dop

Jag blev förvånad när de frågade om jag kunde skriva fler psalmer

Py Bäckman är rocktjejen som hoppade av musikbranschen för att jobba på reklambyrå. Slumpen gjorde att hon kom tillbaka igen, först som textförfattare och nu även på scenen. Py har också skrivit flera psalmer, däribland ”Lilla liv” som används flitigt på dop runt om i landet.

Fakta

Namn: Py Bäckman
Född: 5 juli 1948
Bor: Järfälla
Yrke: Artist och låtskrivare
Hemsida: www.pybackman.se

Py Bäckman är kanske mest känd som en av medlemmarna i Ray Montana Band som hon hade tillsammans med Dan Hylander, men även som kompositör. Py skrev bland annat ”Stad i ljus” som vann Melodifestivalen 1988, framförd av Tommy Körberg, och hon skördade enorma framgångar som låtskrivare åt gruppen Nordman som sålde över 1 miljon skivor under 90-talet. Vad som kanske är mindre känt är att hon har skrivit flera psalmer som finns i Psalmer i 2000-talet. Dopguiden träffade Py när hon var i Västerstrandskyrkan i Karlstad för att göra en inspelning.

Fick förfrågan om att skriva psalmer
Det var 2001 som hon blev tillfrågad om att skriva psalmer till den nya psalmboken och hon blev ganska förvånad.
– De flesta stoppar ju in mig i ett fack, säger Py. Pop- och rockfacket. De vet ju inte om min bakgrund. Jag är i princip uppväxt i kyrkan och började som kyrkosångerska när jag var ganska liten.

Det var dock Melodifestivalvinnaren Stad i ljus som blev biljetten till psalmboken för Py Bäckman. Låten är numer psalm 830 och gjorde att hon fick förfrågan om att skriva fler psalmer. Py åkte, tillsammans med ett trettiotal andra kompositörer, till Italien där hon bland annat skrev doppsalmen ”Lilla liv” (901).
– Jag hade precis blivit mormor till mitt andra barnbarn då och stod och höll honom på flygplatsen ända tills planet lyfte till Italien, säger Py. Har man avverkat moderskapet och sen blir mormor, det är en väldigt speciell upplevelse. Det är som att bli mamma en gång till. Det blev i alla fall väldigt nära och naturligt att skriva en doppsalm då.
Hon är väldigt glad över att låten används så mycket på dop idag.
– Det är ju en väldigt välkomnande psalm, säger hon. Men det var något i den som jag var tvungen att ändra. I de allra flesta av mina sånger så är det ett stänk av döden och det ville jag verkligen ha bort i det här fallet. Även om dopet är från ”död till liv”, så ville jag inte ha något illavarslande i den.

Gud har en tendens att gömma sig
Att många vill ha musik i dopgudstjänsten som inte är en psalm ser hon positivt på, men hon tycker att man bör använda psalmer också.
– Väljer man att döpa sitt barn i kyrkan, vilket jag tycker är ett väldigt viktigt beslut, så kan man ha med en psalm och så kan man väl ha en ”halvprofan” låt som är söt, glad och ljus, men inte bara… Jag tycker att man ska veta varför man är där, säger Py.

Py Bäckmans egen tro beskriver hon i psalmen ”Vad är Gud?” (808):
”Vad är Gud, vad är Gud, vad är Gud för mig?
Kanske något som är bra, men som gömmer sig.
Vad är Gud, finns det kropp, är det en gestalt
eller kärlek, tro och hopp, jag vill veta allt.”
– Gud har en tendens att ibland gömma sig. Men Gud finns här och nu och överallt. Man ser Gud i det som är gott och jag tror inte att Gud är en hämdgirig gubbe med skägg. Han är förlåtande.

Texten är väldigt viktig för Py Bäckman och när hon skriver en psalm försöker hon inte vara magister eller övertydlig. Hon vill snarare vara ödmjuk.
– Att skriva för kyrkan är så viktigt, säger hon. Då får man inte klanta sig. Alla dom stora händelserna i livet då man behöver en psalm är ju viktiga och då får det inte bli fel. Samtidigt vill jag inte vara försiktig i överkant och bli feg.

Tröttnade på att skriva åt andra
Just textskrivande har det blivit väldigt mycket av de senaste 15 åren, så mycket att hon tillslut tröttnade på att skriva åt andra. I början av 90-talet lämnade hon musiken för att jobba med bild på en reklambyrå. Hon var trött på musikbranschen och började plugga istället. Strax efter att hon börjat på reklambyrån fick hon en förfrågan om att skriva texter till Nordman. Det här blev så stort att hon var tvungen att sluta på byrån. Framgången ledde till att hon fick mängder av förfrågningar om att skriva text till allt från musikaler till melodifestivalbidrag.
– Till slut blev det enformigt att bara skriva text, jag var ju van att skriva musik också, säger Py.

Sakta men säkert växte beslutet fram att göra en egen platta igen och förra året kom skivan ”När mörkret faller”. Just nu är Py mitt uppe i en kyrkoturné.
– Det är härligt, säger hon. Kyrkorna är fulla, till och med dem som tar 1000 personer och folk lyssnar… de står inte bara och skriker ”Bajen, bajen” som de kan göra om man spelar ett stökigt ställe.
Lusten till musik har kommit tillbaka och vi kommer säkert att få se mycket av Py Bäckman även i fortsättningen, både i kyrkan och på andra platser.
– Ja, jag har precis lärt mig att spela munspel och nu börjar jag bli ganska hyfsad. Det är som att köpa en cykel och ta av stödhjulen, avslutar hon med ett skratt.

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Vårdukning

Material som används vid den här dukningen: Stearinljus, papperssnöre i olika färger, bast, rosa ståltråd, gräsfrö, blomnålar och papper. Ståltråd i olika färger kan varieras

Läs artikeln »

Vad säger namnlagen?

Namn Sedan den 1 juli 2017 finns det en ny namnlag i Sverige. Namnlagen reglerar i Sverige boende svenska medborgaren skyldigheter och rättigheter rörande personnamn. Det

Läs artikeln »