Tårtbottnar till tårtan

Enkel tårtbotten

Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
1dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Sikta och blanda mjölsorterna och bakpulvret i en skål och blanda för hand ner det i ägget. Häll upp i en smord och bröad 20-24 cm rund bakform. Grädda på 175 grader ca 40 min i nedre delen av ugnen.

Den ger en lagom tårtbotten i 24cm-form och en extra hög i 20 cm form. Den är så saftig och god.
Högre tårtbotten – till en ca 15-bitars tårta

Ingredienser:
5 ägg
2,5 dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Sikta och blanda mjölsorterna och bakpulvret i en skål och blanda för hand ner det i ägget. Häll upp i en smord och bröad 24 cm rund bakform. Grädda på 175 grader ca 40-45 min i nedre delen av ugnen.

Detta är en väldigt saftig och god botten. För att få chokladbotten byt ut ca ½ dl av vetmjölet mot lika mycket kakao.

Hallonmousse

Ingredienser:
450g hallon -Bären måste vara rumstempererade!
3 tsk pressad citronsaft
4-5 blad gelantin (jag tar 5 blad för jag vill ha en riktigt stabil fyllning i tårtan)
1 äggvita
1 dl socker
1 ½ dl vispgrädde

Gör så här:
Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten. Mosa bären och passera genom en sikt för att få en slät mousse. Vill man ha bitar i så hoppar man över detta. Ha i 2 tsk citronsaft.
Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
Vispa grädden inte allt för hårt. Ta upp gelantinet och smält försiktigt i en kastrull tills de lösts upp helt. Rör ner gelantinet i bärpurén.
Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag.

Nu ska moussen stå i två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en tårta.

Tack till Jenny Falk Lundberg som bidrog med dessa recept!

Populära artiklar.



Präst vid dop

Präster

Linda Ganters Präst i Norrstrands församling, Karlstad. Jag är: En kvinna som är som hon är. Jag är oftast lugn och tänkande, men har samtidigt

Läs artikeln »