Mosters hasselnötstårta

764

6-8 portioner

Ingredienser
185 g hasselnötter
6 äggvitor
1 ¾ dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk vaniljsocker
½ tsk malen kardemumma
kakao och smält choklad till serveringen

Kardemummagrädde
2 ½ dl grädde
½  tsk malen kardemumma
2 msk strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bottnarna på två runda bakplåtsformar som är ca 20 cm i diameter. Använd olja eller smält smör. Klä sedan bottnarna med bakplåtspapper.

Rosta nötterna i ugnen tills de får färg, ca 8 min. Gnid dem sedan med en kökshandduk så att skalen lossnar. Låt dem svalna och mal dem sedan i en mixer.

Vispa äggvitorna så de blir hårda. Tillsätt socker lite i taget tills sockret lösts upp och smeten är riktigt tjock och blank. Vänd försiktigt ner nötter, vinäger, vaniljsocker, och kardemumman. Rör om försiktigt.

Fördela smeten jämt i de två formarna. Grädda i 25 min.
Tag ut kakorna och dra med en kniv runt kanterna så de sjunger ihop jämt och är lättare att lossna.
Låt dem vila i formarna i ca 5 min och stjälp sedan upp dem på galler. Avlägsna papperet.
Låt dem svalna.

Vispa grädden mjuk, tillsätt kardemumma och socker och vispa till hårt skum.

Lägg en av bottnarna på ett fat och bred över 1/3 av grädden. Lägg den andra delen ovanpå och bred över grädde och spritsa resten runt kanten. Ställ tårtan kallt i minst 5 timmar innan den ska serveras. Innan serveringen pudra över kakao och ringla över smält choklad.

Mycket gott! Hälsar moster Anna-Karin som brukar få beställningar på denna tårta varje gång släkten har något att fira.

DELA
Föregående artikelGabys marängtårta
Nästa artikelJordgubbstårta