En fin doppresent: Frälsarkransen

En väldigt speciell doppresent att ge bort är frälsarkransen. Det är svenska kyrkans eget radband framtaget av Biskop Martin Lönnebo.

Pärlorna på kransen ser olika ut och symboliserar olika saker. Den består av 18 pärlor som tillsammans stakar ut livets väg
Kransen går att använda på olika sätt. Man kan hålla den i handen, rulla pärlorna och tänka på vad de betyder.
Pärlorna kan ges en och en vid olika stunder i livet eller som en helhet. Man kan också göra den som ett armband.

I en del församlingar får barnet en doppärla av församlingen som dopgåva, denna pärla är en av flera på kransen.

Den gyllene pärlan
Den gyllene pärlan påminner om att det finns någon som vakar över mig. Den pärlan är också kransen början och slut. Pärlan påminner om det verkligt viktiga i livet. Den heliga närvaron.

Tystnadspärlan
Eller pauspärlan som den ibland kallas.Den är avlång till formen och det är pärlan som påminner oss om att stänga ute det som stör, stäng ute prestationen och få en möjlighet till vila.

Jagpärlan
Är den pärlemorskimrande pärlan. Den påminner om att vi är skapade till Guds avbild. Den syftar till att se bortom den negativa självbilden, att se oss som Gud ser oss – som älskade, dyrbara och värdefulla. Håll i Jagpärlan och blunda och föreställ dig ditt innersta Jag – den vackraste version som någonsin skapats!

Doppärlan
Den vita pärlan manar oss till att våga börja om på nytt. Den påminner oss om löftet i dopet om nåd och förlåtelse. I livet söker vi hela tiden bekräftelse för det vi gör men den vita doppärlan talar om att vi duger som vi är.

Ökenpärlan
Ibland är livet som en öken. Det är fullt av motgångar och svårigheter. Man har ingen ork och ingen lust till något. Ökentiden kan lära oss att skilja det viktiga från det mindre viktiga och när vi lämnar öknen kan vi se att vi lärt oss något av motgången.

Bekymmerslöshetspärlan
Den himmelsblå pärlan är en viloplats där vi får vara lyckliga och bara vara. Det kan vara en plats, en människa. Håll i pärlan och blunda och förflytta dig till den här platsen där du får vila.

Kärlekspärlorna
På radbandet finns två pärlor – kärlekspärlorna. Kärlek kan vara både till glädje och smärta. Den första pärlan handlar om att ta emot kärlek, att vara öppen för den och om att vara sedd och älskad som den hon är. Den andra pärlan handlar om att föra kärleken vidare, att älska är att finnas till för någon annan.

Hemlighetspärlorna
Tre små lita pärlor som rymmer vårt hjärtas innersta hemligheter. Hemligheter som vi inte pratar med någon om eller som vi ännu inte har ord för. De kan också stå för det dyrbaraste vi har – våra barn eller andra som vi vill be för.

Nattens pärla
Den svarta pärlan står för livets svåraste och mörkaste stunder. En tid av djup sorg. Men det finns ljus i mörkret även om vi inte ser det.

Uppståndelsepärlan
Den stora vita pärlan står för att det goda vinner över ondskan. Att det är viktigt att aldrig sluta hoppas.

Läs mer på www.fralsarkransen.se

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)