Tips för inbjudningskort

Gör din egen inbjudan i Word

En inbjudan kan se ut på många olika sätt. Gör den gärna så personlig du kan, det brukar uppskattas av gästerna. Här hittar du en del tips och trix som kan hjälpa dig på vägen.

Tycker du om att klippa, klistra och texta ska du självklart göra ibjudningarna för hand. Använd gärna färgade papper som klistras på varandra i matchande kulörer. Om du vill kan du komplettera med ett band, snöre eller varför inte en stämpel. Materialet finns att köpa på hobbyaffärer, större varuhus och i bokhandeln.

Inbjudan på datorn
Man kan göra snygga inbjudningar på datorn med enkla medel. Här visar vi hur du går till väga i Microsoft Word. Det finns förstås andra program som är ännu med lämpade, t.ex. Adobe InDesign och Microsoft Publisher, men de flesta har tillgång till Word.

1. Välj Arkiv/Nytt, för att börja på ett nytt dokument.

2. Klicka på Arkiv/Utskriftsformat. Klicka på fliken Marginaler och välj ”Liggande” under Orientering. I rutan ”Vänster” under Marginaler skriver du 1,2 och detsamma gör du i rutan ”Höger”. Klicka på Ok.

3. Klicka på Tabell/Infoga/Tabell. Skriv siffran 2 i fältet för antalet kolumner och siffran 1 i fäljtet för antalet rader.

4. Högerklicka någonstans på tabellen och välj ”Kantlinjer och fyllning”. Se till att fliken ”Kantlinjer” är vald och Klicka på rutan ”Ingen” under Inställning. Klicka på Ok.

5. Ställ markören i högra tabellcellen och högerklicka. Välj ”Tabellegenskaper” och klicka på fliken ”Cell”. Klicka på knappen ”Alternativ” och bocka ur rutan ”Samma som hela tabellen”. Skriv 1,2 i rutan ”Vänster”. Klicka Ok och Ok.

6. Placera markören i högra tabellcellen igen. Nu ska vi göra inbjudans omslagssida.

7. Högerklicka i tabellcellen och klicka på Celljustering. Välj den textjustering du vill ha. Vi väljer centrerat (andra rutan överst).

8. Nu är det dags att skriva texten. På förstasidan väljer vi att bara skriva ”Inbjudan”. Börja med att flytta ner markören ett par rader med enter-tangenten. Skriv sedan ”Inbjudan”. Markera texten och välj teckensnitt och storlek. Här är länkar till några bra teckensnitt som är gratis att ladda ner:

9. Välj också storlek på teckensnittet. Eftersom det är det enda som står bör texten vara ganska stor. Omkring 48 punkter är nog lagom.

10. Dags att göra sidan två och tre där själva inbjudningstexten ska stå. Ställ markören i en av tabellcellerna och stega ner med entertangenten tills du hamnar på en ny sida.

11. Nu ställer du dig i den vänstra tabellcellen och skriver texten.

framsida_inbjudan

12. Justera textens storlek och eventuellt färg. Blanda inte fler teckensnitt än två, annat än undantagsvis.

13. Här kan du se ett exempel på en dopinbjudan

14. För att skriva på baksidan ställer du markören i vänstra spalten på sida 1. Där kan man t.ex. ha vägbeskrivning till kyrkan och eventuellt platsen för dopfesten. Har ni långväga gäster kan det vara bra att skriva ett antal övernattningsalternativ i närheten.

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Präst vid dop

Präster

Linda Ganters Präst i Norrstrands församling, Karlstad. Jag är: En kvinna som är som hon är. Jag är oftast lugn och tänkande, men har samtidigt

Läs artikeln »