8-10 bitar
Ingredienser
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk kallt vatten
Fyllning:
2 burkar konserverade aprikoshalvor ca 400 g.
1 tsk malen kanel
1 ½ dl aprikosmarmelad
2 msk citruslikör, vitt vin eller vatten
½ dl mandelspån
Gör så här:
Hacka samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform. Stick botten med hjälp av en gaffel. Ställ i kylen i en timma.
Sätt ugnen på 200 grader. Häll av aprikoserna och låt dem rinna av.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
Strö på kanelen och lägg på aprikoshalvorna med den kupiga sidan upp. Mät upp marmeladen och vätskan i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning tills marmeladen har smält.
Skeda den heta marmeladen över frukten. Spara ½ dl tills efter gräddningen. Strö över den flagnade mandeln.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Värm upp den sparade marmeladen. Ta ut den nygräddade pajen ur ugnen och pensla den varma marmeladen över frukten. Ställ åter in pajen i ugnen och grädda ytterligare i ett par minuter.
Servera pajen med lättvispad grädde.