Så mycket ger vi i doppresent

I snitt lägger vi 800 kronor på en gåva till den som döps, enligt Nordea. Många tycker att värdepapper och fonder är lämpliga gåvor.

Enligt en undersökning från Nordea lägger föräldrar 800 kronor på doppresent till den Splash_Barnspar

nyfödde. Mor- och farföräldrar ger mer, i snitt 1 400 kronor.

De flesta vill helst ge en present, men bland föräldrar och mor-och farföräldrar i undersökningen är det drygt 30 procent som tycker att värdepapper och fonder är lämpliga som dopgåvor. Placera.nu har tidigare skrivit om vad du ska tänka på när du ger bort ett sparande.

Barnspar – idag kan du ge bort livets bästa present

Det är aldrig för tidigt att börja spara. Nu kan du börja spara till lägenheten, körkortet, språkresan eller vad barnet senare vill ha pengarna till. Ett är säkert; idag kan du ge bort en present som ingen någonsin glömmer.

  • Kontroll över pengarna, du bestämmer själv när barnet ska få dem
  • Sätt in pengar när du vill
  • Ingen summa är för liten att spara

Läs även: Tips på roliga doppresenter 

Varför vi har valt just kapitalförsäkringen som lämpligt barnsparande 

Det är inte bara en storstilad present som kan ge trygghet i framtiden. Vår kapitalförsäkring är också ett klokt sparande i många avseenden. Du kan t ex handla med aktier, fonder och flera andra värdepapper utan att behöva redovisa affärerna i deklarationen. Du betalar inte någon skatt på vinsten när du säljer värdepapper. Istället dras en schablonskatt från sparandet varje år; under 2016 är den 0,42 % (0,27%, 2015).

Eftersom det går att ange en valfri förmånstagare, alltså den person som får sparandet om innehavaren avlider, är kapitalförsäkringen utmärkt vid sparande till barn. Det är inte möjligt för aktie- och fondkonto eller investeringssparkontot. Som ägare av kapitalförsäkringen har du full kontroll över innehavet och väljer själv när barnet ska få pengarna.

Tips: De bästa och populära doppresenterna

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)