Snickersinspirerad kaka

Ca 30 bitar

Ingredienser
Botten:
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk

Chokladglasyr:
150 g smör
4 msk starkt kaffe
2 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
7 dl florsocker

Kolasås:
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
3 dl salta jordnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en liten långpanna ca 23 x 35 cm. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med mjölk och avsvalnat smör. Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låta kakan svalna på bakgaller.

Vispa samman farinsocker, sirap och grädde i en kastrull och låt koka i ca 10 minuter. Ta bort kastrullen från vär-men, vispa ner vaniljsockret och klicka i smöret. Låt kolasåsen svalna något innan den breds på sockerkaksbotten. Hacka jordnötterna grovt och strö över.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna underomrörning och hetta upp glasyren, utan att koka, så att den blir blank. Bred glasyren över kakan och ställ den svalt för att stelna.

Populära artiklar.



Ordlista

En del ord i kyrkans värld kan kännas främmande. Vad är egentligen ett kor? Och vad menas med välsignelse? Här följer en lista över ord

Läs artikeln »