Ingredienser
50 g jäst
1 liter kallt vatten
1 msk salt
1 dl havrekli
2 dl linfrö
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn
2,2 l vetemjöl.
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet. Låt jästen lösas upp. Tillsätt salt, kli, linfrö och gryn. Arbeta ned mjölet tills degen släpper bunkens sidor. Strö ett tunt lager mjöl på degen och lägg över en duk och låt jäsa. Jäs i 2 timmar.
Dela degen och forma två runda bröd, arbeta in mer mjöl om det skulle behövas. Lägg dem på en plåt, täck med duk och läs i ytterligare 1 timma.
Gör två snitt i vardera bröd med en vass kniv och grädda i nedre delen av ugnen i 275 grader i ca 10 min. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20 min.
Låt dem kallna utan bakduk.