Dela artikeln

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
Email

Knäckäppelkaka

4-6 portioner

Ingredienser
Pajdegsbotten:
2 dl vetemjöl
100g smör
2 msk vatten

Fyllning:
4-5 äpplen
100 g nötkärnor
75 g smör
¾ dl socker
2 msk vispgrädde
1 ½ msk vetemjöl

Till servering:

2-3 dl vispgrädde

Gör så här:
Hacka samman mjöl och smör direkt på matbordet eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
Låt den vila på kall plats en stund.

Kavla ut degen. Kläd en rund form, gärna med löstagbar kant.
Grädda i ugn 200 grader ca 10 min. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Hacka nötkärnorna grovt.
Blanda nötkärnor, smör, socker, grädde och mjöl i en kastrull.
Låt smeten sjuda upp under omrörning.

Lägg äppelklyftorna i pajdegsformen och bred ut knäcksmeten ovanpå. Grädda i ugn, 200°, ca 20 min tills äpplena är mjuka och knäcksmeten fått färg. Lossa kakan ur formen
Vispa grädden och servera den kall till den ljumma kakan.

Populära artiklar.

Annons


Ordlista

En del ord i kyrkans värld kan kännas främmande. Vad är egentligen ett kor? Och vad menas med välsignelse? Här följer en lista över ord

Läs artikeln »

Namnstatistik

Namnstatistiken baseras på de uppgifter om folkbokförda som Skatteverket lämnar till SCB. Statistiken om nyfödda namngivna publiceras omkring 20 januari och avser de nyfödda vars

Läs artikeln »
Stäng meny