Fråga kyrkomusikern

Har du frågor om musiken i dopgudstjänsten? Undrar du vad som är lämpligt och vad man bör undvika? Sandra Albertus och Rickard Taubner svarar på dina frågor.

Vi läser alla frågor men kan inte garantera att alla blir besvarade. Vi kan heller inte svara enskilt på mail eller liknande. Alla svar publiceras här på Dopguiden.

Nya frågor

Hej! Hur ställer sig en kantor till ackord? Vi har valt två låtar till vår dotters dop som jag har pianonoter till. Tror dessvärre att dessa måste transponeras. Räcker det att transponera om ackorden eller behöver en kantor utskrivna pianonoter?
Från: Mira

Hej Mira, i dagens kantorsutbildning ingår ackordspel och transponering, så det är nog inget problem. Ring ändå kantorn i god tid för säkerhetsskull. Lycka till! /Sandra

Hej! Jag har hittat en psalm som jag jättegärna vill ha på min dotter Isabelles dop. Solist är klar och har även pratat med kantorn och han spelar den gärna, men han har inte noter på den och kan inte hitta någonstans. Den ska vara i Nya Barnpsalmboken nr 212, vet du var jag kan få tag på boken, eller noterna? Dopet är söndagen den 14 september så det är lite brådis…
Från: Anette

Hej Anette, sången som är skriven av Kerstin Andeby finns i ”Mosters truddelutter” och i Nya barnpsalmboken. Nya barnpsalmboken finns i nästan alla församlingar. Fråga om förskolläraren, prästen eller församlingspedagogen har den. Nya barnpsalmboken är utgiven på förlaget Libris (www.libris.se)

Lycka till Sandra

Hej!
Jag undrar om det brukar vara några problem med att låta ett barn eller snarare ungdom (15 år) sjunga på dopet? Vad tycker du själv om det?
Från: Linnéa

Hej Linnéa, det är bara roligt. Inga problem.
//Sandra

Hej!
Vi vill ha med sången ” det gåtfulla folket” på vår sons dop. Har ingen solist, tänkte att alla kunde sjunga den tillsammans. Har kyrkan texten?
Från: Malin

Hej Malin, Det gåtfulla folket går bra att sjunga tillsammans. Fråga din kantor om hon/han behöver noter på den. Texten hittar du internet eller på biblioteket.
Lycka till! //Sandra

Hej. Vi ska ha dop för vår dotter här nu den 10 augusti och har totalt glömt bort att kontakta kantorn om att vi ska ha en solosång med och vi vill att de ska spela på piano eller orgel. Är det försent nu eller tror du att det hinns att träna och så? /Carolina

Hej Carolina, jag tror inte att det är några problem. Ta kontakt med kantorn så snart du kan. //Sandra

Hej! Vi ska döpa vår lilla tös i sommar. Blir det för mycket att läsa 2 dikter, en solosång och 2 psalmer?
Från: Charlotte Johansson

Hej Charlotte, jag tycker det är roligt att ni har tänkt till ordentligt hur ni vill ha ert dop. Jag tror det blir alldeles lagom!
//Sandra

Hej! Jag ska sjunga solo på min systers sons dop men har ett litet problem. Jag vet tyvärr ingen låt som skulle passa jag vill att låten ska handla om hur mycket han betyder för mig och att jag alltid ska finnas där hos han vad som än händer. Har du tips på någon sång jag kan sjunga? 🙂 tack så länge! / Frida

Hej Frida, Kanske Jessica Nilssons ”Älskade barn” kan passa? Den finns på dopguiden.se, att lyssna på och med ackordanalys.
//Sandra

Hej! Vår dotter ska döpas och jag vill gärna sjunga solo och ha med två psalmer. Men vi har ingen släkt som kan spela. Kan kantor eller någon annan i kyrkan ställa upp och spela piano? Tacksam för svar.
Från: Jasmina

Hej Jasmina, jag tror absolut att kantorn kan ackompanjera dig på piano. Ta kontakt med kantorn i god tid, gärna någon/några veckor innan dopet om ni behöver träffas och öva.
//Sandra

Hej, Vi har en vän som vi skulle vilja sjöng 2 st sånger på dopet. Hur funkar det när det är flera barn som döps samtidigt (som vi dessutom inte känner)? Vi kommer ju välja våra sånger och psalmer. Är det en speciell tid som är utsatt för oss eller sker allt samtidigt/ihop? Är det då kanske mer lämpligt att sångerna sjungs på mottagningen efteråt? Tacksam för svar.
Från: Cissi

Hej Cissi, jag tycker att du ska ta kontakt med dopprästen. Han eller hon träffar båda dopfamiljerna och kan fråga den andra familjen om det går bra att få lite extra sång i dopet. Oftast är det inga problem. De flesta tycker bara det är roligt att få lite extra musik. Lycka till! //SANDRA

Måste all musik spelas på piano eller orgel? Vi skulle gärna vilja spela upp ”What a wonderful world” med Louis Armstrong när vi går ut ur kyrkan. Brukar sådana önskemål nekas?
Från: Jessica

Hej Jessica, en underbar sång tycker jag. Nej, all musik måste inte spelas på piano eller orgel. Har du en kantor som spelar psalmerna, så tror jag inte du blir nekad att ha en CD-version av What a wonderful world som utgångsmusik. Ta kontakt med din doppräst för säkerhets skull.

Mvh
Sandra

Hej!
Vårt första barn ska döpas nu i maj och vi vill göra dopet lika praktfullt och minnesvärt som vårt bröllop. V har valt två psalmer och en solo sång. Psalm 386 och 297. Men vi skulle även vilja ha med Gud som haver med blinka lilla versionen. Är det för mycket med 3 psalmer och en sång? Sedan undrar viom processionen, får man välja själv eller ska helst kantorn spela något som går ihop med första psalmen? Vi vill gärna ha Ave Maria, men vilken version i såfall?
Från: Familjen Brusvik

Hej,
vad roligt att ni har tänkt till om musiken till dopet!
Det finns plats för tre psalmer i dopgudstjänsten och självklart ska
ni ha det om ni vill. Det kan bli långt för ert barn med tre psalmer
och solosång, men det är inte alls ovanligt att ha det så. Ta kontakt
med er kyrkomusiker och berätta att ni vill ha ingångsmusik och vilken
musik ni önskar till det. Ave Maria av J.S Bach och F. Schubert är
fina och används mycket, men det finns många andra, bla av E. Elgar
och C. Saint-Saëns.
Lycka till!
/Sandra
Vi frågade om kantorn kunde sjunga några sånger på vårt
dop. Det ville hon gärna. Ska jag betala henne för det eller ingår det i hennes arbete?
Från: Lotta

Hej Lotta,
alla kantorer är inte duktiga sångare och det ingår inte i kantorns
arbete att vara solist vid dop. När ändå kantorn tackar ja till att
vara solist vid ett dop, är det för att han/hon tycker om att sjunga
och gärna ställer upp och förgyller dopakten lite extra. Jag har
aldrig hört talas om att en kantor har tagit extra betalt för det.
Som jag ser det, gör hon det i arbetet, fast det inte ”automatiskt”
ingår i kantorns jobb. Om hon önskat ersättning, hade hon nog nämnt det. Men för att vara säker, fråga antingen prästen eller kantorn direkt, för som sagt, det ingår inte i arbetet.

Hälsningar
Sandra
Hej!
Jag undrar om jag kan be min syster sjunga och min kusin spela
piano (han tar med eget om det inte finns i kyrkan…) på vårt dop?
Måste man ha orgel som spelas och måste man kolla av att låten man vill ha är godkänd av prästen? Till sist, hur långt ”program” har man i kyrkan? Är man med och bestämmer det själv eller hur funkar det?
Tack på förhand
Anneli

Hej Anneli,
det är bara roligt när ”dopfamiljen” tar egna initiativ och har
vänner eller släktingar som kan sjunga och spela. Det gör dopet mer
minnesvärt och personligt. Det behöver inte vara orgel med vid dopet,
men eftersom det finns en ordning för dopet i svenska kyrkan, behövs
allra oftast två psalmer. Psalmerna kan spelas på piano eller annat
instrument, av kantorn eller av någon annan. I slutet av psalmboken
finns den ordning som är bestämd för dopet. Prästen tar alltid
kontakt, förhoppningsvis i god tid före dopet, för att gå igenom
dopakten och höra om det finns speciella önskemål när det gäller
texter, dikter, musik eller annat. Det är sällan som en sång eller
annan musik inte ”godkänns” vid dop av prästen, men det är alltid bra att ha kontakt i god tid om det skulle vara något problem.

Lycka till!
Sandra

Hej!
Jag söker efter texten till en låt som börjar ”När jag var liten, bara så här. Bars jag till dopet..” Kommer inte ihåg mer men är det något du känner igen? Kan hända att det är en egenskriven låt, jag vet inte.
Från: Tina

Hej Tina,
sången ”När jag var liten” finns i Sånger för små och stora, utgiven av Verbum. Fråga kantorn, för boken finns i nästan varje församling.
Lycka till!

Sandra

Om man inte vill ha några psalmer alls utan bara jättefina låtar vi hittat på skivan ”kärlek till ett barn” är det ok? Eller måste man ha psalmer med? Vi vill dessutom spela upp låtarna på cd alltså ingen som sjunger dom ”live” går det för sig?
Från: Sanna

Hej Sanna,
du får prata med prästen om det.
Kyrkomötet tog 1986 beslut om vad kyrkans gudstjänster ska innehålla och enligt svenska kyrkohandboken ska dopet börja och sluta med en psalm.
Men, när det tillexempel är dop i hemmet, är det sällan någon
kyrkomusiker med och då kan psalmerna helt utgå. Så mitt råd är att prata med prästen, kanske får ni som ni önskar, kanske kan en psalm utgå eller så kan ni lägga CD- musiken först och sist i dopet som inramning och sjunga någon psalmvers i början och i slutet av dopet.

Lycka till
Sandra
Hej!
Vi är så ledsna! Ska ha dop för vår lilla dotter (barn nr 3) men prästen sägera tt vi inte får ha ngr sånger annat än psalmer. Möjligtvis en solosång. Vi hade tänkt oss en sång från Linn Maria; Himlen måste sakna en ängel och ev någon från Carolas album (visor för ett barn). Dessa betyder oerhört mkt för oss då de är kopplade till min pappa som hastigt gick bort i våras. Kantorn är enormt duktig och sjunger enormt vackert samt spela både orgel, piano och gitarr. Hjälp oss! Vad ska vi göra? Är dessa låtar så hemska och profana som prästen tycker?
Från: Åsa

Hej!
Tråkigt att det har blivit såhär. Svårt att svara på vad prästen tycker och tänker, men jag ska svara vad jag tycker. Självklart kan man ha två sånger i ett dop. Man kan ha två psalmer och två sånger. Jag blir alltid glad när föräldrarna har tänkt till och vill göra dopgudstjänsten personlig.

Jag kan inte tänka mig att sångerna ni valt inte skulle passa vid ett dop. Jag hittade inte texten på ”himlen måste sakna en ängel” men det kan inte vara nått konstigt tycker jag.

Vad göra då? Jag skulle råda er att prata med kantorn du nämnde. Fråga samma sak som du gjort här. Kanske har han/hon en lösning. Annars får ni väl helt enkelt fundera på om ni verkligen vill att den aktuella prästen ska döpa ert barn. Det finns faktiskt fler präster.

Hoppas det löser sig!

/Rickard
Om man har önskemål att ha någon som sjunger solo på ett
dop men inte själv känner någon som kan. Kan kyrkan där man ska ha dopet hjälpa till med sådant?
/Anna-Lena

Hej Anna-Lena,
ja, ofta kan vi förmedla en kontakt. Fråga gärna kyrkomusikern om det. Kostnaden för solisten får du betala själv.
Lycka till /Sandra
Tänkte höra om man kan spela Sonja Aldens låt i kyrkan? Sjunger någon präst eller får man spela upp låten???? För att göra det lite mer personligt! Tack för en bra sajt!
Från: Ulrika

Hej Ulrika!
Du skriver inte vilken låt av Sonja Aldén du vill höra men jag skulle inte tro att det skulle vara något bekymmer oavsett. Däremot kan man inte räkna med att prästen sjunger. Ring istället till pastorsexpeditionen där ert barn ska döpas, och fråga vem som ska spela vid dopgudstjänsten. Säkert kan den kyrkomusikern hjälpa dig med ditt önskemål.
/Rickard

Hej!
Jag undrar om man måste ha en kantor på dopet. Vi har en kompis som är duktig på piano och vi vill gärna att han spelar. Är det ok?
Från: Lena

Hej Lena,
jag tror att inte att det är några problem.
Ofta har man dop i hemmiljö och då är inte kantorn med.
Jag tycker att du ska informera prästen eller pastorsexpeditionen om
det i god tid.
/Sandra

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Vårdukning

Material som används vid den här dukningen: Stearinljus, papperssnöre i olika färger, bast, rosa ståltråd, gräsfrö, blomnålar och papper. Ståltråd i olika färger kan varieras

Läs artikeln »

Vinterdukning

Här låter vi pepparkaksgumman vara servettring. Kvist av bukbom. Brudslöja och krysantemum Det vita blockljuset är dekorerat med en bit tårtpapper och en bokmärksängel. Rota

Läs artikeln »