Knäckäppelkaka

0
1097

4-6 portioner

Ingredienser
Pajdegsbotten:
2 dl vetemjöl
100g smör
2 msk vatten

Fyllning:
4-5 äpplen
100 g nötkärnor
75 g smör
¾ dl socker
2 msk vispgrädde
1 ½ msk vetemjöl

Till servering:

2-3 dl vispgrädde

Gör så här:
Hacka samman mjöl och smör direkt på matbordet eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
Låt den vila på kall plats en stund.

Kavla ut degen. Kläd en rund form, gärna med löstagbar kant.
Grädda i ugn 200 grader ca 10 min. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Hacka nötkärnorna grovt.
Blanda nötkärnor, smör, socker, grädde och mjöl i en kastrull.
Låt smeten sjuda upp under omrörning.

Lägg äppelklyftorna i pajdegsformen och bred ut knäcksmeten ovanpå. Grädda i ugn, 200°, ca 20 min tills äpplena är mjuka och knäcksmeten fått färg. Lossa kakan ur formen
Vispa grädden och servera den kall till den ljumma kakan.

DELA
Föregående artikelCheesecake
Nästa artikelLångpannekaka med äpplen

INGA KOMMENTARER