Sagoteman
Sagoteman t.ex. Folksaga med groda och prins
För att skapa stämningen till det här temat måste vi bli som barn på nytt och släppa loss fantasin! Använd tyll för att få den mystiska sagostämningen. Lägg vanliga dukar på borden och knycka till tyllen, ta i ordenligt så att det lägger sig i stora härliga veck och ser mysigt ut! Det finns tyll i olika färger på t.ex IKEA ta den färg du tycker passar bäst eller mixa. Vad är det för karaktärer och attribut som behövs i en folksaga. Karaktärerna är Prins, prinsessa, groda, drake osv… Man kan ju välja två av dem t.ex. prins och groda. Det klassiska attributen är guldboll, nyckel osv. Använd färgerna grönt och guld så långt det går. Se om du kan få tag på en fin groda. Guldboll kan du ju alltid tillverka själv.
Bamsetema
Kanske är storasyskonet för tillfället besatt av t.ex. Bamse. Varför inte spinna på det temat och låt leklusten spira. Det är ju jättekul att servera häxan Hia Hias … och drakens favoritköttbullar och Bamses dunderhonungkakor, Lille Skutts morotskaka. Skalmans X Y Z – saft! Flygande pannkakor osv!
Elsa Beskow-tema
Alla generationer blir nodtalgiska när man ser de klassiska Elsa Beskow böckerna med sina underbara illustrationer!
De finns ju numer också som tapet vilket förstås kan användas som dekoration på bordet som löpare/duk. Som dekoration på bordet kan använda allt material från skogen – mossa, kottar, pinnar och förstås solägg –apelsiner med sugrör! Låt maträtterna få namn efter Beskows karaktärer Gumman Tö, Farbror Vinter, Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin, Farbror Blå, Tomtebobarnen, Putte i Blåbärsskogen, Hattstugan, Pillerill, Solägget osv.
Vårdop
Solen är på väg tillbaka och vi ser fram emot ljusare årstider! Vi längtar efter att få omge oss med blommor av alla de slag! Dekorera med krokusar och pärlhyacinter, tulpaner, mimosakvistar, påsk och pingstliljor och andra blommor som hör våren till. Har man tur kanske man har tillgång till vitsippor och tussilago. Även syréner kan komma tidigt. Kanske maskrosen kan få pryda bordet eller varför inte i den fräscha vårsalladen? Har man inte allergiker bland gästerna så kans det vara roligt att låta björkkvistar få slå ut någon dag i förväg så lockar man fram våren lite till! Så gräs i tråg och ställ på borden så blir det en utmärkt dekoration.
Sommardop
Här finns oändliga variationer beroende på väder. Är det runt midsommartid finns det mycket blommor och man kanske runt denna tid är intresserad av att äta typisk svensk midsommarmat som sill, färskpotatis och jordgubbstårta förstås! Frossa i blommor i denna årstid och blanda gärna in det i maträtterna. Tips! Frys in ätbara blommor i iskuber till den fräscha sommardrinken – t.ex gurkört och malva. Till salladen går det att använda maskrosor, ringblommor, penseér, klöver, gurkört, mejram, koriander, rosor mm.
Eller varför inte göra det enkelt – om festen hålls vid en sjö, bada, grilla korv och bara umgås! Detta kan också vara något man gör efter en lite mer ”officiell” mottagning i t.ex. ett församlingshem. Påminn folk om att ta med badkläder.
Höst
Insup höstens alla vackra färger och låt dem inspirera dukningen! Ta in vackra höstlöv och pressa några dagar i förväg och lägg vid varje kuvert vid dukningen. Tänk på att de annars krullar ihop sig fort i värmen! Plocka nyponkvisar, höstrosor, och grenar i höga vaser. Gladiolus finns att köpa under tidiga hösten i stora buntar som faktiskt inte brukar kosta så mycket. Dekorera i höga vaser. Låt också maten inspireras av årstiden och gör härliga rotfruktspajer, värmande soppor och gott bröd med morötter!