Novas namngivningsceremoni

Nova har ingen namnsdag i almanackan. Däremot kommer hennes familj alltid att fira 24 mars som hennes namnsdag, det var nämligen då hon officiellt fick sitt namn under namngivningsceremonin. Här nedan kan du se hur den gick till.

Vi börjar ceremonin med att spela ”Handens fem fingrar” av Lisa Nilsson.

Jag vill hälsa er välkomna till denna namngivningsceremoni för Nova. Jag heter Jenny och idag har Novas föräldrar bett mig och min syster Jessica att tillsamman läsa ur den här namnboken och berätta för er hur Nova fick sitt namn.

Det första alla frågar när en bebis föds är om det blev en flicka eller en pojke. Det andra alla frågar är vad barnet ska heta. Namnet är det vikigaste man har, det är något man ska bära med sig hela livet. Redan innan Nova föddes så letade den blivande mamman och pappan efter passande namn till både en flicka och en pojke. Det skulle ju vara något speciellt och ha en betydelse.
Nova var ett namn som de tidigt fastnade för och bar med sig i sina hjärtan.
När Nova föddes så fick hon bara vara världens minsta lilla sötaste bebis i hela världen i tre dagar, innan hon på lördagsmorgonen fick sitt namn.

Namnet Nova betyder mycket och med ett namn kommer förväntningar.
På latin betyder Nova ”ny” och det symboliserar att Nova är en ny människa på jorden, en ny familjemedlem och att en ny tid har börjat. Hon har nyblivna föräldrar, de lär sig nya saker och Nova lär sig nya saker varje ny dag.

Inom astronomi betyder Nova just stjärna. När man tänker på stjärnor så ger det alltid en positiv känsla. Stjärnor i sig står för många positiva egenskaper såsom Styrka, Kraftfullhet, Ljus, Värme, Livfullhet.
Alla dessa är egenskaper som vi önskar att Nova ska bära med sig genom att bära sitt namn.

Namnet Nova finns även hos indianer och för dem betyder det ”Fjärilsjagare”. Ett barn som lekfullt jagar fjärilar med en håv växer upp en dag men kan ändå minnas den lekfullhet och upprymdhet den gång kände som barn.
Med det namnet kommer en glädje och bekymmerfrihet vi önskar att Nova ska bära med sig i livet.

Jenny och Micke vill att deras dotter ska känna en stolthet över sitt namn och förstå att det ligger mening och budskap bakom namnet de valt åt henne.

Det namn som Nova fick i andranamn är ett nyskapat namn som mamma och pappa satte ihop av namnen Felicia och Alicia, trots det fick tre barn i Sverige just namnet Elicia i andranamn. Idag är det 124 personer i Sverige som bär det namnet. Mamma och pappa tycker att det är ett väldigt vackert och ovanligt namn.

Året så Nova föddes fick 324 barn i Sverige namnet Nova. Sammanlagt har 1210 personer det som tilltalsnamn, namnet drar uppmärksamhet till sig och har snabbt blivit populärt, det ligger på 39:e plats på topplistan.
Namnet är ett nybildat namn som inte funnits i Sverige tidigare men på 1930-talet så namngavs några flickor i USA med namnet Nova.

Jenny och Jessica läser tillsammans en dikt som heter barnets önskan, den handlar om hur ett barn ber oss vuxna att behandla henne.

Barnets önskan
Krama mig ofta så blir jag glad och trygg
Låt mig känna mig älskad även om jag varit stygg
Stå fast, ni som är vuxna, trots mina prövningar och test,
För även om jag klagar är ni ändå bäst.
Visa mig i handling vad respekt är för någonting.
Tala om att jag duger just precis som jag är,
Och låt mig höra ofta att jag är er väldigt kär.
Låt vårt hem vara ett ställe där tolerans och kärlek bor,
Och kom ihåg att man kan leka även när man blivit stor!
Av: Stina Norén

Det är ett mänskligt behov att uppmärksamma punkter i vår levnad för att dela glädje och ge uppmärksamhet åt en person i vår krets. Det vill vi göra genom att ordna denna högtid i närvaro av familj och vänner.

Då Nova inte har någon namnsdag i almanackan vill Novas föräldrar be er att uppmärksamma denna dag som hennes namnsdag, den 24:e mars, dagen då hon officiellt fick sitt namn.

En bekräftelse på att finnas till, att vara någon är att ha ett namn att lystra till, ett namn att svara för. Det namn dina föräldrar valt till dig är Nova Elicia.

Jag sätter ett smycke runt Novas hals

Micke bär runt Nova så alla får hälsa på henne.

Vi sjunger tillsammans ”Det gåtfulla folket”.

Populära artiklar

Tips på dopgåva

(Sponsrade länkar, reklam)Namnstatistik

Namnstatistiken baseras på de uppgifter om folkbokförda som Skatteverket lämnar till SCB. Statistiken om nyfödda namngivna publiceras omkring 20 januari och avser de nyfödda vars

Läs artikeln »