Dopklänningen

Dopklänning

Vad symboliserar dopklänningen?

Dopklänningen är ofta vit och mycket längre än barnet. Det är en symbol för att barnet får växa in i tron. När det lilla barnet föds saknar det kunskap om vad dopet innebär.

Varför en vit dopklänning?

Även prästens vita kläder och konfirmandkåpan är för stora, som ett tecken för att man aldrig är ”färdig” i sin tro. Den vita färgen är inom den kristna tron en färg för fest, som även är förknippad med renhet och oskuldsfullhet.

När man dör kan man också bli svept i ett vitt tyg.

Dopklänningens vita färg står för renhet och Guds förlåtelse. En dopklänning är ett vackert och traditionellt plagg.

Dopklänningen

Dagens dopklänning, lång och vit klänning med ärmar i tunt tyg, har används sedan 1800-talet. Dopklänningen går ofta i arv mellan generationerna och det är vanligt att man broderar in barnets namn och dopdatum i klänningen. En familjeärvd dopklänning är en trevlig tradition som utöver de kristna värderingarna även ger en extra ”välkommen till familjen känsla”. Det är vanligt att man även broderar in namnet på den som döps, och datumet för dopet, på känningens nederkant. En dopklänning har ofta även en rosett som kan vara i olika färger. Förr var den ofta blå, rosa eller vit.

I de flesta församlingar kan man låna en dopklänning. Detta kan vara en bra lösning om man inte vill lägga ut pengar på en helt ny dopklänning som kanske bara ska användas vid ett enda tillfälle. Numera finns också andra alternativ till de traditionella dopklänningarna. Vid ett vuxendop kan man använda en konfirmationskåpa eller vanliga kläder. Förr kallades även dopklänningen för ”kristningspåse” eller ”barnasvep”. Ett annat vanligt namn är ”dopsärk”.

Köpa en ny dopklänning

Idag är det enkelt att hitta en ny dopkänning på nätet. Nästan alla större webbutiken som säljer barnkläder har också dopklänningar.

Sy din egen dopklänning

Är du eller någon i familjen duktig på att sy, så kan det vara trevligt att sy en egen och personlig klänning som kan gå i arv. Ofta döps barn runt 3 månaders ålder, men de kan också vara 2 månader eller 6 månader vid tillfället för dopet. Tänk därför på att dopklänningen ska vara tillräckligt stort för att passa under olika förutsättningar. Idag finns det även möjlighet att köpa en personlig dopkänning på nätet, som är skräddarsydd efter just dina önskemål. Tänk bara på att vara ute i god tid då det kan ta lite tid att få den levererad.

Är en dopkänning ett måste?

Svenska kyrkans traditioner är ganska strikta, men det är inte omöjligt att gå emot dem. Prata med prästen inför dopet och fråga om det går bra att döpa barnet utan att det bär dopklänning. Klänningens symbolik är dock fin och gudfruktig så det är svårt att se att en klänning skulle vara något ni är emot om ni väljer att döpa barnet i kyrkan.

Historik dopklänning

Dopklänningen är ett plagg som hängt med sedan lång tid tillbaka. Redan under medeltiden bar barn i den katolska kyrkan en vit skrud när de döptes. Med tiden krymptes dock klänningen till att vara mer utav ett tygstycke – ett symboliskt vitt tygstycke som överräcktes till barnet efter dopakten.

På 1600-talet fick dopdräkten en annan karaktär. I barockens smak så blev plaggen som användes vid dop färgstarka och vackra. Senare blev det åter vita tyger, men från början var det inte dopklänningar i den form som dagens plagg. Då var det mer en tygpåse som barnet låg i – som var vackert dekorerad. Den typ av dopklänning som används idag blev vanlig först under 1800-talet.

Läs även: Frågor och svar från prästen om dopklänningen.

Kungafamiljens dopklänning

Den svenska kungafamiljen har hållit traditionen att låta dopklänningen gå i arv vid liv. Den dopklänning som prinsessan Leonores använde när hon döptes var över 108 år gammal. Första gången bars dopkänningen av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906. Därefter har klänningen burits av under flera generationer och tidigare även av vår nuvarande kung samt av kronprinsessan och hennes syskon. Även Estelle och Adrienne bar denna känning vid sina dop.

Den kungliga dopkänningen är av bomullsbatist och valenciennespets med en underklänning av satinvävt siden. Vi armhålorna är de kantad med spets och till dopklänningen hör även en tröja av valenciennespets samt en dopservett i samma material. 1935 när Prinsessan Margarethas dop tillkom en cape med mössa av crémefärgad sidensatin.

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)