Krispig nötpaj

830

Ingredienser
3 dl vetemjöl
1 msk socker
125 g smör eller margarin
1 litet ägg
1 msk vatten

Fyllning:
5 msk socker
1 tsk vatten
1 dl valnötter
2 dl hasselnötter
50 g grovhackad choklad
½ dl ljus sirap
1 dl creme fraiche

Gör så här:
Hacka snabbt ihop mjöl, socker och smör på bakbord eller i matberedare. Tillsätt ägg och vatten till en slät pajdeg. Låt degen vila kallt en timme. Tryck ut den i rund form 23-24 cm, gärna med löstagbar kant och lägg ett ugnsfolieark över botten och runt kanterna. Fyll på med gula ärter så degen hålls på plats. Förgrädda skalet på nedersta falsen 175° i 15 minuter. Lyft försiktigt bort folien och låt pajen svalna medan du gör fyllningen. Ärterna kan användas om och om igen.

Smält sockret med vatten i tjockbottnad kastrull eller stekpanna och låt det bli svagt, svagt brunt. Vänd ner grovhackade nötter och lyft från värmen. Blanda ner sirap och créme fraiche. Låt nötmassan svalna lite och blanda sedan ner grovhackad choklad. Bred ut fyllningen på pajskalet och grädda ca 20 minuter.
Servera med vispad grädde som du kan blanda med lite créme fraiche och gärna smaksätta med vanilj eller rivet citronskal.

DELA
Föregående artikelHuldas getostpaj med pinjenötter
Nästa artikelRäkpaj