Boktips

Trosfrågor för barn

Se till mig som liten är, böner för de minstaSe till mig som liten är, böner för de minsta (Libris)
En första bönbok för de minsta med både de klassiska välbekanta bönerna och några nyare. Med underbara bilder av Alison Jay.


Gud är alltid medGud är alltid med, andaktsbok för små och stora
av Anna Dunér. (Libris förlag)
En andaktsbok för små och stora, om hemligheter, känslor och ovänskap till bråttomdagar.
I boken finns berättelser, dikter, böner.

 

Lördag i paradisetLördag i Paradiset av Helme Heine. (Berghs)
En bilderbok om bibelns skapelseberättelse skildrad i lekfulla akvareller. Gud som är byggmästare, konstnär, trädgårdsmästare och skapare av tryggheten.

 

 

Skatter ur bibelnSkatter ur bibeln av Maj Bylock och Andreá Räder. (Rabén & Sjögren)
Ett urval av några av de mest kända texterna ur bibeln, återgivna utan kommentarer och tolkningar, men så att barn ska kunna uppskatta och förstå.

 

 

En ängel vid din sidaEn ängel vid din sida av Ulf Nilsson och Lilian Brøgger. (Verbum)
En sängkantsbok för liten och stor. Boken hålls samman av tryggheten i att inte vara ensam och att det finns ett eget inre rum som ger styrka.
En bok full av berättelser. Dikter, sånger och böner.

 

 

0-3 år
Mollys babybokMollys babybok
Här kan man skriva ner de viktiga händelserna i barnets utveckling, det första orden, första tänderna osv. Det finns fickor att fylla med minnessaker och plats för 40 foton.

 

Mitt första albumMitt första album.
Ett tåligt album i tyg med fotofickor som barnet kan få leka med och titta i. Här kan barnet få se sin familj, första leendet och ettårsdagen.

 

 

Bilderböcker för de minsta
Boel får en bollBoel får en boll av Helena Davidsson Neppelberg. (Rabén & Sjögren)
En bilderbok för de allra minsta av med fina illustrationer av författaren. Om Boel som gillar sin nya boll. Hon kan kasta den jättehögt och mamma och Tore vill också vara med. Men vad händer då morfar ska ta bollen?


Musikböcker

Mosters trudelutterMosters trudelutter av Kerstin Andeby och Musikrummet.
Här kan man skriva om sitt barn och musiken, det finns sånger med enkel melodislinga och ackorsanalyser. En väldigt mysig bok som skapar närhet med barnet.
Den finns också på cd.

Den silvriga barnkammarbokenDen silvriga barnkammarboken av Eva Lundberg. (Bonnier Carlsén)
En bok full med visor som man vill sjunga med sitt barn. En bok som man vill spara och ha kvar med 100 sånger med allt från rörelsesånger, dagissånger, julvisor, klassiska barnsånger från Astrid Lindgrenfilmerna. Boken är full av underbara illustrationer från kända svenska illustratörer. Med medföljaande cd-skiva.


Att gå på pottan

BajspluttenBajs-plutten av Benoir Charlat
Det här är historien om en liten kyckling som kunde bajsa på toaletten alldeles själv!

 

 


Att gå till doktorn

Leo går till doktorn av Linna Bie
Mamma följer med Leo till doktorn för första gången. En bok för barnen att känna igen sig i.

 

 


Att fylla år

Alla barnen fyller årAlla barnen fyller år av Måns Gahrton
Åttonde boken i succéserien om Alla barnen! Mamma planerar att ha ett enda stort födelsedagskalas för alla barnen. Ivrigt börjar de förbereda festen. Efter sagan på vers kommer en rad praktiska kalastips: hur man gör inbjudningskort, bakar en smarrig tårta och förbereder roliga lekar med mera.

 

 

Om känslor
Boken om känslorBoken om känslor av Per José Karlén
En lekfull bok med budskapet – ta dina känslor på allvar och prata om dem! En stimulerande bok på många sätt, den är snyggt designad och har små flikar och luckor som gör boken interaktiv. Ålder mellan 4-104 år.

Gissa hur mycket jag tycker om digGissa hur mycket jag tycker om dig av Sam McBratney
Det är kväll och Pappa Haren och Lillharen ska lägga sig snart. Men först ska de berätta för varann hur mycket de tycker om varandra. Underbar bok! Sedan vi läser den hemma säjer vår 4 åring varje kväll:” Pappa jag älskar dig till månen och runt alla stjärnorna och tillbaka igen!” En bra bok där pappan stå för de mjuka värdena i livet.

Jag heter KarlssonJag heter Karlsson av Katti Hofflin och Bo Rosander. (Alfabeta)
Det här är första boken om Karlsson. I den här boken ska han gå till dagis, men det är inte lätt när kläderna bara vill flyga omkring och sen sitter de alldeles korvigt! Och varför har mamma bråttom när inte Karlsson vill ha det?

En ö full av killarEn ö full av killar av Måns Gahrton och Johan Unenge
Den fjärde boken om Rosa. Det är dags för en kill-timeout för Rosa och Pamela men killarna finns ju överallt! Ålder:9-12 år.

 

Sune och Mamma MyskoSune och mamma Mysko av Anders Jacobsson & Sören Olsson
Sune vill hellre stanna hemma med mamma än att åka upp till fjällen. Fast Sune och hans mamma gillar inte att göra samma saker. Sune tycker det är mysigt att åka vattenrutschbana, det tycker inte mamma – hon vill shoppa. Fast plötsligt visar det sig att mamma är superbra på att köra gocart! Mamma är faktiskt coolare än alla polarna! 6-10 år.


Nåt att växa i…

KrumelurpillerKrumelurpiller av Margareta Krantz
I denna boken finner vi guldkornen från Astrid Lindgrens alla böcker, tänkvärda citat som vi minns.

 

 

Farmor och farfars bokFarmor och farfars bok (Semic)
En perfekt presentbok mellan generationerna. I den här boken fyller farmor och farfar i sina egna minnen om skolan, om hur det var att vara barn när de var små, om sitt första arbete

 

Ordspråk från när och fjärranOrdspråk från när och fjärran av Lennart Hellsing
Lennart Hellsing har översatt ordspråk från världens alla hörsn och samlat dessa i en bok. En jättefin presentbok för alla åldrar!

 

 

Nostalgi
Barbapapas semesterBarbapapas semester av Annette Tyler och Talus Tison
Barbafamiljen ska åka på semester och ha trevligt tillsammans och de åker till en varm och solig ö, men plötsligt börjar alla barbabarnen att bråka med varandra, 3-6 år.

Peter Pan och WendyPeter Pan och Wendy av J.M Barrie. (Damm Förlag)
En av våra underbara klassiker som aldrig är fel att ge bort. Följ med Peter Pan och syskonen Darling till landet Ingenstans. På denna fantasiö möter vi älvan Tingeling, de borttappade pojkarna och förstås Kapten Krok! Boken är full med fantastiska illustrationer av Robert Ingpen.Börja på dagis

Emmas första dag på dagisEmmas första dag på dagis av Gunilla Wolde (Natur och Kultur)
Emma och lillebror ska börja på ett daghem, men Emma kan ju passa lillebror själv!

 

Emmas dagisEmmas dagis av Gunilla Wolde (Natur och Kultur)
Emma har massa kompisar på dagis men oftast leker Emma med Nilla. Men ibland vill Nilla eller Emma leka med någon annan och då blir de sura på varann. Men det går inte att vara osams länge på dagis.

 

Rosa på dagisRosa på dagis av Barbro Lindgren och Eva Eriksson
Rosa är en hund som har tröttnat på promenader. Hon sätter sig bara ner på trottoaren eller lägger sig ner och blundar. Därför ska Rosa börja på dagis!

 

Arne på förskolanArne på förskolan av Elisabeth Broomé och Cecilia Nordstrand. (Opal)
Arne ska börja på förskolan. Men han undrar var som händer på dagis egentligen? Finns det lejon på dagis? Hur når alla upp till handfaten utan pall? Ska alla sova i samma rum? Här behövs svar på förskolemysterierna!

Barn och skolan
Ny i klassenKlass 1b: Ny i klassen av Helena Bross
Fristående del om klass 1 b som handlar om hur det känns att komma ny till klassen.

 

 

 

Många frågor
Stora VarförbokenStora varförboken
Varför då? Varför är himlen blå? Varför har krokodilen så mycket tänder? I den här boken kan man få svar på massa spännande frågor.

 

 

Första uppslagsbokenFörsta uppslagsboken
En uppslagsbok för vetgiriga barn med massor av frågor.

 

 


Om julen

Tipp, tipp, tappTipp, tipp, tapp (Rabén & Sjögren)
Den fjärde boken i serien barnens älsklingar. En fin presentbok som räcker länge. Här finns kära berättelser samlade om julens sagor från Pippi, Spöket Laban, Alfons Åberg mfl.
Innehåller också våra mest älskade julsånger.

 

 

Barn och sorg
Allrakäraste systerAllrakäraste syster av Astrid Lindgren
Barbro är sju år och hon har en hemlig tvillingsyster som heter Ylva-Li som är drottning i gyllene salen, dit man kommer om man köättrar ner i hålet bakom rosenbusken. Ylva-Li kallar Barbro för sin Allrakäraste syster och i Ylva-Lis värld leker de med sina hundar Ruff och Duff och matar sina kaniner och rider på sina hästar. Ylva-Li vill berätta något för sin Allrakäraste syster men hon vill inte lyssna, det är för hemskt. Men en dag har hålet vid rosenbusken vissnat och hålet i marken är borta!

Farmor och paradisetFarmor och paradiset
Farmor berättar att paradiset är ett vackert ställe där fåglarna alltid sjunger och dit kommer man när man dör. En dag dör farfar och han har glömt sina extraöron, hur ska han nu kunna höra fåglarna sjunga? Farmor får en idé och lyfter upp sitt barnbarn på axlarna och de ger sig ut ur stan på jakt efter paradiset.

RegnbågsväderRegnbågsväder av Anna Dunér (Libris förlag)
En bok för barn om sorg och glädje.

 

I taket lyser stjärnornaI taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell. (Natur och Kultur)
Jenna är tretton år och kär i Sakke. Hon är så kär att bästa kompisen tröttnar på henne. Men Jenna bär också på en stor sorg. Hennes mamma är sjuk i cancer.
Ungdomsbok.

 


Efter kraschen tog jag mig sammanEfter kraschen tog jag mig samman
av Joyce Carol Oates
Jenna och hennes mamma krockar med en lastbil och Jennas mamma dör. Det blir en lång väg tillbaka för Jenna.

 

ÄngelungenÄngelungen av Margaretha Thun. (Schildts)
Vera har en lillebror som heter Ove. Han dog när han var liten. Men Vera har en hemlighet. Hon kan se Ove ibland och prata med honom. I kojan på barnkammargolvet kryper de nära varann och minns. En osentimental berättelse om sorg och saknad.
Ålder: 7-9 år.


Böcker med genusperspektiv

Händiga Hanna lagar bilenHändiga Hanna lagar bilen av Titti Knutsson och Lisen Adbåge
Hanna är med pappa och åker bil när bilden plötsligt går sönder. De får hjälp av Janne och Siv som har en verkstad och Hanna blir full av fixarglädje!
Ålder 3-6 år.

 


Jag vill ha en fladderpaddaJag vill ha en fladderpadda
av Maria Herngren
Belsam är en modig tjej som vet vad hon vill, och hon vill ha ett eget husdjur, och inte vilket som helst, hon vill ha en fladderpadda!

 

 

 

Kameleonten KamillaKameleonten Kamilla av Pernilla Stalfelt
Kameleonten Kamilla går ute en dag när vädret är soligt. Men vädret växlar fort och snart blir det stormigt. Men Kamilla är inte rädd, hon klarar livets stormar.

 

Kwela JamelaKwela Jamela, Afrikas drottning av Niki Daly
Kwelas namn betyder snabba rörelser, festlig musik och spänning. Hon bor i Sydafrika, hon tycker om sitt hus och alla grannarna. Men en dag berättar mamma att de ska flytta.

 

 

Lars & Urban - Faster Los hemlighetLars & Urban – Faster Los hemlighet av Eva Dahlgren
Bästa polarna Lars och Urban har bestämt sig för at resa till Lars faster Lo som bor i ett land, långt bortom Indien. När de kommer fram är faster Lo försvunnen och de måste leta rätt på henne! Det för dem genom en mängd äventyr, ska de lyckas  och vad är egentligen faster Los hemlighet?

Lars & Urban - Valparna tar överLars & Urban – Valparna tar över av Eva Dahlgren
Lars och Urban busar omkring som vanligt men drabbas plötsligt av ett förskräckligt besked – faster Lo och Urbans pudelflickvän Li har rövats bort av de krigiska vita pudlarna! Urban och Lars lyckas ta sig in i det krigsdrabbade landet och väl framme finner de tre söta valpar som är Urban och Lis barn. Nu börjar den stora utmaningen för Lars och Urban, att bli vuxna och mogna föräldrar. Valparna växer fort och plötsligt är de ute på farliga äventyr!

Lars & Urban - Valparna tar överLars & Urban – och pudelstjärnorna av Eva Dahlgren
Lars och Urban är jättekompisar och de vill åka till månen tillsammans. Urban vill leta pudelstjärnor och Lars vill gräva guldsand. För att få hjälp med rymdraketen kontaktar de Karin som har ett skrotlager.

Böcker med världsperspektiv
Eldens gåtaEldens gåta av Henning Mankell. (Rabén & Sjögren)
Fristående fortsättning på Eldens hemlighet. Sofia bor i en liten by i Moçambique tillsammans med sin aidssjuka syster. Det finns ingen bot för sjukdomen men de går för att besöka en medicinman. Mitt i all sorg möter Sofia kärleken.
Tonår.

 

 

Resor har jag aldrig gjortResor jag aldrig gjort av Syborg Stenstump. Nedtecknade av Anna Höglund. (Bonniers juniorförlag)
Följ med äventyrslystna Syborg Stenstump på hennes alla resor som hon gjort – eller inte gjort.
3-6 år.

 

 

En enda rödklädd ungeEn enda rödklädd unge av Elisabet Härenstam. (Heidruns förlag)
En bildberättelse som utspelar sig på världens tak -i Tibet. Där bor Pema, en pojke som alltid gick omkring i röda kläder.

 

När pappa visade mig VärldsaltetNär pappa visade mig Världsalltet av Ulf Stark och Eva Eriksson. (Bonnier Carlsen)
En dag tar pappa av sig tandläkarrocken och säger att han ska visa Världsalltet för Ulf. Men det är långt till Världsalltet om man har korta ben.

 

 

Barnen från TibetBarnen från Tibet av Bodil Hagbrink. (Norstedts förlag AB)
Tenzin bor med sin familj i flyktinglägret i Tashi Ling, i Nepal. En dag följer hon med sin pappa på en lång vandring och får höra honom berätta om deras lang – Tibet.


Om vänskap
Rosalies hemliga kompisRosalies hemliga kompis av Ingrid Carlberg. (Rabén & Sjögren)
Tredje boken om Rosalie. Nu ska hon snart fylla åtta år och trots att hon kan rapa nästan hela alfabetet så blir hon ofta bortglömd. I skolan får alla få en lapp med en hemlig vän, men Rosalie vill inte ha just den här hemlige vännen!
Ålder 7-9 år.

 

Arga MajaArga Maja av: Kjersti Scheen. (Berghs förlag)
Ingen är intresserad av Maja längre! Hennes storasyster Emelie har blivit kär. Mamma och pappa har bara tid för tvillingarna, och Karoline vill bara vara med maja när Siv är sjuk. En dag börjar Petter i Majas klass, han irriterar Maja och det är hans fel att Maja gör en dum sak.
Ålder: Lågstadiet.

 


Min vän CharlotteMin vän Charlotte
av E. B White
En av Amerikas mest älskade barnböcker. Det är berättelsen om tolvåriga Fern och hennes älskade gris Wilbur och Wilburs bästa vän, spindeln Charlotte. Julen närmar sig och Wilbur får reda på att han snart kommer att bli en julskinka på julbordet och blir alldeles vettskrämd. Charlotte tvekar inte en sekund – hon måste rädda sin vän Wilbur!

 

Om ensamhet
Ensammast i världenEnsammast i världen av: Magda Eggens och Tord Nygren. (Rabén & Sjögren)
När sommarlovet är över lämnas den lilla kattungen alldeles ensam utan mat och en varm plats att sova.

 

 


Att få syskon

Emma och lillebrorEmma och lillebror av: Gunilla Wolde. (Norstedts)
Emma hjälper mamma med sin nya lillebror. Hon tycker mycket om sin lillebror, men ibland vill hon bli bebis igen så hon får ha mamma för sig själv.

 


Rut & Knut & Lilla TjutRut & Knut & Lilla Tjut
av: Carin Wirsén och Stina Wirsén. (Rabén & Sjögren)
En bilderbok på rim med Rut och Knut och deras nyfödda lillasyster Tjut. Ibland är Tjut bara jobbig och tjuter mest hela tiden, men när hon blir större blir det roligare med Tjut.

Lilla spöket Laban får en lillasysterLilla spöket Laban får en lillasyster av Inger och Lasse Sandberg
Laban får en lillasyster. Men hon låter så mycket.

 

Gittan och älgbrorsornaGittan och älgbrorsorna av PijaLindenbaum
Gittan vill ha ett syskon och en dag hittar hon ett par älgar i trappan – de får bli hennes brorsor. Men de är lite konstiga ibland, de leker spindelmannen och skriker efter popcorn och vill se på tv fast det inte är Bolibompa. Ålder: 3-8 år.

Hej LillebrorHej Lillebror av Elisabeth Broomé och Cecilia Nordstrand Alin. (Opal)
Hur är det att ha ett litet syskon? Vad gör bebisar? Tycker de om att pussas? Frågorna är många när det vankas tillskott i barnfamiljen. I den här boken får vi möta Arne som är åtta veckor gammal och få reda på lite mer om små bebisar.

Jag vill också ha ett syskonJag vill också ha ett syskon av Astrid Lindgren. (Rabén & Sjögren)
Peter ångrar sig, han ångrar att han önskade sig ett syskon. Tänk om ungen bara skriker och mamma och pappa tycker om den i alla fall? Nej, han skulle ha önskat sig en trehjuling istället. Och så kommer lilla Lena…
Bilderbok om hur det kan vara att få ett syskon och att känna avundsjuka.

Att vara sjuk
Kasper på sjukhusKasper på sjukhus av: Anne Gutman. (Natur och Kultur)
Hunden Kasper sväljer en nyckelring och måste åka till sjukhuset för att ta ut den.

Ida och tårtanIda och tårtan- att inte tåla gluten. Svenska Celiakiförbundet. Förlagshuset Gothia.
Ida är en liten fräknig flicka som inte kan äta gluten. Som tur är har hon en komois som förstår det. När Stina fyller år bakar mamma en tårta som Stina kan äta.
Ålder: 4-8 år.

 


Emma hos doktornEmma hos doktorn
av Gunilla Wolde. (Natur och Kultur)
Emma tycker om att klättra i träd när hon är på dagis. Men ibland trillar man och det gör Emma idag. Hin måste åka till sjukhuset och sy.

 

Frans i sjuksängenFrans i sjukhussängen av Christine Nöstlinger. (Berghs)
Frans är åtta och ett halvt år. Han har två problem, det ena är ”vår drake” som Frans kallar henne, det är Fru Frost som hjälper dem hemma. Det andra problemet är sjukdomar som alltid kommer vid fel tillfälle.
Ålder 5-9 år.

 


När Axel var sjukNär Axel var sjuk
. av Hans Petersson och Måd Olsson-Wannefors. (Almqvist & Wiksell)
När man är sjuk måste man stanna hemma. Axel fick mässlingen och måste vara hemma från skolan en hel vecka, då hjälpte han mamma med olika saker. Boken utespelar sig ”förr i tiden” och har intressanta miljöskildringar. Ålder 5-9 år.

 

Nora från ingenstansNora från ingenstans av Anna & Tomas Lyrevik. (Opal AB)
Simon är väldigt sjuk, han ligger på sjukhus och han vet att han ska dö. En dag står en flicka vid hans säng, hon heter Nora. Hon kommer när Simon känner sig som mest ensam och behöver en kompis.

 

Gå inte ifrån migGå inte från mig av Inger Skotte. (Norstedts)
Silvi är trött på att hon måste förstå allting, hon måste förstå varför mamma är arg och varför pappa är sjuk. Varför ska han bli sjuk? Livet är orättvist tycker Silvi. Men ibaldn är hon med sina kompisar och då kan hon glömma allt det hemska för en stund.
Boken handlar om en flicka vars pappa har fått alzheimer, om starka känslor, om att bli övergiven och om att hitta tillbaka.
Ålder: 15-17 år.

Den svarta fiolenDen svarta fiolen av Ulf Stark och Anna Höglund. (Alfabeta)
Sara är väldigt sjuk och hon ber sin bror spela för henne. Han spelar fast han egentligen inte kan, och han spelar för kärleken till livet, för musiken och glädjen.
En fin bok och döden och sjukdom.

 

SjuttonSjutton av Per Nilsson. (Rabén & Sjögren)
Jonathan ligger medvetslös på akuten och hans pappa som han inte har träffat på elva år sitter hos honom och berättar för honom om sin ungdom och varför de inte har setts på alla dessa år.
Ålder: 17-18 år.

 

 

 

Om barn med inlärningssvårigheter
Mertil på dagisMertil på dagis av Kicki Polleryd. (Förlaget Pärlemor)
Denna bok handlar om Mertil. Han är en liten kille som har svårt att sitta still och vill hellre springa omkring. Men en dag får han en egen uppgift och plötsligt är det inte så tråkigt längre.

 

 


Böcker om barn och skilsmässa

Kärlek på en pinne från QuagadougouKärlek på en pinne från Ouagadougou av Rønnaug Kleiva. (Natur och Kultur)
Katjas föräldrar är skilda och hon bor hos sin pappa. En dag presenterar pappan en ny väninna för Katja som har svårt att acceptera att föräldrarna är skilda. Hon bestämmer sig för att ställa till bekymmer för pappan och hans nya vän.

 


Låt isbjörnarna dansaLåt isbjörnarna dansa
av Ulf Stark. (Bonniers juniorförlag AB)
En rolig och sorglig bok om Lasse och hans förvandling. Om en pappa som ser ut som en isbjörn som spelar gamla Elvislåtar på sitt munspel. Det finns också en tandläkare som bara vill Lasses bästa, en råtta som heter Blackie och en tjej som heter Tina.

 


MadiganMadigan
av Ulla Lundqvist. (Eriksson & Lindgren)
Först händer nåt förskräckligt, Elviras föräldrar ska flytta isär, på prov. Och plötsligt händer nåt bra, Elvira och hennes mormor har vunnit en resa till Gran Canaria! Så är livet, ibland går det upp och ibland går det ner, kanske blir hon stark nog att klara föräldrarnas beslut, vad det än blir.

 

 

Madonna SvenssonMadonna Svensson av Anna-Karin Eurelius.
Jasmin heter egentligen inte Madonna, fast hon skulle vilja det. Madonna Svensson har tandställning, en ledsen mamma och en hund som heter Bill. Madonna är rätt säker på att kärleken finns, men det ser mörkt ut på den fronten, både för mamma och för Madonna.
Ålder: 9-12 år.

 

En plats de kallar lyckanEn plats de kallar lyckan av Mårten Sandén. (Rabén & Sjögren)
Mia har gått ut nian, utan slutbetyg. Hon diskar på en pizzeria och bor tillsammans med sin mamma. Mia möter John som kommer från en annan värld, fast ändå från samma stad. Han sa bli läkare och börja på internatskola. John kämpar på att upprätthålla fasaden fast allt har kraschat i hans fina hem. När det blir för mycket flyr Mia och John till det igenbommade lusthuset i parken.
Ålder: Ungdomsbok.

Någon flyttar inNågon flyttar in av Eva Lindström. (Alfabeta)
Mats och Roj är två killar som gillar att greja och de funderar mycket över hur saker och ting ligger till. Bland annat funderar de över vad som händer om man kastar en sten i rymden och vad som händer om man sätter en kundvagn på ett isflak.
Ålder: 7-9 år.

 

Bo här och bo därBo här och bo där av Eva Uddling. (Rabén & Sjögren)
Fias föräldrar är skilda och har delad vårdnad. Pappa har ingen lägenhet så han flyttar runt tillsammans med Fia. Men en dag får pappa en lägenhet och Fia målar en stor och glad sol på väggen i sitt rum.
Ålder: 6-9 år.

 

Jultomtens dotterJultomtens dotter av Rose Lagerkrantz, Rebecka Lagerkrantz. (Carlsen bokförlag)
Jultomten har en dotter, hon heter Lisa och julen är det viktigaste i hennes liv. Men den här julen vet hon inte hur det kommer att bli, för hennes pappa har flyttat.
Ålder: 6-10 år.

 

Rött kortRött kort av Bengt-Åke Cras. (Rabén & Sjögren)
Sjätte boken om BK Pantern. Markus är tillbaka i Sverige och nya problem dyker upp. Jur ska han hantera sina föräldrars skilsmässa och kommer BK Pantern att uppslukas av ett större lag? Vilken tjej ska han välja?
Ålder: Ungdomsbok.

 

 

Röda och vita hjärtanRöda och vita hjärtan av Tin Wigelius. (Argument)
Mamma och pappa ska skiljas och mamma säjer att hon slutat att älska pappa. Sven blir orolig – tänk om hon slutar att älska honom också!
Ålder: 5-9 år.

Böcker om adoption
Pyret får en lillebrorPyret får en lillebror av Ingvor Goyeryd, Leif E. Eriksson. (Bonnier Carlsen)
Pyret förklarar för sin kompis Oskar att hon ska åka och hämta ett syskon i ett annat land. Men först måste man vänta länge, och sen ska hon åka långt bort. Tillslut kommer lillebror och det är både roligt och besvärligt. Så besvärligt att hon bestämmer sig för att rymma.
Ålder: 5-9 år.

Hjärtat mittHjärtat mitt av Dan och Lotta Höjer. (Rabén & Sjögren)
Tu Thi föds på Alla hjärtans dag. På andra sidan jorden, i Sverige satt en mamma och pappa och väntade. När de fick reda på att tu Thi skulle komma dansade de en lyckodans. Efter att de tapetserat och köpt kläder och filt åker de för att hämta henne. Där ska de älska varandra för alltid och för evigt. Fin bilderbok om adoption.

Barn och samhälle
DemokratihandbokenDemokratihandboken av Sassa Buregren. (Rabén & Sjögren)
Jolinda utforskar sina rättigheter och var olika beslut fattas. Hon vill veta hur hon ska göra för att göra sin röst hörd. Denna bok präglas av demokratiska värderingar och respekt för läsaren. Den är spännande på grund av sitt undersökande upplägg och ett verkligt engagerande sätt att skriva. Ålder 8-12 år.

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Vårdukning

Material som används vid den här dukningen: Stearinljus, papperssnöre i olika färger, bast, rosa ståltråd, gräsfrö, blomnålar och papper. Ståltråd i olika färger kan varieras

Läs artikeln »