Dop barndop

Hur många faddrar får jag ha vid dopet?

Vissa vill bara ha en fadder eller gudmor / gudfar, men för vissa är det viktigt att ha många faddrar. Ibland är det så att man vill ha ett fadderpar eller att man vill att båda syskonen ska få möjligheten. Hur nedan följer ett antal ställda frågor till präster om hur många faddrar man får ha.

Antal faddrar vid dop

Jag undrar om man måste ha två faddrar till sitt barn eller om det räcker
med en fadder. Jag har valt min bästa väninna som gudmor men min känner inte
att han har nån person i sin vänkrets som han känner det förtroendet för.
Kan vårt barn i så fall bara ha en fadder eller kan vi välja två kvinnliga
faddrar?

Svar;
Ni kan välja en eller två faddrar. Det kan vara vänner eller släktingar, och behöver inte vara en man och en kvinna. Lycka till i era förberedelser!

Hälsningar Karin

Vi har svårt att välja faddrar till vår sons dop. Min sambos
bror är självskriven och sen har jag två som jag vill ha. Dels min mamma och
sen min bästa väninna. Vad jag förstår på er sida är det helt ok att ha 3
faddrar. Kan man sysselsätta alla vid dopceremonin eller kan någon av dem “bara” stå med på pappret? Skulle det gå att en tänder ljuset, en spelar nåt
och en läser en dikt? Är det ok att vi själva bär vår son eller är det
faddrarnas uppgift?

Svar:
Det går alldeles utmärkt att välja tre faddrar. Diskutera lämpliga uppgifter med dem och med prästen, det är ju inte bara i kyrkan utan hela livet! Det är helt ok att ni själva bär ert barn.
Lycka till!

Hälsningar Karin

Kan man ha fler än 2 faddrar? Skulle vilja be 3 fantastiska personer som står oss nära.

Svar:
Antalet faddrar spelar ingen roll. Varje barn behöver många vuxna i sin närhet och antalet som känner lite extra ansvar för barnet kan inte begränsas… På dopblanketten som prästen fyller i efter dopet finns det plats för fyra namn under rubriken faddrar.
/Mari

Vår lilla kille ska döpas nu i sommar, utomhus, och dels undrar vi också om musik och psalmer men det ska vi höra med prästen om på dopsamtalet men nu undrar jag om vi kan ha tre faddrar istället för två? jag vill gärna ha två vänner till mig som jag tror kommer bli en stor del av vår sons liv och min partner vill ha sin bror också. vi vill tala om detta för dessa personer så därför undrar vi över detta. 

Svar:
Visst kan ni ha tre faddrar till er son. Det finns inga sådana begränsningar och dessutom verkar valet av faddrar vara väl genomtänkt. Fadderns uppgift är ju att vara en stöttepelare i barnets liv vilket du påpekar att faddrarna kommer att vara.
/Johan

Kan man ha 2 st faddrar (mina systrar) och även ha min sambos bror och fru som gudmor och gudfar?

Svar:
Det finns inga hinder att ha 4 faddrar vid ditt barns dop.
På blanketten som prästen fyller i efter dopet, för att registrera barnet som döpt, finns plats för 4 faddrar.
Allt gott till er! /Mari

Jag vet att man kan ha fyra faddrar men kan man ha fem? Skulle underlätta väldigt till vårat dop att slippa välja bort någon.

Svar:
Jag tror inte det finns några hinder att ha fem faddrar, vad jag vet finns det ingen gräns egentligen för hur många man kan ha, men det är väl att rekommendera att inte ha för många, det kanske kan bli lite rörigt. Men ni får väl ge dem olika uppgifter! Är säkert gott för barnet att ha en ring runt sig av välvilja…
Mvh Linda

Läs även: Vem kan vara fadder?

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Vårdukning

Material som används vid den här dukningen: Stearinljus, papperssnöre i olika färger, bast, rosa ståltråd, gräsfrö, blomnålar och papper. Ståltråd i olika färger kan varieras

Läs artikeln »