Tårtbottnar till tårtan

Enkel tårtbotten

Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
1dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Sikta och blanda mjölsorterna och bakpulvret i en skål och blanda för hand ner det i ägget. Häll upp i en smord och bröad 20-24 cm rund bakform. Grädda på 175 grader ca 40 min i nedre delen av ugnen.

Den ger en lagom tårtbotten i 24cm-form och en extra hög i 20 cm form. Den är så saftig och god.
Högre tårtbotten – till en ca 15-bitars tårta

Ingredienser:
5 ägg
2,5 dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Sikta och blanda mjölsorterna och bakpulvret i en skål och blanda för hand ner det i ägget. Häll upp i en smord och bröad 24 cm rund bakform. Grädda på 175 grader ca 40-45 min i nedre delen av ugnen.

Detta är en väldigt saftig och god botten. För att få chokladbotten byt ut ca ½ dl av vetmjölet mot lika mycket kakao.

Hallonmousse

Ingredienser:
450g hallon -Bären måste vara rumstempererade!
3 tsk pressad citronsaft
4-5 blad gelantin (jag tar 5 blad för jag vill ha en riktigt stabil fyllning i tårtan)
1 äggvita
1 dl socker
1 ½ dl vispgrädde

Gör så här:
Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten. Mosa bären och passera genom en sikt för att få en slät mousse. Vill man ha bitar i så hoppar man över detta. Ha i 2 tsk citronsaft.
Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
Vispa grädden inte allt för hårt. Ta upp gelantinet och smält försiktigt i en kastrull tills de lösts upp helt. Rör ner gelantinet i bärpurén.
Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag.

Nu ska moussen stå i två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en tårta.

Tack till Jenny Falk Lundberg som bidrog med dessa recept!

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)



Namnstatistik

Namnstatistiken baseras på de uppgifter om folkbokförda som Skatteverket lämnar till SCB. Statistiken om nyfödda namngivna publiceras omkring 20 januari och avser de nyfödda vars

Läs artikeln »