Dopguiden
Hem Dopet Artiklar Dopfest Dopgäster Företag Musik Fråga prästen Forum Doppresenter


Inbjudningskort

Inbjudningskort till dop. Foto: Henric Byström, Dopguiden

Vi får många frågor från föräldrar som vill ha hjälp med formuleringar på inbjudningskort. Vi har samlat några olika varianter.

Dopinbjudningar kan se ut på många olika sätt. Fundera över vilka som är bjudna till dopet/namngivningen, är det nära vänner och släktingar? Vill du slå an en familjär ton från första början? Eller vill ni betona stundens allvar? Högtidligt eller personligt?

Här är ett exempel på en klassisk inbjudan:

Inbjudningskort dop, exempel 1. Dopguiden.se


Ett annat alternativ:

Inbjudningskort dop, exempel 2. Dopguiden.se


En inbjudan kan också vara mindre formell. Här är det dopbarnet själv som bjuder in:

Inbjudningskort dop, exempel 3. Dopguiden.se


En medelväg kan vara formulerad på följande sätt:

Inbjudningskort dop, exempel 4. Dopguiden.se


För dem som väljer namngivningsceremoni går förstås att formulera på ovanstående sätt med undantag för vissa ordval.

Inbjudningskort namngivningsceremoni, exempel 1. Dopguiden.se

Inbjudningskort namngivningsceremoni, exempel 2. Dopguiden.se


Tänk på det här

1. Vilka är ni och vilka är era gäster? Gör er inte till och skriv en onödigt formell inbjudan om ni inte brukar göra det.

2. Bestäm vad som ska ramgå av inbjudan innan ni skriver den. Följande ska alltid finnas med: Vad som föranleder inbjudan, dvs. att det är ett dop eller namngivning, plats, datum och tid. Det bör också framgå om gästen bjuds in på efterföljande festligheter och var detta äger rum. Skriv även om det är mat (t.ex. lunch) eller endast kaffe. Slutligen bör det framgå hur ni vill att gästen ska svara (O.S.A) och när sista anmälningsdatum är.

3. Behövs det en vägbeskrivning? Idag kan de flesta dra ut en vägbeskrivning på internet, men ibland kan det ändå vara befogat med en beskrivning + karta i inbjudan. Denna kan med fördel bifogas separat.

4. Önskelista. Får man skriva en önskelista när det handlar om dop eller namngivning? En del säger nej, men de flesta tycker ändå att det är ok. Det kan ju faktiskt underlätta mycket för gästerna om de vet vad barnet (föräldrarna) önskar sig. Rubriken kan vara: "Förslag på eventuella dopgåvor:", eller "Lisa önskar sig:"

5. Ska ni skriva ut korten själva, eller lämna till tryckeri? Om ni bestämmer er för det förstnämnda bör ni välja ett bra, lite tjockare papper som går att använda i skrivaren (fråga i butiken). Välj också färg och tänk på att kortet inte får vara för mörkt. Då blir det problem med läsbarheten. Väljer ni att beställa korten är enklaste sättet att göra det på webben. Läs mer om att beställa inbjudningskort »

6. Korrektur. Läs igenom texten och se till att den är rättstavad. Låt någon annan läsa igenom också, det är lätt att bli "hemmablind".

7. Använd ett (eller max två) typsnitt för att inte skapa ett rörigt intryck.

8. Välj utsmyckning. Ska det vara en bild på barnet på framsidan? Symboler? Illustrationer? Tänk på att inte "överdekorera". Less is more!

Här kan du läsa mer om hur man gör en inbjudan i Microsoft Word »