Dop barndop

Vilka färger kan man ha på dopbandet eller klänningen?

Färg på dopbandet

Vill börja med att säga vilken bra sida detta är. jag undrar lite över färger, jag har svårt för detta med rosa för flicka och blått för pojke och undrar vad det skulle betyda ur kristen mening om jag vill ha ett ljusgrönt ”tema” och band i vår sons dopklänning? vår son skall döpas i en ”vanlig” gudstjänst är det något speciellt vi bör ha med i vår planering för att inte stöta oss med de andra gudstjänstbesökarna? tack, Jessica

Svar:
Det finns ju liturgiska färger i kyrkan, som är anpassade efter kyrkoåret. Dessa färger går igen i kyrkans textilier och i prästens kläder. Däremot lägger vi inte in någon ”kyrklig” betydelse i vilka färger dopbarnen, eller brudparen för den delen, har på sig. Visst skulle det gå bra med ljusgrönt! Trevligt att ni har dopet i en vanlig gudstjänst, det är inte så väldigt vanligt i Svenska kyrkan. Ni behöver inte förbereda er på något särskilt sätt inför detta.
Med vänlig hälsning
Kjell Dellert

Läs även: Vett och etikett på dopet 

Färg på klänningen

Vi ska döpa våran dotter på våran altan nu i aug. Jag skulle så gärna vilja att hon bär en lin doplänning som görs här i trakten, men den är inte vit, utan naturligt linfärgad, är det fel tycker du att den inte är vit, som renhetens färg?
Från: Anna Nyström

Hej!
Det är inte fel att använda en dopklänning av lin. I vissa delar av landet är detta en vanlig tradition.
När det handlar om färger har ju varje färg sin unika betydelse rent
symboliskt inom kyrkan. Svart är sorgens, röd är andens, grönt är mognadens
osv…
Det handlar om att använda färgskalan vit (hoppets, renhetens och glädjens
färg) och behöver nödvändigtvis inte vara helt kritvitt.
Så… använd gärna er dopklänning av lin!
Lycka till med dopet!
/Mari
_ _ _ _ _ _ _ _ _

Vi ska döpa vår dotter som har hunnit bli 1år. Jag undrar lite över barnets klädsel vid dopet. Kan hon ha en helt vanlig klänning på sig? Hon kommer ju säkert vilja gå omkring i kyrkan men det går ju inte med en vanlig dopklänning. Måste kläderna vara vita?
Från: Karin

Svar:
Vad gäller dopkläder så tycker jag inte att er dotter behöver ha en dopklänning men klänningen bör vara vit. Det vita har ett symboliskt värde då vitt symboliserar renhet och oskuldsfullhet. Den vita färgen följer barnet under livets stora händelser vilket tar sig uttryck i till exempel konfirmationskåpan och bröllopsklänningen. Jag hade nyligen ett dop med en pojke på drygt ett år som inte hade klänning utan en vit skjorta och vita byxor just för att framhäva det symboliska värdet.
/Johan

Här hittar du allt om dopklänning.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Jag har på någon av svenska kyrkans websidor sett något om att man helst ser att barnet döps i vit dopklänning eller vita kläder. Jag undrar bara hur ”viktigt” det är? Jag vill gärna följa traditionen och de seder som finns, men samtidigt är jag så inne på att låta sy upp en dopklänning i linnetyg till vår lilla dotters dop. Linblomman är hälsinglands landskapsblomma och jag kommer själv därifrån så det känns viktigt för mig, men hur ser man på att barnet isf inte döps i en vit klänning utan en linnebeige? Är det fel? Tacksam för snabbt svar! Kramar Ullis</strong>

Svar:
Att använda linne i en dopdräkt är inte fel! Fler och fler församlingar
köper in dopklänningar i just linne för att använda vid utlåning. Ett starkt
och vackert naturmaterial som uppskattas av många. Lin var förr ganska
vanligt att använda i just dopdräkten, liksom att man kunde sy en av sin
brudslöja.
Traditionerna varierar från plats till plats och att det idag står att
dopklänningen gärna får vara vit har att göra med att färgen symboliserar
renhet. Färgen går sedan igen i konfirmandkåpan som används vid
konfirmationen.
Vad jag tror att man önskar undvika är röda, blå, svarta… färger på
dopklänningen. Varje färg har nämligen inom kyrkan sin egen betydelse. Svart står för sorg, röd är andens färg, blå är fastans osv… Linfärg är en nyans av vit och kan verkligen användas vid dop. Då linblomman dessutom är Hälsinglands landskapsblomma tycker jag absolut att du skall sy upp en. Lycka till!
/Mari

Läs även: Exempel på hur ett dop går till.

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Vinterdukning

Här låter vi pepparkaksgumman vara servettring. Kvist av bukbom. Brudslöja och krysantemum Det vita blockljuset är dekorerat med en bit tårtpapper och en bokmärksängel. Rota

Läs artikeln »