Gör din egen doptårta

Här visar Tårtpinglan från Karlstad hur man gör en proffesionell doptårta. Alla ingredienser går att köpa där. Man kan också använda ”vanliga” ingredienser, men resultatet blir då lite annorlunda.

Ingredienser till denna tårta 8-10 personer:
Moussepulver
4 dl Vispgrädde
Sugarpaste
Färdig tårtbotten ca: 18-20 cm

Gör så här:
1. Skär tårtbottnen i tre delar.
2. Vispa grädden.
3. Blanda i ordning första moussen. Tag 40 g smaksatt moussepulver, i detta fall använde Tårtpinglan karamellkrokant till det understa lagret. Rör ut pulvret i 40 cl ljummet vatten. Rör ihop moussen med 2 dl vispad grädde.

Blanda mousspulver med grädde. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

4. Klicka på moussen på den understa tårtbottnen och bred ut så det blir ett 2-3 cm högt lager av moussegrädde.

Bred på mousseblandningen på tårtbotten. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

5. Lägg på den mellersta tårtbottnen och upprepa mousseblandningen. 40 g moussepulver till 40 cl vatten. Den här gången använde tårtpinglan passionsfruktssmak. Blanda samman med 2 dl grädde och bred på moussegrädden ovanpå och runt om.

Tårtbotten är färdig. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

6. Kavla ut sugarpaste med hjälp av en non-stickkavel som går att köpa via Tårtpinglan. Sugarpaste är elastisk och smidig och lättare att hantera än marsipan. Sugarpasten ska vara 2-3 mm tjock. Observera att sugarpasten bör penslas ordentligt med smält smör om den inte är av märket Ballina. Detta för att den inte ska ”svettas” av fukten i fyllningen. Ett annat alternativ är att lägga ett lager smörkräm mellan sugarpasten och fyllningen.

Lägg på sugarpasten på tårtan. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

7. Lägg upp sugarpasten på tårtan. Använd gärna en smoother eller handflatan till att polera tårtan med. Polera så alla bubblor och veck försvinner. Börja uppifrån och jobba nedåt.

Polera tårtan. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

8. Klipp av allt överflöd. Klipp lite åt gången så man inte skär av för mycket på en gång då det är svårt att återskapa. Det överblivna går att lägga i en plastpåse och använda till dekorationer. Skär det sista med kniv för att få en jämn kant.

Ta bort överflödet runt tårtan. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

9. Trimma runt med smoothern så den blir jämn och fin, både ovan och på sidorna.

Trimma kanterna på tårtan. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

10. Dölj nedersta kanten med antingen en dekoratation eller ett sidenband.

Dekorera kanten med t.ex. ett sidenband. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

Spiral
Rulla en smal orm av sugarpaste. Rulla det sedan runt ett sugrör så långt man vill ha det. Gör det helst dagen innan eller på morgonen samma dag som tårtan ska användas. Lägg det runt om.

Rulla en spiral runt ett sugrör. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

 

Utstickare
Utstickare går att köpa hos Tårtpinglan.

Utstickare. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

Tryck ned utstickaren i sugarpasten. Använd en pensel och dutta på vatten tryck sedan fast dem på tårtan. Så länge den dekoren är fuktig får den att sätta på med vatten. Torkad dekoration går att limma fast med ätbart lim.

Bladutstickare. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

Använd utstickare till att forma blad.. Tryck ned utstickaren som trycker ut både bladen och formar löven. Använd vatten till att sätta fast löven.

Blomdekorationer. Foto: Henric Byström, Dopguiden

Små dekarationer som pricken i blomman är ju väldigt smått att dekorera med. Ett tips är att använda en pensel med ätbart lim för att få fast pricken i blomman. Det går också att använda uppvispad äggvita som lim.

Pärlor som går att äta. Foto: Henric Byström, Dogpuiden.


Sugarpaste

Sugarpaste är som marsipan men det innehåller inte mandel så för nötallergiker är det bättre att använda sugarpaste. Det går att göra själv men den blir då inte lika smidig. Sugarpaste är elastisk och lättare att hantera.

Sugarpaste. Foto: Henric Byström, Dopguiden.

Förvara sugarpaste i en gladpack+plastpåse i en tätslutande burk. Håller ungefär i ett år. Använd speciell färgpasta inte karamellfärg då konstistensen på sugarpaste förändras och blir kladdig.
Tips! Köp plastfilm hos Panduro till att kavla ut sugarpasten på, den är mycket bra för detta ändamål och det fastnar inte.
Moussepulver
Moussepulver blandat med grädde ger en bättre stadga åt tårtan och det går även att ”bygga” högre tårtor än om man endast använder vanlig grädde eller vaniljkräm.
Glitter
När glittret läggs på med hjälp av penseln ska penseln vara torr. Dutta över glittret. Glittrer finns att köpa hos Tårtpinglan.

Glitter till tårtan. Foto: Henric Byström, Dopguiden.
Förvaring
En färdig tårta bör förvara i kylskåp. Man ska aldrig täcka en tårta med plast utan förvara dem som de är, alternativt i en tårtkartong. Plastkupor gör att det bildas kondens som får sugarpasten att smälta.

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Danska namn

Danska namn

Här hittar du listor över de mest populära namnen i Danmark. Vi har publicerat listor över både danska pojknamn och danska flicknamn. Danska flicknamn I

Läs artikeln »

Vinterdukning

Här låter vi pepparkaksgumman vara servettring. Kvist av bukbom. Brudslöja och krysantemum Det vita blockljuset är dekorerat med en bit tårtpapper och en bokmärksängel. Rota

Läs artikeln »