Barnen fick eget lekaltare

Nu har barnens fått ett eget lekaltare.
Vid söndagens gudstjänst i Södra Sandby invigdes altaret, som skapats av frivilliga krafter.

– Vi vill tacka alla som bidragit, med sågar, hammare, penslar och symaskiner, förklarade prästen Niclas Loive vid invigningen.

Lekaltaret har skapats av Sandbybon Esko Daniel, men flera andra frivilliga krafter har också bidragit. Till altaret hör bland annat en liten brudkrona, dopfunt, nattvardskärl, prästkläder och även en liten kista

– Många unga och barn sitter i dag stilla vid sina datorer, när de borde stoja och stimma, poängterade Niclas Loive efter gudstjänsten.

– Lekaltaret är bland annat till för att de ska använda sin kropp mer. Barnen är väldigt andliga varelser och här kan de själva gestalta gudstjänster och kyrkans riter på sin egen nivå.

Bland annat kan barnen leka nattvard och dop, begrava dockor i likkistan och fundera kring bilder och symbolik.

Niclas Loive berättar att altaret också är fullt med kristna symboler, symboler och bibelcitat som ska kunna väcka tankar.

– Nu kommer altaret alltid att finnas tillgängligt här i kyrkan, för den som vill. Barnen kan också gå dit och leka under gudstjänsterna, om de behöver det.

Under söndagens gudstjänst och invigning var också en rad barn med och deltog i ingångsprocessionen.

Efter ceremonin arrangerades ett ”kyrkrus” runt kyrkområdet där alla, stora som små, kunde springa av sig. När ruset lagt sig bjöds det på våfflor.

Källa: Sydsvenskan

Populära artiklar.Namnstatistik

Namnstatistiken baseras på de uppgifter om folkbokförda som Skatteverket lämnar till SCB. Statistiken om nyfödda namngivna publiceras omkring 20 januari och avser de nyfödda vars

Läs artikeln »
Präst vid dop

Präster

Linda Ganters Präst i Norrstrands församling, Karlstad. Jag är: En kvinna som är som hon är. Jag är oftast lugn och tänkande, men har samtidigt

Läs artikeln »