. Därför bör man enligt min mening vara döpt och medlem i Svenska kyrkan.

Med vänlig hälsning
Johan

Min fråga är ifall äldre syskon kan vara fadder till barnet som ska döpas? Syskonen är 10,14 och 17 år. Syskonen är inte konfirmerade, har det någon betydelse i fadderuppdrag?
Från: Catarina

Svar;
Vad gäller ålder på faddrarna finns inga “regler” angivna för hur gammal eller ung man måste vara. Enda regeln som finns för att bli fadder är att man måste vara döpt. Låter fint att ha ett syskon som fadder.
Hoppas ni får ett fint dop! /Mari Å

Vårt barn som ska döpas har två äldre syskon, 10 och 14 år. Vi ser helst att den äldre blir fadder (även en farbror ska bli fadder), men vet att den yngre blir svartsjuk. Hur kan vi förklara på ett bra sätt att vi valt det äldre syskonet? Eller ska vi ta 3 faddrar och även välja 10-åringen?

Svar:
Det finns ju ingen som känner sina barn så bra som föräldrarna, så jag tror att du egentligen kan svara på frågan bättre än jag kan. Det finns inget som säger att om man har ett syskon som fadder, måste övriga syskon också vara det. Men det jag personligen känner är ändå att det skulle kunna vara bra att ha bägge syskonen som faddrar. Fadderskapet är ju något som startar vid dopgudstjänsten men även gäller livet ut, alltså även när de äldre syskonen är exempelvis 48 respektive 52 år. Om ni väljer att högtidlighålla det yngsta syskonets dopdag (tex. tända dopljuset, titta på bilder från dopet osv) så blir det hela familjens högtid på ett annat sätt när bägge syskonen är faddrar. Detta är mina spontana tankar kring din fråga, men minns att du känner dina barn bäst.

Lycka till! Carl Wessmark, präst

För två år sedan föddes min systers första barn men till min stora
besvikelse nekades jag av prästen att bli fadder/gudmor till min
systerdotter med förklaringen att jag inte var med i Svenska Kyrkan. I år
döps mitt andra systerbarn och nu är jag godkänd som fadder/gudmor trots att
jag fortfarande inte är med i Svenska Kyrkan. Jag skulle vilja veta vilket
av förhållningssätten som är det rätta? Tack så mycket för er vägledning.

Svar:
Ursäkta att mitt svar har dröjt så länge, men här kommer det äntligen… Först vill jag bara säga att det var synd att du nekats att vara fadder/gudmor. Det enda krav som Svenska kyrkan enligt Kyrkoordningen ställer på faddrar/gudföräldrar, är att de skall vara döpta, samt villiga att dela ansvaret för dopbarnets kristna fostran. Det är önskvärt (men inget krav) att man är med i Svenska kyrkan. Om du själv är döpt är det ju beklagligt att du nekats att vara fadder tidigare. Det är dock inget som hindrar att du antecknas som fadder i efterhand.

Allt gôtt!
Carl Wessmark, präst

Läs även: Hur många faddrar kan man ha?

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)



Vad säger namnlagen?

Namn Sedan den 1 juli 2017 finns det en ny namnlag i Sverige. Namnlagen reglerar i Sverige boende svenska medborgaren skyldigheter och rättigheter rörande personnamn. Det

Läs artikeln »