Aprikospaj

862

8-10 bitar

Ingredienser
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk kallt vatten

Fyllning:
2 burkar konserverade aprikoshalvor ca 400 g.
1 tsk malen kanel
1 ½ dl aprikosmarmelad
2 msk citruslikör, vitt vin eller vatten
½ dl mandelspån

Gör så här:
Hacka samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform. Stick botten med hjälp av en gaffel. Ställ i kylen i en timma.

Sätt ugnen på 200 grader. Häll av aprikoserna och låt dem rinna av.

Förgrädda pajskalet  i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
Strö på kanelen och lägg på aprikoshalvorna med den kupiga sidan upp. Mät upp marmeladen och vätskan i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning tills marmeladen har smält.

Skeda den heta marmeladen över frukten. Spara ½ dl tills efter gräddningen. Strö över den flagnade  mandeln.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Värm upp den sparade marmeladen. Ta ut den nygräddade pajen ur ugnen och pensla den varma marmeladen över frukten. Ställ åter in pajen i ugnen och grädda ytterligare i ett par minuter.

Servera pajen med lättvispad grädde.